Decizia nr. 127 din 20.02.2008
20.02.2008

privind somarea S.C. SUPER DIGITAL SAT S.R.L
cu sediul în Brădeanu, jud. Buzău
Tel : 0238/418395
pentru localitatea Stîlpu, jud. Buzău
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 19 februarie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie privind reţeaua de cablu din localitatea Stîlpu, jud. Buzău, aparţinând S.C. SUPER DIGITAL SAT SRL.
Distribuitorul de servicii S.C. SUPER DIGITAL SAT SRL deţine avizul de retransmisie nr. A 0993//01.09.2003 pentru localitatea Stîlpu, jud. Buzău. Analizând raportul prezentat de Serviciul Inspecţie, membrii Consiliului au constatat că S.C. SUPER DIGITAL SAT SRL a încălcat prevederile art. 74 alin. (3) şi (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 6 alin. (1) din Decizia nr. 12/2003 privind eliberarea avizului de retransmisie, modificată.
Potrivit dispoziţiilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare : “Distribuitorii de servicii au obligaţia de a notifica în prealabil Consiliului orice modificare în structura ofertei de servicii de programe retransmise". Alineatul (4) prevede : „Consiliul retrage avizul prevăzut la alin. (1) în cazul în care un distribuitor de servicii retransmite un serviciu de programe fără deţinerea drepturilor de retransmisie”.
Articolul 6 din Decizia nr. 12/2003 dispune :
“(1) Distribuitorii de servicii au obligaţia să aducă la cunoştinţă CNA modificările intervenite în documentele şi în datele declarate, după cum urmează :
a) cu cel puţin 15 zile înainte de efectuarea de modificări în structura ofertei de servicii de programe retransmise”.
În urma controlului efectuat în data de 23.01.2008, de inspectorul teritorial al CNA s-a constatat că în reţeaua de cablu din localitatea Stîlpu, jud. Buzău, erau retransmise în plus faţă de structura ofertei de programe aprobată de CNA, următoarele programe : B1 TV, Etno TV, Sport.ro, Eurosport, Acasă Tv, (retransmis cu sigla DIGI), Hallmark, Romantica, iar programele Antena 1, Antena 3, Antena 2, Euforia Lifestyle TV, erau retransmise de S.C. SUPER DIGITAL SAT SRL în baza unor acorduri expirate. De asemenea societatea nu a notificat Consiliului efectuarea vreunei modificări în structura ofertei de servicii de programe retransmise.
S-a constatat de asemenea că unele programe, deşi înscrise în structura ofertei de programe aprobată de CNA nu sunt retransmise : TVR Internaţional, Flux TV, Pratech TV, TV România de Mâine, Kiss TV, The Money Chanel.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus şi votat, cu respectarea prevederilor art. 15 din legea audiovizualului, sancţionarea distribuitorului de servicii cu somaţie publică, întrucât a retransmis servicii de programe fără deţinerea documentelor în baza cărora ar fi avut acest drept şi nu a notificat, conform art. 6 din Decizia nr. 12/2003, modificări în structura ofertei de servicii de programe retransmise.
În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. f) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice distribuitorului de servicii S.C. Super Digital Sat S.R.L, şi dispune intrarea în legalitate în termen de 14 zile de la comunicarea prezentei decizii.
Potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 36/2008, aveţi obligaţia de a transmite, în reţeaua de cablu din localitatea Stîlpu, jud. Buzău, în mod continuu, timp de 7 zile, pe canalul alocat fiecărui program care a constituit obiect al sancţiunii, următorul text :
“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat distribuitorul de servicii S.C. Super Digital Sat SRL cu somaţie publică, întrucât în reţeaua de cablu din localitatea Stîlpu, judeţul Buzău, a retransmis mai multe programe fără a deţine acorduri de retransmisie, fără a fi înscrise în oferta de servicii de programe şi fără a notifica în prealabil la C.N.A. modificarea structurii acesteia, unele programe fiind retransmise în baza unor acorduri expirate, iar alte programe, deşi înscrise în oferta aprobată de Consiliu, nu erau retransmise, fapte ce contravin prevederilor art. 74 din Legea audiovizualului.
Potrivit dispoziţiilor invocate, societatea avea obligaţia legală să aducă la cunoştinţa C.N.A. modificările intervenite în structura ofertei de servicii de programe retransmise, cu cel puţin 15 zile înainte de efectuarea acestora, obligaţie pe care distribuitorul de servicii nu şi-a îndeplinit-o."