Decizia nr. 44 din 24.01.2012
27.01.2012

privind somarea S.C. AMBAVI TELECOM SRL
Cu sediul în Petrila, jud. Hunedoara str. 8 Martie,bl.8, sc.2, parter, ap.16,
pentru postul de televiziune AMTEL TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 24 ianuarie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 15691/17.11.2011, precum şi raportul întocmit de Direcţia Control şi Digitalizare cu privire la conţinutul unui anunţ difuzat de postul de televiziune AMTEL în cadrul programului videotext în luna septembrie a anului 2011.
Postul de televiziune AMTEL aparţine S.C. AMBAVI TELECOM S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 100/22.01.2004, decizia de autorizare
nr. 671.0/27.05.2004).
În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Potrivit prevederilor invocate, în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.
Conform raportului de monitorizare, în cadrul slide-urilor tip videotext, difuzate de postul AMTEL în data de 15.11.2011, a fost difuzat şi următorul anunţ :
- „ ŢIGANIADA SAU ZILELE ORASULUI PETRILA”
„Poemation eroi-comico satiric” organizat de Primăria Petrila şi Consiliul Local ( ca generic), în fapt de Dorin Curtean, administratorul extraterestru al oraşului (apariţie surpriză în Primăria Petrila) şi mai în fapt sau de fapt de un personaj de etnie rom „Telu” presupus mai priceput în arta ţepelor, decât iniţiatorii.
Cum criza e la modă ea este şi în Primăria Petrila, (borduriada nu a lipsit nici de la noi), însă metodele de lucru sunt ceva mai diferite decât cele ale guvernului, mai originale şi mai complete.
La zilele oraşului Petrila strategia organizatorilor a fost ŢEAPA. În fruntea listei este Dorel Lupşa administratorul firmei S.C. AMBAVI TELECOM SRL, care nu numai că a pus la dispozitie GRATUIT echipamentele, scena, sunet, lumini, dar care „păcălit” fiind, a trebuit să scoată din buzunar pentru a plăti, cca 10 transporturi (al echipamentelor) şi 8 oameni care au muncit cinci zile şi care trebuiau să muşte ŢEAPA conform strategiei Primăriei. Au luat ţeapa ....”Junii Petrileni” care au prestat un program de cca 60 minute şi cărora li s-au promis 1500 de lei (de către însuşi primarul oraşului) şi cărora ulterior li s-a întors spatele.
Ţeapa aţi luat şi dumneavoastră stimaţi cetăţeni ai oraşului Petrila cărora vi s-a spus ca datorită orei avansate, Poliţia oraşului Petrila nu a mai permis executarea focului de artificii (întâmplător aproape adevărat) fără ca dumneavostră să ştiţi că de fapt, firma de artificii nefiind plătită pentru prestaţia de la Uricani, (de către acelaşi oragnizator - Telu) şi-au luat „jucăriile” şi au plecat acasă cu mult timp mai înainte.
Intenţionăm să invităm o televiziune naţională pentru demascarea acestor acţiuni şi nu numai, vom încerca şi noi să mai aflăm şi să vă informăm, despre alte strategii (de altfel la modă) practicate de către Primăria Petrila”.
Analizând conţinutul anunţului prezentat anterior, membrii Consiliului au apreciat că sesizarea cu privire la acesta este întemeiată, întrucât unele afirmaţii, de natură acuzatoare, ce se regăsesc în cuprinsul acestuia, pot afecta imaginea persoanei, în condiţiile în care anunţul nu cuprinde şi un punct de vedere al acesteia cu privire la faptele imputate.
Având în vedere contextul dat, Consiliul consideră că prezentarea unor subiecte de actualitate, cu implicaţii în plan local, economic şi social, poate fi făcută cu respectarea drepturilor celorlalţi, iar nu cu încălcarea lor.
Astfel, Consiliul a apreciat că pentru respectarea dreptului la imagine al persoanei, radiodifuzorul trebuia să asigure respectarea principiului audiatur et altera pars, respectiv să solicite şi să prezinte şi un punct de vedere al reprezentanţilor primăriei cu privire la faptele imputate, iar în situaţia în care aceştia refuzau exprimarea unui punct de vedere, acest lucru să fie adus la cunoştinţa publicului.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au considerat că difuzarea anunţului s-a desfăşurat cu încălcarea obligaţiilor prevăzute de legislaţia audiovizuală la difuzarea unui program audiovizual.
Faţă de aceste considerente, în temeiul art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. AMBAVI TELECOM S.R.L titular al licenţei audiovizuale nr. TV-C 100/22.01.2004 şi al deciziei de autorizare nr. 671.0/27.05.2004 pentru postul de televiziune AMTEL, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune AMTEL cu somaţie publică, întrucât anunţul referitor la organizarea evenimentelor artistice prilejuite de sărbătorirea zilelor oraşului Petrila nu a cuprins şi un punct de vedere al reprezentanţilor primăriei, la adresa cărora erau aduse acuzaţii, fapt ce contravine dispoziţiilor Codului audiovizualului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.