Trei sfaturi cheie pentru copii

13.11.2013


envoyer l'article par mail title=
PDF - 358.8 ko
3 sfaturi cheie pentru copii

 Vizionează programele care sunt pentru vârsta ta.
 Vorbeşte cu părinţii tăi în legătură cu ceea ce vezi la televizor
 Nu-ţi petrece tot timpul liber în faţa ecranului

Vizionează programele care sunt pentru vârsta ta

Televiziunea îţi oferă, atunci când ai timp liber, programe care sunt special făcute pentru vârsta ta ; acestea sunt programe care se adresează copiilor, pe care le găseşti în emisiunile pentru copii sau pe canalele pentru copii şi tineri.

În schimb, anumite emisiuni nu sunt pentru vârsta ta, anumite imagini te-ar putea face să te temi sau te-ar putea şoca, chiar. Uită-te în partea de jos a ecranului şi vezi dacă poţi urmări un anumit program.

Dacă la începutul programului există în partea de jos a ecranului un semn un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, majusculele AP de culoare albă, înseamnă că nu trebuie să urmăreşti respectivul program sigur. Il poţi urmări doar dacă părinţii ori familia sunt de acord să vizionezi un astfel de program.

Programele de televiziune pot fi, de asemenea, nerecomandate ori interzise copiilor sub 12 ani, sub 15 ani, sub 18 ani.

Aceasta înseamnă că ele conţin violenţă sau teme care ar putea să te afecteze. Întreabă sau cere ajutorul părinţilor tăi sau unei persoane adulte responsabile pentru a şti care sunt emisiunile pe care le poţi urmări.

Vorbeşte cu părinţii tăi în legătură cu ceea ce vezi la televizor

Dacă ai urmărit la televiziune ceva ce te-a deranjat sau te-a făcut să-ţi fie frică, vorbeşte despre acest lucru cu părinţii tăi sau cu o altă persoană adultă în care ai încredere. Aceste persoane îţi pot explica şi te pot linişti. Poţi, de asemenea, să vorbeşti cu părinţii sau adulţii în care ai încredere despre ceea ce vezi la televizor, în general, sau despre ce ai dori să vezi ; aceste persoane te-ar putea sfătui şi ajuta să alegi programele potrivite vârstei tale.

Nu-ţi petrece tot timpul liber în faţa ecranului

Este normal să-ţi facă plăcere să petreci timpul liber urmărind programele favorite, Dar, este la fel de important să desfăşori şi alte activităţi, cum ar fi lectura, sportul fie de unul singur, fie cu părinţii sau prietenii.