Decizia nr. 353 din 12.03.2009
12.03.2009

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 martie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Sinteza zilei”, difuzată în data de 12 februarie 2009 de postul de televiziune ANTENA 3.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând imaginile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.
În fapt, postul de televiziune Antena 3 a difuzat, în data de 12.02.2009, emisiunea „Sinteza zilei”, în intervalul orar 21:31 - 22:58. În partea a doua a emisiunii, invitaţii moderatorului, dl. Mihai Gâdea, au fost domnii Valentin Stan şi Victor Ciutacu.
Pe parcursul emisiunii, dl. Stan a făcut o serie de comentarii pornind de la o discuţie telefonică purtată, cu o seară înainte, de jurnalistul Victor Ciutacu cu şeful Cancelariei premierului, dl. Cătălin Baba, discuţie redată pe laptop.
Redăm din raportul de monitorizare :
« Valentin Stan (rep.08.44) : (...) Vreau şi eu să dau un răspuns la o întrebare care i s-a pus prietenului meu, Victor Ciutacu, ieri, în emisiune (...) Ia uite, dom’le ce-i spunea domnul Baba domnului Ciutacu, ieri, ăsta fiind un băiat cu „IQ-ul comunitar” foarte dezvoltat. Fiţi atent, domnule Gâdea, şi nu puneţi mâna, să nu vă pătaţi ! Atenţie, extrem de interesant ! În file audio, domnul Cătălin Baba, şeful Cancelariei premierului : „Domnu’ Ciutacu, în concluzie, aţi fi dispus vreodată în viaţa dumneavoastră să faceţi o investiţie de 30 de mii de euro ca să economisiţi 10 milioane ? Vă rog să răspundeţi, cu da sau cu nu”. Aici domnu’ Baba explica domnului Ciutacu ce bun şi ce deştept e el că face o economie de 10 milioane, dar ce contează că dă 30 de mii în plus la nişte băieţi acolo, pentru chirie... Stai puţin, Victoraş, ascultă aici. A fost redat din nou acest file-ul audio (rep.10.33). Da. Pot să răspund şi eu la întrebarea asta ? Domnu’ Baba, uite, (spre cameră) eu sunt dispus. Deci, dacă v-aş datora dumneavoastră 10 milioane, eu o să contractez un Gorbunov pentru 30 de mii de euro să vă împuşte şi am economisit 10 milioane. »
Consiliul a considerat că afirmaţiile d-lui Valentin Stan reprezintă o formă de instigare la violenţă, atitudine faţă de care moderatorul emisiunii, dl. Mihai Gâdea, nu a avut nicio reacţie de dezaprobare. O astfel de abordare este sancţionată de Codul audiovizualului, act normativ care impune realizatorilor de programe audiovizuale să nu permită invitaţilor să se manifeste în acest fel.
La afirmaţia d-lui Stan a reacţionat, însă, un alt invitat al emisiunii, la rândul său realizator de programe audiovizuale, jurnalistul Victor Ciutacu, care a spus : « Asta se cheamă instigare la violenţă, o să te amendeze iar ».
Membrii Consiliului au apreciat că dl. Valentin Stan avea posibilitatea să-şi exprime opinia cu privire la afirmaţiile d-lui Cătălin Baba într-o manieră care să nu aducă atingere drepturilor altor persoane, iar legislaţia audiovizuală să fie respectată atât în litera, cât şi în spiritul ei.
De asemenea, Consiliul consideră că dl. Mihai Gâdea nu şi-a respectat obligaţia pe care legislaţia audiovizuală o prevede în sarcina realizatorilor de programe audiovizuale, aceea de a interveni şi de a nu permite invitaţilor emisiunii să promoveze un discurs de incitare la violenţă.
Consiliul consideră, ca un interes major şi pe termen lung, ca televiziunea să fie o parte a spaţiului public în care manifestările care instigă la violenţă pe diferite considerente şi care îmbracă diverse forme, să nu mai apară.
Libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni. Aceste opţiuni nu pot leza, însă, drepturile altor membri ai colectivităţii.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu somaţie publică.
În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 3 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea »Sinteza zilei" din 12 februarie 2009, moderatorul acesteia nu şi-a îndeplinit obligaţia de a nu permite invitaţilor să instige la violenţă împotriva altor persoane, obligaţie prevăzută la art. 42 alin. (4) din Codul audiovizualului.
Pentru încălcarea aceloraşi prevederi, postul de televiziune ANTENA 3 a fost sancţionat de la începutul anului 2009 cu două amenzi, una de 5.000 lei şi una de 10.000 lei."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.