Comunicat de presă. Recomandare CNA privind difuzarea unor producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989

01.02.2022


envoyer l'article par mail title=


Comunicat de presă

Recomandare CNA privind difuzarea unor producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989


Întrunit în ședința publică din data de 01.02.2022, Consiliul Național al Audiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public şi de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, a decis să emită o Recomandare privind difuzarea unor producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989, în scopul informării publicului cu privire la contextul istoric și socio-politic în care au fost create acestea, unele având un pronunțat caracter propagandistic.

La transmiterea unui film, în funcție de conținutul acestuia, Consiliul recomandă radiodifuzorilor să aleagă una dintre opțiuni :

a) Difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuție producțiile cinematografice românești realizate înainte de anul 1989, prin participarea unor invitați care să cunoască producțiile cinematografice din perioada respectivă, în contextul istoric și cultural al realizării acestora. Analiza și critica de specialitate a acelor producții cinematografice românești se poate realiza înainte sau după difuzarea lor în cadrul serviciilor de programe ;

b) Informarea publicului, la începutul programului, asupra difuzării unei producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989, prin afișarea, statică și lizibilă, a mențiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii” sau a mențiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care funcționau cenzura și propaganda de stat”. Alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea postului, în funcție de fiecare film în parte.

Precizăm că, potrivit art. 6 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, decizia editorială de difuzare aparţine exclusiv radiodifuzorului.

De asemenea, menționăm că Recomandarea nr. 4 / 1 februarie 2022 a fost postată pe site-ul instituției, www.cna.ro, și transmisă radiodifuzorilor.

Biroul Informare și Relații Publice