Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.02.2024

13.02.2024


envoyer l'article par mail title=

SancÈ›iuni :
• Amenzi : 200.000 de lei – Kanal D ; 25.000 de lei – România TV ; 20.000 de lei – Digi Sport 1 ; 5.000 de lei - Realitatea Plus

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 13.02.2024, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcÈ›ia de specialitate privind duratele inserÈ›iilor de publicitate difuzate în perioada 01-31.12.2023, în intervalul orar 18.00-24.00, de 11 posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Kanal D, NaÈ›ional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV È™i TVR 1). Constatând încălcarea dispoziÈ›iilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „ProporÅ£ia de spoturi publicitare televizate ÅŸi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 6.00 - 18.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv. ProporÅ£ia de spoturi publicitare televizate ÅŸi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 18.00 - 24.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv”, CNA a decis sancÈ›ionarea postului Kanal D cu amendă de 200.000 de lei pentru depășirea duratei admise de difuzare a publicității cu 5 ore, 38 minute È™i 19 secunde.

După analizarea rapoartelor de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite, Consiliul a hotărât să sancÈ›ioneze următoarele posturi :
- România TV cu amendă de 25.000 de lei pentru emisiunile „Punctul culminant”, ediÈ›iile din 12 È™i 20.12.2023, „România te vede” din 16.12.2023 È™i „Știrile România TV” din 17.12.2023. Prin modul de abordare a subiectelor referitoare la activitatea AsociaÈ›iilor „DăruieÈ™te Viață” È™i „MagiCamp” È™i la intenÈ›ia lui Codin Maticiuc de a se implica în construirea unei secÈ›ii / clinici de psihiatrie pediatrică, postul a încălcat dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1), (2) È™i (3) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual. Printre titlurile afiÈ™ate : „Profit de milioane pe spatele copiilor bolnavi de cancer” ; „Prezentatoarea TV implicată în escrocheria carității” ; „Oamenii donează pentru cauze nobile È™i banii dispar” ; „Noua manipulare, tunul carității naÈ›ionale” ; „ReÈ›eaua de actori È™i influenceri care au girat mare jaf” ; „Noua dovadă în tovărășia jafului din donaÈ›ii” ; „InfluenceriÈ›a care a fugit cu banii copiilor bolnavi” ; „Rezistele de la « DăruieÈ™te Viață », È™antaj la Ministerul Sănătății” ; „Manevra prin care încearcă să preia conducerea unui spital, tunul de zeci de milioane de euro pe care-l È›in ascuns”. La stabilirea sancÈ›iunii s-au avut în vedere È™i emisiunile „România de poveste” din 07.01.2024, „Știrile România TV” din 08, 11, 12, 13.01.2024, precum È™i „România te vede” din 13.01.2024 (pentru o serie de acuzaÈ›ii aduse È™efului postului de poliÈ›ie din comuna Belciugatele, judeÈ›ul CălăraÈ™i). De asemenea, în cazul emisiunii „România te vede” din 16.12.2023 s-a reÈ›inut È™i un material audiovizual despre ambasadorul României în SUA È™i despre fratele său (titluri : „Cum se lăfăie în străinătate gemenii-demnitari” ; „FraÈ›ii politicieni, lux È™i opulență pe banii românilor”) ;
- Digi Sport 1 cu amendă de 20.000 de lei pentru ediÈ›iile „Digi Gol” din 24 È™i 31.12.2023, difuzate fără a se È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 89 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform cărora „Cu excepÅ£ia spoturilor publicitare referitoare la pariuri care pot fi difuzate ÅŸi în timpul transmisiunilor sportive în direct, programele audiovizuale care conÅ£in jocuri de noroc, precum ÅŸi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri se supun condiÅ£iilor de protecÅ£ie a minorilor prevăzute în cap. II « Clasificarea programelor în vederea protecÅ£iei minorilor » din titlul II « ProtecÅ£ia minorilor ».

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze postul Realitatea Plus cu amendă de 5.000 de lei pentru că nu a È›inut cont de dispoziÈ›iile art. 93^1 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancÅ£iune sau i s-a adresat o somaÅ£ie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaÅ£ia de a comunica publicului motivele ÅŸi obiectul sancÅ£iunii sau ale somaÅ£iei, în formularea transmisă de Consiliu”.

De asemenea, după analizarea rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control, Consiliul a hotărât să aplice o somaÈ›ie publică postului Nord Vest TV din Satu Mare pentru emisiunea „Actualitatea Sătmăreană” din 15.01.2024, difuzată fără a se respecta prevederile art. 47 alin. (3) din Codul audiovizualului [„Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaÅ£ii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naÅ£ionalitate, cetăţenie, credinÅ£e religioase, orientare sexuală, nivel de educaÅ£ie, categorie socială, afecÅ£iuni medicale sau caracteristici fizice”].

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislaÈ›iei audiovizuale la care facem referire :

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 – (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conÅ£ină ÅŸi opinia acesteia. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.