Decizia nr. 63 din 29.01.2009

29.01.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 ianuarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la respectarea de către postul de televiziune Antena 3 a dispoziţiilor din legislaţia audiovizuală privind informarea corectă a publicului telespectator, în emisiunea „Sinteza Zilei” difuzată în data de 15 ianuarie 2009.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, aşa cum a fost modificată şi completată, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Conform art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;

În fapt, în ziua de 15 ianuarie 2009, în intervalul orar 21.28 – 22.58, postul de televiziune Antena 3 a difuzat emisiunea „Sinteza zilei”.

Invitaţii moderatorului (şi ai realizatorului) Mihai Gâdea au fost : actorul Mircea Albulescu, profesorul Bogdan Teodorescu, analistul economic Ilie Şerbănescu şi Mugur Ciuvică, preşedintele GIP.

Pe parcursul desfăşurării emisiunii a fost afişat, pe ecran, următorul titlu : PENSII + SALARII = SCANDAL/SALARIU DE PROCUROR : 2.897.580.000 LEI.

În timpul emisiunii au fost prezentate pe ecran, de mai multe ori, salariile unor persoane, însoţite de fotografii ale acestora, după cum urmează : JUDECĂTORII CURŢII CONSTITUŢIONALE (sursa : MEDIAFAX), TOP SALARII DE LUX LA DNA (sursa : BANII NOŞTRI), TOP MAGISTRAŢI ŞI POLIŢIŞTI DE SUCCES (sursa : ROMÂNIA LIBERĂ).

La finalul emisiunii (ora 22:56) a intrat în direct, prin telefon, Lidia Săplăcan, purtător de cuvânt DNA, care a încercat să facă unele precizări cu privire la informaţiile privind salariile procurorilor DNA. Între aceasta şi moderatorul emisiunii a avut loc următorul dialog : L.Săplăcan : „...salariile procurorilor vehiculate în emisiune sunt total inexacte. Vă dau numai un exemplu, dumneavoastră vorbeaţi de sume de două, aproape trei miliarde de lei vechi pe an, eu vă dau exemplul salariului procurorului şef al DNA.

M.Gâdea : Nu, procurorul şef DNA are unul dintre salariile mai mici din DNA, de exemplu, puteţi să-mi daţi salariul domnului Romeo Bălan, procuror militar şef la DNA ?
L.Săplăcan : Toate aceste salarii vi le vom comunica mâine în cadrul unui comunicat... însă vreau să vă spun...
M.Gâdea : Dumneavoastră dacă intraţi în direct...
L.Săplăcan : Ascultaţi-mă, vă rog !... Este vorba de sume care se cifrează la jumătate din ceea ce aţi afişat dumneavoastră pe ecran.”.

Vizionând înregistrarea emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat normele audiovizuale referitoare la informarea corectă şi obiectivă a publicului, întrucât unele informaţii au fost difuzate într-o manieră subiectivă, tendenţioasă şi partizană, astfel încât publicul a fost privat de posibilitatea formării unei opinii în mod liber.

Consiliul a apreciat că difuzarea unei informaţii insuficient verificate, cu valoare de adevăr, doar pentru că la publicarea iniţială în presa scrisă, într-un articol din 26 noiembrie 2008, din revista « Banii noştri », nu fusese contestată, precum şi faptul că realizatorul emisiunii a pus sub semnul îndoielii afirmaţiile reprezentantului instituţiei în cauză, afirmaţii prin care acesta nega realitatea celor prezentate, şi mai mult, nu i-a permis acestuia să–şi expună opinia, au fost de natură, a afecta echilibrul şi imparţialitatea de care trebuia să beneficieze dezbaterea unui subiect de interes general precum cel abordat.

Redăm din raportul de monitorizare :

M.Gâdea : „Nu cumva acest tabel oferit de Banii noştri, (arată un document) cu aceste venituri ale DNA, în momentul în care el a fost publicat n-aţi avut niciun fel de reacţie, înseamnă că de fapt nu v-a deranjat atunci, cum se întâmplă că vă deranjează aceste cifre, nu cumva ne puteţi trimite dumneavoastră, de exemplu, mâine, noi o să difuzăm, mâine n-avem emisiune, dar luni. Să ne trimiteţi dumneavoastră, vă rog, salariile ca să putem vedea, şi toate indemnizaţiile, iar dacă nu sunt aşa cum le-am prezentat noi, ne cerem scuze. Până nu ne daţi o dovadă, nu ne putem cerem scuze.
L.Săplăcan : Dacă aveaţi curiozitatea să verificaţi în declaraţiile de avere, puteaţi să...
M.Gâdea : În declaraţiile de avere, dumneavoastră uitaţi un lucru, că aceste salarii au fost majorate cu 50% anul trecut, spre finalul anului, ştiaţi lucrul ăsta ?
L.Săplăcan : Nu, este total fals, cu referire la procurorii DNA, această informaţie, îmi pare rău, dar nu este adevărată. Probabil la alte categorii de magistraţi, dar nu la procurorii DNA....
M.Gâdea : Aştept documentele dumneavoastră şi luni seara am să le prezint. S-a terminat emisiunea...
L.Săplăcan : Aş vrea să fac precizarea, e vorba de salariul procurorului şef de la DNA...
M.Gâdea : Emisiunea s-a terminat, lăsaţi-l pe procurorul şef, luni seară...
L.Săplăcan : care este de 8.000 de lei, deci 8.000...
M.Gâdea : şi cu indemnizaţiile...
L.Săplăcan : ...pentru informare telespectatorilor, adică 80.0000.000 lei vechi.
M.Gâdea : Şi cu indemnizaţiile, că mai are multe indemnizaţii...
L.Săplăcan : Cu tot cu indemnizaţie, vorbesc de venituri nete, este vorba de venitul net al procurorului şef al DNA.
M.Gâdea : Luni seara, dacă ne trimiteţi...
L.Săplăcan : Este vorba de 80 de milioane lei vechi.
M.Gâdea : Am înţeles, Luni seara, dacă ne trimiteţi...
L.Săplăcan : Vă rog.”

Nici în emisiunile următoare postul nu a făcut rectificările cuvenite, deşi DNA a transmis un comunicat chiar a doua zi după emisiune, în care făcea precizările necesare.

Consiliul a apreciat, de asemenea, că prin atitudinea partizană a moderatorului, care nu a dat posibilitatea reprezentantului DNA de a aduce lămuriri cu privire la informaţiile difuzate, dezbaterea nu a fost de natură să conducă la lămurirea publicului, afectând prin aceasta dreptul acestuia de a primi informaţii corecte şi obiective în legătură cu subiectul prezentat şi, în consecinţă, de posibilitatea de a-şi forma în mod liber o opinie.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 162 Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de dispoziţiile art. 15 al aceleiaşi legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 3 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003 S.C. ANTENA 3 S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” din 15 ianuarie 2009, informaţiile referitoare la salariile procurorilor DNA, au fost prezentate fără a se respecta principiul echilibrului şi imparţialităţii, care să permită publicului să-şi formeze în mod liber o opinie bazată pe o informare corectă.

Reprezentantul DNA a intervenit telefonic în încercarea de a lămuri situaţia şi de a preciza că aceste informaţii preluate de post, dintr-un articol publicat în luna noiembrie 2008, nu sunt adevărate, dar nu a avut posibilitatea reală să-şi susţină punctul de vedere.

Poziţia DNA, exprimată într-un comunicat de presă, nu s-a regăsit nici în următoarele ediţii ale emisiunii.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.