Decizia nr. 30 din 12.01.2012
18.01.2012

privind somarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
cu sediul în BUCUREŞTI, Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1,
pentru postul de televiziune TVR 2
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 ianuarie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA cu nr. 15840/21.11.2011 şi 15841/21.11.2011 privind emisiunea „Paşaport de România”, difuzată în ziua de 19 noiembrie 2011, începând cu ora 18.00, de postul de televiziune TVR 2. Postul TVR 2 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 341/03.11.2005 şi Decizia de autorizare nr. 1270.0/15.03.2007).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE a încălcat dispoziţiile art. 14 alin. (1) raportat la dispoziţiile art. 19 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor invocate,
ART. 14
(1) Înainte de începerea difuzării unui program din categoria celor prevăzute la art. 12, radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul cu privire la genul, clasificarea programului şi motivul principal de restricţionare a vizionării acestuia, potrivit criteriilor prevăzute la art. 19 alin. (2).
ART. 19
(1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă ;
În fapt, postul de televiziune TVR 2 difuzează în fiecare sâmbătă, cu începere de la ora 18:00 şi în reluare, duminica de la ora 09:00, emisiunea Paşaport de România. Emisiunea este difuzată fără semn de avertizare şi informaţia cu privire la genul programului. Eroii emisiunii sunt cetăţeni străini care ajung în Bucureşti şi trag la sorţi câte o destinaţie de călătorie în ţară. Ajunşi acolo, sunt cazaţi timp de câteva zile la o pensiune sau la un localnic, timp în care li se arată cum trăiesc şi muncesc oamenii din zona respectivă, tradiţii şi obiceiuri locale. Ca să câştige paşaportul românesc, străinii trebuie să demonstreze că se descurcă să trăiască precum localnicii, alegerea câştigătorului fiind rezultatul votului telespectatorilor.
Emisiunea Paşaport de România, ediţia din 19.11.2011, l-a avut ca protagonist pe Thomas Cottrell, un tânăr american, iar ca loc de desfăşurare, comuna Lereşti judeţul Argeş. Printre experienţele trăite de american la noi a fost şi participarea la înjunghierea unui purceluş pentru a fi preparat la proţap
.
Redăm din raportul de monitorizare :
„Puiu : Americane ! Hai să vezi ce te aşteaptă aici. Ai mierlit-o ! Ai mierlit-o ! Mergem aici, la domnul Iulică (...) Puiu l-a strigat pe Iulică la poartă, au intrat în curte, a făcut cunoştinţă cu Thomas, apoi Puiu l-a anunţat că au venit să-i „fure” un purcel. Au mers în curticica unde Iulică ţinea animalele, iar acesta a dat drumul, dintr-un coteţ, la mai mulţi purceluşi. Puiu i-a explicat străinului ce are de făcut.
Puiu : Tu unul, eu unul. Eu un purcel, tu un purcel. Care prinde primul şi facem pariu pe o ladă de bere....
Thomas : Ok.
Puiu : Taie nea Iulică aicişa (...) Deci, eu unul, tu unul. Care prinde primul. Ai înţeles ?
Thomas : Yes.
Puiu:Una, două, trei, şi.
Thomas şi Puiu au început să alerge după purceluşi prin gradina casei. Thomas a prins un purceluş iar din momentul în care a pus mâna pe el acesta a început să guiţe. Puiu l-a îndemnat să-l lase jos şi să-l ţină de picioarele din spate, apoi l-a ridicat şi la pus într-un sac, porcul guiţând din nou.
Puiu : Hai să vezi ce face purcelul nostru, să vezi cum îl gâdilă. (...) Thomas şi Puiu au mers către locul din curte unde purceluşul era culcat la pământ, ţinut şi mângâiat de un bărbat. Puiu l-a îndemnat pe străin să-l mângâie şi el, purceluşul guiţând. Timp de câteva secunde s-a mai auzit purceluşul guiţând, fondul sonor transformându-se în muzică iar filmarea a urmărit reacţia americanului.
Puiu : Îţi place ? Uite aşa este...
Thomas : N-am mai văzut niciodată aşa ceva ! (...) Te rog, lasă-mă !
Thomas : Pe moment, am fost şocat ! Mi-am spus că nu mai mănânc deloc carne, în special de porc.”
Vizionând înregistrarea emisiunii, membrii Consiliului au constatat că reclamaţiile sunt întemeiate, scena prezentată fiind, prin coloana sonoră, de natură a afecta în special minorii, dar şi unii telespectatori maturi.
Consiliul a apreciat că, deşi nu se prezintă efectiv sacrificarea animalului, imaginea străinului impresionat de scenă, comentariile ulterioare ale acestuia şi în special sunetele scoase de animal s-au dovedit a fi şocante pentru o parte a publicului telespectator, având un puternic impact emoţional negativ, date fiind realismul reprezentării şi sunetul care inducea frică ori angoasă.
Astfel, raportat la acest aspect Consiliul a apreciat că emisiunea, transmisă de radiodifuzor ca fiind una fără restricţii, accesibilă tuturor categoriilor de public, nu a fost corect clasificată în funcţie de conţinutul său, iar publicul nu a fost corect informat cu privire la acesta. În temeiul prevederilor art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE titular al licenţei audiovizuale nr. TV 341/03.11.2005 şi Deciziei de autorizare
nr. 1270.0/15.03.2007 pentru postul de televiziune TVR 2 se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 14 alin. (1) raportat la art. 19 alin. (1 şi 2) din Decizia
nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR 2 cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor privind informarea publicului cu privire la conţinutul programelor, întrucât ediţia din 19 noiembrie 2011 a emisiunii „Paşaport de România” a cuprins scene cu impact emoţional negativ, fără ca publicul să fie avertizat printr-o corectă clasificare a programului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.