Decizia nr. 1028 din 18.11.2008
18.11.2008

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare cu privire la modul în care postul de televiziune ANTENA 3, a prezentat în zilele de 15, 16 şi 17 noiembrie 2008, accidentul minier de la Petrila.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 27 alin. (2), art. 43 şi art. 44 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 27
(2) Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă” ;
ART. 43
(1) Radiodifuzorii nu pot difuza :
a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia ;
b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei ;
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane.
ART. 44
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.
(2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată.
În fapt, postul de televiziune Antena 3 a difuzat, în zilele de 15, 16 şi 17 noiembrie 2008, ştiri despre urmările exploziei care a avut loc la mina Petrila. Ştirile au fost ilustrate cu imagini şocante în care apăreau unele victime ale exploziei şi imagini ale familiilor celor decedaţi, persoane aflate în momente de grea suferinţă. Imaginile au fost difuzate în mod repetat, fără o avertizare prealabilă a publicului cu privire la conţinutul lor.
Astfel, în data de 15.11.2008, în cadrul ştirilor de la orele 19:00, 19:15 (Ediţie specială), 21:00 şi 22:00 au fost prezentate imagini cu mineri răniţi în urma exploziei, acoperiţi cu folie protectoare, mergând în spital şi oameni îngrijoraţi , aflaţi în suferinţă aşteptând veşti.
Ştirile de la ora 22:00 şi 23:00 au conţinut imagini cu un miner scos pe targă din Ambulanţă.
În data de 16.11.2008, ştirile având ca subiect accidentul minier de la Petrila, difuzate în intervalul orar 07:00 - 19:00, au conţinut imagini cu un miner rănit pe targă şi rude ale victimelor plângând.
De asemenea, ştirile prezentate în buletinele informative de la orele 21:00 şi 22:00 au fost ilustrate cu imagini ale unor persoane în suferinţă, aflate lângă un sicriu şi oameni marcaţi de tragedie, care răspundeau reporterilor. Sub titlul « Mărturii din infern », a fost prezentat un material în care, mineri răniţi, aflaţi pe patul spitalului, sunt intervievaţi de reporter în Petroşani.
Ştirile de la orele 22:00 şi 23:00 au fost ilustrate cu imagini cu scoaterea pe targă a unui miner rănit, la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
De asemenea, în data de 17.11.2008, în ediţia de informaţii de la ora 10:00, a fost prezentat interviul luat rudei unei victime, la Spitalul de Arşi din Bucureşti, persoană care se îneacă în plâns.
Ştirile din intervalul orar 10:00-18:00 şi 21:00 au fost ilustrate cu imagini în care a fost arătat un miner rănit, pe targă.
În ediţiile de la orele 15:00, 16:00 şi 18:00 a fost arătat şi un miner rănit, acoperit cu folie protectoare, iar ştirile de la ora 22:00 au conţinut imagini cu cadavre acoperite, scoase pe targă din mină.
Vizionând înregistrările emisiunilor menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele cu privire la avertizarea verbală obligatorie a publicului în cazul difuzării unor imagini cu posibil impact emoţional negativ.
Astfel, deşi ştirile referitoare la tragedie au fost ilustrate în mod repetat, cu imagini ale victimelor sau ale rudelor acestora, aflate în momente de grea suferinţă, imagini cu evident impact emoţional negativ asupra publicului, mai ales asupra copiilor, având în vedere dramatismul situaţiei care prezenta pierderea mai multor vieţi omeneşti şi trauma psihică prin care trec unele persoane, radiodifuzorul nu a avertizat verbal publicul cu privire la caracterul acestor imagini.
Or, potrivit dispoziţiilor invocate, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie. De asemenea, se recomandă evitarea prezentării repetate a unor astfel de scene.
Membrii Consiliului au constatat, de asemenea, că difuzarea acestor imagini de către postul ANTENA 3 s-a făcut şi cu încălcarea reglementărilor legale referitoare la interdicţia de a prezenta imagini ale unor persoane decedate ori aflate în situaţia de victimă, precum şi ale rudelor acestora, traumatizate de eveniment şi aflate în momente de grea suferinţă.
Reglementările audiovizuale, prevăd, că orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire, drept pe care radiodifuzorul nu l-a respectat.
În cazul situaţiilor de suferinţă umană, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată, astfel cum a făcut radiodifuzorul în momentul în care a difuzat imagini cu persoanele aflate în grea suferinţă psihică, de exemplu, interviul realizat cu ruda unei victime, interviu în care persoana abia putea vorbi.
Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, în conformitate cu prevederile art. 91 alin. (1) şi (2) şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 3 S.A. şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003 radiodifuzorul S.C.TV ANTENA 3S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunilor informative transmise în zilele de 15, 16 şi 17 noiembrie 2008, ştirile referitoare la tragedia de la mina Petrila, ilustrate permanent cu imagini ale victimelor şi ale rudelor acestora, aflate în momente de grea suferinţă, au fost difuzate, în mod repetat, fără ca publicul să fie avertizat verbal cu privire la impactul emoţional negativ al acestor imagini, fapt ce contravine prevederilor art. 27 din Codul audiovizualului.
De asemenea, membrii Consiliului au constatat că postul Antena 3 a difuzat ştirile menţionate fără a respecta dreptul la intimitate în momente dificile al rudelor victimelor accidentului minier, încălcând totodată şi obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată, fapte ce contravin prevederilor art. 43 şi 44 din Codul audiovizualului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.