Decizia nr. 639 din 5.08.2008
05.08.2008

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.,
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 5 august 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă difuzată la ora 18.00, în data de 30.07.2008, de postul de televiziune Antena 3.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării în şedinţă publică a materialului difuzat în cadrul emisiunii informative, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pe cele ale art. 15 alin. (2) litera a) şi art. 27 alin. (2) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit art. 39 (2) din legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.
Dispoziţiile art. 15 alin. (2) litera a) din Decizia 187/2006 prevăd că, în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare.
Conform art. 27 alin. (2) din acelaşi act normativ, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.
În fapt, în cadrul emisiunii informative „Ştiri” din data de 30.07.2008, ora 18:00, difuzată pe postul de televiziune Antena 3 a fost a prezentată ştirea cu titlul „Salt în gol” referitoare la tentativa de sinucidere a unei persoane din Cluj.
Ştirea a avut următorul conţinut : „Un bărbat de 51 de ani din Cluj a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a aruncat de la etajul al 6-lea al unui bloc. S-a întâmplat în faţa a zeci de trecători şi a poliţiştilor care veniseră să-l dea jos de pe clădire. Bărbatul se urcase în balconul apartamentului său şi ameninţa, timp de 8 ore a ameninţat că se va arunca în gol, fără să spună însă de ce vrea să facă acest gest.
Clujeanul a sărit după ce a observat că poliţiştii încearcă să ajungă la el coborând cu frânghii de la etajele superioare. Detalii despre acest caz la ora 19:00, la Antena 1, la Observator”.
Ştirea a fost ilustrată cu imagini blurate, difuzate în mod repetat, care surprindeau momentul în care bărbatul s-a aruncat de la etaj şi momentul în care era înconjurat de pompieri şi cadre medicale, după ce a căzut pe trotuar, lângă salteaua aşezată pentru a preveni rănirea sa.
Membrii Consiliului au considerat că, prin prezentarea repetată a imaginilor ce surprindeau elementul intenţional al actului de suicid, imagini care, deşi blurate, erau evidente, a fost depăşit cadrul unei ştiri care ar fi putut să contribuie la informarea telespectatorilor în legătură cu acest caz şi au fost încălcate normele privind protecţia fizică, mentală sau morală a minorilor în cadrul programelor audiovizuale.
Mediatizarea unui astfel de caz, la o oră la care copiii au acces la vizionarea programelor audiovizuale, poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, ştiut fiind că discernământul lor este redus, şi că aceştia au tendinţa de a imita cu uşurinţă comportamentele adulţilor sau ceea ce văd sau aud la televizor.
În acest sens, stabilind într-un cadru mai larg că şi programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, Consiliul a prevăzut, în Codul audiovizualului, că în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare, iar în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie avertizarea verbală a publicului, radiodifuzorii fiind obligaţi să evite prezentarea repetată a scenelor de violenţă.
Având în vedere aceste aspecte, respectiv, încălcarea art. 15 alin. (2) litera a), art. 27 alin. (2) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, şi a art. 39 alin. (2) din legea audiovizualului, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual coroborate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 3 S.A. pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003 radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 3 S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât, într-una din emisiunile informative din ziua de 30 iulie 2008 a difuzat, la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, respectiv ora 18.00, o ştire ilustrată cu imagini care prezentau tentativa de sinucidere a unui bărbat din Cluj.
Imaginile, transmise în mod repetat, au fost şocante, de natură a produce un impact emoţional negativ asupra publicului, în general, şi asupra copiilor, în mod special.
Prin difuzarea imaginilor care au însoţit ştirea au fost încălcate prevederile art. 39 din legea audiovizualului şi art. 15 din Codul audiovizualului, prevederi potrivit cărora, în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare, deoarece acestea sunt de natură a afecta dezvoltarea copiilor care, datorită discernământului redus, pot imita cu uşurinţă comportamentul şi faptele adulţilor”.
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.