Decizia nr. 857 din 01.10.2009

01.10.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 2.500 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 1 octombrie 2009, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare în baza sesizării nr. 13634/24.09.2009 cu privire la emisiunile de dezbateri „Ştirea zilei” ÅŸi „Sinteza zilei”, difuzate de postul de televiziune ANTENA 3, în data de 22 septembrie 2009.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunile menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 71 alin. (1) lit. (b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziÅ£iilor Legii audiovizualului :

art. 3 - « (2) ToÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor. »

Conform prevederilor din Codul audiovizualului invocate :

art. 71 - "(1) ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială ÅŸi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

(...)

b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate".

Membrii Consiliului au constatat că, în cele două emisiuni de dezbatere difuzate de postul ANTENA 3 în ziua de 22 septembrie 2009 (respectiv „Ştirea zilei” ÅŸi „Sinteza zilei”), a fost abordat, în mod tendenÅ£ios (fie prin titlurile afiÅŸate, fie prin conÅ£inutul dezbaterilor) un subiect referitor asumarea de către PreÅŸedintele României a Raportului « Riscuri ÅŸi inechităţi sociale în România », dat publicităţii, în cursul lunii septembrie 2009, de Comisia PrezidenÅ£ială pentru Analiza Riscurilor Sociale ÅŸi Demografice.

ÃŽn cuprinsul acestui Raport, se regăseÅŸte un capitol intitulat : « Riscuri referitoare la consumul de droguri, prostituÅ£ie, HIV/SIDA, traficul de persoane ÅŸi violenÅ£a în familie », în cadrul căruia au fost făcute « propuneri privind limitarea consumului de droguri ilegale, a pros¬ti¬tu¬ţiei ÅŸi răspândirii infecÅ£iei cu virusul HIV ».

Una dintre propuneri se referă la « dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului !) pentru a aduce la „suprafaţă” consumatorii ». O a doua propunere are în vedere posibilitatea « legalizării sexului comercial (nu ÅŸi a intermediarilor de servicii sexuale), care ar fi o posibilitate de control al bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenÅ£a unei analize bazate pe experienÅ£a altor state ÅŸi în funcÅ£ie de particularităţile României ar putea genera totuÅŸi efec¬te nedorite. »

Pornind de la acest acest Raport, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat în 22.09.2009, emisiunea « Sinteza zilei », având titlul (afiÅŸat permanent pe ecran) : « VREÅ¢I DROGURI LA LIBER ÅžI PROSTITUÅ¢IE ? » ÅŸi subtitlul : « PREÅžEDINTELE VREA ! O FI BINE ? » InvitaÅ£i în studio au fost domnii : Valentin Stan, Mugur Ciuvică, Radu Tudor ÅŸi Victor Ciutacu.

Emisiunea a analizat problema comercializării drogurilor uÅŸoare ÅŸi a legalizării prostituÅ£iei în România, cu raportare directă la asumarea de către PreÅŸedintele României a Raportului Comisiei PrezidenÅ£iale. ÃŽn debutul emisiunii, moderatorul a anunÅ£at : "ÃŽn această seară, vă invit să răspundeÅ£i la întrebarea : vreÅ£i droguri la liber ÅŸi prostituÅ£ie ? PreÅŸedintele vrea ! AÅŸa cum scrie pe burtieră, vă întreb o fi bine, o fi rău ? Cum percepeÅ£i dumneavoastră ?"

Vizionând emisiunea, Consiliul a constatat că, prin afiÅŸarea permanentă pe ecran a titlului ÅŸi subtitlului, postul ANTENA 3 nu a informat corect publicul, în sensul că, prin mesajul transmis publicului telespectator, acestea au atribuit o intenÅ£ie fermă în sarcina PreÅŸedintelui României de a legaliza consumul de droguri uÅŸoare ÅŸi prostituÅ£ia în România, fapt neadevărat. ÃŽn realitate, propunerea din conÅ£inutul Raportului vizează « dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului !) pentru a aduce la „suprafaţă” consumatorii ». De asemenea, asumarea de către PreÅŸedinte a Raportului Comisiei nu echivalează cu transpunerea automată a propunerilor într-un act normativ.

Potrivit prevederilor Legii audiovizualului, radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor, lucru pe care postul nu l-a făcut.

Consiliul apreciază că practica postului ANTENA 3, folosită şi în ediţia din 22 septembrie 2009, de a afişa pe ecran titluri şi subtitluri hazardate, care nu au nicio legătură cu subiectul tratat în emisiuni şi care conţin mesaje care, deşi nu au legătură cu realitatea, pot fi percepute de telespectatori ca fiind adevărate constituie un demers jurnalistic făcut cu rea-credinţă, care poate conduce la manipularea publicului.

Pornind de la existenÅ£a unor riscuri reale referitoare la consumul de droguri (uÅŸoare ÅŸi tari), Comisia PrezidenÅ£ială pentru Analiza Riscurilor Sociale ÅŸi Demografice (Comisie constituită din experÅ£i independenÅ£i, specialiÅŸti în diferite domenii), a tras o serie de concluzii ÅŸi a făcut propuneri în această privinţă, în scopul « scoaterii la suprafaţă » a consumatorilor, având în vedere atât « efectele negative devastatoare », cât ÅŸi « efectele secundare grave », precizate detaliat în Raport.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte legalizarea sexului comercial (nu ÅŸi a intermediarilor de servicii sexuale), Raportul menÅ£ionează că aceasta « ar fi o posibilitate de control al bolilor cu transmitere sexuală. » Mai mult, Raportul avertizează că « Impunerea unei astfel de măsuri în absenÅ£a unei analize bazate pe experienÅ£a altor state ÅŸi în funcÅ£ie de particularităţile României ar putea genera totuÅŸi efec¬te nedorite. »

Cu toate acestea, pe parcursul emisiunii « Sinteza zilei », gestul PreÅŸedintelui României de a-ÅŸi asuma acest Raport, care nu a fost prezentat publicului telespectator nici măcar într-o formă sintetică, a fost analizat din perspectiva luării imediate de măsuri de către PreÅŸedinte, prin care propunerile să fie transpuse în acte normative care să aibă forţă obligatorie.

În acest context, comentariile invitaţilor au fost vehemente, în sensul condamnării atitudinii Preşedintelui, deşi Raportul nu constituie decât un document de analiză a unor fenomene sociale reale din societatea românească. În mod firesc o astfel de analiză se finalizează cu propuneri sau recomandări, fără ca, în timp, acestea să şi fie puse în practică, dacă se apreciază că nu oferă soluţiile cele mai bune problemelor în discuţie.

Astfel, deşi în emisiune postul nu a oferit o informare minimă cu privire la Raportul Comisiei, în aşa fel încât publicul să cunoască faptele prezentate în cuprinsul acestuia, opiniile exprimate în cadrul emisiunii nu au avut legătură cu conţinutul acestuia.

Având în vedere modul în care a fost tratat acest subiect pe parcursul emisiunii « Sinteza zilei », Consiliul a apreciat că, între faptele ÅŸi opiniile prezentate nu s-a asigurat o distincÅ£ie clară, fapt de natură a afecta corectitudinea informaÅ£iilor oferite publicului. Acest fapt contravine prevederilor art.71 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

DiscuÅ£iile din studio au deformat profund faptele, neavând o legătură reală cu conÅ£inutul Raportului - redăm fragmente din raportul de monitorizare :

R. Tudor : "Cred că Traian Băsescu face această imensă mizerie dintr-un raÅ£ionament pur electoral. Se gândeÅŸte că ar putea ca tinerii care, mă rog, acceptă sau simpatizează, empatizează cu astfel de, de apucături, aÅŸ putea să le spun, să-l voteze pe Traian Băsescu, pe ideea Băse e cool. Pentru că nu cred că acei tineri care sunt partizanii consumului de droguri uÅŸoare sau a prostituÅ£iei pot să aibă altă evaluare decât faptul că Băse e cool. Nu ÅŸtiu nimic despre valoarea intrinsecă, despre ce nevoie are o Å£ară în legătură cu un preÅŸedinte. Dar ar putea, să zic, să fie compatibili : un tânăr uÅŸor drogat cu droguri uÅŸoare ÅŸi preÅŸedintele actual al României, da ? Să aibă, cum să spun, imaginaÅ£ii comune..... Atunci când părintele naÅ£iunii, nu, cum se numeÅŸte preÅŸedintele României, mai mult sau mai puÅ£in justificat, spune „copii părinÅ£ii voÅŸtri nu vă lasă la droguri ÅŸi la prostituÅ£ie ? Vă dă nenea Traian, nici o problemă.E ca acel mic corupător din faÅ£a blocului care dă copiilor mici să guste din bere, făcând niÅŸte gesturi inconÅŸtiente ÅŸi atrăgându-i pe acei copii, ducându-i pe o pantă, nu mai spun că e profund anticreÅŸtină, dar pe o pantă foarte periculoasă ca ÅŸi părinte. Spune „nu vă lasă părinÅ£ii voÅŸtri cu droguri ÅŸi cu fetiÅ£e ? Vă dă nenea Traian. Ia de aicea, trage pe nas, ia de aicea o fetiţă. Nenea Traian este bun cu tine”.
(...)
M. Ciuvică : « Sincer nu înÅ£eleg, pentru că scop electoral nu prea văd ce să facă decât dacă chiar s-a pus de acord, cum spuneaÅ£i, cu domnul Cristi Preda care vrea să-i trimită de la 16 ani pe copii la vot, iar domnul Băsescu s-a gândit să-i drogheze întâi ca să voteze oamenii fericiÅ£i, ca după aia oricum îi aÅŸteaptă diverse probleme, după vot. Dar măcar la vot să fie drogaÅ£i, să fie fericiÅ£i când votează la 16 ani. »
(...)
R. Tudor : « BăieÅ£i, am terminat toată Å£ara, e pusă la punct, e mai bine ca Germania, acum să ne odihnim, tragem pe nas ÅŸi stăm pe spate ÅŸi ne uităm. »

Unul din invitaÅ£i a dezbătut subiectul, deÅŸi nu citise Raportul, aÅŸa cum rezultă din propriile declaraÅ£ii - redăm din raportul de monitorizare :
M. Ciuvică : « Sincer să fiu, auzind ce-a spus Traian Băsescu astăzi, că ce-a spus el contează, acea declaraÅ£ie prin care spune că-ÅŸi asumă în totalitate, pentru că raportul în sine, înÅ£eleg că este un raport pur tehnic, făcut de niÅŸte oameni care nu au treabă cu politica ÅŸi care văd dintr-un anumit punct de vedere ÅŸi acest fenomen al consumului de droguri. » Membrii Consiliului consideră, de asemenea, că postul ANTENA 3 a manipulat publicul prin omisiune, în condiÅ£iile în care, pe parcursul întregii emisiuni « Sinteza zilei » din 22.09.2009, s-a afirmat că Raportul Comisiei PrezidenÅ£iale « susÅ£ine dezincriminarea consumului de droguri ÅŸi sexul comercial, adică legalizarea prostituÅ£iei », fără a se face o menÅ£iune esenÅ£ială, care este conÅ£inută în Raport, anume că se propune « dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului !) ».

Precizarea cu privire la faptul că propunerea din Raport are în vedere că traficul de droguri nu trebuie dezincriminat nu a fost făcută nici măcar o dată, publicului nefiindu-i adus la cunoştinţă acest fapt, deosebit de important în contextul discuţiilor care au avut loc pe tema drogurilor.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

Mihai Gâdea : « Comisia PrezidenÅ£ială susÅ£ine dezincriminarea consumului de droguri ÅŸi sexul comercial, adică legalizarea prostituÅ£iei. PreÅŸedintele Traian Băsescu spune, citez, ceea ce spun este un citat din domnia sa : „raportul e integral asumat de preÅŸedintele României”. Cum se explică faptul că în campania pentru alegerile prezidenÅ£iale, tocmai preÅŸedintele Traian Băsescu face un astfel de gest ? »

ÃŽn aceeaÅŸi zi, respectiv în 22.09.2009, postul ANTENA 3 a difuzat în intervalul orar 20.07-20.55, emisiunea „Ştirea zilei”, sub titlul : « COTROCENII VOR ELEVII HIGH », emisiune moderată de d-na Gabriela Vrânceanu Firea. ÃŽn studio au participat, în calitate de invitaÅ£i, domnii : Bogdan Niculescu Duvăz - purtătorul de cuvânt al alianÅ£ei PSD+PC, Sorin RoÅŸca Stănescu – jurnalist, Eugen Nicolăescu – viceliderul grupului parlamentar PNL din Camera DeputaÅ£ilor.

Introducerea făcută de moderatoare a avut următorul conÅ£inut : ”România este până la gât în criză : numărul ÅŸomerilor creÅŸte, povara datoriei care va fi suportată de fiecare român e deja uriaşă ÅŸi va fi din ce în ce mai mare. PreÅŸedinÅ£ia are un plan : marijuana să fie legală, prostituatele să taie chitanÅ£e ÅŸi să plătească impozite, nu amenzi ....”

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că postul ANTENA 3 nu a informat corect publicul telespectator în legătură cu subiectul dezbătut, fapt ce contravine prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului. Astfel, atât titlul afişat pe ecran, cât şi introducerea în tema prezentată de moderatoare nu au avut nici o legătură cu comentariul din off prezentat pe parcursul emisiunii şi nici cu citatul din Raportul Comisiei Prezidenţiale, care a avut un conţinut conform cu acesta.

Consiliul apreciază că o astfel de abordare a avut un caracter tendenÅ£ios, menit să inducă publicului telespectator un mesaj care nu avea nicio legătură cu concluziile Raportului Comisiei PrezidenÅ£iale referitoare la « dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului !) ».

Consiliul consideră că dezbaterea în sine cu privire la documentul Comisiei Prezidenţiale este una legitimă, dar modul în care a fost abordat subiectul, precum şi lipsa informării publicului cu privire la conţinutul Raportului pe marginea căruia au avut loc dezbaterile s-au făcut cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei audiovizuale care impun în sarcina radiodifuzorilor obligaţia asigurării unei distincţii clare între faptele şi opiniile exprimate, precum şi obligaţia de a informa publicul prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, demersuri care să determine libera formare a opiniilor.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 2.500 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 ÅŸi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare ÅŸi ale art. 71 alin. (1) lit. b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A.
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 857/01.10.2009 privind amendarea cu 2.500 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

« Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 3 cu amendă de 2.500 lei, întrucât, prin titluri precum »VreÅ£i droguri la liber ÅŸi prostituÅ£ie ?« / »PreÅŸedintele vrea ! O fi bine ?« afiÅŸate pe ecran, în emisiunea »Sinteza zilei« din 22 septembrie 2009, PreÅŸedintelui României i-a fost atribuită o intenÅ£ie fermă în ceea ce priveÅŸte legalizarea consumului de droguri ÅŸi a prostituÅ£iei în România, fapt neadevărat. ÃŽn realitate, propunerea din Raportul Comisiei PrezidenÅ£iale pentru Analiza Riscurilor Sociale ÅŸi Demografice vizează posibilitatea »dezincriminării consumului de droguri (nu a traficului !)« . Legalizarea sexului comercial (nu ÅŸi a intermediarilor de servicii sexuale) este propusă ca una dintre posibilele soluÅ£ii de control al bolilor cu transmitere sexuală. ÃŽn acelaÅŸi timp, Raportul avertizează că »Impunerea unei astfel de măsuri în absenÅ£a unei analize bazate pe experienÅ£a altor state ÅŸi în funcÅ£ie de particularităţile României ar putea genera totuÅŸi efec¬te nedorite" ÅŸi precizează că unele state în care a fost legalizată prostituÅ£ia nu au obÅ£inut rezultatele sperate privind reducerea consecinÅ£elor negative ÅŸi încep să-ÅŸi revizuiască politica.

O astfel de abordare a fost de natură să contravină prevederilor legale privind obligaţia radiodifuzorilor de a asigura informarea publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi de a asigura o distincţie clară între faptele şi opiniile prezentate."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.