Decizia nr. 982 din 13.11.2008
13.11.2008

privind somarea S.C. RADIO TOP’91 S.R.L.
cu sediul în Suceava, str. Grigore Ureche nr. 19, jud. Suceava
pentru postul RADIO TOP’91 din Suceava, jud. Suceava
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie privind modul în care a fost reflectată în emisiunile de dezbatere, difuzate în perioada 31.10 - 09.11.2008, activitatea de campanie electorală a partidelor politice pentru alegerile din Camera Deputaţilor şi a Senatului, de către postul de televiziune RADIO TOP’91.
Postul RADIO TOP’91 aparţine radiodifuzorului S.C. RADIO TOP’91 S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 014/20.01.1993, decizia de autorizare nr. 081.0/04.10.1993 şi reautorizare nr. 081.1/28.06.2000).
Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 3 din Decizia nr 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorare pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.
Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
În conformitate cu dispoziţiile art. 3 din Decizia nr. 792/2008, radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, desfăşurarea unei campanii electorale cu respectarea următoarelor principii :
a) echitate - fiecare candidat sau competitor electoral trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscut electoratului ;
b) echilibru - o prezentare proporţională cu importanţa evenimentelor electorale, în cazul tuturor candidaţilor şi competitorilor electorali ;
c) imparţialitate - obligaţia radiodifuzorilor de a trata toţi candidaţii şi competitorii electorali obiectiv şi echidistant.
Analizând raportul cu privire la respectarea principiului asigurării pluralismului politic, în cadrul emisiunilor de dezbatere, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia de a trata cu obiectivitate problemele puse în discuţie, în cadrul unui pluralism al punctelor de vedere, astfel încât să ofere publicului posibilitatea de a-şi forma singur o opinie în legătură cu subiectele dezbătute.
Membrii Consiliului au constatat că postul RADIO TOP’91 din Suceava nu a manifestat imparţialitate în cadrul emisiunilor de dezbatere electorală, difuzate în perioada 31.10-09.11.2008, întrucât reprezentanţii partidelor politice nu au beneficiat de condiţii de exprimare echitabile, în sensul că nu a fost asigurată o participare echilibrată a acestora în emisiunile în care au fost puse în discuţie probleme de interes public.
Astfel, în emisiunile de dezbatere electorală din perioada menţionată, reprezentanţii PNL au fost prezenţi de 3 ori, cei ai PSD-PC de 3 ori şi cei ai PD-L de 9 ori, în timp ce reprezentanţii celorlalte partide politice nu au fost prezenţi în nicio emisiune de dezbatere electorală. Procedând astfel, radiodifuzorul nu a respectat principiile echităţii, echilibrului şi imparţialităţii reglementate de dispoziţiile art. 3 din Decizia CNA nr. 792/2008.
Principiile enunţate presupun ca toţi candidaţii şi competitorii electorali să fie trataţi obiectiv şi echidistant, ca fiecare dintre aceştia să aibă posibilitatea de a se face cunoscut electoratului, beneficiind de o prezentare proporţională cu importanţa evenimetelor electorale.
Pentru aceste considerente, în conformitate cu dispoziţiile art. 20 din Decizia CNA nr. 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. RADIO TOP’91 S.R.L., pentru postul RADIO TOP’91 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul RADIO TOP’91 cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunilor de dezbatere electorală, difuzate în perioada 31.10-09.11.2008, nu a prezentat în mod echitabil, echilibrat şi imparţial informaţii cu privire la programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală ale candidaţilor sau reprezentanţilor competitorilor electorali la alegerile parlamentare.
Astfel, în perioada menţionată, postul RADIO TOP’91 nu a manifestat imparţialitate în emisiunile de dezbatere electorală, întrucât reprezentanţii partidelor politice nu au beneficiat de condiţii de exprimare echitabile, în sensul că, în aceste emisiuni, reprezentanţii PNL au fost prezenţi de 3 ori, cei ai PSD-PC de 3 ori şi cei ai PD-L de 9 ori, în timp ce reprezentanţii celorlalte partide politice nu au fost prezenţi în nicio emisiune de dezbatere electorală.
Acest fapt contravine dispoziţiilor art. 3 din Decizia privind principiile şi regulile de desfăşurare a campaniei electorale, care dispun că radiodifuzorii au obligaţia de a reflecta activităţile de campanie electorală în mod echitabil, echilibrat şi imparţial, oferind tuturor candidaţilor posibilitatea de a se face cunoscut electoratului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.