Comunicat de presă, Ședința din 30.01.2014 - sancțiuni

30.01.2014


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sancţioneze cu amendă în cuantum de 15.000 de lei postul de televiziune Taraf TV pentru că mai multe videoclipuri muzicale transmise în perioada monitorizată (lunile septembrie, octombrie, decembrie 2013 şi ianuarie 2014) au avut un conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare, încălcându-se astfel prevederile legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor, respectiv cele ale art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi cele ale art. 18 lit. b) şi c) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

De asemenea, membrii Consiliului au adoptat o Decizie privind intrarea în legalitate în privinţa unor producţii muzicale, cum ar fi „Nebunia lui Juvel” (Mr. Juve), „Dă-te mai aşa” (Elis Armeanca & ASU), „Sunt milionar în vise” (Adi de la Vâlcea & Răzvan de la Piteşti), „Ciki, ciki, ciki cha” (Cristi Nucă & Bogdan Artistu), „Talent ca la 50 Cent” (Şuşanu), „Eşti bombă” (Şuşanu feat Salam), „Băiat fin” (Bodo), „Mă iubeşte” (Bodo), „Bubulina” (Edy Talent), „Repede, repede” (MC Maşu), „Dansăm şi bem” (Yannis), „Te pup pa pa” (Cristi Dules), „Te iau cu mine peste tot” (Alin Puştanu), „Vacanţă în America” (Alinu AJ) sau „Iubito iubito” (Neck).

Această hotărâre a avut în vedere conţinutul videoclipurilor vizionate, Consiliul apreciind că difuzarea acestora la posturile de televiziune, la o oră destinată audienţei generale, este de natură a prejudicia dezvoltarea psihică, mentală şi morală a minorilor. [S-au reţinut art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, art. 18 lit. b) şi c) raportat la art. 19 din Cod care cuprinde criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale.]

Art. 39 alin. (2) „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Art. 18 „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă : (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ; c) persoane în ipostaze degradante”.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a sancţionat cu somaţie publică postul de televiziune Digi 24, în urma analizei unui raport de monitorizare, întocmit ca urmare a unei reclamaţii, cu privire la emisiuni informative difuzate în zilele de 24 şi 25.10.2013, în care au fost prezentate reportaje legate de o anchetă jurnalistică ce avea în vedere un posibil trafic de organe la Institutul Clinic Fundeni. Membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului cu privire la obligaţia asigurării informării obiective a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, precum şi pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) şi art. 65 lit. a), b) şi c) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, respectiv „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor ; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ; c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate”].

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul