Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 01.10.2019

01.10.2019


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 01.10.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze cu câte o somație publică următoarele posturi :
- Pro TV, pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea știrii cu titlul „În aceeași școală, dar diferiți”, știre prezentată în jurnalul informativ din 19.09.2019, ora 19.00 ;
- Realitatea TV, pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) din același Cod, în emisiunea „Breaking News” din 26.08.2019.

De asemenea, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare in legalitate pentru spotul publicitar aferent campaniei de promovare a produsului Listerine, spot difuzat de posturile de televiziune fără a se ține cont de art. 101 din Codul audiovizualului, conform căruia „Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”(perioadă monitorizată : 09 - 15.09.2019).

În aceeași ședință, Consiliul a revocat Decizia privind sancționarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a postului Antena 3, decizie luată în ședința din 24.09.2019. În urma reanalizării raportului de monitorizare privind emisiunea „Sinteza Zilei” din data de 14.08.2019, CNA a decis să sancționeze radiodifuzorul cu amendă de 30.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 34 alin. (1), art. 40 alin. (2) și (4), art. 64 alin. (1) lit. b) și ale art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control și Digitalizare, Consiliul a decis să sancționeze cu amendă de 5.000 de lei postul Focus TV (SC Media Grup Production SRL, Buzău) pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului, în cadrul emisiunii „Focus Live” din 17 septembrie 2019.
De asemenea, Consiliul a aplicat o somație publică societății Radio Direct SRL (Brașov) pentru încălcarea dispozițiilor art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitările de acordare a licenței audiovizuale prin rețele de comunicații electronice ale societăților Balcan Media Vision SRL București (pentru Balcan Music Television) și Tasandsil SRL Vaslui (pentru Vaslui TV).

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 58 (1) Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 34 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
Art. 40 - (…) (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.