Decizia nr. 76 din 05.02.2008
05.02.2008

privind somarea S.C. ABC PLUS MEDIA S.A.
cu sediul în Oradea, Str. Teatrului nr. 1-2, Jud. Bihor
Tel : 0259/430.509 ; 021/404.27.10
Fax : 021/404.24.20 ; 021/404.24.66 ; 0259/470.005 ;
pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV
Str. Fabricii nr. 46B, sector 6, BUCUREŞTI
Tel/Fax : 021/404.24.66 ; 021/411.11.85
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 5 februarie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de consultanţă întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române, cu privire la calitatea limbii române folosite în emisiunile audiovizuale ce au fost difuzate în perioada 26 noiembrie – 11 decembrie 2007 de către postul de televiziune NATIONAL TV.
Postul de televiziune NATIONAL TV aparţine S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 33/11.07.2001 şi decizia de autorizare nr. 524.0/08.09.2003).
Analizând raportul precizat mai sus, membrii Consiliului au constatat că S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 88 ale Titlului V – Responsabilităţi culturale - din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.
Potrivit raportului specialiştilor de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române, în perioada monitorizată au fost semnalate : greşeli de pronunţare – accentuări şi pronunţări greşite ; greşeli privind morfologia – forme greşite ale unor verbe, adjective sau adverbe ; greşeli privind sintaxa – dezacordul dintre subiect şi predicat, dezacordul adjectivelor ; greşeli de lexic şi semantică – pleonasmul ; observaţii în plan stilistic – excesul de elemente colocvial-argotice.
Astfel, numărul erorilor de folosire a limbii române în emisiunile difuzate de postul public NATIONAL TV a fost de 25, ceea ce dovedeşte o depreciere semnificativă a calităţii limbii române în cadrul programelor audiovizuale difuzate de acest post de televiziune.
Spre exemplificare, cităm din raportul privind calitatea limbii române în audiovizual, întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române :
- „O singură victorie în ultimile cinci partide” ;
- „Cu douăzeci şi una de puncte” ;
- „Mi-a scos din cap faptul că la orez i se spune şi balast ”
- „Are şi harta Bucureştilor desenat pe card” ;
- „Ia-o pe jos, animalelor !” ;
- „Crimele se succed” ;
- „N-avea cum să nu aibe” ;
- „Tocmai vroiam să...” ;
- „Apoi a lovit un stâlp, care l-a smuls din pământ” ;
Având în vedere nerespectarea normelor de exprimare corectă, constatată în cadrul programelor audiovizuale, membrii Consiliului au considerat că radiodifuzorul nu şi-a îndeplinit obligaţia legală în ceea ce priveşte asigurarea respectării normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, fapt ce contravine prevederilor art. 88 din Codul audiovizualului.
Pentru toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. pentru postul de televiziune NATIONAL TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării normelor de exprimare în audiovizual.
Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003, S.C. ABC PLUS MEDIA S.A., pentru postul de televiziune NATIONAL TV, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune NATIONAL TV cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 88 din Codul audiovizualului, care prevăd că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.
Raportul întocmit de specialiştii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române a evidenţiat faptul că în emisiunile audiovizuale, difuzate de postul NAŢIONAL TV în perioada 26 noiembrie - 11 decembrie 2007, numărul erorilor de folosire a limbii române a fost de 25.
Prezentăm o selecţie din greşelile semnalate, raportul integral putând fi consultat pe site-ul CNA, www.cna.ro :
"Pentru a le revedea din nou împreună pe scenă” – forma corectă : „Pentru a le revedea împreună pe scenă” ;
"S-a circulat cu maxim 10 kilometri la oră” – forma corectă : „S-a circulat cu maximum 10 kilometri la oră” ;
« Aşa cum şi-a dorit Mazilu şi compania” – forma corectă : „Aşa cum şi-au dorit Mazilu şi compania » ;
"Poate fi o potenţială victimă” – forma corectă : „Este o potenţială victimă/ Poate fi o victimă” ;
« Cu douăzeci şi una de puncte » - forma corectă : « Cu douăzeci şi unu de puncte » ;
« Pentru vânzarea a douăzeci şi una de avioane Airbus » - forma corectă : « Pentru vânzarea a douăzeci şi unu de avioane Airbus » ;
« Ia-o pe jos, animalelor ! » - forma corectă : « Luaţi-o pe jos, animalelor ! » ;
« De pe Champs-Elysées » (şampelize) - forma corectă : « De pe Champs-Elysées » (şampzelize)".
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.