Decizia nr. 142 din 28.03.2013
28.03.2013

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 28 martie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, precum şi reclamaţiile înregistrate la CNA sub nr. 1229/31.01.2013 şi 2483/26.02.2013 cu privire la spotul „ArtroStop Rapid” şi „Urinal Akut.”
Potrivit raportului de monitorizare, spotul “ArtroStop Rapid” a fost transmis în luna februarie de posturile de televiziune PRO TV, ANTENA 3, REALITATEA TV, ROMÂNIA TV, B1 TV, KANAL D, TVR 1 şi ANTENA 2, iar în data de 27 ianuarie 2013, acest spot a fost difuzat de postul
B1 TV, astfel cum s-a menţionat în reclamaţie, cu următorul conţinut :
Domnul : Am auzit de Artrostop Rapid cu formulă inovatoare. Ce îmi puteţi spune ?
Doamna : Odată cu înaintarea în vârstă, durerile şi mobilitatea redusă a articulaţiilor îşi fac simţită prezenţa. Pentru menţinerea sănătăţii articulaţiilor aveţi nevoie de un expert. Artrostop Rapid cu formulă inovatoare contribuie la ameliorarea durerilor articulare, îmbunătăţirea mobilităţii precum şi la regenerarea cartilajelor articulare. ArtroStop Rapid !
Domnul : Expertul articulaţiilor sănătoase cu efect pe termen lung.
Voce din off : Produs garantat Walmark. Acesta este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul.
Spotul publicitar a fost ilustrat cu imagini în care o doamnă şi un domn stau de vorbă despre noul Artrostop Rapid, apoi doamna explică efectele produsului, iar pe ecran a fost prezentată articulaţia genunchiului sub forma unor imagini animate şi înscrisurile : Glucozamin sulfat ; Boswellin ; Condroitin sulfat ; Complex expur.
La finalul spotului, pe ecran a fost prezentată imaginea unei cutii ArtroStop Rapid, un domn care urcă nişte trepte având sacoşe în mâini, iar pe ecran au fost titrate informaţiile : FORMULĂ INOVATOARE ; w w w.csw.ro ; produs garantat Walmark ; Acesta este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul.
Conform raportului de monitorizare, spotul „Urinal Akut” a fost difuzat în luna februarie 2013 de posturile ANTENA 1, B1 TV, KANAL D, ACASĂ TV şi ANTENA 2, iar în data de 27 ianuarie 2013, postul B1 TV l-a prezentat, astfel cum s-a menţionat în reclamaţie, cu următorul conţinut :
„Voce din off : În 80% din cazuri, infecţia urinară este cauzată de bacteria E.Coli. Urinal Akut în formă concentrată ajută la eliminarea bacteriei E.Coli încă din prima zi de administrare şi contribuie la reglarea microflorei tractului urinar. Urinal Akut, efect puternic şi rapid, asigurat de forma concentrată. Produs garantat Walmark. Acesta este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul.
Spotul începe cu o imagine în prim-plan a vezicii urinare în care se pot vedea, ilustrate cu verde, bacteriile E.Coli pe care, mai apoi, le elimină Urinal Akut, ce acţionează ca o spirală. Urmează o imagine în care 4 femei stau la o masă şi discută, spotul terminându-se cu imaginea unei cutii de Urinal Akut, lângă care se află un pahar cu apă.
Pe parcursul spotului, pe ecran se succed următoarele mesaje :
- 80%* din cazuri ; * (cu litere foarte mici, în josul ecranului) Alos JI. Epidemiologia şi etiologia infecţiilor tractului urinar în comunitate. Sensibilitatea antimicrobiană a principalilor agenţi patogeni şi semnificaţia de rezistenţă clinică. Enferm Infece Microbiol Clin. Dec. 2005, supliment 23 (4) ; 3-8
- Efect puternic şi rapid* ; (cu litere foarte mici, în josul ecranului)* Cercetare cantitativă-infecţii urinare ; Atitudini faţă de boală, percepţii faţă de tratament, produse şi mărci utilizate în tratament, GFK România, Decembrie 2009-Martie 2010
- 1 tabletă/zi ; w w w.urinal.ro ; w w w.csw.ro
Membrii Consiliului au constatat că spoturile publicitare „ArtroStop Rapid” şi „Urinal Akut” transmise de unele posturi de televiziune în cadrul programelor difuzate încalcă prevederile art. 120 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Astfel, conform dispoziţiilor invocate, sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile apelor minerale naturale şi produselor alimentare destinate unei alimentaţii speciale, informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să atribuie unui produs alimentar proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să evoce astfel de proprietăţi.
În categoria produselor alimentare sunt incluse şi suplimentele alimentare.
Potrivit art. 2 lit. a) din Directiva 2002/46/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI/10 iunie 2002, prin “suplimente alimentare” se înţeleg “produsele alimentare” al căror scop este de a suplimenta regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, respectiv în forme de prezentare cum ar fi capsulele, pastilele, comprimatele, pilulele sau alte forme similare, saşete cu pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picător şi alte forme similare de lichide şi prafuri destinate să fie luate în mici cantităţi unitare măsurate.
Coroborând prevederile normelor invocate rezultă că suplimentele alimentare sunt asimilate produselor alimentare cu rol de suplimentare a regimului alimentar, astfel încât membrii Consiliului consideră că informaţiile prezentate în spotul “ArtroStop Rapid” au rolul de a atribui suplimentului alimentar promovat, proprietăţi de tratare şi vindecare a afecţiunilor articulaţiilor, fapt ce contravine dispoziţiilor din Codul audiovizualului.
Potrivit acestor prevederi, informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să evoce astfel de proprietăţi.
Astfel, Consiliul apreciază că expresia “contribuie” “la regenerarea cartilajelor articulare”, produsul „ArtroStop Rapid” îi sunt atribuite proprietăţi de tratare, întrucât înţelesul verbului “a regenera” este acela de “a se reface, a (se) înnoi, a readuce în condiții de folosire un material uzat”, iar “durerea”, pe care o “controlează” produsul promovat, este un efect al unei afecţiuni, ale unei boli, nicidecum un efect al stării de sănătate.
În ceea ce priveşte informaţiile prezentate în spotul “Urinal Akut”, Consiliul apreciază că suplimentului alimentar i se atribuie proprietăţi de tratare şi de vindecare a infecţiilor urinare.
Astfel, membrii Consiliului consideră că prin expresia “Urinal Akut în formă concentrată ajută la eliminarea bacteriei E.Coli încă din prima zi de administrare”, spotului i se atribuie proprietăţi de tratare şi vindecare a infecţiei urinare.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului apreciază că informaţiile prezentate în cadrul celor două spoturi publicitare atribuie suplimentelor alimentare proprietăţi de tratare şi vindecare a unor boli, fapt ce contravine prevederilor art. 120 alin. (1) din Codul audiovizualului.
În temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate în privinţa spoturilor publicitare „ArtroStop Rapid” şi „Urinal Akut”, difuzate de posturile de televiziune, în sensul ca acestea să respecte condiţiile specifice publicităţii prevăzute de legislaţia audiovizuală.