Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 04.08.2022

04.08.2022


envoyer l'article par mail title=

SancÈ›iuni : amenzi de 10.000 de lei È™i 5.000 de lei - Realitatea Plus

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 04.08.2022, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a autosesizării È™i a sesizărilor primite, pentru emisiuni difuzate în perioada 06 – 19.02.2022 de postul Realitatea Plus. Constatând încălcări ale legislaÈ›iei audiovizuale, Consiliul a decis să aplice radiodifuzorului următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 10.000 de lei pentru ediÈ›ia din 06.02.2022 a emisiunii „Culisele Statului Paralel” în cadrul căreia au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora : „ToÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor”. Printre titlurile afiÈ™ate pe ecran : „Georgescu dezvăluie planul resetării României” ; „Georgescu : România acceptă supusă orice din partea NATO” ; „Georgescu : Scutul Deveselu e o ruÈ™ine diplomatică” ;
- amendă de 5.000 de lei, deoarece în emisiunea „Legile Puterii” din 10.02.2022 nu au fost respectate dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i nici cele ale art. 66 din Decizia CNA nr. 220/ 2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual [Art. 40 (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt ; Art. 66 – ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparÅ£ialitatea ÅŸi echilibrul ÅŸi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică].

Biroul Informare și Relații Publice