Decizia nr. 295 din 18.06.2013
18.06.2013
privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, et. 1, sector 1 C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 iunie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 5684/15.05.2013, 5705/16.05.2013, precum şi 6624/10.06.2013 cu privire la o serie de emisiuni de dezbateri difuzate în zilele de 14.05.2013 şi, respectiv, 08.06.2013, de postul ANTENA 3.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005).
În urma dezbaterilor ce au avut loc, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile articolelor 32 alin. (1), 65 alin. (1) lit. c) şi 67 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
- art. 32 alin. (1) : Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.
- art. 65 alin. (1) : În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli :
c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate ;
- art. 67 : În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
În ziua de 14.05.2013, postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS&CURRENT AFFAIRS a prezentat, în cadrul unor emisiuni de dezbateri, o serie de informaţii şi comentarii referitoare la activitatea DGASPC Prahova, în subordinea căreia funcţionează Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Prahova, pornind de la cazul unui bătrân infirm, fără un picior, care a venit la această Comisie direct din spital, având şi o sondă ataşată. Bâtrânul a fost arătat chinuindu-se să meargă, aşezat în scaun cu rotile de câţiva oameni care i-au sărit în ajutor şi plângându-se că este umilit.
Astfel, de la ora 18:45, în emisiunea „La Ordinea Zilei”, moderată de Dana Grecu, au fost invitaÅ£i : Mariana Câmpeanu - Ministrul Muncii, Vasile Barbu - AsociaÅ£ia NaÅ£ională pentru ProtecÅ£ia PacienÅ£ilor, Oana Stănciulescu - jurnalist, Sergiu Andon - avocat, Radu Tudor - jurnalist.
Titlurile afiÅŸate pe ecran : « CE FONDURI VÄ‚ TREBUIE PENTRU OMENIE, DOMNILOR ?, MINISTRUL MUNCII DESPRE IMAGINILE ÅžOCANTE DIN ACESTE ZILE ! CINE-I UMILEÅžTE PE BÄ‚TRÂNI ? EXPLICAÅ¢IILE MINISTRULUI MUNCII » La un moment dat, a intrat în direct, prin telefon, PreÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean Prahova, dl. Mircea Cosma, care a încercat să îşi prezinte punctul de vedere cu privire la acest subiect.
Aşa cum rezultă din raportul de monitorizare, pe parcursul discuţiei telefonice, moderatoarea emisiunii a avut intervenţii care nu aveau legătură cu subiectul de interes public dezbătut şi care nu erau de natură să clarifice aspectele supuse discuţiilor.
Redăm din raportul de monitorizare :
"Dana Grecu : Domnule preşedinte, ori sunteţi cum să vă zic, rupt, înţeleg că v-aţi făcut copilul parlamentar, v-a ieşit asta, felicitări !!!, puteţi înţelege o chestiune care ţine de bun simţ ?
Mircea Cosma : Doamnă, ce legătură are asta cu discuţia ?
(...)
Dana Grecu : Domnule preşedinte, nu vă mai cocoţaţi în baobab, coborâţi, vă rog frumos de unde sunteţi. Dacă vă vedeaţi tatăl în situaţia asta, cum vă simţeaţi, domnule preşedinte ?
Mircea Cosma : Puneţi altfel întrebarea, că despre tatăl meu nu discut."
Ulterior, subiectul a fost reluat atât în emisiunea „Subiectiv”, difuzată de la ora 20.30, cât ÅŸi în emisiunea „Sinteza Zilei”, difuzată de la ora 21.30.
La emisiunea « Sinteza zilei » au fost invitaÅ£i : Dana Grecu - jurnalist, Oana Stancu - jurnalist, Adina Anghelescu - jurnalist, Mugur Ciuvică - preÅŸedinte Grupul pentru InvestigaÅ£ii Politice. Moderator : Mihai Gâdea
Titlul afiÅŸat pe ecran : « NIÅžTE NESIMÅ¢IÅ¢I UMILESC OAMENII, BÄ‚TRÂNUL BATJOCORIT ÃŽN DIRECT LA ANTENA 3, CE AR TREBUI SÄ‚ PÄ‚Å¢EASCÄ‚ NESIMÅ¢IÅ¢II CARE-ÅžI BAT JOC DE OAMENI ? »
La un moment dat, pe parcursul emisiunii, a intrat în direct prin telefon Directorul executiv al DGASPC Prahova, d-na Vasilica Florea, cu care atât moderatorii, cât şi unii invitaţi din platou au purtat un dialog tensionat, nelăsând acesteia să îşi exprime punctul de vedere în mod coerent.
Exemplificăm o parte din schimbul de replici, conform raportului de monitorizare :
"Vasilica Florea : Deci avantajul dumneavoastră şi al tuturor celor care...dacă-mi permiteţi să vorbesc...
Mihai Gâdea : Doamnă, am impresia că nu ştiţi nici măcar să ascultaţi. Nu, nu vă permit acuma. Vreau să vă spun un lucru.
Vasilica Florea : Dacă m-aţi sunat exact cum l-aţi sunat pe colegul meu şi nu-mi permiteţi să...
Mihai Gâdea : V-am sunat în primul rând să mă ascultaţi. Aici nu e concurs cine vorbeşte mai mult.
Vasilica Florea : Eu vă ascult, dar...
Mihai Gâdea : Doamna Vasilica Florea, sunteţi capabilă să ascultaţi ?
Vasilica Florea : Eu sunt foarte capabilă să ascult, dar vreau să vă spun că dumneavoastră nu ar...
Mihai Gâdea : Aveţi o problemă că am titrat nesimţiţii pe ecran sau dumneavoastră aveţi o problemă cu faptul că un om şi mai mulţi oameni au fost batjocoriţi de dumneavoastră şi de colegii dumneavoastră. Ce vă deranjează mai mult, ca eu vă spun că sunteţi nesimţiţi ? Sau de situaţia asta. Cu asta începeţi dumneavoastră ? Că nu e în regulă că sunteţi nesimţiţi ?
Vasilica Florea : Mă deranjează foarte mult situaţia. Aceste exemple ar trebui prezentate în mod corect şi să ascultaţi poate şi varianta celor care încearcă să dea explicaţii de câteva zile.
Oana Stancu : Păi încercaţi, doamna Florea."
(...)
"Oana Stancu : Doamna director, cu bunul simţ omenesc, nu cu comepetenţa comisiei care stabileşte gradul de handicap, cu bunul simţ omenesc, dacă îl aveţi, ce putea să vă spună domnul Banu ?
Vasilica Florea : Da, doamnă, am foarte mult bun simţ.
Oana Stancu : Doamnă, mă lasaţi măcar să termin ? Faceţi foarte dificil dialogul cu dumneavoastră şi starea noastră, încerc să nu fiu agresivă, credeţi-mă din tot sufletul.
Vasilica Floarea : Vă mulţumesc.
Oana Stancu : În condiţiile în care provocaţi agresivitatea din noi cu fiecare vorbă şi cu fiecare ton. Şi mă gândesc ce-o fi în pielea omului simplu care vine la dumneavoastră, dacă acum, în direct, la televiziune, faceţi aşa cu noi. Nu vreau să mă gândesc dacă domnul Banu venea...doamnă, mă lăsaţi, vorbiţi peste mine non-stop.
Vasilica Florea : Vă rog, dar după aceea vreau şi eu să vorbesc.
Oana Stancu : Bun. Aţi vorbit de când aţi intrat non-stop."
Faţă de modul în care a fost tratat subiectul referitor la situaÅ£ia creată la DGASPC Prahova, membrii Consiliului au constatat că, deÅŸi subiectul era unul de interes public, cu impact social, totuÅŸi, modul în care moderatorii au interacÅ£ionat cu reprezentanÅ£ii autorităţilor competente, ce au intervenit telefonic în emisiuni pentru a-ÅŸi exprima punctele de vedere, contravine exigenÅ£elor impuse de legislaÅ£ia audiovizuală care prevede la art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului că « niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil ».
Membrii Consiliului consideră că dreptul la liberă exprimare nu este un drept absolut, astfel cum statuează alin. (2) al art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, şi că exercitarea lui nu trebuie să se facă într-un mod excesiv, astfel cum s-a întâmplat în cele două emisiuni ale postului ANTENA 3 difuzate în ziua de 14.05.2013.
Consiliul a apreciat că un demers jurnalistic ca cel întreprins de radiodifuzor în scopul determinării unor instituţii ale statului de a reacţiona în scopul rezolvării unor probleme de natură socială este unul salutar, dar atitudinea moderatorilor a depăşit cadrul legal specific domeniului audiovizualului în care este permisă exercitarea libertăţii de exprimare, astfel încât drepturile altora să nu fie afectate.
De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că moderatorii emisiunilor de dezbateri prezentate nu şi-au îndeplinit obligaţia legală prevăzută la art. 67 din Codul audiovizualului, potrivit cărora în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte.
Consiliul a analizat ÅŸi raportul de monitorizare referitor la emisiunea « Exces de putere » difuzată în ziua de 08.06.2013 de postul de televiziune ANTENA 3, începând cu ora 18.50. Genul emisiunii : dezbateri. Moderator : Oana Stancu. InvitaÅ£i : Adrian Ursu, jurnalist, Mugur Ciuvică, preÅŸedinte Grupul pentru InvestigaÅ£ii Politice, Mircea Diaconu, vicepreÅŸedinte PNL ÅŸi Marius Oprea, istoric.
În a doua parte a emisiunii s-a vorbit despre relaţiile de afaceri dintre mai mulţi oameni politici.
Redăm un fragment din raportul de monitorizare :
"Oana Stancu : Veţi vedea cum unii au emigrat în ’90 în Statele Unite cu nevasta, ofiţer de securitate, de mână şi cu socru mare lider comunist şi s-au întors de acolo investitori americani.
Titlu afişat pe parcursul vorbirii : TOVARĂŞII LUI BĂSESCU, ÎMPĂRŢIREA ROMÂNIEI"
Între timp, invitatul Marius Oprea, prezent în studio, şi-a continuat discursul, din care redăm următorul fragment :
« Marius Oprea : O dată cu înlocuirea lui Cornel Burtică de la Ministerul ComerÅ£ului Exterior, aÅŸa cum spunea domnul Ursu, tot ministerul a fost restructurat. Toate agenÅ£iile comerciale din străinătate ale României au fost conduse în mod direct de către ofiÅ£eri de securitate, tot comerÅ£ul exterior al României a fost efectuat de către securitate pe bază de comision. »
Din analizarea conţinutului acestei părţi a emisiunii a reieşit că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 65 din Codul audiovizualului, care la alin. (1) lit. c) prevede că titlurile şi textele afişate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.
Or, între conÅ£inutul informaÅ£iilor prezentate atât de moderatoare (care se refereau la o familie de emigranÅ£i români), cât ÅŸi de către invitat (care vizau activitatea de comerÅ£ exterior a României desfăşurată înainte de anul 1989), ÅŸi titlul afiÅŸat pe ecran, respectiv : « TOVARÄ‚ÅžII LUI BÄ‚SESCU, ÃŽMPÄ‚RÅ¢IREA ROMÂNIEI » nu a existat nicio legătură, astfel încât radiodifuzorul nu a Å£inut cont de norma invocată la difuzarea respectivei emisiuni, fapt de natură a afecta dreptul la informare a publicului.
Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 76.2/16.12.2003 şi al deciziei de autorizare nr. 882.0-1/24.06.2005 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor articolelor 32 alin. (1), 65 alin. (1) lit. c) şi 67 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor articolelor 32 şi 67 din Codul audiovizualului, întrucât, în cadrul unor emisiuni de dezbatere difuzate în ziua de 14.05.2013, moderatorii şi-au exercitat dreptul la liberă exprimare în mod excesiv şi nerezonabil, nefiind asigurată o distincţie clară între fapte şi opinii.
De asemenea, în emisiunea « Exces de putere » din 08.06.2013 nu a fost respectată obligaÅ£ia prevăzută la art. 65 din Codul audiovizualului potrivit căreia titlurile ÅŸi textele afiÅŸate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.