Decizia nr. 970 din 17.11.2009
17.11.2009

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, etaj 1, sector 1
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 noiembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 16569/16.11.2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile informative difuzate în zilele de 12 şi 13 noiembrie 2009 de postul de televiziune ANTENA 3.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Analizând raportul de monitorizare şi vizionând imaginile, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 41 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, înregistrările audio sau video realizate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, al căror conţinut prezintă un interes public justificat, pot fi difuzate de radiodifuzori numai însoţite de punctul de vedere al persoanei în cauză ; în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt.
În fapt, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat în zilele de 12 şi 13 noiembrie 2009, în cadrul emisiunilor informative, o ştire referitoare la faptul că Primăria Sectorului 2 a oferit zahăr şi făină locuitorilor cartierului Ostrov cu scopul ca aceştia să voteze la referendum pentru un Parlament unicameral, cu reducerea numărului de parlamentari.
Redăm din raportul de monitorizare :
« 12.11.2009, »Åžtiri", ora 21:00
Titlul ştirii : Voturi contra zahăr şi făină
Prezentatoare : Zahăr şi făină pentru un vot favorabil la referendumul din 22 noiembrie. Mita electorală le-a fost oferită unor locuitori din sectorul 2 al Capitalei de către o anume doamnă Mioara, angajată a Primăriei sectorului, şi simpatizantă a PD-L. Femeia le-a trasat şi sarcini clare : să voteze pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
A fost difuzat un material filmat cu camera ascunsă. Imaginile prezentate au avut marcajul Camera ascunsă.
Voce din off : În curte la doamna Mioara e mare agitaţie de două zile. Locuitorii din cartierul Ostrov au aflat că vecina, angajată a Primăriei Sectorului 2, oferă ajutoare, dar nu oricui. Doar celor care promit că vor vota favorabil la referendumul din 22 noiembrie.
O femeie (titrat pe ecran) : Da ! Doar cu buletinul celor din zonă şi nici aici nu poate să dea la toată lumea !
Reporter (titrat pe ecran) : Åži ce dau ?
O femeie (titrat pe ecran) : Păi ce să dea ? 3 kg de făină, 3 de zahăr.
Reporter (titrat pe ecran) : Pentru ce sunt astea ?
O femeie (titrat pe ecran) : Astea sunt venite de la Uniunea Europeană şi acum în cinstea alegerilor le dă la toată lumea.
Un bărbat (titrat pe ecran) : Păi ce partid e ?
O femeie (titrat pe ecran) : PD-L.
Voce din off : Ca să fie foarte clar de unde vine ajutoarele, pe uşa garajului, stă mare un afiş cu preşedintele Traian Băsescu (reper 01.00 selecţie). Şi dacă nu toţi înţeleg de unde atâta dărnicie, cea care împarte pachetele arată ce trebuie să faci pentru cele patru kilograme de zahăr şi patru de făină.
(reper 01.05 selecţie) Imaginea a fost focalizată asupra plăcuţei, amplasate pe un gard, pe care scria : Sector 2, Strada Mrenei.
“Doamna Mioara” : Nu ÅŸtim că este de datoria noastră civică să mergem la vot ÅŸi să ne exprimăm. Pentru că nu o să se schimbe nimic în Å£ara asta dacă fiecare dintre noi nu ne exprimăm votul. Mai mult decât atât mergem ÅŸi votăm referendumul.
Voce din off : Nebunie a fost şi miercuri, spun oamenii. Lumea s-a înghesuit şi a luat chiar şi de două ori pachete. Aşa că, acum s-a organizat treaba. Cine vrea făină şi zahăr trebuie să prezinte buletinul. 100 de oameni au stat cuminţi la rând.
Reporter (titrat pe ecran) : Unde lucrează tanti asta ?
Bărbatul : Sau e ea bogătaşă, aşa, şi dă la lume ?
O altă femeie (titrat pe ecran) : De la primărie a primit ajutoarele astea.
Reporter (titrat pe ecran) : De la care primărie ?
O altă femeie (titrat pe ecran) : Nu ştiu de la Onţanu de la noi de aici.
Reporter (titrat pe ecran) : Åži pentru ce sunt ajutoarele astea ?
O altă femeie (titrat pe ecran) : Pentru votare.
Voce din off : Dealtfel, nu e prima dată când oamenii sunt impulsionaţi să meargă la vot. O recunosc chiar ei : merită să primească ceva, doar au votat, de câte ori a fost nevoie, cu cine trebuie.
Un alt bărbat (titrat pe ecran) : Se duce, se duce, toţi dă fuga la bătaie ! Fii atent ! La magleală vine da la votare nu vine ! Pe mine m-a trimis de atâtea ori la votare. Pe care au vrut şi pe care n-au vrut i-am votat !
Voce din off : Pentru cei care-au ratat startul, doamna Mioara de la Primărie are soluţia : se mai pot ridica pachete cu făină şi zahăr cu buletinul de identitate şi de la sediul de campanie al PD-L din sectorul 4 al Capitalei."
Consiliul a constatat că modalitatea în care a fost prezentată această ştire a fost de natură să contravină prevederilor art. 41 din Codul audiovizualului, în sensul că nu a fost difuzat un punct de vedere al persoanelor filmate cu camera ascunsă, care au exprimat diferite opinii subiective cu privire la o presupusă acţiune demarată de Primăria Sectorului 2, în scop electoral. Subiectul ştirii acredita ideea potrivit căreia Primăria Sectorului 2 a oferit zahăr şi făină locuitorilor cartierului Ostrov cu scopul ca aceştia să voteze la referendum pentru un Parlament unicameral, cu reducerea numărului de parlamentari.
Or, din sesizarea depusă la C.N.A. de Primăria Sectorului 2, rezultă că aceasta nu a întreprins nicio acÅ£iune de acest gen ÅŸi că, dintre persoanele filmate, niciuna nu este salariat al Primăriei Sectorului 2. ÃŽn consecinţă, informaÅ£ia neverificată, preluată de post de la cetăţeni, potrivit căreia « doamna Mioara » (persoana din curtea căreia se repartiza zahăr ÅŸi făină) ar lucra la această instituÅ£ie, nu era adevărată.
Codul audiovizualului a stabilit, ca regulă, că difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse este interzisă. De la această regulă este prevăzută o excepţie, în sensul că astfel de înregistrări pot fi transmise cu respectarea cumulativă a două condiţii : materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public.
În situaţia existenţei unor înregistrări cu camera ascunsă care îndeplinesc cele două condiţii menţionate, radiodifuzorul are obligaţia ca, odată cu difuzarea materialului audiovizual respectiv, să prezinte şi un punct de vedere al persoanei în cauză, iar dacă persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt.
Or, în situaţia supusă analizei Consiliului, postul ANTENA 3 nu a procedat în acest fel, limitându-se la difuzarea unui montaj conţinând imagini filmate cu camera ascunsă, montaj la care a asociat comentarii din off, reprezentând punctul său de vedere cu privire la situaţia adusă în atenţia publicului, fără a prezenta însă niciun punct de vedere al persoanelor în cauză şi fără a preciza dacă acestea au refuzat să comenteze înregistrarea.
De asemenea, Consiliul a apreciat că difuzarea unor informaţii insuficient verificate, în legătură cu implicarea Primăriei Sectorului 2 în această acţiune, şi transmiterea în mod repetat a ştirii, după ce reprezentanţii acestei instituţii comunicaseră postului ANTENA 3 punctul lor de vedere care infirma conţinutul acesteia, au fost de natură a afecta opinia şi percepţia publicului cu privire la subiectul prezentat.
Încălcarea dispoziţiilor invocate a condus, în subsidiar, şi la prejudicierea dreptului la o informare corectă a publicului telespectator.
Modul în care a fost realizat reportajul, precum şi informaţiile contradictorii, neverificate, oferite de post în cadrul comentariilor făcute pe marginea reportajului, nu au fost de natură să favorizeze libera opinie a telespectatorilor.
O astfel de abordare contravine prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, care prevăd obligaţia radiodifuzorilor de a asigura informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi a evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu somaţie publică.
În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 3 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
« Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul ANTENA 3 cu somaÅ£ie publică, întrucât, în mai multe ediÅ£ii informative din zilele de 12 ÅŸi 13 noiembrie 2009, a difuzat o ÅŸtire în care a fost prezentat un material filmat cu camera ascunsă, fără respectarea condiÅ£iilor prevăzute la art. 41 din Codul audiovizualului, care prevăd că înregistrările audio sau video realizate cu microfoane ÅŸi camere de luat vederi ascunse, al căror conÅ£inut prezintă un interes public justificat, pot fi difuzate de radiodifuzori numai însoÅ£ite de punctul de vedere al persoanei în cauză. »
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.