Decizia nr. 1020 din 17.11.2008

17.11.2008


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 2.500 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 17 noiembrie 2008, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia monitorizare cu privire la emisiunea „Sinteza zilei”, ediÅ£ia difuzată de postul de televiziune ANTENA 3, în data de 11 noiembrie 2008.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la prevederile art. 30 alin. (6) din Constituţia României, art. 42 alin. (1) şi (4) şi art. 71 alin. (1) lit. a) şi b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) Legii audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Constituţia României prevede la articolul 30 alineatul (6), că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, prevede :

Art. 42

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

Art.71

(1) ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială ÅŸi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;

b) asigurarea unei distincÅ£ii clare între faptele ÅŸi opiniile prezentate ;

ÃŽn fapt, emisiunea „Sinteza Zilei”, difuzată în data de 11 noiembrie 2008, de postul de televiziune Antena 3, a avut ca subiect de dezbatere ÅŸi analiză unele declaraÅ£ii făcute de PreÅŸedintele României, domnul Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „NaÅŸul”, difuzată de postul B1 TV, în data de 10 noiembrie 2008.

Analizând conÅ£inutul emisiunii „Sinteza zilei”, membrii Consiliului au constatat că invitaÅ£ii acesteia, cu permisiunea ÅŸi susÅ£inerea moderatorului, au făcut o serie de comentarii ÅŸi afirmaÅ£ii tendenÅ£ioase, de natură a prejudicia dreptul la propria imagine, ÅŸi demnitatea unor persoane.

Membrii Consiliului au reţinut că moderatorul emisiunii nu a avut nicio reacţie şi a fost total lipsit de atitudine atunci când invitaţii au făcut o serie de afirmaţii cu caracter injurios la adresa unor persoane de natură să aducă atingere onoarei sau reputaţiei acestora.

Redăm spre exemplificare :

Ion Cristoiu (vorbind despre ÅŸeful statului) : Nu-i nicio deosebire între dânsul ÅŸi fetele de la Indigo....
Valentin Stan : . Le spui aceste aberaÅ£ii anticonstituÅ£ionale care n-au nicio noimă.
Valentin Stan : Nu contează. ScoateÅ£i-vă din cap că preÅŸedintele dumneavoastră dă o ceapă degerată pe ce puneÅ£i în urna de vot. Vă spune clar. Ce votaÅ£i dumneavoastră acolo n-are nicio legătură cu cine va fi premier.
Valentin Stan : Aici ÅŸeful statului le-o trage polonez. Că el aÅŸa ÅŸtie, că ÅŸeful statului român îi bagă pe-ăia prin tufiÅŸuri ÅŸi le cară la măciuci în spate.
Mircea Badea : Eu cred că dacă se trezeÅŸte nasol în dimineaÅ£a aia ÅŸi zice ce-a făcut mă ? Cine-I ăsta. Nu vreau. Eu o pun pe fata de la pagina 5 din Libertatea, că aÅŸa vreau eu. Poate se trezeÅŸte nasol în dimineaÅ£a aia….
Ion Cristoiu : Se scoală din somn. Åži pleacă la Cotroceni. Pe drum, se schimbă de 10 ori viziunea politică asupra planetei în funcÅ£ie de stopuri, de cum…
Mihai Gîdea : Nu stă la stopuri coloana.
Ion Cristoiu : N-are importanţă, ÃŽl enervează. Åži pleacă de acasă pro American ÅŸi ajunge pro rus. La Cotroceni.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că moderatorul emisiunii nu ÅŸi-a respectat obligaÅ£ia de a păstra discuÅ£iile într-un cadru decent, reverenÅ£ios, având în vedere expresiile folosite în cadrul emisiunii, uneori de el însuÅŸi, ca în exemplele următoare :

Mihai Gâdea : Putem continua discuÅ£ia cu ziaristul acela jegos ?
(…)
Mihai Gâdea : Dar de ziaristul jegos tot n-aÅ£i dat.
Ion Cristoiu : ÃŽntrebările erau de genul ăsta. Domnule preÅŸedinte, nu-i aÅŸa că Tăriceanu e un bou ?
Mircea Badea : Mai rău. Nu-i aÅŸa că e un bou ? Åži el repede, muu !...
(…)
Mircea Badea : …Am zis atunci când Vadim a zis despre Gîdea că-i un beÅ£iv,eu am zis că Vadim are puÅ£a mică. Åži s-a supărat. Domnul Vadim rectific. AveÅ£i puÅ£a mare. E în regulă ?

Unele comentarii ori interpretări (jurnalişti plătiţi - jurnaliştii sunt târfe de bordel) făcute în emisiune au avut un caracter denigrator şi au fost de natură a influenţa libera formare a opiniilor publicului, căruia, printre alte speculaţii, i s-a indus ideea că preşedintele nu va respecta legea, ori nu va ţine cont de părerea electoratului, în sensul că va desemna premier pe cine va dori, după nişte criterii personale.

Redăm spre exemplificare :

Mircea Badea : PreÅŸedintele însă, domnul Traian Băsescu, eu n-am nicio îndoială că nu va avea nici un scrupul… să zicem că iese – am mai luat exemplul ăsta aseară - UDMR iese cu 95%. Democratic. Åži 5% PD-L ca să treacă pârleazul electoral. Deci eu n-am nicio îndoială că preÅŸedintele nu va avea nicio greaţă să zică nu pun prim-ministru de la UDMR. Că nu vreau eu. Eu îl vreau pe... Stolojan. (…) PopulaÅ£ia nu-ÅŸi alege premierul. El alege premierul. El, preÅŸedintele. PopulaÅ£ia îl alege pe el preÅŸedinte ÅŸi el alege premierul. ÃŽl doare-n cot ÅŸi de ce zice populaÅ£ia ÅŸi de ce zice majoritatea, pentru că-i prerogativa lui.
Ion Cristoiu : Åži nu ar mai trebui să facem alegeri. Ce rost are ?
Mircea Badea (rep.30.55) : Eu sunt convins că vom avea distracÅ£ie totală. Domnia sa nu va pune pe nimeni. Nici nu contează cine câştigă alegerile. Domnia sa va pune pe cine vrea el.
Valentin Stan : Dumneavoastră vi se pare domnul preÅŸedinte foarte coerent în ceea ce-ÅŸi propune ?
Mircea Badea : Nu. Dar e hotărât.
Ion Cristoiu : Cât timp durează frecÅ£ia asta, bulibăşeala asta ? 60 de zile. Deci cam prin… până la dizolvarea Parlamentului trebuie să treacă… probabil că-l dizolvă pe 30 ianuarie, trece ÅŸi Sf. Ion, toate ÅŸi ne trezim că avem anticipate.
(…)
Valentin Stan : Da. Chestia cu Dăbuleniul e puÅ£in mai interesantă. ÅžtiÅ£i de ce ? Pentru că în cazul Dăbuleni, preÅŸedintele jigneÅŸte grav alegătorul român. Pentru că spune atenÅ£ie, Geoană nu candidează pentru premier, în sensul că el nu va ajunge premier. Toată lumea ÅŸtie că nu se alege pentru premier. Åži explică de ce, pentru că el candidează la Dăbuleni.
Mircea Badea : Iar Tăriceanu la Ciofliceni.
Valentin Stan : Exact. Este extrem de interesant. Voce Traian Băsescu : „Domnul Geoană candidează la Dăbuleni, nu la funcÅ£ia de premier în România”. Deci domnul Mircea Geoană candidează la Dăbuleni nu la funcÅ£ia de premier. Dragi alegători din Dăbuleni sau din Popreaca sau din nu ÅŸtiu…
Mircea Badea : Dar la Băicoi cine candidează ? Premier de Băicoi nu-i bun ?
Valentin Stan : Nu contează. ScoateÅ£i-vă din cap că preÅŸedintele dumneavoastră dă o ceapă degerată pe ce puneÅ£i în urna de vot. Vă spune clar. Ce votaÅ£i dumneavoastră acolo n-are nicio legătură cu cine va fi premier. Dar de ce ? Nu pentru că nu s-ar vota pentru premier, ci pentru simplul motiv că acel personaj care ar vrea să fie, mă rog, în virtutea voturilor ÅŸi a faptului că este ÅŸeful unui partid important din România, cel care ar dori să ajungă premier, candidează într-un colegiu de trei parale, la Dăbuleni sau mai ÅŸtiu eu unde…

Astfel, membrii Consiliului au apreciat că, sub aparenÅ£a unei dezbateri, emisiunea a încălcat sistematic principiile referitoare la imparÅ£ialitate ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, deoarece, în fapt, punctele de vedere exprimate în cadrul acesteia converg către concluzii comune, ÅŸi că, deÅŸi sunt mai multe „voci”, toate susÅ£in aceleaÅŸi idei.

Emisiunea nu a reprezentat o dezbatere, al cărei scop ar fi trebuit să fie exprimarea diferitelor opinii, ci un punct de vedere unitar, o opinie comună a participanţilor în emisiune. Nu a fost favorizată astfel libera formare a opiniilor, aşa cum prevăd normele audiovizuale şi nu a fost asigurată pluralitatea punctelor de vedere şi, totodată, imparţialitatea şi echilibrul, condiţii obligatorii ale comunicării audiovizuale.

Or, potrivit legii, radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a reflecta în mod obiectiv, echilibrat ÅŸi nepărtinitor, printr-o pluralitate a punctelor de vedere situaÅ£iile, faptele sau evenimentele, astfel încât publicul, având la dispoziÅ£ie argumente „pro” ÅŸi „contra” care susÅ£in o dezbatere, să-ÅŸi poată forma liber opinia.

De asemenea, în nenumărate cauze, Curtea Europeană a precizat obligaţia ce revine jurnaliştilor de a relata cu bună credinţă, pe baza faptelor exacte, furnizând informaţii corecte şi precise şi respectând etica jurnalistică, statuând că garanţiile oferite jurnaliştilor de articolul 10 din Convenţie sunt supuse condiţiei ca aceştia să acţioneze cu bună credinţă, astfel încât să furnizeze informaţii exacte şi credibile, cu respectarea deontologiei jurnalistice.

Curtea a mai statuat, de asemenea, că este unanim acceptat că opiniile nu pot fi supuse criteriului adevărului, întrucât ele reprezintă păreri subiective, exprimate sub formă de comentarii sau de idei generale ori observaţii privind evenimente concrete, dar ele trebuie să fie oneste şi etice, să nu urmărească manipularea opiniei publice.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul consideră că libertatea de opinie ori de exprimare în cadrul oricărui program audiovizual trebuie exercitată ţinând seama şi de obligaţiile referitoare la obiectivitate şi imparţialitate, specifice comunicării audiovizuale, prin a căror respectare radiodifuzorii să asigure dreptul corelativ al publicului la informare corectă şi libera formare a opiniilor, precum şi demnitatea persoanei şi dreptul la propria imagine.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 2 500 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, modificată.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, coroborat cu cele ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 ÅŸi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005) pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ale art. 42 alin. (1) ÅŸi (4) ÅŸi ale art. 71 alin. (1) lit. a) ÅŸi b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.


Către,
S.C. ANTENA 3 S.A.
BucureÅŸti, Åžoseaua BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3- NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1020/17.11.2008 privind amendarea cu 2 500 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

"Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 3 cu amendă în cuantum de 2500 lei întrucât, emisiunea „Sinteza zilei”, din data de 11 noiembrie 2008, care a avut ca subiect de dezbatere ÅŸi analiză unele declaraÅ£ii făcute de PreÅŸedintele României, domnul Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „NaÅŸul”, difuzată de postul B1 TV, în data de 10 noiembrie 2008, s-a desfăşurat cu încălcarea normelor audiovizuale referitoare la protecÅ£ia demnităţii umane ÅŸi a dreptului la propria imagine.

Membrii Consiliului au constatat că moderatorul emisiunii a permis invitaţilor să utilizeze un limbaj injurios, fapt de natură a afecta reputaţia, onoarea şi integritatea unor persoane. De altfel, Constituţia României prevede la articolul 30 alineatul (6), că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

De asemenea, Consiliul a constatat că subiectul pus în dezbatere nu a beneficiat de un pluralism al punctelor de vedere care să permită telespectatorilor să-şi formeze o opinie corectă cu privire la problema pusă în discuţie.

Potrivit legii, radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a reflecta în mod obiectiv, echilibrat ÅŸi nepărtinitor, printr-o pluralitate a punctelor de vedere situaÅ£iile, faptele sau evenimentele, astfel încât publicul să-ÅŸi poată forma liber opinia.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.