Decizia nr. 686 din 18.12.2013

23.12.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind somarea S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L.
 cu sediul în comuna Slava Cercheză, Str. Principală, nr. 95, corp C2, camera 2, jud. Tulcea

 pentru localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 18 decembrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, în baza reclamaÅ£iei înregistrate la CNA sub nr. 10954/16.10.2013, cu privire la retransmisia programelor în reÅ£eaua de comunicaÅ£ii electronice din localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea, ce aparÅ£ine S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L.
 Distribuitorul de servicii S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L. deÅ£ine avizul de retransmisie nr. A7606/10.01.2013, Anexa nr. 1/10.01.2013, pentru localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea.
 Analizând raportul prezentat de Serviciul InspecÅ£ie, membrii Consiliului au constatat că S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L. a încălcat prevederile art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, întrucât a retransmis servicii de programe fără a fi înscrise în oferta de servicii ÅŸi fără a obÅ£ine în prealabil acordul CNA cu privire la modificarea structurii acesteia, iar alte programe, deÅŸi înscrise în oferta aprobată de Consiliu, nu erau retransmise.
 Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului. Oferta de servicii de programe pentru care distribuitorul S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L. a obÅ£inut aprobarea Consiliului la data de 10.01.2013 cuprinde 30 programe.

 ÃŽn urma controlului efectuat de inspectorul teritorial al C.N.A. în data de 31.10.2013, în localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea, s-a constatat că în această reÅ£ea de comunicaÅ£ii electronice aparÅ£inând S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L. se retransmiteau în plus, faţă de oferta de servicii aprobată de Consiliu, următoarele programe : MINIMAX, NTV (RUSIA), 1 TV (RUSIA), ACASÄ‚ TV, TV SHANSON (RUSIA), DIGI FILM, DISCOVERY CHANNEL, CARTOON NETWORK, NATIONAL GEOGRAPHIC, JURNAL TV (REPUBLICA MOLDOVA), ANIMAL PLANET, PLANETA RTR (RUSIA), PV&TV, MTV ROMANIA, SAIUZ TV (RUSIA), STS MEGA (RUSIA), TV-3 (RUSIA), EUROSPORT, SPORT.RO, CINEMAX, DISNEY CHANNEL ÅŸi SUPER TV(REPUBLICA MOLDOVA). Programele ROMÂNIA TV, TARAF TV, KISS TV, NAÅ¢IONAL 24 PLUS, NAÅžUL TV ÅŸi THE MONEY CHANNNEL, deÅŸi înscrise în oferta de servicii aprobată de Consiliu, nu erau retransmise în această reÅ£ea. Neretransmiterea de către distribuitorul de servicii S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L. în reÅ£eaua de comunicaÅ£ii electronice din localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea, a programelor TVR NEWS, TVR 3 ÅŸi TV 5, înscrise în ofertele aprobate, constituie, totodată, ÅŸi o încălcare a prevederilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Potrivit art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reÅ£ele de comunicaÅ£ii electronice au obligaÅ£ia de a include în oferta lor ÅŸi de a retransmite serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România (aÅŸa cum sunt programele TVR NEWS ÅŸi TVR 3), precum ÅŸi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaÅ£ionale la care România este parte (aÅŸa cum este programul TV 5).

 ÃŽn baza aceluiaÅŸi raport prezentat de Serviciul InspecÅ£ie, membrii Consiliului au constatat că distribuitorul de servicii S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L. a încălcat ÅŸi prevederile art. 82 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, întrucât, în localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea, nu era retransmis programul regional TV Sud Est.
 Faţă de aceste aspecte, Å£inând cont de criteriile de individualizare prevîzute de art. 90 alin. (4) din legea audiovizualului nr. 504/2002, membrii Consiliului au propus sancÅ£ionarea cu somaÅ£ie publică a distribuitorului de servicii.
 ÃŽn cazul în care distribuitorul nu va respecta dispoziÅ£iile prezentei decizii, Consiliul va aplica sancÅ£iunea prevăzută la art. 90 alin. (2) din Legea audiovizualului, respectiv amenda, al cărei cuantum minim este de 10.000 lei.
 Supusă la vot, propunerea a fost adoptată cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr.504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 ÃŽn temeiul dispoziÅ£iilor art. 90 alin. (1) lit. j) ÅŸi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1. Distribuitorul de servicii S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L., având avizul de retransmisie nr. A7606/10.01.2013, Anexa nr. 1/10.01.2013, pentru localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea, se sancÅ£ionează cu somaÅ£ie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) ÅŸi 82 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor Deciziei C.N.A. nr. 36/2008, distribuitorul de servicii S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L. are obligaÅ£ia de a transmite, în reÅ£eaua de comunicaÅ£ii electronice din localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea, în mod continuu, timp de 7 zile, pe canalul alocat fiecărui program care a constituit obiect al sancÅ£iunii, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat distribuitorul de servicii S.C. LITORAL CABLE&DATA S.R.L. cu somaÅ£ie publică, întrucât a modificat structura ofertei de programe aprobată pentru localitatea Slava Rusă, judeÅ£ul Tulcea, fără acordul Consiliului, fapt ce contravine prevederilor art. 74 din Legea audiovizualului.
 Distribuitorul de servicii a fost sancÅ£ionat ÅŸi pentru încălcarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului, întrucât nu retransmite programele TV Sud Est, TVR NEWS, TVR 3 ÅŸi TV 5, a căror retransmitere este obligatorie.”