Decizia nr. 122 din 08.03.2012
16.03.2012

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. DEŞTEPTAREA S.A.,
cu sediul în BACĂU, Str. Vasile Alecsandri nr. 41, jud. Bacău
C.U.I. 944300,
pentru postul de televiziune TV BACĂU
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 8 martie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 2815/21.02.2012 cu privire la emisiunea „Deşteptarea de seară”, difuzată în data de 14 februarie 2012 şi reclamaţiile înregistrate sub nr. 3301 şi 3302/01.03.2012, cu privire la unele programe difuzate de postul TV BACĂU în perioada 23 februarie – 7 martie 2012.
Postul de televiziune TV BACĂU aparţine S.C. DEŞTEPTAREA S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 181.4/21.09.1999, decizia de autorizare iniţială nr. 441.0/26.06.2001, reautorizare nr. 441.1-2/12.09.2002 eliberată la data de 10.06.2010 pentru localitatea Bacău).
În urma analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A. a încălcat prevederile
art. 40 alin. (3) şi ale art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
Art. 40 - (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 139 - Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.
În fapt, în data de 14.02.2012, începând cu ora 21.00, postul TV BACĂU a difuzat emisiunea „Deşteptarea de seară", moderată de dl. Laurenţiu Botin. În cadrul acesteia au participat, în calitate de invitaţi, dl. Dumitru Brăneanu (vicepreşedinte CJ Bacău/ PSD) şi dl. Dorin Chirilescu (PD-L). Ediţia a fost difuzată sub titlul ”Lungi zăpezi au să se cearnă”. Pe parcursul emisiunii au intervenit telefonic d-na. Viorica Marcu (director- Direcţia de Servicii Publice), dl. Dumitru Sechelariu (fost primar al municipiului Bacău) şi dl. Ionuţ Tomescu (purtător de cuvânt - Primăria Bacău).
În emisiune au fost discutate aspecte cu privire la modul în care s-a făcut deszăpezirea în municipiul şi judeţul Bacău (drumuri blocate, localităţi izolate, utilaje disponibile cu care s-a intervenit pe drumurile judeţene), modul în care s-au colectat ajutoare pentru sinistraţii din judeţul Vrancea, etc… Reprezentanţii Primăriei Bacău au vorbit despre numărul de utilaje cu care s-a acţionat în ziua/ noaptea respectivă, enumerând străzile pe care s-a acţionat. În cadrul emisiunii, moderatorul acesteia a anunţat iniţial că, deşi din cauza condiţiilor meteorologice, situaţia în municipiu nu este prea bună, primarul Bacăului este plecat la Bruxelles. Ulterior însă, domnul Laurenţiu Botin, a rectificat informaţia, iar în direct prin telefon a fost contactat purtătorul de cuvânt al Primăriei, domnul I Tomescu.
Redăm din raportul de monitorizare :
Laurenţiu Botin (moderator) : … …Mă informează cineva că domnul primar nu e la Bruxelles, e la Primărie. Cică am greşit eu. Păi, a fost şedinţă de CL şi nu s-a dus. Sunaţi-l pe domnul primar, atunci ! Vă rog frumos ! Daţi-i un telefon domnului primar, să-mi cer scuze de la domnia sa ! C-am înţeles că nu-i la Bruxelles, e la Primărie, unde-a fost un comandament de deszăpezire, că de comandamente avem nevoie acum. Dar, dacă am greşit eu, sunaţi-l şi-l rugăm să ne ierte că am spus că-i la Bruxelles. Eu aşa aveam informaţii, de la consilierii locali, cei care s-au dus la şedinţa de CL şi ni s-a spus că domnul primar e la Bruxelles. Dar dacă am greşit eu, hai, sunaţi-l şi să vedem despre ce este vorba. Dacă nu, sunaţi-l pe dl. Tomescu, să ne spună domnia sa dacă am greşit cu ceva.
Tot în direct, prin telefon a intervenit şi domnul Dumitru Sechelariu, fost primar al Bacăului, care a comentat cu privire la acţiunile şi măsurile luate de administraţia actuală, făcând unele remarci jignitoare la adresa unor persoane.
Redăm din raportul de monitorizare :
D-tru Sechelariu : …Într-o seară m-am uitat la o emisiune de-a dvs. Şi eraţi cu domnul de la Legiune… domnul Cristi Manolache… Şi-a venit trepăduşul, că altfel nu-l pot numi, trepăduşul Primăriei, aşa-zisul fost ziarist Tomescu, domnule, de-o impertinenţă crasă, domnule ! A ajuns băieţaşul ăsta să aibă o impertinenţă, să se confunde cu Instituţia Primăriei. El n-are nicio treabă, domnule, cu Primăria ! Cică e purtător de cuvânt al Primăriei. Şi el să nu răspundă niciodată, că are alte party priuri. El iese pe postul lui de televiziune şi latră ceea vrea el. El nu vorbeşte, latră !
L.Botin : …Eu ştiu dacă latră, acuma !?... Domnule Sechelariu, nu ştiu dacă latră…
D-tru Sechelariu : …Nu-mi atrageţi atenţia, că ştiu ce vorbesc ! Nu-i posibil, nu-i admis ca cineva să nu intre pe post într-o emisiune în care se discută despre municipalitatea băcăuană, să nu intre pe post să discute cu invitaţii pe care-i aveţi dvs...
Ulterior, în emisiune a intrat în legătură telefonică şi domnul Tomescu, acesta manifestându-şi nemulţumirea cu privire la lipsa unei reacţii ferme a moderatorului la comentariile domnului Sechelariu.
Redăm din raportul de monitorizare :
L. Botin : Bun, l-am întrerupt. Iertaţi-mă ! Domnule Tomescu…
I. Tomescu : …Nu v-am văzut aceeaşi vehemenţă…
L. Botin : …Domnule Tomescu ! Domnule Tomescu !...
I. Tomescu : Aş vrea să mai fac o precizare…
L. Botin : Domnule Tomescu ! Când domnul Sechelariu a folosit un limbaj inadecvat pentru un post de televiziune sau interpretabil, l-am întrerupt pe domnia sa şi am spus în felul următor : că persoana despre care vorbea, vorbea şi nu lătra.
I. Tomescu : Aţi încercat să-i atrageţi atenţia, dar vorbele dvs. s-au pierdut pe drum, s-au stins până au ajuns la urechile domniei sale.
L. Botin : Adică, ce vreţi să-mi faceţi mie acum ? O imagine de umil supus ? -Aţi greşit televiziunea, domnule Tomescu ! Serios ! Poate la altă televiziune este întrebat cineva : nu-i aşa că eşti frumos ca soarele care, la rândul lui, se învârte în jurul tău !? Deci, nu există aşa ceva la această emisiune ! Cu tot respectul… Domnule Tomescu, ne cunoaştem de mult !
Nu încercaţi să mă călăriţi în propria emisiune !
I. Tomescu : …Suntem tributarii imaginii pe care ne-o facem fiecare, domnule Botin.
L. Botin : Da, sigur. E frumos împachetat...
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că emisiunea s-a desfăşurat cu încălcarea dispoziţiilor legale care prevăd obligaţia moderatorului de a nu folosi şi de a nu permite invitaţilor utilizarea unui limbaj injurios la adresa altor persoane. Consiliul a apreciat că atitudinea moderatorului emisiunii nu a fost una de natură să asigure respectarea dreptului la imagine a persoanei, în condiţiile în care, pe de o parte, domnul Botin nu a dovedit o atitudine fermă atunci când unul dintre invitaţii său a utilizat un limbaj inadecvat, ci doar a exprimat un dubiu, iar, pe de altă parte, reacţia pe care a avut-o ulterior faţă de persoana nemulţumită de acest fapt, a fost una nepotrivită, jignitoare, care nu se încadrează în litera şi spiritul dispoziţiilor din domeniul audiovizualului
Astfel, membrii Consiliului au constatat că pe parcursul discuţiei cu domnul Tomescu, care îşi exprima punctul de vedere cu privire la atitudinea moderatorului la unele afirmaţii jignitoare făcute anterior în emisiune, acesta nu a dat dovadă de neutralitatea care trebuie să caracterizeze un moderator de emisiuni atunci când aduce în faţa publicului o pluralitate de puncte de vedere, opinia sa personală primând, context în care a avut o atitudine jignitoare, agresivă, la adresa persoanei cu care discuta.
Reglementările audiovizuale emise în aplicarea Legii audiovizualului au plecat de la premisa că moderatorii, prezentatorii, realizatorii de emisiuni urmăresc să-şi îndeplinească cu bună credinţă sarcina de a informa opinia publică, nefiind afectaţi de propria opinie ori determinaţi, în demersul lor, de existenţa vreunei animozităţi personale sau de intenţia de a leza în mod gratuit şi nejustificat reputaţia altor persoane. Realizatorul de emisiuni audiovizuale este prezumat de lege ca fiind un arbitru echilibrat şi imparţial, astfel încât, prin comportamentul său, acesta să fie un garant al desfăşurării emisiunii în limitele cadrului legal reglementat.
În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi rapoartele de monitorizare cu privire la unele programe difuzate de postul TV Bacău în perioada 23.02.2012- 01.03.2012 şi 6-7 martie 2012. Potrivit acestor rapoarte, postul de televiziune a difuzat, în cadrul calupurilor publicitare, între coperte neutre, două materiale audiovizuale în care sunt prezentate, în antiteză, evenimente desfăşurate în mandatele de primar ale domnilor Dumitru Sechelariu şi Romeo Stavarache.
Redăm spre exemplificare, fragmente din conţinutul celor două materiale :
Fragmente din cadrul materialul referitor la FCM Bacău
”Renasc speranţele”
Voce off : FCM Bacău şi-a găsit salvatorul în 1992 în persoana lui D-tru Sechelariu. Adică, în omul care a contribuit decisiv la o serie de succese de răsunet în plan naţional şi internaţional…
”Singuri împotriva tuturor”
Voce off : Probabil că dacă nu exista D-tru Sechelariu, pe stadionul din centrul oraşului ar fi ajuns să pască vacile şi caii, s-a spus mai târziu. Timpul a demonstrat că afirmaţia nu a fost cu nimic exagerată…
”Un deceniu de glorie”
Voce off : Începând cu 1996, pentru echipa fanion a Bacăului a început marea ascensiune. Timp de aproape un deceniu, galbeni- albaştrii au reprezentat una dintre principalele forţe ale Ligii Naţionale. Graţie lui D-tru Sechelariu, ales primar în 1996, s-a optat pentru un proiect de parteneriat între echipa de fotbal a oraşului şi CL. Proiectul avea să devină în curând un model pentru fotbalul românesc…
”FCM Bacău, hăituită de Stavarache”
Voce off : Ceea ce se ilustra una dintre cele mai fertile perioade din istoria fotbalului băcăuan s-a transformat după 2004 într-un teren arid, cu speranţe puţine şi cu neajunsuri multe. Noul primar al Bacăului, Romeo Stavarache, a declanşat o adevărată campanie împotriva lui D-tru Sechelariu, dar şi împotriva echipei fanion a oraşului, care s-a văzut nevoită să spună adio Ligii I în 2006. Loviturile sub centură au continuat cu insistenţă, subminând şi activitatea altor componente ale clubului galben- albastru…
”În războiul împotriva lui Sechelariu, Stavarache îngroapă FCM”
Voce off : În iunie 2009 Sechelariu a cedat FCM Bacău către municipalitate sub promisiunea că edilii Bacăului se vor implica în susţinerea echipei fanion. În aceeaşi lună CL a înfiinţat o societate comercială pe care ar fi urmat să funcţioneze clubul de fotbal. ..(...)... Campania anti-FCM Bacău a atins punctul culminant în iunie 2010, atunci când municipalitatea a decis retragerea echipei din plin campionat şi, implicit, retrogradarea ei, în premieră, în Divizia C, la masa verde. Deşi avea dubla datorie, legală şi morală, de a asigura bunul mers al echipei, în baza contractului de cesiune încheiat cu Asociaţia FCM Bacău, administraţia Stavarache a aruncat la coşul de gunoi 60 de ani de istorie fotbalistică şi aproape 40 de milioane de lei vechi din banii publici.
”FCM, cu Sechelariu pentru Bacău”
Voce off : Din fericire, lovitura de pumnal primită în spate în iunie 2010 nu a însemnat şi sfârşitul FCM Bacău. Formaţia băcăuană a pornit încă o dată de jos, de la capăt, cu răbdare şi speranţă, sprijinită de cel care-i asigurase supravieţuirea şi în urmă cu aproape 20 de ani, D-tru Sechelariu.
Potrivit raportului de monitorizare, acest material, cu durata de 12 minute, a fost difuzat în perioada 23 februarie – 1 martie 2012, după cum urmează : în data de 23 februarie - de 2 ori, în data de 24 februarie - de 6 ori, în data de 25 februarie - de 5 ori, în data de 26 februarie –de 6 ori, în data de 27 februarie – de 4 ori, iar în zilele de 28, 29 februarie şi 1 martie, de câte trei ori.
Începând din data de 27 februarie 2012, în cadrul calupurilor de publicitate, a mai fost difuzat un material audiovizual, cu o durată de 12 minute, referitor la „Transport Public” SA.
Redăm fragmente din raportul de monitorizare :
”8 ani de hărţuire prin tribunale”
Voce off : Începând cu anul 2004, Transport Public a devenit victima a numeroase valuri de abuzuri administrative orchestrate de instituţii ale statului. Iniţiatorul acestor abuzuri a fost noul primar - Romeo Stavarache, care, în disperarea de a-l distruge pe omul de afaceri D-tru Sechelariu, a iniţiat un război împotriva societăţii, târând-o permanent prin tribunale. Disperarea primarului a fost şi mai mare după ce D-tru Sechelariu a devenit, începând cu 2009, acţionarul principal al Transport Public SA. Este de menţionat faptul că în cei 8 ani de procese instanţele nu au dat niciodată câştig de cauză lui Stavarache. În august 2004, pentru a-i răsplăti pe transportatorii care l-au ajutat în campania electorală, Stavarache dădea dreptul A.O.T.P.P. Bacău, în mod abuzuv şi fraudulos, să folosească traseul 17, cel mai profitabil traseu de transport din municipiul Bacău. Prin asta, Stavarache a călcat în picioare o hotărâre emisă de CL Bacău în 2003 prin care Transport Public lua în concesiune pe o perioadă de 25 de ani traseele din municipiu. (...)
”Ocupat cu discreditarea lui Sechelariu, Stavarache uită de băcăuani”
Voce off : Fără să se preocupe de susţinerea serviciului de transport în comun deşi, potrivit legii, este organizatorul acestuia, şi de creşterea facilităţilor oferite categoriilor sociale defavorizate, administraţia Stavarache şi-a consumat timpul prin tribunale pentru a-l defăima pe D-tru Sechelariu. Dar, la capătul tuturor acestor ilegalităţi, principalii afectaţi de politica fraudulos păguboasă promovată de primarul Stavarache sunt chiar băcăuanii ce folosesc serviciul de transport în comun. (...)
Potrivit raportului de monitorizare, acest material, cu durata de 12 minute, a fost difuzat în perioada 27 februarie – 1 martie 2012, după cum urmează : în data de 27 februarie – o dată, în data de 28 februarie - de 5 ori, în data de 29 februarie - de 4 ori, iar în data de 1 martie - de 4 ori.
De asemenea, începând cu data de 06.03.2012, postul TV Bacău a difuzat un material intitulat ”Selena Motor Sport”, în care se prezintă istoria acestei asociaţii sportive, material în care se subliniază inclusiv conflictul dintre fostul primar - Dumitru Sechelariu şi actualul edil al municipiului Bacău - Romeo Stavarache, conflict care a generat nenumărate acţiuni în instanţă.
Materialul audiovizual are o durată de aproximativ 12 minute şi a fost difuzat între coperte de publicitate. În data de 06.03.2012 a fost difuzat de 4 ori, iar în data de 07.03.2012, de trei ori.
Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare, fragmente din cadrul materialului intitulat ”Selena Motor Sport”
Voce off : Selena Motor Sport Bacău reprezintă un brand de succes în lumea sporturilor cu motor, constituită în urmă cu un deceniu AS Selena Motor Sport, ca o disciplină sportivă aflată la ora pionieratului în România anului 2002, kartingul. (...) Promotorul acestui proiect îndrăzneţ, fără precedent în ţara noastră, a fost D-tru Sechelariu…
Voce off : Presa vremii, afiliată unor interese obscure şi partizane, a prezentat ideea construirii unei piste de karting drept un favor făcut de D-tru Sechelariu, fiului său. Pe fondul acuzelor murdare şi pentru a pune punct aberaţiilor lansate de presă, Sechelariu în şedinţa CL şi-a făcut publică intenţia de a achiziţiona terenul, oferind un dolar pentru mp., un preţ important pentru anii 2000- 2001. (...)
Voce off : Dacă D-tru Sechelariu ar fi urmărit un interes pur comercial, circuitul de karting ar fi fost amplasat într-o zonă mult mai profitabilă din punct de vedere economic. (...)
Voce off : Prin construirea unei piste de nivel mondial în Bacău, D-tru Sechelariu a dezvoltat una dintre cele mai mari investiţii, exclusiv private, din întreg sportul românesc, niciun cent din această sumă neprovenind din bani publici
(...)
Voce off : În ciuda faptului că pista de karting Selena Motor Sport a pus Bacăul pe harta capitalelor automobilistice ale Europei, investiţia nu a fost ocolită de represiuni fabricate de instituţii ale statului. Acestea au fost instrumentate la comandă politică şi au început imediat după 2004, an în care Romeo Stavarache a preluat funcţia de primar al Bacăului. În timpul campaniei electorale din 2004, impulsionată de interese meschine, presa vremii a reliefat investiţia de la pista de karting drept un mare jaf în dauna avutului public. Oficioasele de partid ale vremii nu s-au sfiit să afirme că pista ar fi fost construită ilegal.(...)...
Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a transmis, în condiţiile reglementate pentru publicitatea comercială, referitoare la durata şi separarea acesteia de restul programelor, materiale audiovizuale în care au fost prezentate în antiteză evenimente desfăşurate în mandatele de primar ale domnilor Dumitru Sechelariu şi Romeo Stavarache.
Consiliul a apreciat că materialele prezentate în condiţiile menţionate au constituit, în realitate, publicitate politică pozitivă sau negativă la adresa persoanelor a căror activitate a făcut obiectul prezentărilor, al „spoturilor publicitare”.
Astfel, în timp ce pretinsele calupuri publicitare se referă la situaţia trecută şi actuală a „FCM Bacău”, „Transport Public SA” ori „Selena Motor Sport”, prin prezentarea pe care o fac acestea constituie, în fapt, publicitate politică negativă pentru domnul Romeo Stavarache şi publicitate politică pozitivă pentru domnul Dumitru Sechelariu. Or, potrivit dispoziţiilor art 139 din Codul audiovizualului, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.
Pentru ca astfel de materiale cu caracter de publicitate politică să poată fi difuzate în mod legal, acestea trebuie să respecte normele audiovizuale invocate. Întrucât la data difuzării materialelor audiovizuale exemplificate mai sus, în ţara noastră nu era programată ori stabilită desfăşurarea unei campanii electorale, membrii Consiliului au constatat că difuzarea acestor materiale s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale. În urma analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat, de asemenea, că şi emisiunea „Deşteptarea de seară”, din data de 29 februarie 2012, prin discuţiile şi afirmaţiile făcute în cadrul acesteia, a avut un caracter de publicitate politică, fapt de natură să contravină dispoziţiilor menţionate anterior.
Redăm spre exemplificare, din raportul de monitorizare :
P. Munteanu : …Primarul a dorit ca să-şi ia laurii. A dat, a încercat să dea minimum. A zis : domnule, cât pot să-i dau eu unui profesor ca să nu se supere ? Dacă-i dau 500.000 zice că-mi bat joc de el. Nici nu prea le-aş da bani că, asta-i situaţia. Mai bine măresc eu cu 50% costurile la pasajul subteran, mai bine măresc costurile la Centrul de Afaceri, mai bine măresc costurile pe la Teatrul de Vară… Adică, ştiţi cum e ? Am suficiente cheltuieli de astea, aşa, pentru amorul propriu. De ce să dau eu neapărat profesorilor bani !? Că, ce ? Până la urma urmei copiii mei sunt aproape mari, gândeşte domnul primar, mâine, poimâine sunt la facultate. Ce treabă mai are cu Bacăul, nu !? Sărac nu este, că… chiar nu reuşeşte să-şi treacă toată averea pe numele dânsului… Nu cred că este unul dintre amărâţii acestei ţărişoare…
L. Botin : Acum, nu-i facem domniei sale o…
(...)
Faţă de toate aspectele constatate, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu amenda în cuantum de 10.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a dispoziţiilor art. 144 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DEŞTEPTAREA S.A., titular al licenţei audiovizuale TV 181.4/21.09.1999, decizia de reautorizare nr. 441.1-2/12.09.2002 eliberată la data de 10.06.2010 pentru postul TV Bacău se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) şi art. 139 din Decizia
nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea
nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul SC DEŞTEPTAREA S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TV Bacău cu amendă de 10.000 lei, întrucât moderatorul emisiunii „Deşteptarea de seară” din 14 februarie 2012 a folosit şi a permis invitatului său folosirea unui limbaj injurios la adresa unor persoane, fapt ce contravine dispoziţiilor din Codul audiovizualului. De asemenea, sancţiunea a fost aplicată şi pentru difuzarea repetată a unor mesaje cu caracter de publicitate politică, în condiţiile în care reglementările în vigoare interzic difuzarea unei astfel de publicităţi în afara perioadelor de campanie electorală.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.