Decizia nr. 59 din 31.01.2008
31.01.2008

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, corp A4
et. 2, cam. 28, sector 1
Tel. : 021/224.60.33 ; 224.77.80
Fax : 223.09.56 ; 220.39.55 ; 316.00.24
pentru postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI
Piaţa Naţiunilor Unite nr. 3-5, bl. B2, parter, Bucureşti, sector 4
Tel. : 335.17.35 ; Fax : 335.22.53
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 31 ianuarie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare, cu privire la emisiunile „Guerrila de dimineaţă” difuzată în ziua de 29.01.2008, şi „Asta la revista mesei” transmisă în data de 30 ianuarie 2008, de către postul RADIO GUERRILA BUCUREŞTI. Postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI aparţine radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. R 011.3/13.01.1993, decizia de autorizare nr. 001/03.08.1993 şi reautorizare nr. 001.1-1/23.06.2005).
În urma analizării celor două rapoarte de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI a încălcat prevederile art. 42 alin. (5) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit art. 42 alin. (5) din Codul audiovizualului, sunt interzise în programele audiovizuale orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare.
Conform dispoziţiilor art. 39 alin. (2), din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.
În fapt, în ziua de 29 ianuarie 2008, în cadrul emisiunii “Guerrilla de dimineaţă”, difuzată de postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI, în intervalul orar 07.00-10.00, prezentatorii Mihai Dobrovolschi şi Vlad Craioveanu au făcut următoarele comentarii referitoare la o ştire publicată în presa scrisă, ştire în care s-a afirmat că Al Queda foloseşte copii-kamikaze pentru atentate sinucigaşe :
Mihai Dobrovolschi : Al Qaeda foloseşte copii-kamikaze pentru atentate sinucigaşe, zic anumite ziare. Da, e trist... Eu nu înţeleg de ce nu folosesc pensionari.
Vlad Craioveanu : Ar fi mai interesant, ar fi mai ... nu ştiu...
Mihai Dobrovolschi : Adică e ca la taxa de înmatriculare ... e mai ieftin la mâna a doua.
Vlad Craioveanu (râzând) : Proiectul Rabla.
Mihai Dobrovolschi (râzând) : Proiectul Rabla. Dai un pensionar, şi-ţi dăm o bombă nouă !
Vlad Craioveanu : Dai un pensionar, primeşti un copil !
Audiind înregistrarea emisiunii “Guerrilla de dimineaţă”, cu privire la comentariile făcute de cei doi prezentatori la adresa persoanelor în vârstă, membrii Consiliului au constatat că postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI nu a respectat dispoziţiile legale care prevăd în mod imperativ interzicerea în programele audiovizuale, a oricăror referiri peiorative la adresa acestei categorii sociale.
Membrii Consiliului consideră că, prin astfel de comentarii, radiodifuzorul a adus atingere demnităţii, onoarei şi dreptului la propria imagine a unei categorii de persoane, fapt inacceptabil într-un program audiovizual.
Ţinând cont de faptul că exercitarea dreptului la liberă exprimare comportă obligaţii şi responsabilităţi, Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca unul dintre fundamentele esenţiale ale unei societăţi democratice, nu trebuie să prejudicieze demnitatea şi onoarea unei categorii sociale din care fac parte şi persoanele în vârstă.
De asemenea, în ziua de 30 ianuarie 2008, în intervalul orar 13.05-14.00, postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI a difuzat emisiunea „Asta la revista mesei”. În contextul unei discuţii cu ascultătorii despre ce formă de guvernământ s-ar potrivi mai bine situaţiei actuale din ţară, realizatorul Liviu Mihaiu a făcut următoarea afirmaţie despre Regele Carol al II-lea :
Liviu Mihaiu : „(...), sigur, lumea are frică, aşa, de Carol al II-lea, ştii ? Carol al II-lea a stricat PR-ul monarhiei, de fapt, cu mătărânga aia a lui de 34 de cm şi cu nebunia aia a lui faţă... pentru ... să ştii că asta o au şi preşedinţii (...)”.
Audiind înregistrarea emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele legale referitoare la protecţia copilului în cadrul serviciilor de programe.
Consiliul consideră că folosirea unui limbaj licenţios în cadrul unui program audiovizual, la o oră la care copiii au acces neîngrădit la audiţia programelor de radio, este de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a acestora.
La aplicarea sancţiunii, membrii Consiliului au avut în vedere faptul că, din cauza discernământului redus şi lipsei de maturitate, copiii au tendinţa de a imita cu uşurinţă comportamentele adulţilor şi care îşi caută modele de comportament atât în familie cât şi în societate. Faţă de toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării dispoziţiilor privind protecţia copiilor şi a demnităţii umane.
Potrivit Deciziei C.N.A nr. 52/2003 radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO GUERRILLA BUCUREŞTI cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii „Guerrilla de dimineaţă”, difuzată în ziua de 29 ianuarie 2008, au fost făcute referiri peiorative la adresa persoanelor în vârstă, referiri de natură să afecteze demnitatea, onoarea şi dreptul acestora la propria imagine, fapt interzis de dispoziţiile art. 42 din Codul audiovizualului.
De asemenea, în cadrul emisiunii “Asta la revista mesei”, difuzată în data de 30.01.2008, începând cu ora 13.05, s-a folosit un limbaj licenţios, care a fost de natură să afecteze dezvoltarea morală şi mentală a copiilor, fapt ce contravine prevederilor art. 39 din legea audiovizualului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.