Decizie nr. 210 din 28 ianuarie 2010 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile parţiale parlamentare, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale


envoyer l'article par mail title=
Word - 54 ko
Decizia nr. 210 din 28.01.2010
privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile parţiale parlamentare, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale
PDF - 129.5 ko
Decizia nr. 210 din 28.01.2010
privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerile parţiale parlamentare, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale

ART. 1 - Campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune începe cu 15 zile înainte de ziua votării şi se încheie cu 24 de ore înainte de momentul începerii votării.

ART. 2 - (1) Candidaţii şi reprezentanţii competitorilor electorali au acces gratuit la serviciile publice de radio şi de televiziune.
(2) CandidaÅ£ii ÅŸi reprezentanÅ£ii competitorilor electorali au acces la serviciile private de radio ÅŸi de televiziune numai în emisiunile electorale definite la art. 5 ; fiecare radiodifuzor privat va practica acelaÅŸi tarif pe emisiune de promovare electorală ÅŸi, respectiv, pe unitatea de timp, în cazul spotului electoral, pentru toÅ£i competitorii electorali. Tarifele vor fi stabilite în urma negocierilor desfăşurate cu toÅ£i competitorii electorali interesaÅ£i ÅŸi vor fi făcute publice.

ART. 3 – (1) Posturile de radio şi de televiziune private care intenţionează să realizeze şi să difuzeze emisiuni electorale au obligaţia să anunţe competitorii electorali şi, cu cel puţin 48 de ore înainte de a începe difuzarea de emisiuni electorale, să notifice Consiliul Naţional al Audiovizualului.
(2) În situaţiile în care unii candidaţi sau competitori electorali nu doresc utilizarea integrală a timpilor alocaţi, posturile vor solicita acestora completarea unei declaraţii scrise în acest sens.

ART. 4 - (1) Radiodifuzorii sunt obligaÅ£i să respecte, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, următoarele principii :
a) echitate - toÅ£i candidaÅ£ii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuÅ£i electoratului ;
b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaÅ£ilor ;
c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor şi competitorii electorali în mod obiectiv şi echidistant.
(2) Radiodifuzorii au obligaÅ£ia să se asigure că, în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum ÅŸi în conÅ£inutul spoturilor ÅŸi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziÅ£ia acestora de către candidaÅ£i, sunt respectate următoarele condiÅ£ii :
a) să nu incite la violenţă sau la ură pe considerente de convingeri politice, rasă, religie, etnie, naÅ£ionalitate, sex sau orientare sexuală ;
b) să nu conÅ£ină afirmaÅ£ii sau imagini care pot aduce atingere demnităţii umane, onoarei, vieÅ£ii particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri ;
c) să nu conţină acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaţi, fără a fi însoţite de dovezi pertinente prezentate în mod explicit.
(3) Realizatorii dezbaterilor electorale au următoarele obligaÅ£ii :
a) să asigure menÅ£inerea dezbaterii în sfera tematicii electorale ;
b) să intervină atunci când invitaÅ£ii încalcă, prin comportament sau exprimare, regulile prevăzute la alin. (2) ; în cazul în care invitaÅ£ii nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfonului sau oprirea emisiunii, după caz ;
c) să solicite dovezi explicite atunci când participanţii aduc acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unor contracandidaţi.

ART. 5 - (1) ÃŽn timpul campaniei electorale, programele politice ale candidaÅ£ilor, opiniile ÅŸi mesajele cu conÅ£inut electoral pot fi prezentate numai în următoarele tipuri de emisiuni :
a) de promovare - în care candidaÅ£ii îşi promovează programele politice ÅŸi activităţile de campanie ; emisiunile vor fi identificate ca atare, în cazul posturilor de radio, ÅŸi, respectiv, semnalate prin marcajul « promovare electorală », afiÅŸat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune ;
b) de dezbatere - în care radiodifuzorii pun în discuÅ£ie programele electorale ÅŸi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaÅ£ilor ÅŸi/sau a reprezentanÅ£ilor lor precum ÅŸi a altor invitaÅ£i ;

c) informative - în care radiodifuzorii prezintă activităţile de campanie ale candidaÅ£ilor, respectând principiile de echitate, echilibru, imparÅ£ialitate ÅŸi informare corectă a publicului ; radiodifuzorii pot prezenta în cadrul emisiunilor informative ÅŸi intervenÅ£ii făcute în direct de către candidaÅ£i.
(2) Difuzarea în direct sau înregistrată a mitingurilor şi întâlnirilor electorale, a conferinţelor de presă ori a altor activităţi de campanie ale candidaţilor este considerată emisiune de promovare electorală.
(3) Materialele audiovizuale electorale, altele decât spoturile electorale, puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către candidaţi pot fi difuzate numai în cadrul emisiunilor de promovare electorală.
(4) Este interzisă perceperea oricărei forme de plată pentru apariţia candidaţilor în emisiunile de dezbatere sau informative.
(5) Radiodifuzorii sunt obligaÅ£i să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi : candidat, susÅ£inător al unui candidat, reprezentant al candidatului sau al unui partid politic, jurnalist, analist, consultant politic etc.

ART. 6 - (1) În perioada campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni realizate sau prezentate de candidaţi şi reprezentanţii competitorilor electorali.
(2) CandidaÅ£ii care deÅ£in funcÅ£ii publice pot avea intervenÅ£ii în direct sau înregistrate ÅŸi în alte emisiuni decât cele prevăzute la art. 5, strict în probleme legate de exercitarea funcÅ£iei lor ; în aceste situaÅ£ii radiodifuzorii au obligaÅ£ia să asigurare echidistanÅ£a ÅŸi pluralismul de opinii.

ART. 7 - (1) Radiodifuzorii privaţi pot difuza spoturi publicitare electorale numai în cadrul emisiunilor electorale, respectând reglementările referitoare la publicitate.
(2) Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durată mai mare de 30 de secunde şi trebuie să fie asumate în mod explicit, prin prezentare sau conţinut, de către candidaţi sau competitorii electorali.
(3) În emisiunile de promovare electorală, în spaţiile alocate unor candidaţi, nu pot fi inserate spoturi ale altor candidaţi sau competitori electorali.
(4) În cadrul dezbaterilor electorale, radiodifuzorii pot insera spoturi publicitare electorale numai în calupuri separate şi marcate corespunzător.

ART. 8 – (1) Sondajele de opinie cu conţinut electoral pot fi difuzate numai în condiţiile prevăzute de art. 38^1 şi 38^2 din Legea nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În cazul prezentării unor televoturi sau anchete făcute în rândul electoratului, radiodifuzorii au obligaţia să precizeze, în mod expres, că acestea nu sunt reprezentative pentru opinia publică sau pentru un anumit grup social sau etnic.

ART. 9 – (1) Cu 24 de ore înainte de începerea votării ÅŸi până la închiderea urnelor sunt interzise :
a) difuzarea de emisiuni electorale ÅŸi ÅŸtiri electorale ;
b) invitarea sau prezentarea candidaÅ£ilor în programe, cu excepÅ£ia situaÅ£iilor prevăzute la art. 10 alin. (3) ;
c) comentarii ÅŸi dezbateri cu caracter electoral.
(2) În ziua votului, până la închiderea urnelor, sunt interzise difuzarea de interviuri sau declaraţii ale candidaţilor, precum şi difuzarea de declaraţii cu caracter electoral ale reprezentanţilor competitorilor electorali.

ART. 10 - (1) CandidaÅ£ii ÅŸi competitorii electorali ale căror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program electoral a unor fapte neadevărate sau a unor informaÅ£ii inexacte beneficiază de drept la replică ; solicitarea se va conforma dispoziÅ£iilor art. 52 alin. (1), respectiv art. 60 alin. (1) din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual.
(2) Radiodifuzorii au următoarele obligaÅ£ii privind dreptul la replică :
a) să decidă acordarea sau neacordarea dreptului solicitat în cel mult 24 de ore de la primirea unei solicitări formulate în scris ; în situaÅ£ia în care solicitarea se referă la o emisiune difuzată în ultima zi de campanie electorală, decizia trebuie luată în cel mult 12 ore de la primirea solicitării ;
b) să comunice solicitantului, în termenele prevăzute la lit. a), telefonic ÅŸi/sau în scris, decizia luată ; în cazul neacordării dreptului solicitat, motivele trebuie să fie comunicate solicitantului ÅŸi Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului ;
c) să difuzeze replica, în cazul în care decide acordarea acesteia, în cel mult 48 de ore de la primirea solicitării ; în situaÅ£ia în care emisiunea care face obiectul sesizării a fost difuzată în ultima zi de campanie electorală, replica se difuzează în preziua votării ;
d) să difuzeze replica, în cazul în care Consiliul Naţional al Audiovizualului dă câştig de cauză solicitantului, în termenul şi în condiţiile comunicate radiodifuzorului.
(3) În preziua votării, radiodifuzorii trebuie să prevadă în program, imediat după emisiunea informativă de seară, un spaţiu de emisie pentru difuzarea replicilor ca urmare a sesizărilor care se referă la emisiunile difuzate în ultima zi de campanie.

ART. 11 - În perioada dintre data aducerii la cunoştinţă publică a zilei alegerilor şi începerea campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de promovare electorală şi spoturi sau alte producţii audiovizuale care constituie forme de promovare electorală.

ART. 12 - Nerespectarea prevederilor prezentei decizii se sancţionează potrivit dispoziţiilor Legii nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 50 şi 51 din Legea nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare.