Decizia nr. 151 din 09.04.2013
09.04.2013

privind amendarea cu 30.000 lei a S.C. ANTENA TV GROUP S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, str. Gârlei nr. 1B, Clădirea Grivco Business Center, sector 1 CUI R 1599030
pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, sector 1 BUCUREŞTI
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 09 aprilie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 2218/20.02.2013 privind emisiunea „Acces Direct”, ediţiile din 19 și 21 februarue 2013 difuzate de postul ANTENA 1.
Postul ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA TV GROUP S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării ediției din 19.02.2013 a emisiunii „Acces Direct”, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, raportate la prevederile art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f), și k), precum și ale art. 30 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective. Conform art. 19 alin. (1) din Codul audiovizualului, criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
k) calitatea şi tipologia limbajului ;
Art. 30 din Codul audiovizualului prevede obligaţia furnizorilor de servicii media audiovizuale de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
În urma vizionării înregistrării ediţiei emisiunii “Acces direct” difuzate în ziua de 19 februarie 2013, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile legale referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, precum şi la respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, respectiv demnitatea umană.
În fapt, postul de televiziune ANTENA 1 a difuzat în ziua de 19 februarie 2013, începând cu ora 17.00 o ediţie a emisiunii “Acces direct”, moderată de doamna Simona Gherghe, invitată în studioul emisiunii fiind doamna Rona Hartner. Emisiunea a fost marcată cu semnul de avertizare ”AP”. Genul programului : divertisment.
În această ediție a fost redifuzat un fragment din emisiunea „Marius Tucă Show” din 11.01.1999, în care au fost invitaţi d-na Rona Hartner şi dl. Corneliu Vadim Tudor și în cadrul căreia moderatorul acesteia, dl. Marius Tucă, a adus în discuţie jurnalul prezentat opiniei publice de dl. Corneliu Vadim Tudor, jurnal conform căruia preşedintele României, dl. Emil Constantinescu, a întreţinut relaţii extraconjugale cu doamna Rona Hartner.
În emisiunea difuzată în anul 1999, folosind un limbaj injurios și jignitor, dl. Corneliu Vadim Tudor a formulat o serie de acuzații de natură morală la adresa doamnei Rona Hartner, afirmând că domnul Emil Constantinescu o ţine la Paris, că a făcut striptease în Lăptăria lui Enache, că a întreținut relații sexuale cu mai mulți bărbați cărora le-a transmis o boală venerică, că a fost distribuită ”pe pile” în filmul „Terente”, etc.
De asemenea, pe parcursul discuțiilor, dl. Corneliu Vadim Tudor a prezentat o fotografie în care dl. Emil Constantinescu ”cu mâna dreaptă cu care semnează decrete prezidenţiale şi cu care falimentează România, o ţine de buric pe domnişoara Rona Hartner”.
Redăm din raportul de monitorizare : ”Corneliu Vadim Tudor : Când l-aţi luat la dans pe Emil Constantinescu i-aţi zis aşa : „Domnule Emil Constantinescu sunt îndrăgostită de dumneavoastră. Eu emigrez dacă nu ieşiţi preşedinte.” Roşiţi.
La Tele7 ABC parcă aveaţi pojar. La restaurantul Premiera, în repetate rânduri, v-aţi lăudat că v-aţi culcat şi sunteţi amanta oficială a lui Emil Constantinescu. Vreau să arăt profilul moral al domnişoarei care, dansând în blocul ei din Calea Călăraşi, spunea vecinilor : „Uite aşa învăţaţi să dansaţi, că aşa am sucit capul preşedinţilor de stat.” Nu v-aţi culcat cu Viorel Lis, cumva ?
Rona Hartner : Nu cred. Nu prea.
Corneliu Vadim Tudor : Dar revoluţionarul Gheorghe Zainea cum v-a văzut giugiulindu-vă cu Viorel Lis în ziua de 6 ianuarie ‘99, acuma după sărbători ?
Rona Hartner : Nu m-am giugiulit. Nu m-am giugiulit.
Corneliu Vadim Tudor : Cum v-aţi dus cu Tamara Pitei să-i daţi în cărţi lui Viorel Lis ? Şi revoluţionarul Zainea, cu copilaşul lui, acolo, v-a văzut în intimitate cu Lis ? Cum intri dumneata aşa uşor, când nu intră mii de români la un primar general, dumneata intri imediat... V-a dat o boală venerică pe care aţi dat-o la mai mulţi bărbaţi.”
Nemulțumită de fragmentul redifuzat de postul de televiziune ANTENA 1 care a conținut doar afirmațiile calomnioase ale d-lui Cornelu Vadin Tudor, invitata emisiunii, d-na Rona Hartner, a părăsit studioul emisiunii.
În data de 21.02.2013, postul de televiziune ANTENA 1, a difuzat o ediție a emisiunii ”Acces direct”, în cadrul căreia, după ce moderatoarea acesteia, d-na Simona Gherghe, a prezentat incidentul petrecut în ediția din 19.02.2013 și motivele producerii acestuia, a fost redifuzat integral fragmentul din emisiunea ”Marius Tucă Show” din 11.01.1999, fragment care a conținut și afirmațiile d-nei Rona Hartner cu privire la acuzațiile aduse acesteia de către dl. Corneliu Vadim Tudor.
Analizând conţinutul emisiunii menţionate, difuzată de la ora 17.00, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încadrat greşit aceste producţii ca făcând parte din categoria celor ce pot fi vizionate de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinților sau împreună cu familia, întrucât, în cadrul acestora, a fost folosit un limbaj injurios, cu accente violente, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a acestora.
În scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora. Astfel, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.
Raportat la aceste prevederi, radiodifuzorul nu a ţinut cont nici de normele prevăzute la art. 19 din Codul audiovizualului, care stabilesc criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate şi care au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia prevăzută în sarcina sa, de a ţine seama, la alegerea intervalului orar de difuzare, de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi de cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, precum şi calitatea şi tipologia limbajului.
Având în vedere nevoia de protecţie şi îngrijire specială a publicului minor, care, în lipsa unei maturităţi fizice şi intelectuale, precum şi din cauza discernământului redus, au tendinţa de a copia în mod involuntar şi de a imita cu uşurinţă comportamentele adulţilor, Consiliul consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a minorilor.
Consiliul a mai constatat că un conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul emisiunii respective nu poate reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.
De asemenea, membrii Consiliului au considerat că fapta radiodifuzorului este una gravă, în condiţiile în care a înţeles să redifuzeze fragmentul din emisiunea ”Marius Tucă Show” din 11.01.1999 și în ediția emisiunii din 21.02.2013.
Redifuzând acest fragment, care nu prezenta un interes justificat pentru public, radiodifuzorul nu a respectat normele în materie de protecţie a copiilor, având în vedere că scena respectivă nu putea reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorilor, care, în acel moment se uitau la televizor.
În raport de conţinutul ediţiei difuzate, Consiliul apreciază că nu poate exista justificare legală sau jurisprudenţială pentru tolerarea unui asemenea limbaj injurios, folosit la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, respectiv între orele 17.00-19.00, ştiut fiind că vizionarea unui astfel de program de către minori poate fi deosebit de nocivă şi periculoasă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita faptele adulţilor.
Totodată, membrii Consiliului apreciază că prin difuzarea emisiunii cu un astfel de conţinut au fost afectate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în speţă, demnitatea umană, onoarea şi reputaţia unei persoane (respectiv a d-nei Rona Hartner), la adresa căreia în acel fragment redifuzat au fost formulat acuzaţii de natură morală şi a fost folosit un limbaj injurios.
Or, potrivit art. 30 din Codul audiovizualului, radiodifuzorii au obligaţia de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine, drepturi ocrotite şi de Constituția României la art. 30 alin. (6).
Față de aceste aspecte, ținând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea aceloraşi dispoziţii legale și având în vedere dispozițiile art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 30.000 de lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 012.3/25.01.1993, decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994 şi reautorizare nr. 025-1/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 30.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 19 alin. (1) şi (2) lit. f) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 30 din aceeaşi decizie.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu amendă de 30.000 lei, întrucât, în cadrul ediţiilor emisiunii „Acces direct” difuzate în 19 și 21 februarie 2013, transmise la o oră accesibilă copiilor, a fost redifuzat un material audiovizual din anul 1999 care a conţinut un limbaj injurios, de natură a afecta, pe de o parte, dezvoltarea mentală şi morală a minorilor și pe de altă parte, reputația persoanei care a fost subiect al emisiunii.
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.
PREŞEDINTE,
LAURA GEORGESCU