Decizia nr. 123 din 19.03.2013

19.03.2013


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, et. 1, sector 1 C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 19 martie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul prezentat de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 6190/24.04.2012, 8039/16.05.2012, 6157/23.04.2012 şi 6985/07.05.2012 cu privire la emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate în perioada 20-22.04.2012, precum şi în ziua de 05.05.2012 de postul ANTENA 3.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale articolelor 64 alin. (1) lit. a) şi b), 66 alin. (1) şi (2) şi 67 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
- art. 64 alin. (1) : În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ;
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
- art. 66 alin. (1) : În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;
alin. (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare ; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post ; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii.
- art. 67 : În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

În fapt, în perioada 20-22.04.2012, postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS&CURRENT AFFAIRS a prezentat, în cadrul unor ediţii de ştiri şi de dezbateri, o serie de informaţii şi comentarii referitoare la faptul că distribuitorul de servicii S.C. RCS&RDS S.A. a încetat retransmisia prin satelit (platforma DTH) a programelor posturilor de televiziune aparţinând companiei Intact Media Group (respectiv Antena 1, Antena 3, Antena 2, GSP, Euforia Lifestyle).

Ca urmare a acestui fapt, distribuitorul de servicii S.C. RCS&RDS S.A. a sesizat Consiliul cu privire la faptul că opinia publică a fost grav dezinformată prin difuzarea de către postul de televiziune ANTENA 3, pe parcursul mai multor zile, a unor informaţii potrivit cărora RCS&RDS ar fi oprit în mod abuziv retransmisia posturilor Intact Media Group. Or, potrivit celor consemnate în adresa transmisă Consiliului de către distribuitorul de servicii, încă din data de 28.03.2012, compania Intact Media Group îi comunicase o somaţie prin care îi pusese în vedere că, după data de 20.04.2012, Acordul de retransmisie a unor posturi pentru care compania deţine licenţă audiovizuală îşi încetează efectele, dacă negocierile dintre părţi nu se vor putea finaliza prin încheierea unui nou contract comercial.

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. nu a asigurat informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor pentru favorizarea liberei formări a opiniilor.

Astfel, în timpul ediţiei informative difuzată în data de 20 aprilie 2012, de la ora 14.00, a fost prezentată o ştire intitulată ANTENA 3, SCOASĂ ABUZIV, potrivit căreia S.C. RCS&RDS S.A., uzând de practici necomerciale abuzive, a hotărât, în mod unilateral şi fără a-şi anunţa în prealabil partenerii sau abonaţii, să scoată de pe platforma de satelit (DTH) o serie de posturi de televiziune aparţinând companiei Intact Media Group, motivat de faptul că posturile în discuţie au fost declarate libere la retransmisie.

O ştire cu acelaşi titlu a fost difuzată şi în cadrul emisiunilor „Esenţial” şi „100 de minute” transmise în aceeaşi zi, la orele 16.50, 17.35 şi 18.28, precizându-se că distribuitorul de servicii S.C. RCS&RDS S.A. ar fi scos din reţelele sale posturile în cauză, întrucât acestea au fost declarate libere la retransmisie şi că retransmisia acestora trebuie să fie gratuită pentru companiile care operează platforme DTH. În replică, trustul Intact a susţinut că posturile nu sunt gratuite pentru platformele DTH.

Aceleaşi informaţii au fost prezentate şi la finalul emisiunii „La ordinea zilei”, de la ora 20.00, în cadrul căreia dl. Mihai Gâdea a adresat telespectatorilor un mesaj prin care a precizat că S.C. RCS & RDS S.A. a luat o decizie abuzivă, prin împiedicarea a mii sau poate zeci de mii de oameni să mai recepţioneze programele Antenei 3 şi Antenei 1, difuzate pe platforma de satelit, evidenţiind astfel „caracterul abuziv, chiar josnic al acestei acţiuni”.

În discursul său, dl. Gâdea a afirmat că în ziua respectivă, 20 aprilie 2012, la ora 11.00, fuseseră programate discuţii pentru prelungirea contractului, însă a precizat că S.C. RCS&RDS S.A. a întrerupt cu mai multe ore înainte retransmisia posturilor de televiziune aparţinând grupului Intact, informând publicul că acesta este „un joc interesat şi manevrat”, îndreptat în special împotriva Antenei 3, motivat de faptul că momentul ales nu este întâmplător, fiind justificat de apropiata campanie electorală pentru alegerea autorităţilor publice locale.

În legătură cu acest aspect, dl. Gâdea a acuzat compania S.C. RCS&RDS S.A. de „trucuri şi operaţiuni de şantaj”.

Mesajul d-lui Mihai Gâdea a fost difuzat şi la orele 21.44, precum şi a doua zi, 21.04.2012, la orele : 00.31, 06.38, 07.36, 08.39, 09.36, 10.49, 11.52, 12.32, 13.51, 14.36, 15.50, 17.52, 18.29, 20.51.

În timpul difuzării mesajului a fost afişat următorul titlu : ANTENA 3, BOICOTATĂ DE RCS&RDS.

Pe banda de ştiri au fost afişate următoarele texte : RCS A RETRAS ABUZIV POSTURILE INTACT MEDIA GROUP – RCS-RDS A AFECTAT ÎN MOD GRAV INTERESELE TELESEPCTATORILOR - PENTRU A RECEPŢIONA POSTURILE INTACT, VĂ RUGĂM SĂ VĂ ADRESAŢI ALTOR COMPANII DE CABLU ŞI SATELIT (s.n.) – PENTRU ALTE INFORMAŢII, TRIMITEŢI UN SMS LA 1771 (TARIF NORMAL).

Cu privire la acest subiect au fost făcute comentarii şi de către dl. Radu Tudor care a afirmat că S.C. RCS&RDS S.A. a manifestat „un abuz incredibil” pentru că vor să taie ANTENA 3 în anumite regiuni ale ţării, ca să poată „fura acolo, în linişte, de la bani publici, până la algeri locale şi parlamentare”, încercând pe această cale, până în noiembrie, să suspende sau să elimine definitiv postul ANTENA 3, „ca să poată măslui aceste alegeri”.

Şi în cadrul emisiunii „Subiectiv”, realizatorul Răzvan Dumitrescu a afirmat că decizia operatorului de cablu este abuzivă, titlul afişat pe ecran fiind : ABUZ GRAV AL RCS&RDS.

De asemenea, în cadrul ştirilor difuzate în ziua de 21 aprilie 2012, la orele 06.00, 07.00, 08.00, 09.00, 12.00, 14.00, 18.00, precum şi în News Magazine de la orele 10.00 şi 11.00 au fost prezentate două ştiri intitulate : DECIZIE ABUZIVĂ şi ABUZ GRAV AL RCS&RDS.

În emisiunea informativă „News Magazine” de la ora 10.00, a fost prezentată sub formă de subtitlu, o ştire prin care publicul a fost informat că poate face reclamaţii la un număr de telefon afişat pe ecran, cu caractere mari, sub titlul : TELEFON RECLAMAŢII TELESPECTATORI, cât şi verbal.

La finalul emisiunii „Exces de putere” realizată de d-na Oana Stancu s-a redifuzat mesajul d-lui Mihai Gâdea cu privire la conflictul dintre Intact Media Group şi RCS & RDS.

La ora 23.30, pe ecran a fost postat anunţul : ÎN CURÂND, COMUNICAT IMPORTANT INTACT MEDIA GROUP, iar la ora 23.36, d-na Alessandra Stoicescu a prezentat un comunicat al companiei Intact Media Group, în care S.C. RCS&RDS S.A. era acuzată că a întrerupt abuziv retransmisia pe satelit a programelor televiziunilor Intact Media Group şi că aceasta este integral răspunzătoare pentru privarea telespectatorilor şi abonaţilor săi de programele Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia şi GSP TV.

În comunicatul respectiv s-a mai precizat că S.C. RCS&RDS S.A. nu a respectat normele de conduită comercială, ignorând cu rea credinţă solicitările Intact Media Group de a ajunge la un acord şi luând decizia intempestivă de a scoate din grila de programe de pe satelit posturile Intact cu o zi înainte de termenul stabilit pentru negocierea condiţiilor comerciale privind retransmisia acestora şi că a făcut abuz de forţă, încălcând grav interesele abonaţilor şi contractele încheiate cu aceştia.

Prin acelaşi comunicat, compania RCS&RDS SA a fost acuzată că a încasat sume fabuloase, de ordinul sutelor de milioane de euro, din abonamentele încheiate cu telespectatorii, sume de bani care au fost investite în posturi proprii de televiziune, închise după şase luni de la lansare, sfidând astfel interesele clienţilor şi că, în mod constant, plăteşte sume de zeci de milioane de euro anual pentru retransmisia a zeci de posturi cu audienţe nesemnificative, încasând sume mari de la telespectatorii televiziunilor Intact pe care îi foloseşte pentru a-şi finanţa propriile posturi lansate, evident, din interese politice.

De asemenea, s-a precizat că S.C. RCS&RDS S.A. a dat dovadă de rea-credinţă şi de manieră abuzivă pe care a manifestat-o faţă de posturile româneşti cu audienţă semnificativă în dauna interesului legitim al telespectatorilor şi că a utilizat tehnici de manipulare, a dezinformat publicul pe care îl foloseşte ca element de presiune asupra Intact, în încercarea de a justifica acţiunea cu conotaţii politice de scoatere, în special, a programelor Antena 1 şi Antena 3 de pe platforma de satelit (DIGI).

În timpul prezentării comunicatului, a fost afişat titlul : NU CEDĂM ŞANTAJULUI RCS.

În ziua de 22 aprilie 2012, de la ora 6.00, în cadrul emisiunii informative a fost prezentată o ştire cu titlul : NU CEDĂM ŞANTAJULUI RCS-RDS, în care prezentatoarea a precizat că Intact Media Group nu cedează şantajului practicat de RCS, menţionând că această companie a întrerupt abuziv retransmisia pe satelit a programelor de televiziune Intact Media Group. Pe ecran a fost afişat un text prin care telespectatorii au fost îndemnaţi să facă reclamaţii.

Ulterior, a fost difuzat comunicatul Intact Media Group, prezentat de Alessandra Stoicescu, sub titlul NU CEDĂM ŞANTAJULUI RCS-RDS.

A urmat apoi ştirea cu titlul : RECLAMAŢI ABUZURILE, prin care telespectatorii erau îndemnaţi să-şi exprime nemulţumirea în legătură cu măsura abuzivă a RCS-RDS de a nu mai retransmite posturile grupului Intact Media.

Ştiri cu un conţinut asemănător au fost difuzate şi în cadrul emisiunilor informative de la orele 07.00, 08.00, 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00.

În cadrul emisiunii informative Ediţia de weekend, de la ora 15.00, au fost făcute comentarii cu privire la conflictul dintre Intact Media Group şi RCS&RDS în legătură cu scoaterea de pe platforma DIGI a posturilor Antena 1 şi Antena 3.

Alături de prezentatoare, în studio au fost invitaţi : dl. Mircea Coşea - profesor ; Diana Tuşa - deputat PNL ; Mircea Drăghici - deputat PSD ; Sebastian Oprescu - preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici.

Pe ecran a fost afişat următorul titlu : NU CEDĂM ŞANTAJULUI RCS-RDS.

Prezentatoarea a vorbit despre un abuz făcut de către compania RCS&RDS care a decis să nu mai retransmită posturile grupului Intact Media, pe motiv că începe campania electorală.

În cadrul emisiunii, toţi invitaţii emisiunii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la această situaţie, de exemplu, dl. Mircea Coşea a acuzat această companie de abuzuri, dl. Mircea Drăghici a afirmat că cele două posturi sunt transmise cu întreruperi, iar d-na Diana Tuşa a vorbit despre dispreţul total al companiei faţă de client.

În data de 5 mai 2012, în cadrul emisiunii informative de la ora 18.00 a fost difuzată o ştire intitulată NEGLIJENŢA RCS&RDS, în care s-a menţionat că în multe zone ale capitalei există în pericol siguranţa cetăţenilor, întrucât sute de cabluri aparţinând companiei RCS&RDS au fost tăiate şi lăsate la voia întâmplării, atârnând de pe stâlpi sau din copaci.

Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a asigurat publicului telespectator o informaţie corectă, inducându-i ideea că distribuitorul de servicii SC RCS & RDS SA nu respectă principiul must carry reglementat de art. 82 din Legea audiovizualului, când, în realitate, SC RCS & RDS SA nu retransmitea posturile trustului Intact Media Group prin platforma DTH, pentru că legiuitorul a instituit o excepţie de la aplicarea principiului menţionat.

Astfel, conform prevederilor art. 12 alin. (3) din Decizia nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie, lista must carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, conform art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH).

Membrii Consiliului au constatat că, procedând în această manieră, radiodifuzorul nu a asigurat o informare obiectivă a publicului telespectator prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, încălcând astfel prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.

De asemenea, Consiliul a constatat că, deşi informaţiile prezentate erau de interes public, radiodifuzorul nu a solicitat şi punctul de vedere al reprezentanţilor distribuitorului de servicii S.C. RCS & RDS SA pentru ca informaţia să fie echilibrată, imparţială şi pentru a favoriza formarea opiniilor cu privire la subiectul abordat.

Or, potrivit art. 66 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului, informarea în probleme de interes public trebuie să respecte asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a prezentat aceste informaţii fără respectarea principiului bunei-credinţe şi fără a asigura o distincţie clară între fapte şi opinii. Totodată, radiodifuzorul nu a prezentat şi punctul de vedere al unui reprezentant al distribuitorului de servicii S.C. RCS&RDS SA, pentru ca publicul să-şi poată forma propria opinie cu privire la acest subiect.

Procedând astfel, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul audiovizualului care dispun că în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să asigure o distincţie clară între fapte şi opinii, iar informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Membrii Consiliului au mai constatat că prezentatorii emisiunilor de ştiri şi de dezbateri nu şi-au îndeplinit obligaţia legală prevăzută la art. 67 din Codul audiovizualului potrivit cărora în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte.

Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. h) şi alin. (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi al deciziei de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale articolelor 64 alin. (1) lit. a) şi b), 66 alin. (1) şi (2) şi 67 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 3 din Legea audiovizualului şi ale art. 64, 66 şi 67 din Codul audiovizualului, întrucât în unele emisiuni informative şi de dezbatere, difuzate în perioada aprilie-mai 2012, subiectul referitor la litigiul comercial dintre compania Intact Media Group şi S.C. RCS&RDS SA nu a fost prezentat în mod imparţial şi cu bună-credinţă, nefiind asigurată o distincţie clară între fapte şi opinii."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.