Decizia nr. 75 din 05.02.2008

05.02.2008


envoyer l'article par mail title=

S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A,
Clădirea 20, etaj 8, sector 2
BUCUREŞTI
Tel : 021/31.88.000 ; 58.95.000
Fax : 021/31.77.171 ; 58.95.999 ; 20.48.489

pentru postul de radio KISS FM
Str. Splaiul Independenţei nr. 202 A etaj 12, sector 6
BUCUREŞTI
Fax : 021/317.71.71

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 05 februarie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de consultanţă, întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române, cu privire la calitatea limbii române folosite în audiovizual în perioada 26 noiembrie – 11 decembrie 2007, de postul KISS FM.

Postul de radio KISS FM din Bucureşti aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 022.3/28.01.1993 eliberată la data de 30.10.2006 şi decizia de autorizare nr. 070.0/04.10.1994 eliberată la data de 06.09.2005).

Analizând raportul precizat mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC SBS Broadcasting Media SRL a încălcat prevederile art. 88 ale Titlului V – Responsabilităţi culturale - din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor invocate, radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.

Potrivit raportului specialiştilor de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti« al Academiei Române, au fost semnalate dezacorduri dintre subiect şi predicat, greşeli în utilizarea conjuncţiilor şi a adverbelor, greşeli de lexic şi semantică (pleonasmul), excese în folosirea elementelor colocvial-argotice şi a stilului „relaxat » (în cadrul căruia se înscriu şi pronunţiile populare ale numeralelor).

Astfel, în perioada 26 noiembrie – 11 decembrie 2007, s-a constatat că numărul erorilor de folosire a limbii române a fost de 19, fapt ce relevă deprecierea calităţii limbii române folosite în cadrul programelor difuzate de postul KISS FM.

Spre exemplificare, cităm din raportul privind calitatea limbii române în audiovizual, întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române : - „şi iar se va găsi câţiva tăntălăi care să le ia de neveste" ;

  • „am primit şi următorul text, aici, ca şi dedicaţie" ;
  • „eu vreau să mai îmi pun" ;
  • „a şi-nceput deja" ;
  • ,am dat banu’ acumulat, am dat caşcavalu" ;
  • „avem în„ Liberatatea« una, două, trei, patru ţâţe la vedere » ;
  • „şaiştrei de milioane" ;
  • „mascota emisiunii noaste sa-l ducem" ;
  • „familia lui...să stea acolo la ei" etc.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu şi-a îndeplinit obligaţia legală în ceea ce priveşte asigurarea respectării normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, fapt ce contravine prevederilor art. 88 din Codul audiovizualului.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide sancţionarea cu somaţie publică a radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul Kiss FM din Bucureşti şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării normelor de exprimare în audiovizual.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul SC SBS Broadcasting Media SRL - pentru postul de radio KISS FM din Bucureşti - are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 88 din Codul audiovizualului, care prevăd că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.

Raportul întocmit de specialiştii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române a evidenţiat faptul că în emisiunile audiovizuale, difuzate de postul de radio KISS FM în perioada 26 noiembrie – 11 decembrie 2007, numărul erorilor de folosire a limbii române a fost de 19.

Prezentăm o selecţie din greşelile semnalate, raportul integral putând fi consultat pe site-ul CNA, www.cna.ro :
„ mascota emisiunii noastre să-l ducem la« - forma corectă : „mascota emisiunii noastre s-o ducem la » ;
„de treiştrei de ani« - forma corectă : „de treizeci şi trei de ani » ;
„stai s-o găsesc în desktop« - forma corectă : „stai s-o găsesc pe desktop » ;
„suedeji« - forma corectă : „suedezi » ;
„asta mise pare foarte funny« - forma corectă : „asta mi se pare foarte amuzant » ;
„se desfăşoară anual, din anul 1973« - forma corectă : „se desfăşoară anual, începând din 1973 » ;
„şi iar se va găsi câţiva tăntălăi« - forma corectă : „şi iar se vor găsi câţiva tăntălăi » ;
„câştigă o suită de accesorii de nelipsit din poşeta ta« - forma corectă : „câştigă o serie de accesorii de nelipsit din poşeta ta »."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.