Comunicat de presă - Ședința din 15.01.2014, sancțiuni

15.01.2014


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat un amplu raport de monitorizare privind emisiunile matinale transmise de nouă posturi centrale de radio în perioada 24 august – 30 noiembrie 2013. Constatând că nu au fost respectate prevederile art. 18 lit. b), art. 19 alin. (2) lit. f), k) şi, după caz, nici cele ale art. 40 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, CNA a decis să aplice următoarele sancţiuni :

- amendă în cuantum de 15.000 de lei postului Kiss FM ;
- amendă în cuantum de 5.000 de lei postului Radio ZU ;
- somaţie publică postului Radio 21.

[Art. 18 lit. b) „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă : (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen” ; art. 19 alin. (2) „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : (…)f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; (...) k) calitatea şi tipologia limbajului” ; art. 40 alin. 3) „Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.]

De asemenea, Consiliul a decis intrarea în legalitate în privinţa unor piese muzicale cuprinse în raportul de monitorizare, deoarece s-a constatat că au fost difuzate la o oră nepotrivită în raport cu conţinutul acestora, fiind încălcate astfel dispoziţiile legale cu privire la protecţia minorilor, aşa cum sunt stipulate în art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, precum şi în Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [art. 18 lit. b) şi art. 19 alin. (2) lit. f), k)].

Raportul de monitorizare a cuprins mai multe piese muzicale difuzate de Kiss FM sau de Radio Zu cum ar fi Scoate limba (Mamelino), De ziua ta (Paraziţii), Toate-s la fel (Paraziţii), Cum să jigneşti o femeie (Paraziţii), Bagabonţi 99 (Paraziţii), Talk dirty feat. 2 Chainz, Turbofin (Grasu XXL), Hai cu mine (BUG Mafia), precum şi o compoziţie muzicală difuzată de postul Kiss FM, în care pe un ritm muzical au fost inserate şi fragmente din replicile rostite în diferite împrejurări de persoane publice, textul compoziţiei conţinând limbaj obscen.

Articolul 39 alin. 2 prevede că „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul