Comunicat de presă, Ședința din 13.05.2014 - sancțiuni
13.05.2014
ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică, după analiza rapoartelor de monitorizare întocmite ca urmare a sesizărilor primite, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a decis să sancÅ£ioneze cu amendă în cuantum de 10.000 de lei postul România TV pentru o serie de grupaje informative transmise în zilele de 29, 31.03.2014, 06 ÅŸi 07.04.2014 fără a Å£ine cont de prevederile art. 66 alin. (1) lit. a) ÅŸi alin. (2), art. 41 alin. (1) lit. a) ÅŸi art. 7^1 din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual. Printre titlurile afiÅŸate pe ecran : „Scandal în cimitir, zeci de oameni revoltaÅ£i”, „Scandal în învăţământ/ Profesoara acuzată că bătea elevii cu pietre”, „Trei tinere arse de vii, incendiu uriaÅŸ”, „Câini adoptaÅ£i pentru zoofilie, acuzaÅ£ie ÅŸoc”. De asemenea, postul Neptun TV a fost sancÅ£ionat cu somaÅ£ie publică pentru modul în care a fost difuzată în data de 31.03.2014 o ÅŸtire similară, respectiv „În ÅŸcoală ca în junglă”, fără a fi respectate prevederile art. 7 ^ 1 din Codul audiovizualului.
Articolele mai sus invocate : art. 66 „(1) ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică (...) (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaÅŸi emisiuni, iar în mod excepÅ£ional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaÅ£i refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menÅ£ionat pe post ; absenÅ£a punctului de vedere al uneia dintre părÅ£i nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparÅ£ialităţii” ; art. 41 alin. „(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza : a) imagini ale persoanei aflate în situaÅ£ia de victimă, fără acordul acesteia” ; art. 7^1
(1) Åžtirile sau relatările referitoare la violenÅ£a din instituÅ£iile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii ÅŸcolii ÅŸi cu acordul părinÅ£ilor ori al reprezentanÅ£ilor legali ai minorului ; face excepÅ£ie situaÅ£ia în care radiodifuzorul acÅ£ionează în interesul superior al minorului, fără să fie afectată imaginea publică a minorului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată ÅŸi familială. (2) Imaginile în care minorii sunt implicaÅ£i în acte de violenţă sau de natură implicit sau explicit sexuală, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă : a) reprezintă un interes public justificat ; b) radiodifuzorul acÅ£ionează în interesul superior al minorilor, având acordul părinÅ£ilor sau al reprezentanÅ£ilor legali ai acestora ; c) radiodifuzorul se asigură că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaÅ£i. (3) Nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini ÅŸi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese.”
În aceeaşi şedinţă, Consiliul a hotărât să emită decizii de acordare a dreptului la replică ca urmare sesizărilor primite şi în condiţiile precizate în Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, art. 62 (Titlul IV Dreptul la replică şi la rectificare) :
- AdministraÅ£iei PrezidenÅ£iale , pentru emisiunile „Sinteza zilei” (ediÅ£iile din 12, 13.02.2014) ÅŸi „EsenÅ£ial” (ediÅ£ia din 13.02.2014), difuzate de postul Antena 3
ÅŸi
- AsociaÅ£iei Crescătorilor de Taurine Jibert , pentru emisiunea „ViaÅ£a satului” transmisă de postul TVR 1 în data de 02.03.2014.
Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul