Decizia nr. 48 din 29.01.2008

29.01.2008


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 2500 lei a
S.C. Diplomatic T.V. Network S.R.L
pentru posturile Diplomatic TV Mărăşeşti şi
Diplomatic TV Focşani
C.U.I. 16074918

Focşani, jud. Vrancea
Str. Unirea Principatelor nr. 93
Tel : 0237/221.077 ; Fax:0237/224.725

Pentru posturile Diplomatic TV Mărăşeşti şi
Diplomatic TV Focşani
Focşani, jud. Vrancea
Str. Ştefan cel Mare nr.15 bloc C1 et.7 ap. 30-32
Tel/Fax : 0237/232.140

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 ianuarie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie în baza reclamaţiei înregistrată la CNA sub nr. 811/24.01.2008, cu privire la emisiunea ”Marţi … 3 ceasuri rele”, difuzată în ziua de 04.12.2007 de postul Diplomatic TV.

Posturile Diplomatic TV Mărăşeşti (licenţă audiovizuală nr. TV-C 024.2/09.07.2003, decizia de autorizare nr. 520.0/08.09.2003) şi Diplomatic TV Focşani (licenţă audiovizuală nr. TV 388/23.05.2006, decizia de autorizare nr. 1307.0/14.08.2007) aparţin radiodifuzorului S.C. Diplomatic T.V. Network S.R.L.

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii ce a făcut obiectul sesizării menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42 alin. (1), (3) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, norme care prevăd că :

“(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.”

În fapt, în ziua de 4 decembrie 2007, radiodifuzorul a difuzat emisiunea “Marţi …3 ceasuri rele”, în cadrul căreia au fost prezenţi în studio, în calitate de invitaţi, domnul Marian Gîrleanu, jurnalist la cotidianul “România Liberă”, şi domnul Zamfirescu, reprezentant PNL, primar al localităţii Slobozia Bradului.

Emisiunea a fost moderată de domnul Sebastian Oancea. Din comentariul acestuia a rezultat că reprezentanţii PD şi PLD nu au acceptat invitaţia de a veni în studio, dar vor avea intervenţii telefonice.

În cadrul emisiunii, anunţată cu tema « PDL – partid prezidenţial », s-a discutat despre motivul formării acestui partid, neînţelegerile apărute la constituirea noii formaţiuni şi despre implicarea preşedintelui Băsescu în acest caz. Au fost prezentate opinii ale invitaţilor cu privire la fuziune.

În emisiune, pe parcursul unei intervenţii telefonice a d-lui M. Chinde, acesta a adus în discuţie cazul demiterii d-lui M. Oprişan de către PD şi PNL, motivând că a fost « abuzivă » şi că « nu puteam să mergem pe o demisie a d-lui Oprişan atât timp cât acţiunea era netemeinică şi nelegală ».

Dl. Marian Gîrleanu, invitat în emisiune, a intervenit amintindu-i d-lui Marian Chinde că emisiunea are altă temă, după care discuţia a denaturat într-un dialog între cei doi, pro şi contra d-lui Marian Oprişan, iar în cele din urmă la un şir de acuzaţii şi injurii aduse de domnul Marian Gîrleanu la adresa domnului Marian Chinde.

În urma vizionării emisiunii în şedinţă publică, membrii Consiliului au constatat că emisiunea s-a desfăşurat în afara cadrului legal stabilit de normele audiovizuale, întrucât realizatorul emisiunii a permis invitatului Marian Gîrleanu să aducă acuzaţii nedovedite şi să folosească un limbaj injurios la adresa d-lui Chinde, neavând nicio intervenţie pentru a stopa încălcarea dreptului la propria imagine a acestuia, pasivitate ce contravine obligaţiilor instituite în sarcina realizatorilor de emisiuni audiovizuale, potrivit dispoziţiilor Deciziei nr. 187/2006.

Redăm spre exemplificare :

Moderator : „Dar nu ăsta este subiectul...Vă rog, este PDL un partid prezidenţial ?” după care continuă „Aţi ieşit din spital ?”.
Domnul Marian Gîrleanu întreabă dacă interlocutorul este „acelaşi personaj” care a fost consilierul prefectului Nelu Oprea, „...acelaşi personaj care v-aţi bătut cu băieţii lui Vasile Tătaru în Casa Românească” ; „Domnule Chinde, dumneavoastră aveţi un talent desăvârşit de a bate câmpii. Noi de hahalere din astea de 2 lei care se bat prin cârciumi şi-şi dau cu sticle în cap cum aţi făcut dumneavoastră cu Tătaru că nu i-aţi dat datoria la timp suntem sătui” ; „...consilieri ai prefectului care au pretenţii de consilieri ai pref. şi care-n 4-6 ani de zile n-a făcut un proiect ...şi asta o ştiu de la domnul Păun, şeful Partidei Romilor”.
Domnul Chinde încearcă să răspundă la acuzaţii : „Da, lăsaţi-mă să vă răspund...” ; „Vă rog frumos” ; „După ce terminaţi, poate-mi daţi voie...”dar nu este lăsat de către domnul M. Gîrleanu.

Realizatorul nu intervine să modereze discuţia, astfel că domnul Gârleanu continuă să-şi jignească interlocutorul.

M. Gîrleanu : „Alo, domnu′ ! Nu să termin eu, dumneavoastră trebuie să terminaţi cu tupeul ăsta incredibil şi cu mahalaua asta de talie ţigănească pe care n-o puteţi exprima în legătură cu mine...”
M. Chinde : „Asta înseamnă discriminare pe de-o parte...”
M. Gîrleanu : „Nu e nicio discriminare. Alo, domnu când oi scoate dumneata din dicţionarul explicativ al limbii române cuvântul ţigan...alo, alo domnule închide că, cu derbedeul ăsta n-ai ce vorbi. Ăsta se bate prin cârciumi cu Vasile Tătaru, cu gaşca lui...ce discut eu cu borfaşul ăsta...”
M.Chinde (către moderator) : „...conduci o emisiune importantă...”
M.Gîrleanu : „Aici arată valoarea lui Nelu Breloc ca prefect că şi-a luat un asemenea consilier derbedeu care se bate prin cârciumi, el este pus nu de prefect Nelu Breloc, el este pus de fostul prefect PSD, Georgică Băieşu cu creier mic.”
M.Chinde :”...nu sunt ţigan...”
M.Gîrleanu : „...Nu eşti ţigan !? Ba eşti ţigan ce s-o mai dăm la mână...”.
Moderator : „Staţi un pic, vă deranjează că domnul Argint spune că este ţigan ?”
M.Chinde :” Nu, dacă-mi daţi voie la o mică replică...sunteţi moderator, un om de talie nu ca şi colegul dumneavoastră...pot să spun şi eu două vorbe : în primul rând că mi s-a înscenat ce mi s-a întâmplat...”
Moderator :” Nu discutăm despre...domnule Chinde, vă promit că vă invit la o emisiune să explicaţi ce vi s-a înscenat şi cum, dar vă rog, subiectul este cu totul altul ... am înţeles, o să vorbim şi despre acest subiect ... Am înţeles care este opinia dumneavoastră vizavi de acest partid. Mulţumesc foarte mult pentru intervenţie şi vă promit eu că vă voi avea aici, dacă veţi dori, lângă mine să discutăm despre ce vi s-a înscenat dumneavoastră. (spre regie) vă rog frumos trebuie să intrăm şi cu domnul Momanu în direct.
M.Chinde : „...colegul dumneavoastră să-şi ceară scuze public...pentru că nu admit aşa ceva ca un tip de talia dumnealui să poată să spună...”

Moderatorul reia discuţia punîndu-i întrebări despre acuzaţiile ce i se aduc d-lui M. Oprişan dar şi despre scandalul în care a fost implicat domnul Marian Chinde, despre proiectele pe care acesta ar fi trebuit să le implementeze în favoarea romilor din judeţ în cei 7 ani cât a fost consilier. De asemenea, moderatorul i-a reproşat faptul că anumiţi membri din Partida Romilor au declarat că, de câte ori l-au căutat la sediu, nu l-au gasit : „Domnule, nu putem să ne ducem la domnul Chinde că dacă nu-l prindem până la ora 9,00 dimineaţa după aia nu-l mai prindem”.

Urmare acestei discuţii, domnul M. Gârleanu intervine : „Nu, îl prindeaţi la Sahara beat ţapăn la maşinile de poker ... de la 9,00 până la 2,00-4,00 după amiaza...sunt casete filmate dle Chinde.”

M. Chinde : „Vă amintesc că e o emisiune publică, că n-aveţi probe”.
Moderator : „Domnule Chinde, eu personal v-am găsit la Sahara de vreo 3 ori...pe la ora 10,00 şi eraţi în timpul serviciului”.
M. Chinde : „E problema dumneavoastră...”
Moderator : „Nu-i problema mea e a dumneavoastră...că sunteţi plătit din bani publici”.

Intervenţia primarului comunei Slobozia Bradului, domnul Zamfirescu, readuce în discuţie problemele prezentate anterior.

În acest context, moderatorul intervine : „Vă rog frumos, să încheiem această conversaţie pentru că divagăm şi n-are rost să ...”.

M. Chinde : „Fără doar şi poate cu rugămintea dacă cândva voi fi invitat la dumneavoastră ...”
M. Gârleanu : „Împreună cu mine dle Chinde să ne confruntăm cu proiectele pe masă.”
M. Chinde : „...şi nu cum face colegul dumneavoastră pentru că este jenant...”
Moderator : „Vă mulţumesc foarte mult !”
M. Gârleanu : „Este jenant pentru dumneavoastră, nu pentru mine. E jenant pentru dumneata că te baţi prin cârciumi. Din păcate una dintre diversiunile lui Oprişan este reuşită, adică ne-a luat vreun sfert de oră din emisiune să discutăm dacă Oprişan a furat sau n-a furat, că Chinde a făcut sau nu proiecte. În 7 ani de zile omul ăsta care a fost consilierul lui Oprea şi e membru de vază a PD în Vrancea n-a făcut un proiect pentru romi, unul singur”.

La sfârşitul emisiunii, moderatorul spune : „Mulţumesc celor care au fost în direct cu noi, inclusiv d-lui Chinde pe care-l invit la o viitoare emisiune...când o să stabilesc eu nu când o să vrea dânsul.”

Membrii Consiliului au constatat că moderatorul emisiunii nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a solicita invitatului probe în susţinerea acuzaţiilor aduse domnului Chinde.

De asemenea, moderatorul nu a luat atitudine atunci când invitatul său a utilizat un limbaj injurios şi un ton ameninţător la adresa interlocutorului, ci, dimpotrivă, l-a încurajat să continue discursul în astfel de condiţii şi chiar să-l dezvolte, deşi, în calitatea sa de moderator, avea obligaţia de a opri un astfel de demers.

Faţă de aceste aspecte şi având în vedere faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 2 500 lei.

În conformitate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) şi (3), cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. Diplomatic T.V. Network S.R.L., deţinătorul posturilor Diplomatic TV Mărăşeşti (licenţă audiovizuală nr. TV-C 024.2/09.07.2003, decizia de autorizare nr. 520.0/08.09.2003) şi Diplomatic TV Focşani (licenţă audiovizuală nr. TV 388/23.05.2006, decizia de autorizare nr. 1307.0/14.08.2007) se sancţionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (1), (3) şi (4) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.