Decizia nr. 131 din 26.03.2013

26.03.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L.
BucureÅŸti, str. Cristian PopiÅŸteanu nr. 2-4, et. 3, biroul nr. 7, sector 1
C.U.I. RO 27759259

pentru postul de televiziune B1 TV

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 26 martie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportele întocmite de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la emisiunea informativă „Ştirile B1” difuzată în ziua de 03.02.2013, ediÅ£iile de la orele 09.00, 12.00 ÅŸi 15.00 ÅŸi din data de 20.03.2013, ediÅ£ia de la ora 09.00, transmise de postul B1 TV.

Postul de televiziune B1 TV aparţine radiodifuzorului S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 26.3/15.06.2000, decizia de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 şi reautorizare nr. 468.0-3/27.09.2011). În urma analizării rapoartelor de monitorizare şi a vizionării imaginilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului şi ale art. 29 alin (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual cu modificările ulterioare, raportate la prevederile art. 19 alin. (1) şi (2) lit. e), f), k) şi l) din Decizia nr. 220/2011.

Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform art. 19 alin. (1), criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

Alin. (2) al aceluiaÅŸi articol prevede că responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor ÅŸi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
e) numărul ÅŸi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;
f) psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acÅ£iunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
h) prezenÅ£a ÅŸi rolul minorilor în scene de violenţă ;

Potrivit art. 29 alin (1) din Codul audiovizualului, programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

ÃŽn fapt, în ziua de 03.02.2013, postul B1 TV a difuzat de la ora 09.00, în cadrul emisiunii informative „Ştirile B1”, o ÅŸtire despre doi elevi din oraÅŸul Târgu Frumos care au fost prinÅŸi făcând sex în toaleta ÅŸcolii.

Pe parcursul ştirii, au fost prezentate informaţii cu privire la locaţia unde a avut loc acest incident, respectiv Liceul Ion Neculce, şi măsurile luate de conducerea şcolii, fiind difuzate imaginile publicate pe Internet în care elevii au fost filmaţi făcând sex. Imaginile au fost blurate

Ştirea a fost prezentată în aceeaşi zi şi în ediţiile emisiunii informative de la orele 12.00 şi 15.00, 17.00 şi 20.00, fiind însoţită de difuzarea aceloraşi imagini, iar în cadrul ştirii prezentate la ora 15.00, acestea au fost reluate de patru ori.

ÃŽn data de 20.03.2013, postul de televiziune B1 TV a transmis de la ora 09:00, în cadrul jurnalului informativ „Ştirile B1”, ÅŸtirea cu titlul „Scandal sexual în ÅŸcoală”. Prezentatoarea a menÅ£ionat că este o informaÅ£ie de ultim moment, „un scandal sexual înregistrat într-o unitate ÅŸcolară”, precizând că este vorba despre Liceul „Henri Coandă” din Craiova.

ÃŽn cadrul ÅŸtirii, corespondentul B1 TV a oferit mai multe detalii despre incident, astfel : doi băieÅ£i ÅŸi o fată au întreÅ£inut relaÅ£ii sexuale în incinta sălii de sport a liceului într-o zi de sâmbătă din luna ianuarie 2013, s-au filmat, iar filmuleÅ£ele au fost vizualizate de mai mulÅ£i colegi. ÃŽn momentul de faţă se fac anchete de către Inspectoratul ÅŸcolar ÅŸi PoliÅ£ie, pentru a se vedea ce s-a întâmplat ÅŸi cum au reuÅŸit să intre într-o zi de sâmbătă în ÅŸcoală.

De asememea, au intrat în direct telefonic pentru a comenta ÅŸi a da informaÅ£ii, Mihai Dragu, Directorul Liceului „Henri Coandă” din Craiova ÅŸi sociologul Ana Bulai.

Pe toată durata comentariilor au fost difuzate imagini cu scene de violenţă în şcoli sau între elevi, imagini cu menţiunea arhivă. Imaginile au fost uşor blurate, putându-se distinge cum un elev este agresat de către un coleg, mai mulţi elevi se bat între ei în clasă, un elev agresează o profesoară, două eleve se bat cu mâinile şi picioarele.

Analizând materialele prezentate, membrii Consiliului au constatat că în cadrul acestora au fost prezentate imagini şi detalii de natură să afecteze dezvoltarea psihică şi morală a minorilor.

Or, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

În aplicarea acestor dispoziţii, radiodifuzorul nu a ţinut cont de reglementările din Codul audiovizualului care stabileşte la art. 19 criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate şi care au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestor programe.

Radiodifuzorul nu a Å£inut cont de criterii precum : psihologia personajelor ÅŸi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenÅ£ilor, de tipologia eroilor, scopul acÅ£iunii acestora, gradul de recurgere la violenţă, precum ÅŸi de prezenÅ£a ÅŸi rolul minorilor în scene de violenţă.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat nici prevederile art. 29 alin (1) din Codul audiovizualului care stipulează că programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

Membrii Consiliului consideră că difuzarea unor imagini cu scene de violenţă între elevi, ori cu conotaţii sexuale, care prezintă sau sugerează consumarea unui act sexual în cadrul unor ştiri, precum şi prezentarea unor subiecte al căror conţinut îl reprezintă relaţiile sexuale între elevi în incinta toaletei sau a sălii de sport ale liceelor sunt nepotrivite şi de natură a afecta creşterea şi educaţia minorilor, deoarece vârsta nu le oferă încă suficient discernământ şi cunoştinţe acestora.

În scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora, iar în acest sens, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe sau subiecte care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu şi-a respectat obligaţia de a ţine seama, la alegerea intervalului orar de difuzare, de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi de cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, prezenţa şi rolul minorilor în scene de violenţă.

Or, un conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul emisiunilor ce au făcut obiectul controlului nu poate reprezenta un exemplu educativ în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului şi mai apoi a adultului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.

Membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure o protecţie reală a publicului minor şi că difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut, care pot oferi modele de comportament pentru copii, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceştia să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a constatat că un conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul jurnalelor informative nu poate reprezenta un model în dezvoltarea armonioasă a minorului.

Având în vedere efectele pe care materialele prezentate le pot avea asupra copiilor, Consiliul a propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 de lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. B1 TV CHANNEL S.R.L., titular al licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 26.3/15.06.2000, al deciziei de autorizare nr. 468.0/30.05.2002 ÅŸi reautorizuare nr. 468.0-3/27.09.2011 pentru postul de televiziune B1 TV, este sancÅ£ionat cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziÅ£iilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului ÅŸi ale art. 29 alin (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual cu modificările ulterioare, raportate la prevederile art. 19 alin. (1) ÅŸi (2) lit. e), f), g) ÅŸi h) din Decizia nr. 220/2011.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 93^1 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune B1 TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în cadrul unor ediÅ£ii ale emisiunii informative „Ştirile B1”, difuzate în zilele de 03 februarie ÅŸi 20 martie 2013, la ore accesibile minorilor, au fost transmise imagini ce sugerau un act sexual ÅŸi scene de violenţă între minori, fapt de natură să contravină dispoziÅ£iilor legale.

Conform reglementărilor în vigoare, programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

De asemenea, potrivit dispoziÅ£iilor legale, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă prin alegerea intervalului orar de difuzare se asigură faptul că minorii nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”