Decizia nr. 633 din 04.06.2009
04.06.2009

privind amendarea cu 2.500 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 04 iunie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la modul în care a fost reflectată, în emisiunile de ştiri şi dezbateri electorale, difuzate în perioada 25 - 31 mai 2009, activitatea de campanie electorală a competitorilor electorali pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, de postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 3, art. 5 alin. (4) şi art. 8 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 391/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
Potrivit prevederilor invocate :
- art. 3 - "Radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii :
a) echitate - competitorii electorali trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului ;
b) echilibru - prezentarea competitorilor electorali proporţională cu importanţa evenimentelor electorale ;
c) imparÅ£ialitate - obligaÅ£ia radiodifuzorilor de a trata competitorii electorali obiectiv ÅŸi echidistant.« - art. 5 alin. (4) - »Timpii de antenă oferiÅ£i competitorilor electorali, potrivit dispoziÅ£iilor art. 7, trebuie să respecte ponderea stabilită prin dispoziÅ£iile art. 18 alin. (4) din Legea nr. 33/2007, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, după cum urmează :
a) 4/5 din timpii de antenă se repartizează în mod egal partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au membri în Parlamentul European şi care participă la alegeri, precum şi alianţelor politice sau electorale dintre acestea ;
b) 1/5 din timpii de antenă se repartizează în mod egal partidelor politice, alianÅ£elor politice, alianÅ£elor electorale, organizaÅ£iilor cetăţenilor aparÅ£inând minorităţilor naÅ£ionale care nu au membri în Parlamentul European care participă la alegeri, precum ÅŸi candidaÅ£ilor independenÅ£i.« - art. 8 alin. (1) - »ÃŽn cadrul emisiunilor informative, se pot difuza ÅŸtiri privind activităţile de campanie ale competitorilor electorali, cu respectarea principiilor de echitate, echilibru, imparÅ£ialitate ÅŸi de informare corectă a publicului.”
În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că, în perioada menţionată, postul ANTENA 3 a transmis, în cadrul emisiunilor de ştiri, informaţii despre activităţile de campanie electorală a reprezentanţilor PNL, cu o durată de 1838 secunde, PSD+PC cu o durată de 1724 secunde, PD-L cu o durată de 1423 secunde, a competitorilor neparlamentari (PNT, PFC, PRM şi candidaţi independenţi) cu o durată de 324 secunde, în timp ce activitatea de campanie electorală a UDMR nu a fost reflectată deloc.
Din compararea acestor date referitoare la timpul alocat competitorilor electorali, reiese, pe de o parte, faptul că reprezentanţii PNL şi cei ai PSD+PC au beneficiat de un spaţiu de antenă mai mare decât cel acordat altor competitori la alegerile pentru Parlamentul European, cum ar fi reprezentanţii PD-L. Pe de altă parte, timpii de antenă acordaţi acestor trei competitori electorali au fost cu mult mai mari decât cei acordaţi altor competitori electorali, cum ar fi cei neparlamentari (PNT, PFC, PRM şi candidaţi independenţi). De asemenea, activitatea de campanie electorală a UDMR nu a fost reflectată deloc.
În aceste condiţii, Consiliul a constatat că au fost încălcate prevederile art 8 alin. (1) al Deciziei C.N.A. nr. 391/2009, conform cărora difuzarea ştirilor privind campania electorală trebuie să respecte principiile echităţii, echilibrului şi imparţialităţii.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, în cadrul emisiunilor de dezbatere electorală, au fost prezenţi reprezentanţii PD-L cu un număr de 26 participări, reprezentanţii PSD+PC, cu un număr de 22 participări, reprezentanţii PNL cu un număr de 23 participări, în timp ce competitorii neparlamentari (PNT, PFC, PRM şi candidaţi independenţi) au avut 4 participări, iar reprezentanţii UDMR o participare.
Faţă de aceste aspecte, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a respectat nici prevederile art. 3 din Decizia C.N.A. nr. 391/2009, dispoziţii care prevăd că radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea principiilor echităţii, echilibrului şi imparţialităţii.
Aceste principii presupun ca toţi competitorii electorali să fie trataţi în mod echitabil şi echilibrat, astfel încât fiecare dintre aceştia să-şi poată prezenta programul, în scopul informării electoratului.
De asemenea, în aceste condiţii, au fost încălcate şi dispoziţiile art. 5 alin. (4) din Decizia nr. 391/2009, normă care instituie regula potrivit căreia timpii de antenă se repartizează în mod egal competitorilor electorali.
Scopul acesteia este ca toţi candidaţii şi competitorii electorali să fie trataţi în mod echidistant, astfel încât fiecare dintre aceştia să aibă posibilitatea de a se face cunoscut electoratului, beneficiind de o prezentare proporţională cu importanţa evenimentelor electorale. Un astfel de demers dă posibilitatea publicului telespectator să beneficieze de informaţiile necesare pentru a vota în cunoştinţă de cauză.
Pentru aceste considerente, membrii Consiliului au propus şi votat sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 2.500 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 3, art. 5 alin. (4) şi art. 8 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 391/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
Consiliul a avut în vedere şi faptul că, în perioadele de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare monitorizate anterior, radiodifuzorul a procedat în mod similar, difuzând ştiri şi dezabteri electorale cu încălcarea aceloraşi prevederi, motiv pentru care a fost sancţionat, prin două decizii, cu somaţii publice. Cu toate acestea, postul de televiziune ANTENA 3 nu a intrat în legalitate, continuând să transmită activitatea de campanie electorală a competitorilor electorali cu încălcarea prevederilor actului normativ care stabileşte regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, respectiv Decizia C.N.A. nr. 391/2009.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul dispoziţiilor art. 21 din Decizia C.N.A. nr. 391/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005) pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3, art. 5 alin. (4) şi art. 8 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 391/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
Către
S.C. TV ANTENA 3 S.A.
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, sector 1
pentru postul de televiziune ANTENA 3- NEWS & CURRENT AFFAIRS
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 633/04.06.2009 privind amendarea cu 2.500 lei a radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu amendă în cuantum de 2.500 lei, întrucât, în cadrul emisiunilor de ştiri şi dezbateri electorale, difuzate în perioada 25 - 31 mai 2009, activitatea competitorilor electorali nu a fost reflectată în mod echitabil şi echilibrat.
Astfel, în cadrul emisiunilor de dezbatere electorală, reprezentanţii PD-L au fost prezenţi cu un număr de 26 participări, cei ai PSD+PC, cu un număr de 22 participări, reprezentanţii PNL cu un număr de 23 participări, în timp ce reprezentanţii UDMR au avut o participare. În emisiunile de ştiri, postul ANTENA 3 a transmis informaţii despre activităţile de campanie electorală a reprezentanţilor PNL, cu o durată de 1838 secunde, PSD+PC cu o durată de 1724 secunde, PD-L cu o durată de 1423 secunde, în timp ce activitatea de campanie electorală a UDMR nu a fost reflectată deloc."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.
Vă facem cunoscut că, în aceeaşi şedinţă publică, Consiliul a aplicat următoarele sancţiuni pentru încălcarea prevederilor Deciziei C.N.A. nr. 391/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European :
- amendă în cuantum de 2.500 lei posturilor de televiziune : OTV, REALITATEA TV, B1 TV şi TELEVIZIUNEA TÂRGOVIŞTE ;
- somaţie publică : ANTENA 1 SUCEAVA, BUCOVINA TV, TV BACĂU, TVS BRAŞOV, NORD VEST TV SATU MARE, PRIMA TV SLATINA.