Decizia nr. 165 din 16.04.2013

16.04.2013


envoyer l'article par mail title=

privind obligaţia S.C. REALITATEA MEDIA S.A. de a acorda dreptul la replică domnului Adriean Videanu

SC REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 172-176,
Clădirea Willbrook, Corp A, et. 3, cam. 5, sector 1,

pentru postul de televiziune REALITATEA TV

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 16 aprilie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum ÅŸi sesizarea înregistrată sub nr. 3824/28.03.2013, formulată de domnul Adriean Videanu cu privire la emisiunea „Dosar de politician”, difuzată în data de 27.03.2013, de postul REALITATEA TV.

Prin sesizare petentul reclamă faptul că în cadrul emisiunii menÅ£ionate, „autorul Silviu Mănăstire a prezentat în mod tendenÅ£ios informaÅ£ii neadevărate cu privire la persoana mea, care îmi afectează dreptul fundamental la imagine”.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a reclamaţiei, membrii Consiliului au decis obligarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. de a acorda dreptul la replică domnului Adriean Videanu, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Codului audiovizualului.

ÃŽn fapt, în data de 27.03.2013, postul REALITATEA TV a difuzat emisiunea „Dosar de politician”, realizată de d-nul Silviu Mănăstire, în cadrul căreia a fost difuzat un material audiovizual al cărui subiect a vizat situaÅ£ia Companiei Hidroelectrica, pornindu-se de la raportul întocmit de Corpul de Control al Primului Ministru ÅŸi de la informaÅ£iile publicate în presă.

„Silviu Mănăstire : Astăzi facem o scurtă lecÅ£ie de economie aplicată, mai exact o lecÅ£ie de hoÅ£ie executată pe seama companiei Hidroelectrica. De obicei, instituÅ£iile statului realizează rapoarte de control complicate pe care dacă le citeÅŸti, nu pricepi mai nimic. ÃŽnsă ultimul raport al Corpului de Control al Primului Ministru descrie în termeni destul de expliciÅ£i mecanismul prin care a fost devalizată una din cele mai importante companii de stat.
Hidroelectrica produce energie din apă, deci stă la mila lui Dumnezeu. Apa produce cea mai ieftină energie. Tot Hidroelectrica ÅŸi angajaÅ£ii companiei au avut ghinionul ca începând din anul 2009 să stea la mâna intereselor PDL ÅŸi PSD care ÅŸi-au împărÅ£it conducerea companiei. Mecanismul era următorul : Hidroelectrica nu reuÅŸea să producă atâta energie cât era obligată să livreze prin contractele directe. AÅŸa că achiziÅ£iona această energie de la alte companii de stat, în special Termoelectrica ÅŸi complexele energetice de la Turceni ÅŸi Rovinari. Or, această energie este una foarte scumpă, produsă din cărbune. Această energie din cărbune era vândută apoi de Hidroelectrica drept energie ieftină, produsă din apă, către băieÅ£ii deÅŸtepÅ£i, care aveau contracte directe cu Hidroelectrica. Din cauza acestui ÅŸmen organizat, compania a pierdut câteva sute de milioane de euro.
(…) AÅ£i înÅ£eles acum : băncile dădeau credite la Hidroelectrica pentru a putea cumpăra energia scumpă din cărbune ÅŸi apoi pentru a o vinde ieftin, Hidroelectrica încasa banii de la băieÅ£ii deÅŸtepÅ£i, bani care veneau tot de la bănci. Acest circuit infernal, blindat cu contracte ÅŸi garanÅ£ii bancare este cheia dezastrului de la Hidroelectrica.”

ÃŽn cadrul materialului prezentat, realizatorul Silviu Mănăstire a afirmat că „ce s-a întâmplat la Hidroelectrica este demn să intre în cărÅ£ile de drept penal, ca metodă de sifonare a banilor publici”. ÃŽn acest context, realizatorul s-a referit ÅŸi la implicarea d-lui Adriean Videanu, în calitate de fost ministru al Economiei, ComerÅ£ului ÅŸi Mediului de Afaceri, susÅ£inând că acesta ar fi „principalul vinovat”, aprobând cumpărarea de energie foarte scumpă de la mai multe complexe energetice, în detrimentul financiar al Companiei Hidroelectrica.

„Silviu Mănăstire : (…) făcând abstracÅ£ie de bătălia politică celebră deja dintre fostul ministru Adriean Videanu ÅŸi premierul Victor Ponta, acelaÅŸi raport al Corpului de Control îl indică ca principal vinovat pentru situaÅ£ie, pe ministrul portocaliu ÅŸi rozaliu. Documentele arată că Videanu a aprobat ca Hidroelectrica să cumpere energie produsă din cărbuni de la complexele energetice Rovinari, Turceni, Electrocentrale Deva ÅŸi Termoelectrica.
Problema e că a Å£inut în viaţă, pe considerente sociale, aceste complexe, ÅŸi a băgat în comă Hidroelectrica. La fel a procedat ÅŸi ministrul PDL , Ion Ariton. Un alt vinovat de serviciu este liderul PSD BraÅŸov, Mihai David, fost director al Hidroelectrica numit în 2009, despre care nimeni nu mai spune nimic. Premierul Ponta a declarat că David a fost pus în funcÅ£ie de Mircea Geoană la sugestia lui Sorin Ovidiu Vântu. Mare parte din banii sifonaÅ£i de la Hidroelectrica prin această suveică acoperită cu contracte ÅŸi garantată de bănci a luat calea paradisurilor fiscale. Banii sunt la loc sigur. AÅŸ spune fără să greÅŸesc, că Å£eapa Hidroelectrica se află în primele cinci tunuri date în România în ultimii ani. Nu am ce spune, băieÅ£ii deÅŸtepÅ£i au dovedit că îşi merită pe deplin porecla.”

ÃŽn cadrul respectivului material audiovizual au fost difuzate imagini ale domnilor Bogdan Buzăianu, Adriean Videanu, Ion Ariton, Mihai David ÅŸi Victor Ponta, fiind prezentate ÅŸi titlurile unor articole apărute în presă : “Ziarul financiar : Pentru bănci, Hidroelectrica e noul Lehman Brothers ; BăieÅ£ii deÅŸtepÅ£i de la Hidroelectrica : Alro, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq RomEnergie, EFT Ag, EFT Romania (Sursa : ZF).

De asemenea, au fost prezentate imagini cu Nota privind derularea contractului de vânzare – cumpărare a energiei electrice dintre producătorul S.C. Hidroelectrica S.A. ÅŸi S.C. Termoelectrica S.A. Sucursala PetroÅŸani grup nr. 4, aprobată ÅŸi semnată de Ministrul Economiei, ComerÅ£ului ÅŸi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu. (surse : gandul.info ÅŸi ziarulatac.ro)

Potrivit raportului de monitorizare, materialul a fost difuzat de ÅŸapte ori pe parcursul întregii zile de 27.03.2013, în ediÅ£ii de ÅŸtiri de la orele : 7:55, 9:55, 12:55, 14:55, 16:55, 19:55 ÅŸi 20:55.

La finalul emisiunii s-a precizat : “Emisiunea Dosar de politician foloseÅŸte informaÅ£ii publice, surse publice ÅŸi informaÅ£ii din mass media”.

În cadrul respectivului material audiovizual, postul REALITATEA TV nu a prezentat punctul de vedere al d-lui Adriean Videanu în legătură cu faptele ce îi erau imputate, deşi la data difuzării emisiunii exista declaraţia acestuia referitoare la acest subiect.

Astfel, potrivit sesizării d-lui Videanu, în ziua ce a precedat emisiunea „Dosar de politician”, în cadrul unei conferinÅ£e de presă din data de 26.03.2013 la care au participat ÅŸi reprezentanÅ£i ai postului REALITATEA TV, acesta îşi făcuse publică poziÅ£ia cu privire la Compania Hidroelectrica.

De asemenea, conform susţinerilor d-lui Videanu făcute prin sesizarea formulată, acesta nu a fost contactat de post nici înaintea difuzării emisiunii pentru a-i fi solicitat un punct de vedere referitor la informaţiile care urmau să fie prezentate publicului şi care îl vizau în mod direct.

Or, potrivit dispoziţiilor art. 50 alin. (2) din Codul audiovizualului, respectarea principiului audiatur et altera pars presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare în cadrul aceluiaşi program.

În această situaţie, membrii Consiliului au constatat că informaţiile considerate de d-nul Adriean Videanu ca fiind neadevărate au fost prezentate fără a fi însoţite de punctul de vedere al acestuia, care ar fi putut oferi publicului posibilitatea să-şi formeze propria opinie asupra subiectului dezbătut.

Faţă de aceste aspecte, constatând că sesizarea este întemeiată, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Consiliului au decis ca radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. să acorde dreptul la replică domnului Adriean Videanu, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.