Decizia nr. 265 din 30.05.2013

30.05.2013


envoyer l'article par mail title=

privind obligaţia S.C. REALITATEA MEDIA S.A. de a acorda dreptul la replică domnului Radu Căpîlnaşiu

SC REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 172-176,
Clădirea Willbrook, Corp A, et. 3, cam. 5, sector 1,

pentru postul de televiziune REALITATEA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 30 mai 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare, precum şi sesizarea înregistrată sub nr. 5040/25.04.2013, formulată de domnul Radu Capîlnaşiu, cu privire la emisiunea „Dosar de politician”, difuzată în data de 28.03.2013, de postul REALITATEA TV.

Prin sesizare petentul reclamă faptul că în cadrul emisiunii menţionate „drepturile sale legitime au fos lezate prin prezentarea de informaţii false, inducerea unei imagini de clică, de înţelegeri frauduloase, afaceri ilegale ... din postura de primar al oraşului.”

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a reclamaţiei, membrii Consiliului au decis obligarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A. de a acorda dreptul la replică domnului Radu Căpîlnaşiu, în condiţiile prevăzute de dispoziţiile Codului audiovizualului.

În fapt, în data de 28.03.2013, postul REALITATEA TV a difuzat emisiunea „Dosar de politician”, realizată de d-nul Silviu Mănăstire, în cadrul căreia a fost difuzat un material audiovizual al cărui subiect l-a vizat pe domnul Radu Căpîlnaşiu, primarul oraşului Zalău.

Redăm din raportul de monitorizare :
„Silviu Mănăstire : …Nu întâmplător în topul primarilor care deţin cele mai mari suprafeţe de teren intravilan se află doi ardeleni : primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu şi confratele său din Sălaj, Radu Căpîlnaşiu, primarul oraşului Zalău. Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului, este liberal de conjunctură, este ficior fain, înalt şi oacheş. Este primar din 2004, pe vremea în care era portocaliu şi nu prea se oboseşte să câştige alegerile, pentru că oamenii din Zalău fiind conservatori : merg cu Radu că-i băiet fain.
Sensul vieţii primarului pe pământ îl constituie afacerile din domeniul imobiliar, proprietăţile şi mai ales terenurile. Când aude de pământ lui Căpîlnaşiu îi sticlesc ochii ca la pisici. Oficial, conform declaraţiilor de avere, acesta deţinea la un moment dat 55.500 de metrii pătraţi în Zalău, în zona Acaş, judeţul Satu Mare, la Hida şi Cizer, dintre care 3,2 hectare de teren intravilan şi 2,3 hectare de teren agricol. Astfel se situează pe primul loc într-un clasament al celor 41 de primari latifundiari, şefi peste oraşe reşedinţă de judeţ din ţară. Primarul Căpîlnaşiu deţine o vilă impozantă de 210 metri pătraţi în Zalău, una de 122 metri pătraţi în comuna Hida, precum şi o casă de vacanţă în comuna Cizer. Şi pentru că în afacerile imobiliare cea mai importantă este locaţia primarul Căpîlnaşiu deţine mare parte din terenul intravilan tocmai pe traseul viitoarei centuri de ocolire a Zalăului, pe care edilul se tot chinuie să o termine de circa 5 ani….
(…) Căpâlnaşiu se simte bine în sărăcia lucie de la Zalău pentru că averea sa, deşi nu ieşită din comun, îl face să fie un fel de baronete local. Chiar şi atunci când îşi face de lucru pe la primărie, lui Căpîlnaşiu îi iese treaba pe invers, nu pentru că e băiat rău, dimpotrivă, e băiet fain, numai că nu se prea pricepe…”

Materialul a fost ilustrat cu imagini care îl prezintă pe primarul Radu Căpîlnaşiu în diferite ipostaze, preluate de la Graiul TV sau de pe site-ul www.ztv.ro, imagini din oraşul Zalău, preluate de la Someş TV sau drumurileromaniei.ro şi pagini postate din articole având sursa : « Graiul Sălajului », cu titlul : Centura Zalăului, poveste fără sfârşit sau din « Anchete online.ro » cu titlul : Cum nu trebuie cheltuit banul public.Cazul Primăriei Zalău.

Potrivit raportului de monitorizare, rubrica „Dosar de politician” ce a conţinut materialul al cărui protagonist a fost primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a fost difuzată de 8 ori pe parcursul întregii zile de 28.03.2013, la orele 07.53, 09.53, 12.54, 14.53, 16.53, 19.53, 20.53 şi 24.54.

La finalul emisiunii s-a precizat (titrat în partea de jos a ecranului) : “Emisiunea Dosar de politician foloseşte informaţii publice, surse publice şi informaţii din mass media”.

În cadrul respectivului material audiovizual, postul REALITATEA TV nu a prezentat punctul de vedere al d-lui Radu Căpîlnaşiu în legătură cu faptele ce îi erau imputate.

Conform susţinerilor d-lui Radu Căpîlnaşiu făcute prin sesizarea formulată, acesta nu a fost contactat de post nici înainte şi nici după difuzarea emisiunii, pentru a-i fi solicitat un punct de vedere referitor la informaţiile prezentate publicului şi care îl vizau în mod direct, informaţii care se refereau la săvârşirea unor fapte de natură penală.

În situaţia în care postul ar fi solicitat d-lui Radu Căpîlnaşiu să-şi exprime opinia în legătură cu faptele prezentate şi care priveau activitatatea acestuia în calitate de edil al oraşului Zalău, iar aceasta ar fi refuzat să-şi spună punctul de vedere, postul REALITATEA TV avea obligaţia legală de a preciza acest fapt în emisiune.

În emisiunea „Dosar de politician” realizatorul acesteia a făcut mai multe referiri cu privire la unele fapte incriminatoare pe care d-nul Radu Căpîlnaşiu le-ar fi săvîrşit în exercitarea atribuţiilor sale ca edil al oraşului Zalău.

Astfel, realizatorul Silviu Mănăstire a afirmat că primarul Radu Căpîlnaşiu „a cumpărat 12 hectare de teren în Valea Miţii din Zalău cu puţin timp înainte ca proiectul şoselei ocolitoare a oraşului să fie aprobat, inclusiv de către Consiliul Local al oraşului, pe care acesta îl controla. Proiectul s-a dovedit extrem de bun pentru Căpîlnaşiu…”.

De asemenea, potrivit raportului de monitorizare, realizatorul Silviu Mănăstire a susţinut că primarul Radu Căpîlnaşiu ar fi atribuit fără respectarea legii mai multe contracte unor persoane cu care are acesta ar avea presupuse relaţii de rudenie, afinitate sau amiciţie :
„Silviu Mănăstire : …Cert este că la primăria Zalău este cineva care se pricepe. Se numeşte Doina Opriş şi este directorul tehnic al primăriei, creierul care conduce de fapt oraşul, cea care decide ce şi cum se face sau nu se face în oraş. Doamna Doina şi soţul ei sunt naşii de cununie ai familiei Căpîlnaşiu. Soţii Opriş deţin societatea de construcţii S.C. CM din Crişeni care, evident, face, ca orice firmă cu pile, tocmai afaceri cu Primăria Zalău, unde doamna este şefa cea mare. Unul dintre contractele importante câştigate de societatea S.C. CM Crişeni a fost construirea blocurilor ANL din oraş. Alt apropiat al primarului este notarul public Ioniţă Crecan, care controlează compania de construcţii CONSINIT, cea care a executat tot prin subcontractare lucrările la sala de sport a oraşului. Mai mult, în ultimii trei ani de mandat ai lui Căpîlnaşiu, compania controlată de notar a preluat toate contractele publice importante de construcţii din oraş de la diverse instituţii. Un alt fost prieten al primarului, Dumitru Rus, fost consilier local PNL, a primit de la primărie un teren în buricul târgului unde a construit un mall. Pentru asta primăria a desfiinţat piaţa centrală a oraşului. Alţi sponsori ai PNL, pe care primăria lui Căpîlnaşiu i-a făcut fericiţi, sunt cei de la compania INSERCO, care au realizat infrastructura (drumurile, electrificarea şi canalizarea) pentru un cartier al oraşului. Numai că, la fel ca în filmele western, cartierul este pustiu, aici sunt construite doar câteva vile. Investiţia de câteva milioane de euro a fost făcută tocmai pentru speculaţie imobiliară, deoarece terenurile din zonă au fost cumpărate înainte de şmecherii cu pile politice din Zalău. ”

Membrii Consiliului au constatat că informaţiile considerate de d-nul Radu Căpîlnaşiu ca fiind neadevărate, de natură a-i prejudicia drepturile şi interesele legitime, au fost prezentate fără a fi însoţite de punctul de vedere al acestuia, care ar fi putut oferi publicului posibilitatea să-şi formeze propria opinie asupra subiectului dezbătut.

Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, responsabilitatea pentru conţinutul programului difuzat revine radiodifuzorului, indiferent de sursa informaţiilor pe care acesta le pune la dispoziţia publicului, iar în situaţia în care acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

Conform dispoziţiilor art. 50 alin. (2) din Codul audiovizualului, respectarea principiului audiatur et altera pars presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare în cadrul aceluiaşi program.

Faţă de aceste aspecte, constatând că sesizarea este întemeiată, în temeiul prevederilor art. 62 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Consiliului au decis ca radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. să acorde dreptul la replică domnului Radu Căpîlnaşiu, în termenul şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.