Decizia nr. 134 din 15.03.2012

21.03.2012


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.

BUCUREŞTI, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, Clădirea 20, etaj 8, sector 2, C.U.I. 4747298

 postul de radio KISS FM BUCUREŞTI, Splaiul Independenţei nr. 319, SEMA PARK, Riverview House, corp Est, etaj 7, sector 6

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 martie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunile matinale difuzate de postul KISS FM în perioada ianuarie – februarie 2012.
 Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R 022.5/28.01.1993 şi decizia de autorizare iniţială nr. 070.0/04.10.1994 şi reautorizare nr. 070.1/23.07.2009).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

În fapt, postul de radio Kiss FM difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 07.00-10.00, emisiunea „Cronica Cârcotaşilor”. Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că mai multe ediţii ale emisiunii „Cronica Cârcotaşilor”, difuzate în perioada ianuarie –februarie 2012 au avut un conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare, de natură a a prejudicia dezvoltarea psihică, mentală şi morală a minorilor, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 39 alin. (2) fin Legea audiovizualului.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că, pe parcursul mai multor emisiuni comentariile pe teme cu preponderenţă sexuale, ori dialogurile dintre realizatorii emisiunii, au fost însoţite de un fundal sonor caracteristic filmelor pentru adulţi.

Redăm din raportul de monitorizare :

• Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” din data de 26.01.2012
 C. Dezbrăcatu : Da, fii cuminte, hai, cu minte...
 O. Paraschiv : ... aceste statistici ne arată că 50 % din persoane apreciază să facă sex în locuri publice, cum ar fi : plajă, birou sau în cluburi. De asemenea, 19 % ar dori să facă asta, dar nu au reuşit să-şi pună în practică fanteziile... mai aflăm că 11 % dintre bărbaţi ar fi dispuşi să-şi părăsească partenera dacă aceasta are o pisică.
 M.Găinuşă : ...Cu ea, în momentul ăla. Mi se pare normal, că te poate zgâria... sau dacă are un câine vagabond, prins de picior.
 O. Paraschiv : Nu, nu, e vorba doar de pisică, pentru că doar pisicile se joacă cu...
 M.Găinuşă : Motocei se numesc, motocei. (...)
 O. Paraschiv : Cea mai populară oră pentru a face sex este 22:30... (Au fost inserate ţipetele unei femei şi unele sunete caracteristice filmelor pentru adulţi).
 C. Dezbrăcatu : Nu, sunetul ăsta e pe la 23:30.
 M.Găinuşă : Vă rog încetaţi cu sunetele astea, vă rog, mai sunt şi copii care ascultă şi nu ştiu ce se-ntâmplă...
 O. Paraschiv : Iată şi un ultim lucru, în medie, femeile au patru parteneri sexuali toată viaţa, iar bărbaţii au şapte, nu cum se laudă ei... (...).

• Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” din data 27.01.2012
 M.Găinuşă : (...) Trecem de la miros la organul de simţ respectiv.
 O. Paraschiv : Umblă vorba că bărbaţii care au nasul mare sunt foarte dotaţi, ştiţi, de foarte mult timp se spune aşa. ....
 M.Găinuşă : Da, şi zice partenera : Mă, unde-ţi bagi tu nasu’, mă ?
 O. Paraschiv : Spre deosebire de aceştia, bărbaţii cu un nas ascuţit, sunt aroganţi prin natura lor, iar în dormitor ... Adoră să domine. (Se aud sunete feminine, caracteristice filmelor pentru adulţi).
 M.Găinuşă : Vă rog, vă rog e vorba de bărbaţi, nu de ... ....
 M.Găinuşă : (...) Nasul ca un cioc de barză, nasul bărzulin ... (se aud sunete masculine, caracteristice filmelor pentru adulţi).
 C. Dezbrăcatu : Mamă, câtă zăpadă dă omul ăla, fii atent !... Are lopata mică, dă des...
 O. Paraschiv (min2.05) : Mai spun despre aceştia cu nasul acvilin că nu se satură niciodată de o singură femeie ... (Continuă difuzarea sunetelor masculine caracteristice filmelor pentru adulţi). ... • Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” din data de 08.02.2012
 C. Dezbrăcatu : (...) Paul Păcuraru sunt... (se aud sunete masculine caracteristice filmelor pentru adulţi).
 Oana Paraschiv : Sunteţi tare mândru ...
 M. Găinuşă : Alo ...
 C. Dezbrăcatu, referindu-se la sunetele care însoţesc dialogul : Aici am dat zăpada pe un bulevard întreg.
 M. Găinuşă : Aici dădeaţi zăpada ? Foarte ciudat pentru dumneavoastră, vreţi să luaţi tot mormanul deodată ? (...)
 M. Găinuşă : Da, uite să ştii că, mă gândesc că Oana ... (se aud din nou sunete masculine, caracteristice filmelor pentru adulţi) ... Kerida, nu tu, ar putea să-şi găsească fericirea alături de Paul Păcuraru, ce zici ?
 Oana Paraschiv : Ar merge, că e obişnuită oricum.
 M. Găinuşă, referindu-se la sunetele care însoţesc dialogul : Opriţi alea că costă… 10.000 de RON la CNA, vă rog frumos !

• Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” din data de 09.02.2012
 Oana Paraschiv : …Intensitatea interesului pentru politică e asociată cu o capacitate mai mare de a fi satisfăcut… Şi nu este singura descoperire…
 (…) Am aflat ceva şi despre bărbaţii de stânga, cum că ei, mă rog, nu toţi, dar ştii că sunt procente, uite aici avem un procent de 40% dintre bărbaţii de stânga îşi fac singuri treaba, cu stânga sau cu dreapta, depinde acum… ...
 Oana Paraschiv : O să vă zic foarte clar, aşa cum ne spun cercetătorii... roşcatele fac mai mult sex (...) (Se aud sunete caracteristice filmelor pentru adulţi.)
 (…) În schimb, dacă sunteţi cumva dentişti, să vă luaţi gândul, că nu veţi avea niciodată şansa să fiţi cu o roşcată, pentru că ele se tem de stomatologi, au o sensibilitate foarte mare...
 M. Găinuşă : …Şi ţin gura închisă.
 C.Dezbrăcatu : Păi, aia e ! Auzi, te atrage, te atrage şi când e să se întoarcă... O iei la fugă şi ţipi exact ca ea.
 M. Găinuşă, referindu-se la sunetele care însoţesc dialogul : Asta care se aude e Geta şi e policoloră.
 C. Dezbrăcatu : Geta s-a întâlnit cu un roşcat. Deci ăla cu care stă de vorbă acum, e roşcat. (…).
 La ora 09:15, prezentatorii au făcut comentarii pornind de la un sondaj privind sexul la vârsta a treia (menţine memoria în formă). Cătălin Dezbrăcatu, în rolul „specialistului în toate domeniile” a avut o intervenţie
 C. Dezbrăcatu :(…) Ideea e în felul următor, domnul Găinuşă, câţi ani aveţi ?
 M. Găinuşă : 25.
 C. Dezbrăcatu : Mai aveţi până la bătrâneţe.
 M. Găinuşă : Ştim.
 C. Dezbrăcatu : Dumneavoastră, Oana ?
 Oana Paraschiv : 20.
 C. Dezbrăcatu : Eşti bătrână. Fii atent cum faceţi. Luaţi un tinerel ...
 Oana Paraschiv : Cam cât de tinerel ? Ce înseamnă tinerel ?
 C. Dezbrăcatu : Până în 87 de ani. Îl culcaţi, îi turnaţi ulei încins în urechi, îi luaţi banii şi plecaţi în străinătate. (Râsete)
 M. Găinuşă : Uite ce idee bună i-aţi dat….
 Oana Paraschiv : Şi asta mă ajută să-mi păstrez memoria tânără ?
 C. Dezbrăcatu : Sigur că da, pentru dumneavoastră.

• Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” din data de 22.02.2012
 M. Găinuşă : Păi la tine în cameră, acolo în dormitor. Oana Paraschiv : Şi-am zis, unde vă lipseşte încrederea. Puteţi folosi uleiul de iasomie, pentru că se pare, e cel mai bun. Poţi adăuga coriandru, salvie şi alte arome.......
 Oana Paraschiv : Este o chestie foarte foarte aromată. Îmbunătăţeşte starea de spirit, Mişu. S-au inserat sunete feminine caracteristice filmelor pentru adulţi.
 M. Găinuşă : Uite, altceva care cred că nu există, cuişoare. Păi cine-ar pune în mâncare cuişoare ? (...)
 Oana Paraschiv : Mai puteţi folosi ulei esenţial de iasomie (...) S-au inserat, din nou, sunetele feminine caracteristice filmelor pentru adulţi.

• Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” din data de 23.02.2012
 Oana Paraschiv : Pe cine interesează, pe bune ! Deci citeşti aşa, nişte lucruri, n-are nimeni nevoie de astfel de sfaturi, poate e mai interesant să vă spun că astăzi este cea mai sexy zi a săptămânii. Şi joia, în general, pentru că este... ziua favorabilă pentru sex.
 M. Găinuşă : Chiar nu te interesează ? (...) Atât bărbaţii, cât şi femeile au chef de flirt, asta şi pentru că în această zi corpul uman produce foarte, dar foarte mulţi hormoni sexuali. ....
 C. Dezbrăcatu : Oana, să ştii că sunt foarte sincer cu tine, mă trezesc la cinci. Hormonii mei o iau razna pe la şapte ! Ce fac ? Se aud sunete caracteristice filmelor pentru adulţi.

Membrii Consiliului au apreciat că difuzarea repetată, la ore la care minorii au acces la audierea programelor, a sunetelor caracteristice desfăşurării unui act sexual, alăturate fără excepţie unor comentarii pe teme sexuale, este total nepotrivită unei emisiuni matinale şi de natură să-i afecteze pe minori.

De asemenea, Consiliul a mai constatat că în cadrul ediţiilor emisiunii „Cronica Cârcotaşilor” din 17 ianuarie, la ora 08:16, şi 20 ianuarie 2012, la ora 8.14, a fost difuzată piesa muzicală „Fuck you, România” a formaţiei Paraziţii, piesă ale cărei versuri au un conţinut vulgar, injurios, nepotrivit orei de difuzare, de natură să afecteze minorii.

Redăm din raportul de monitorizare :
 Vreau să dau bani falşi de pomană
 Să fac trafic legal când staţi geană
 Vreau să fac politică, mă cheamă datoria
 Sloganul meu electoral e „Fuck You, România” (...)
 Stresat financiar vă ruinez armonia
 Azi platforma program devine „Fuck You, România”

 La Parlament iei masa cu 60.000, porţii duble
 Aveţi de reduceri şi când mergeţi la ... .
 Vezi pe tv judecători la (-bip-) gol dansând nasol
 Fără control după o supradoză de prostamol (...)
 În aceste vremuri tulburi
 Ridic mâinile în cluburi
 Şi în colţuri de blocuri
 Unde o ardem toţi în focuri
 Înnebuneşte primăria, poliţia, preşedinţia
 Tot mai mulţi strigă „Fuck You, România”
 O să o luăm la eM. U. I. E. în U. E., repede
 Deci cum să ne pese de PSD, ah ?... (...)
 În scurt timp egal seringi plus vene sparte
 Statul frate, te rupe’n .. te dezbracă
 Mă doare-n **** atâta timp cât pielea mea albă încă mă îmbracă şi....
 Şi toţi se poartă de parcă sunt adormiţi,
 Poftiţi un scaun electric să vă odihniţi...

Dispoziţiile legale referitoare la asigurarea protecţiei copiilor prevăd că transmiterea unor astfel de programe, care prin conţinutul lor pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor, se poate face numai dacă prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la audierea programelor respective.

Or, raportat la conţinutul emisiunilor exemplificate anterior, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât inserarea în cadrul acestora de sunete caracteristice filmelor pentru adulţi, însoţite de comentarii care conţineau aluzii cu caracter licenţios, a fost de natură a prejudicia dezvoltarea psihică, mentală şi morală a minorilor.

Astfel, având în vedere că emisiunea „Cronica Cârcotaşilor" este una matinală, difuzată în intervalul orar 07.00-10.00, ore la care copiii au acces neîngrădit la audierea programelor, transmiterea în cadrul acesteia a fundalului sonor caracteristic unor producţii interzise de normele audiovizuale a fi difuzate, ori a unei melodii conţinând un limbaj vulgar, licenţios, au fost nepotrivite şi de natură a afecta această categorie de public.

Faţă de toate aceste aspecte, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
 Supusă la vot, propunerea de sancţionare cu amendă a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. R 022.5/28.01.1993 şi decizia de autorizare iniţială nr. 070.0/04.10.1994 şi reautorizare nr. 070.1/23.07.2009 pentru postul de radio KISS FM, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor, întrucât mai multe ediţii ale emisiunii „Cronica Cârcotaşilor”, transmise în perioada ianuarie-februarie 2012, în intervalul orar 7.00-10.00, au avut un conţinut nepotrivit orei de difuzare, fapt de natură a afecta minorii. Potrivit Legii audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii nu pot auzi emisiunile respective”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.