Extras din procesul verbal al ședințelor de marți 04.06.2024 și miercuri 05.06.2024- ora 10:00

Ședința de marți s-a desfășurat în prezența următorilor membri ai Consiliului : Monica Gubernat, Dorina Rusu, Oana Dincă, Cristina Pocora, Borsos Orsolya, Nicolaie Bălașa, Ionel Palăr, Mircea Toma, Răsvan Popescu, Ramona Sorescu.
Ședința de miercuri s-a desfășurat în prezența următorilor membri ai Consiliului : Monica Gubernat, Dorina Rusu, Oana Dincă, Cristina Pocora, Nicolaie Bălașa, Ionel Palăr, Mircea Toma, Răsvan Popescu, Ramona Sorescu.
Ședințele s-a desfășurat on-line. Președinte de ședință Monica Gubernat

10.06.2024


envoyer l'article par mail title=

I. Prelungiri valabilitate licențe audiovizuale

 • ASOCIAȚIA MARIA RADIO ERDELY Oradea, pentru Maria Radio din Satu Mare.
  Consiliul a aprobat în unanimitate solicitarea.
 • SC TIP RADIO SRL Suceava, pentru Viva FM din Suceava cu modificarea structurii serviciului de programe.
  Consiliul a aprobat în unanimitate solicitările.
 • SC ALAMO IMPEX 97 SRL Târgu Mureș, pentru Radio Gaga din Odorheiu Secuiesc și Sovata cu modificări de structură la nivelul asociaților.
  Consiliul a aprobat în unanimitate solicitările.
 • SC FRESH FM SRL Slobozia pentru Fresh FM din Slobozia și Călărași cu solicitare acord prealabil pentru modificarea sediului social.
  Consiliul a aprobat în unanimitate solicitările.
 • SC NORD EST NEWS SRL Iași, pentru Iași TV Life din Iași cu modificarea formatului de difuzare.
  Consiliul a aprobat în unanimitate solicitările.
 • UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA Craiova, pentru Teleuniversitatea TV din Craiova, cu modificarea structurii serviciului de programe.
  Consiliul a aprobat în unanimitate solicitările.

II. Servicii media audiovizuale la cerere

 • SC FANATIK ONLINE SRL pentru emisiunea SPORT ȘI POLITICĂ.
  Consiliul a fost notificat.

III. Avize de retransmisie

2 solicitări - DA - unanimitate -

A se vedea Anexa la Extrasul de proces verbal postat pe site-ul C.N.A.

PDF - 105 ko
MODIFICARI AVIZE

IV. Decizii de autorizare

8 solicitări - DA - unanimitate -

A se vedea Anexa la Extrasul de proces verbal postat pe site-ul C.N.A.

PDF - 309.8 ko
IV Decizii de autorizare 04.06.2024

V. Adresa nr. 6044/13.05.2024 - plângere prealabilă. (cu pdv SJRRE)
Nu au fost înaintate alte propuneri.

VI. Rapoarte ale Direcției Control : REPORTATE :

1. Posturi TV și radio - emisiuni de Știri și de dezbatere destinate campaniei electorale, difuzate în perioada 17.05 - 23.05.2024.
Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Control pentru programe din perioada 17 - 23.05.2024, destinate campaniei electorale.
În cea de a doua săptămână, 160 de posturi locale și regionale (85 de televiziune, 75 de radio) au transmis emisiuni dedicate campaniei electorale pentru alegerile locale, iar 59 de posturi (23 de televiziune și 36 de radio) - pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Pentru postul Radio Someș, doamna Dorina Rusu a propus decizie de intrare în legalitate pentru nerespectarea art. 10.3.a.din Decizia nr. 150 din 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024, pentru spotul de campanie al candidatului , Darius Pop - Alianța pentru Unitatea Românilor Maramureș.
Propunerea a fost aprobată în unanimitate.

De asemenea, Consiliul a hotărât transmiterea de informări atât către platformele online, cât și pentru Biroul Electoral Central.

Pentru postul RTT Brașov au fost formulate 2 propuneri :
Domnul Mircea Toma a propus sancționarea postului cu somație publică pentru încălarea art. 7.2 din Decizia nr. 150 din 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024.
Propunerea fost respinsă fiind votată doar de dl Mircea Toma. Doamna Monica Gubernat a propus scrisoare de atenționare, pentru același articol.
Propunerea a fost aprobată fiind votată cu 9 voturi pentru (dl Ionel Palăr nu a fost prezent în momentul votului).

Doamna Monica Gubernat a propus suplimentarea proiectului ordinei de zi cu adresa nr. 7101/04.06.2024 de la Ministerul Afacerilor Interne - referitoare la derularea unei campanii de informarea populației cu privire la activitățile întreprinse de structurile MAI în contextul scrutinul electoral din data de 9 iunie, atribuțiile angajaților MAI în zona secțiilor de votare și în vederea conștientizării cetățenilor pentru respectarea legii și sprijinirea angajaților MAI în aplicarea prevederilor legale.

Consiliul a hotărât în unanimitate solicitarea către furnizorii de servicii media audiovizuale la nivel național, local și regional de a sprijini difizarea celor două spoturi aferente campaniei, potrivit art.10 alin. (5) din Decizia nr.150 din 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024.
Totodată, Consiliul a adresat rugămintea de a difuza spoturile aferente campaniei MAI inclusiv după încheierea campaniei electorale, în zilele de sambătă, 8 iunie și duminică, 9 iunie 2024.

La propunerea dlui. Mircea Toma, Consiliul a hotărât în unanimitate aplicarea unei somații publice postului Gorj TV (Tg. Jiu / Gorj) pentru nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”.
Doamna Monica Gubernat a propus atenționarea postului Olt TV cu scrisoare pentru nerespectarea art. 6 din Decizia nr. 150 din 2024.
Propunerea a fost aprobată în unanimitate.
Pentru celelalte emisiuni reclamate – nu au fost constatate abateri

Ședința de miercuri 05.06.2024 - ora 10.00

Pentru www.satmarenii.ro, doamna Monica Gubernat a propus sancționarea cu somație publică pentru emisiunea Chiar acum cu Victor Constantinovici, pentru încălcarea art. 68 din Codul audiovizualului
Pentru conturile de Facebook Vocea Tv și Bușteni Live (fost Bușteni Tv), Consiliul a decis să sesizese platforma pentru verificarea materialelor. Pentru postul Bucovina Tv, domnul Mircea Toma a propus scrisoare de atenționare pentru nerespectarea art. 5.a și art.7.3 din Decizia nr. 150 din 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024.
Propunerea a fost aprobată în unanimitate.

Pentru celelalte posturi nu au fost constatate încălcări ale legislației în vigoare.

VII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare - cu reclamații - REPORTATE :

A. Luna Februarie 2024 :

1. Realitatea Plus (9 rapoarte) - amânat,

România TV (14 rapoarte) - au avut loc prezentările și vizionările rapoartelor. Dezbaterile, propunerile și votul vor avea loc în ședința de mâine, 06.06.2024.

B. Luna MARTIE 2024 :

Antena 1 (8 rapoarte)

Domnul Mircea Toma a propus scrisoare de atenționare pentru emisiunea Observator difuzată pe data de 6 și 7 martie, pentru nerespectarea art. 4.1 și 43.1 din Codul audiovizualului. Propunerea a fost aprobată în unanimitate (dna Oana Dincă nu a fost prezentă în momentul votului).

Antena Stars (2 rapoarte) - Nu au fost constatate încălcări ale legislației în vigoare.
Celelalte subiecte se reportează pentru ședința viitoare.

Antena 3 CNN (6 rapoarte), Cinemaraton (1 raport), Digi 24 (2 rapoarte), Global News (7 rapoarte), Prima Comedy (1 raport), Prima TV (1 raport), PRO TV (6 rapoarte), Radio ZU (1 raport), Realitatea Plus (14 rapoarte), Realitatea Sportivă (1 raport), România TV (18 rapoarte), TVR 1 (1 raport).

VIII. Diverse.