Decizia nr. 151 din 04.03.2008
04.03.2008

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.,
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
CUI R 1599030
Tel : 021/203.02.20 ; 203.03.61 ;
Fax : 021/230.32.01 ; 203.02.80 203.03.57 ; 304.03.61 ; 203.03.71
pentru postul de televiziune ANTENA 1 Tîrgu Jiu
Str. Eroilor nr. 4-6 (HOTEL GORJ) Tîrgu Jiu, Jud. GORJ
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 4 martie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 1543/11.02.2008, cu privire la emisiunile “Cu cărţile pe faţă”, difuzate de postul Antena 1 Tîrgu Jiu, în zilele de 19 şi 26.01.2008.
Postul de televiziune ANTENA 1 Tîrgu Jiu aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 127.2/25.04.1996 şi decizia de autorizare nr. 236.0-2/28.10.1997).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunilor respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (1), (3) şi (4) precum şi pe ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor invocate :
- art. 42 :
“(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.
(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.”
- art. 71 alin. (1) :
“În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;” În fapt, postul de televiziune Antena 1 Tîrgu Jiu a difuzat în zilele de 19 şi 26 ianuarie 2008 emisiunea “Cu cărţile pe faţă”, ediţii moderate de doamna Gabriela Mladin.
Subiectul celor două emisiuni, în care au fost invitaţi ziarişti şi cadre didactice, l-a constituit activitatea conducerii Universităţii „Constantin Brâncuşi”, din Tîrgu Jiu, precum şi profesionalismul persoanelor care administrează această instituţie.
Vizionând înregistrările celor două emisiuni, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea principiului imparţialităţii, precum şi a dreptului la propria imagine şi demnitate a unor persoane.
Astfel, în emisiunea din 19.01.2008, invitatul emisiunii, ziaristul Claudiu Matei a făcut următoarele afirmaţii :
„şmenurile de la Tîrgu Jiu o să curgă înspre buzunarul dumnealui, sau în folosul buzunarului dumnealui”, „dorinţa dumnealui de a-şi umple buzunarele liniştit din banii Universităţii Constantin Brâncuşi, din banii publici, din banii studenţilor,” ”Mr. Gorun şi gaşca şi-au luat un comision baban”, „s-a înconjurat de tot felul de cretini”.
Claudiu Matei : “Iată exemplul că Adrian Gorun s-a înconjurat de tot felul de cretini, nu-i mai zic profesor sau nu ştiu cum… Acest Popa trebuie să se ducă la psihiatru să se controleze pentru că este puţin tîmpit”.
Moderatoare : “Telespectatorii noştrii să sancţioneze doar comportamentul domnului Popa şi nu pe al nostru. Măcar noi să fim oamenii ăia care să dăm exemplu. Şi ştii cum e până la urmă, cel mai deştept cedează”.
Claudiu Matei : “Eu nu sunt de acord cu chestia asta”.
Moderatoare : “Nici eu, este adevărat, dar CNA-ul are altă părere aşa cum mi-a transmis chiar regizorul de emisie”. (nu a spus punctul de vedere al CNA- ului).
În emisiunea din 26.01.2008, dl. Dumitru Istfan, invitat în emisiune, a afirmat despre dl. A. Gorun că este : „imoral”, „afacerist”, „mafiot”, „traseist”, „trebuia să fie după gratii”.
Membrii Consiliului au constatat că moderatoarea emisiunii nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a pune în vedere invitaţilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, permiţând acestora să folosească un limbaj injurios şi să formuleze acuzaţii la adresa unor persoane.
Prin conduita adoptată, moderatoarea a contribuit la desfăşurarea emisiunii în afara cadrului legal, în sensul că nu a luat atitudine şi nu a stăruit în mod convingător ca invitaţii emisiunii să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice cel puţin probele care susţineau acuzaţiile formulate, aşa cum cer normele audiovizuale.
Pasivitatea moderatoarei a condus la prejudicierea în mod nejustificat a demnităţii şi imaginii persoanelor la adresa cărora au fost formulate acuzaţiile.
Prin atitudinea adoptată, moderatoarea emisiunii a susţinut în mod indirect poziţia invitaţilor săi, transformându-se din moderator de emisiuni, al cărui rol activ trebuie să influenţeze calitatea programului audiovizual, precum şi difuzarea lui cu respectarea prevederilor legale, într-un simplu spectator, pe alocuri chiar acuzator.
Membrii Consiliului au apreciat că, procedând astfel, emisiunea a fost difuzată şi cu încălcarea principiului imparţialităţii reglementat de art. 71 alin.(1) litera a) din Codul audiovizualului, astfel încât, publicul nu a avut posibilitatea să-şi formeze o opinie corectă în legătură cu problemele dezbătute în emisiune.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut cu obiectivitate în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la imagine al persoanei.
Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Codul audiovizualului şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceiaşi lege, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 - S.A. pentru postul Antena 1 Tîrgu Jiu şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în cadrul programelor proprii locale ale postului Antena 1 Tîrgu Jiu, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 Tîrgu Jiu cu somaţie publică. Sancţiunea a fost aplicată întrucât în emisiunea „Cu cărţile pe faţă”, difuzată în zilele de 19 şi 26 ianuarie 2008, moderatoarea acesteia a permis invitaţilor să folosească un limbaj injurios şi să aducă acuzaţii, nesusţinute cu dovezi, la adresa unor persoane, încălcându-se astfel dreptul la propria imagine al acestora, drept ocrotit de prevederilor art. 42 din Codul audiovizualului.
Neîndeplinirea obligaţiei de a solicita probe în susţinerea acuzaţiilor formulate de invitaţi şi de a solicita punctul de vedere al persoanelor la adresa cărora s-au adus acuzaţii a permis difuzarea emisiunii cu încălcarea principiilor imparţialităţii, echilibrului şi liberei formări a opiniilor, reglementate de prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.