Decizia nr. 836 din 22.09.2009

22.09.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 22 septembrie 2009, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la emisiunea « Åžtirea zilei », difuzată în 16 septembrie 2009, de postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunea menţionată, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare prevede că toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Potrivit dispoziÅ£iilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului :

"(1) ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială ÅŸi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.« ÃŽn ziua de 16 septembrie 2009, postul de televiziune ANTENA 3 a prezentat emisiunea »Åžtirea zilei« , pe parcursul căreia, pe ecran au fost afiÅŸate următoarele titluri :  »Băsescu, alt CeauÅŸescu ?«  ;  »Băsescu : ÃŽntrebaÅ£i-l pe Dumnezeu !«  ; »IÅ£ele notarului Ioana Băsescu". ÃŽn studioul emisiunii au fost prezenÅ£i, în calitate de invitaÅ£i, d-na Lavinia Åžandru - preÅŸedinte PIN, precum ÅŸi domnii Sergiu Andon - deputat PSD+PC ÅŸi Bogdan Olteanu - deputat PNL, emisiunea fiind moderată de d-na Gabriela Vrânceanu-Firea.

Dezbaterile din emisiune au pornit de la discursul pe care PreÅŸedintele României, dl. Traian Băsescu, l-a susÅ£inut, cu o zi înainte, pe 15 septembrie 2009, în plenul Parlamentului, făcând un bilanÅ£ al mandatului de 5 ani în fruntea statului ÅŸi stabilind o serie de priorităţi pentru România, atât în plan intern, cât ÅŸi extern. Åžeful statului, care s-a adresat deputaÅ£ilor ÅŸi senatorilor imediat după asumarea răspunderii guvernului pentru trei legi – Legea educaÅ£iei naÅ£ionale, Legea privind salarizarea unitară ÅŸi Legea restructurării agenÅ£iilor guvernamentale -, a salutat curajul actualului Cabinet de a face un pas important pentru modernizarea ÅŸi dezvoltarea României.

Analizând raportul de monitorizare, Consiliul a constatat că, deşi pe parcursul întregii emisiuni s-au discutat probleme legate de mandatul Preşedintelui României, precum şi de cel al actualului Guvern, invitaţii Lavinia Şandru (PIN), Sergiu Andon (PC) şi Bogdan Olteanu (PNL) formulând critici, uneori vehemente în legătură cu acestea, în emisiune nu a fost invitat nici un reprezentant al Administraţiei prezidenţiale, al Guvernului sau al PD-L (partid care, alături de PSD+PC, face parte din coaliţia de la guvernare), care să fi avut posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere cu privire la temele puse în discuţie.

În aceste condiţii, neprezentând echilibrat şi imparţial principalele puncte de vedere aflate în opoziţie, postul de televiziune ANTENA 3 nu a oferit publicului telespectator posibilitatea de a-şi forma în mod liber opinia cu privire la subiectele dezbătute.

Redăm din raportul de monitorizare :

Sergiu Andon : N-aÅŸ vrea să răspund pentru că, în primul rând, aprioric, sunt atât de subiectiv încât eu nu pot lega adjectivul corect de persoana acestui om politic.
(...) A fost o lecţie practică (n.n. discursul din Parlament al preşedintelui), de mare nivel însă, de inducere în eroare, de păcăleală, de arta de a păcăli, pe care o ştim că actualul deţinător al fotoliului de la Cotroceni o are.
(...)
Gabriela Vrânceanu Firea : Fostă colaboratoare, deci îl cunoaÅŸte în toate stările, cu sau fără consoane, nu ?
Lavinia Åžandru : Important este ce face ÅŸi ce a făcut pentru români în toÅ£i aceÅŸti 5 ani.
Gabriela Vrânceanu Firea : Åži face ? Cum catalogaÅ£i faptul că nu s-a comparat cu ce a promis, ci cu ce nu afăcut Adrian Năstase ? Răspunsul din partea dumneavoastră ÅŸi apoi difuzăm un reportaj care are această temă, discursul său vizavi de promisiunile făcute la începutul mandatului.
(...)
Sergiu Andon : Atunci când a zis asta, poate nu formularea, dar a spus un adevăr. Dacă Å£ara nu e muribundă, statul în orice caz e putred ÅŸi e putred ÅŸi ros ca de ÅŸobolani cu contribuÅ£ia directă a stilului prezidenÅ£ial în această perioadă. ÃŽn rest, că atât de repede s-a dezis, e încă un exemplu din foarte multele exemple ÅŸi că populaÅ£ia ar trebui să fie atentă la cât de uÅŸor se dezice, în problemele mari ÅŸi în problemele mici Traian Băsescu, de ceea ce spune azi, se dezice mâine.
Spunea Lavinia Şandru şi spunea şi în materialul filmat, îmi pare rău că mi-a luat-o înainte, trăsătura caracteristică definitorie a mandatului său a fost învrăjbirea, învrăjbirea până la paroxism a sociatăţii şi a doua, discreditarea tuturor celorlalte instituţii ale statului, exceptând instituţia preşedintelui. Asta e ţara românească acum.
(...)
Gabriela Vrânceanu Firea : Dar nu aveÅ£i senzaÅ£ia că această criză e folosită ca pretext ÅŸi scuză pentru lipsa de performanţă a guvernului ? Sergiu Andon : Minciuna este că se sunÅ£ine că ea era inevitabilă ÅŸi că a venit din afară. Criza exista în noi...
(...) Nu numai că ascunde cauzele crizei dar eu susÅ£in foarte convins că a alimentat criza, criza a fost agravată în acest an începând cu unul din primele acte : constituirea guvernului. Prefigurând o criză ÅŸi ÅŸtiind că vei avea probleme băneÅŸti, ca să creezi ministere noi inutile sau, olricum, inutile acuma, ai dat brânci crizei. Ducând apoi o politică economică ÅŸovăielnică ÅŸi nu numai economică, cu măsuri luate de azi pe mâine, înseamnă a fi prelungit ÅŸi a fi agravat criza. A nu veni cu un program anti criză convingător ÅŸi coerent, înseamnă a fi agravat criza.
(...)
Sergiu Andon : ÅŸi a incapacităţii de a avea idei preconcepute ÅŸi duÅŸmănii preconcepute. Răspunsul ăla dat doamnei Pivniceru nu e numai o încălcare de competenţă, cu asta a arătat diferenÅ£a dintre magistrat ÅŸi un om politic abuziv, predispus la dictatură, ÅŸi anume, a condamna înainte de a judeca. Dacă o judeca un minut ÅŸi după aia se pronunÅ£a, încă era procesul CeauÅŸescu sau procesul medicilor evrei.
(...)
Gabriela Vrânceanu Firea : am citi astăzi pe blogul domnului S.R. Stănescu următorul titlu : Ioana Băsescu, ÅŸpagă pe bandă rulantă. Din nou afaceri de anvergură cu persoane aflate sub cercetare penală. Difuzăm o scurtă înregistrare ÅŸi revenim la discuÅ£ia noastră.
(...)
Gabriela Vrânceanu Firea : Cum vă spuneam ÅŸi puÅ£in mai devreme, motivul livrat nu este mamagementul defectuos al guvernului, ci faptul că e criză, e Apocalipsa, adică.
Sergiu Andon : De ce e guvernul perfid ÅŸi preÅŸedintele, vin ÅŸi lasă impresia că totul ar fi revendicări salariale ? Când nici la magistraÅ£i, nici la poliÅ£iÅŸti, nici la jandarmi, că poate o să urmeze ÅŸi ei, nu e aÅŸa. CondiÅ£ii de muncă, legislaÅ£ie, alte probleme."

Membrii Consiliului au apreciat că, pentru o informare corectă a publicului ÅŸi pentru ca acesta să-ÅŸi poată forma propria opinie cu privire la subiectele dezbătute, postul de televiziune ANTENA 3 avea obligaÅ£ia să respecte dispoziÅ£iile art. 71 din Codul audiovizualului, care prevăd că prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaÅŸi emisiuni sau, în mod excepÅ£ional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaÅ£i refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menÅ£ionează pe post. Or, moderatoarea emisiunii « Åžtirea zilei » nu a făcut nicio menÅ£iune de acest fel.

Postul ANTENA 3 avea obligaţia de a prezenta şi punctul de vedere al instituţiilor statului despre a căror activitate s-a discutat, având în vedere că cele mai multe subiecte erau de interes public. Nerespectarea acestei norme era, teoretic, previzibilă, în condiţiile în care în emisiune nu au fost invitaţi reprezentanţi ai unora dintre părţile despre care s-a discutat, neoferindu-li-se posibilitatea de a-şi exprima opinia.

Consiliul a considerat că o astfel de abordare a condus la încălcarea, de către radiodifuzor, a obligaţiilor privind respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului ce trebuie să caracterizeze informarea în probleme de interes public, astfel încât telespectatorii să-şi poată forma în mod liber propria opinie.

Respectarea principiului imparţialităţii este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, date fiind importanţa şi impactul major pe care le are televiziunea asupra publicului telespectator.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 ÅŸi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare ÅŸi ale art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A.
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 836/22.09.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

« Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 3 cu amendă de 5.000 lei, întrucât, deÅŸi pe parcursul emisiunii »Åžtirea zilei", din 16 septembrie 2009, reprezentanÅ£ii a trei partide au comentat în mod critic discursul PreÅŸedintelui României, prezentat cu o zi înainte în Parlament, precum ÅŸi probleme legate de actuala guvernare, în emisiune nu a fost invitat nici un reprezentant al AdministraÅ£iei prezidenÅ£iale, al Guvernului sau al PD-L, reprezentanÅ£i care să fi avut posibilitatea să-ÅŸi exprime punctul de vedere.

În conformitate cu prevederile art. 71 din Codul audiovizualului, ANTENA 3 avea obligaţia să asigure imparţialitatea, echilibrul şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie.

De altfel, pentru nerespectarea dispoziţiilor menţionate, postul de televiziune ANTENA 3 a mai fost sancţionat de Consiliul Naţional al Audiovizualului, în perioada octombrie 2008 - septembrie 2009, cu 2 somaţii publice şi 4 amenzi, în cuantum de 20.000 lei."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.