Decizia nr. 71 din 05.02.2008
05.02.2008

privind somarea S.C. TV ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
Tel : 203.03.61 ; 203.02.20 ; 203.01.01
Fax : 203.03.57 ; 203.02.01
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Tel : 203.03.61 ; 203.01.01
Fax : 203.03.57 ; 203.02.01
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 05 februarie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de consultanţă întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române cu privire la calitatea limbii române folosite în audiovizual pe perioada 26 noiembrie -11 decembrie 2007, de către postul de televiziune Antena 3. Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Analizând raportul precizat mai sus, membrii Consiliului au constatat că S.C. TV ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 88 Titlului V – Responsabilităţi culturale - din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziÅ£iilor invocate, „Radiodifuzorii au obligaÅ£ia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice ÅŸi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.” Potrivit raportului specialiÅŸtilor de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române, în perioada monitorizată au fost semnalate neglijenÅ£e ÅŸi erori în redactarea titrărilor ÅŸi a crawlurilor, greÅŸeli de ortografie, dezacorduri între subiect ÅŸi predicat, dezacordul unor pronume, utilizarea greÅŸită a unor prepoziÅ£ii, forme incorecte de genitiv ÅŸi dativ, greÅŸeli privind morfologia, greÅŸeli de pronunÅ£are, iar anacolutul a fost semnalat de autorii raportului ca fiind o greÅŸeală cu frecvenţă mare, ca ÅŸi erorile de punctuaÅ£ie ÅŸi de pronunÅ£ie. Astfel, numărul erorilor de folosire a limbii române în emisiunile difuzate de postul ANTENA 3 a fost de 68, ceea ce dovedeÅŸte o depreciere a calităţii limbii române în cadrul programelor audiovizuale difuzate de acest post de televiziune, deÅŸi, cu privire la acest aspect, postul a mai fost sancÅ£ionat. Spre exemplificare, cităm din raportul privind calitatea limbii române în audiovizual, întocmit de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române :
„iar toÅ£ii cei care au plătit” (11.XII) ; „aceste companii ar putea oferii salarii” (27.XI). (neglijenÅ£e în redactarea titrărilor ÅŸi a crawlurilor)
„În fiecare zi, acest partid, în frunte cu Traian Băsescu, pierd câte cinci la sută, nici nu-ÅŸi dau seama.” (5.XII-dezacordul dintre subiect ÅŸi predicat) „Ar fi un lucru bun, dar nu atât de bun ar fi această soluÅ£ie.”(11.XII- dezacordul adjectivelor)
„calităţi pozitive“ (2.XII-pleonasm) ;
„să ai un partid prezidenÅ£ial, da, face sens, deci are un scop“ (3.XII)
„firma... va cumpăra un teren..., unde va dezvolta mai multe clădiri de birouri ÅŸi depozite“ (5.XII-calcurile din engleză)
„nu se aÅŸteaptă ca ceva să se schimbe” (11.XII-cacofonie) ;
Având în vedere nerespectarea normelor de exprimare constatată în cadrul programelor audiovizuale, membrii Consiliului au considerat că radiodifuzorul nu şi-a îndeplinit obligaţia legală în ceea ce priveşte asigurarea respectării normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, fapt ce contravine prevederilor art. 88 din Codul audiovizualului.
Pentru toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice S.C. TV ANTENA 3 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 3 şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării normelor de exprimare în audiovizual.
Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003 S.C. TV ANTENA 3 S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 88 din Codul audiovizualului, care prevăd că radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.
Raportul întocmit de specialiştii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti" al Academiei Române a evidenţiat faptul că numărul erorilor de folosire a limbii române în emisiunile difuzate de postul de televiziune Antena 3 în perioada 26 noiembrie - 11 decembrie 2007 a fost de 68.
Prezentăm o selecţie din greşelile semnalate, raportul integral putând fi consultat pe site-ul CNA, www.cna.ro :
„aceste companii ar putea oferii salarii” - forma corectă : „aceste companii ar putea oferi salarii”
„băncile îşi vor concentra activitatea ..., pe parcurs ce piaÅ£a creditelor va...” – forma corectă : „băncile îşi vor concentra activitatea ..., pe măsură ce piaÅ£a creditelor va ...”
„a anunÅ£at introducerea unui sistem de paÅŸaport” – forma corectă : „a anunÅ£at introducerea unui tip de paÅŸaport”
„va costa cu 40 % mai mult decât preÅ£ul de anul trecut” – forma corectă : „va costa cu 40 % mai mult decât anul trecut”
„calităţi pozitive” - forma corectă : „calităţi/trăsături pozitive”
„fabrică de ansamblare” – forma corectă : „fabrică de asamblare”
„este greu de previzionat ce face Miron Cozma” – forma corectă
„sugestie : este greu de prevăzut ce va face Miron Cozma”
„luăm un spot” – forma corectă „urmează un spot”
„O echipă de roboÅ£i de la Honda servesc în echipă ceaiul sau cafeaua” forma corectă „O echipă de roboÅ£i de la Honda serveÅŸte/ RoboÅ£ii de la Honda servesc în echipă ceaiul sau cafeaua”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.