Decizia nr. 186 din 18.03.2008

18.03.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.,
pentru postul de televiziune ANTENA 3

S.C. ANTENA 3 S.A.
C.U.I. R15971591
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
BUCUREŞTI
Tel : 203.03.61 ; 203.02.20 ; 203.01.01
Fax : 203.03.57 ; 203.02.01 ; 203.03.71

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Tel : 203.03.61 ; 203.01.01 Fax : 203.03.57 ; 203.02.01

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 martie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare privind emisiunea „Sinteza zilei”, difuzată în data de 04.03.2008, de postul de televiziune Antena 3.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005). Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat dispoziţiile art. 71 alin. (1) lit. a) din Titlul IV - „Asigurarea informării corecte şi a pluralismului" al Deciziei CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

În fapt, în data de 04.03.2008, începând cu ora 22.04, postul Antena 3 a difuzat emisiunea „Sinteza zilei« , cu titlul : „Campania lui Băsescu, sponsorizată de Hayssam ? ». În cadrul acesteia, s-a dezbătut subiectul legat de dezvăluirile preşedintelui Grupului de Investigaţii Politice, domnul Mugur Ciuvică, privind sponsorizarea campaniei electorale din anul 2004 a preşedintelui Traian Băsescu. Invitaţi în studio au fost domnii Mugur Ciuvică, Bogdan Boza, Bogdan Teodorescu, Victor Ciutacu şi Ion Cristoiu - invitat permanent.

Acest subiect a fost tratat şi în emisiunile informative difuzate în data de 02.03.2008, ediţiile de la orele 18.00 şi 21.00, în cadrul cărora a fost difuzată ştirea cu titlul „Contract controversat". În esenţă, ştirea s-a referit la dezvăluirile făcute de domnul Mugur Ciuvică privind presupusa finanţare a campaniei electorale a domnului Traian Băsescu de către controversatul om de afaceri Omar Hayssam, prin intermediul firmei GMP Advertising SRL. Legat de subiectul prezentat, în cadrul ştirii au fost difuzate atât declaraţiile domnului Mugur Ciuvică, cât şi cele ale domnului Felix Tătaru, directorul firmei GMP Advertising SRL.

În emisiunea „Sinteza zilei", ediţia din 04 martie 2008, subiectul a fost reluat şi comentat de către invitaţii din studio. Pe fondul discuţiilor, la adresa domnului Felix Tătaru au fost făcute afirmaţii incriminatoare legate de activitatea firmei sale, fără ca radiodifuzorul să precizeze punctul de vedere exprimat de domnul Felix Tătaru referitor la acestea. Redăm din raportul de monitorizare :

Mihai Gâdea : „ Să-l auzim pe domnul Mugur Ciuvică, dezvăluirile pe care le-a făcut domnia sa, dacă se susţin şi dacă aveţi dovezi pentru lucrurile astea, aicea mi se pare că într-adevăr lucrurile sunt într-adevăr halucinante...(..). Dar faptul că Omar Hayssam ar fi sponsorizat campania lui Traian Băsescu, care sunt dovezile pe care le aveţi, de unde aveţi această informaţie ?« Mugur Ciuvică : „(...). Ce am prezentat eu ieri a fost o chestiune extrem de ciudată în contabilitatea domnului Felix Tătaru, firmă care s-a ocupat în aceeaşi perioadă şi de publicitatea electorală pentru Partidul Democrat şi pentru Traian Băsescu şi de o campanie publicitară pentru una dintre firmele lui Omar Hayssam, este vorba de Bucovina. Un control fiscal făcut în 2004 la Vatra Dornei, la firma Bucovina, a arătat că colo există în contabilitate facturi emise de către firma de publicitate SC GMP Advertising SRL Bucureşti în valoare de 7 miliarde 344 de lei vechi. Deci în contabilitatea firmei lui Omar Hayssam figura faptul că firma de publicitate a domnului Felix Tătaru a facturat şi a încasat 7 miliarde trei sute de milioane de lei vechi. (...) Ce m-a surprins pe mine, şi aici e practic esenţa problemei, este că în contabilitatea firmei de publicitate din Bucureşti, facturile emise către Bucovina, firma lui Omar Hayssam, sunt doar în valoare de 5 miliarde 53 de milioane de lei vechi, deci există o diferenţă 2 miliarde 300 de milioane lei vechi între ce apare în contabilitatea clientului Bucovina, faţă de ce apare în contabilitatea prestatorului de servicii GMT. (...) Suspiciunea legată de campania electorală se bazează în primul rând pe coincidenţa de timp în care s-au derulat aceste contracte dar şi pe faptul cunoscut, că legea finanţării partidelor politice în România permite astfel de finanţări indirecte, o firmă de publicitate primeşte de la o firmă comercială oarecare o sumă de bani printr-un contract şi în cadrul acelui contract poate să facă liniştită şi publicitate electorală a unui partid politic. De altfel, uitându-mă pe aceste documente am mai observat o coincidenţă de aceeaşi natură în activitatea firmei condusă de domnul Felix Tătaru, firma de publicitate GMP.(...) Problema majoră este după părerea mea şi a ineficienţei a unei instituţii de control care ar trebui să fie cumva elita în domeniu, acest ANAF are ca singură raţiune de a exista urmărirea evaziunilor fiscale, ori funcţionarilor de acolo, şi domnului Sebastian Bodu i se pare un lucru absolut nerelevant faptul că într-un contract între cele două părţi există diferenţe majore de sume facturate şi plătite de către client către furnizor. Şi de aici, şi cu asta închei chestiunea respectivă. Mi-aş dori, am solicitat ANAF-ului să reia controalele respective şi să explice, pentru că e rolul lor s-o facă, ce s-a întâmplat exact cu cele două miliarde trei sute de milioane de lei vechi dispăruţi din contabilitatea, sau care nu se mai regăsesc în contabilitatea GMP. »

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că, deşi tema emisiunii „Sinteza zilei", din data de 04.03.2008, precum şi comentariile celor din studio vizau persoana şi firma domnului Felix Tătaru, radiodifuzorul nu a prezentat şi opinia acestuia.

Având în vedere că dezbaterea privea un subiect de interes public, membrii Consiliului au considerat că era necesar ca radiodifuzorul să prezinte, în cadrul emisiunii, o pluralitate de opinii, a tuturor părţilor implicate.

Consiliul a apreciat că emisiunea „Sinteza zilei", din ziua de 4 martie 2008, a fost difuzată cu nerespectarea principiului asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizării liberei formări a opiniilor, principiu reglementat de art. 71 din Codul audiovizualului. În virtutea acestor prevederi, radiodifuzorul are obligaţia legală să asigure, în cadrul emisiunilor difuzate, un climat de imparţialitate şi echilibru, astfel încât publicul să-şi poată forma propria opinie cu privire la subiectul dezbătut. Difuzarea oricărei informaţii sau dezbateri trebuie să se facă cu respectarea principiilor ce trebuie să guverneze un program audiovizual.

Având în vedere toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, în conformitate cu prevederile art. 91 alin. (1) şi (2), cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de dispoziţiile art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 3 S.A. pentru postul ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării dispoziţiilor referitoarea la asigurarea informării corecte în cadrul serviciului de programe.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii „Sinteza zilei", din data de 4 martie 2008, nu a fost respectat principiul imparţialităţii şi echilibrului prevăzut de art. 71 din Codul audiovizualului.

Potrivit prevederilor invocate, programele de ştiri şi dezbateri trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie.

Consiliul mai subliniază că radiodifuzorii trebuie să acorde persoanelor acuzate de fapte sau comportamente ilegale ori imorale posibilitatea exprimării unui punct de vedere."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.