Decizia nr. 462 din 22.09.2015

30.09.2015


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 15.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A. BucureÅŸti, Åžos. BucureÅŸti-PloieÅŸti nr. 25-27, et. 1, sector 1

- pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS          ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 22 septembrie 2015, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a decis sancÅ£ionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A., după ce, în ÅŸedinÅ£a publică din 16 septembrie 2015, a vizionat înregistrări ÅŸi a analizat raportul de monitorizare cu privire la emisiunea „În gura presei”, ediÅ£ia din 05-06.04.2015 (cu reclamaÅ£iile înregistrate sub nr. 3291/07.04.2015, 3459/14.04.2015, 3587/16.04.2015 ÅŸi 3755/20.04.2015), precum ÅŸi raportul de monitorizare referitor la emisiunea „Sinteza zilei” din 14.05.2015 (pentru care au fost primite 21 de reclamaÅ£ii), emisiuni difuzate de postul ANTENA 3.

Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.4/16.12.2003 eliberată la data de 10.06.2014 şi decizia de autorizare nr. 882.0-3/24.06.2005 eliberată la data de 10.06.2014).

În urma dezbaterilor ce au avut loc în şedinţa publică din data de 22.09.2015, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile articolelor 30, 32 alin. (1) şi 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul audiovizualului).

Potrivit dispoziÅ£iilor invocate :

- art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine.

- art. 32 alin. (1) : Niciun drept conferit prin lege un poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil, contrar bunei-credinÅ£e, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul.

- art. 40 alin. (3) : Moderatorii, prezentatorii ÅŸi realizatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

ÃŽn fapt, în data de 05-06.04.2015, în intervalul orar 23:53-00:28, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat, în direct, emisiunea „În gura presei”, prezentată de d-nul Mircea Badea. Genul programului : Pamflet. Emisiunea nu are marcaj de avertizare.

În prima parte a emisiunii, prezentatorul a comentat disponibilizările de personal efectuate de postul de televiziune B1 TV, apoi a vorbit despre diferite anchete desfăşurate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

În acest context, potrivit raportului de monitorizare, d-nul Mircea Badea a făcut în mod repetat afirmaţii sjignitoare şi licenţioase la adresa fostului prezentator B1 TV, d-nulCătălin Prisăcariu.

ÃŽn acest sens, redăm din raportul de monitorizare :

„Mircea Badea : Da, da, bun găsit în gura presei. Da, da, da, da, da, da. Sunt fericit ! Sunt mulÅ£umit ! Sunt fericit plus mulÅ£umit (dansează, miÅŸcându-ÅŸi braÅ£ele). AÅŸa pot să fac până la sfârÅŸitul emisiunii. L-a dat afară ! L-a dat afară pe porc ! Porcul e dat afară ! Perfect ! De fiecare dată când o japiţă băsistă, sinistră, se zvârcoleÅŸte în chinuri ÅŸi se târăşte în ÅŸanÅ£uri de foame, ne bucurăm ! Yes ! L-a dat afară pe jegos ! Bun ! Mă vezi întreba pe care dintre ei. Deci, este un fel de formă de viaţă, una dintre cele mai insalubre, mai puturoase în sensul că pute prin ecran... Forme de viaţă, din punctul meu de vedere. Asta e ! Vorba lu’ Băsescu, asta e ! C’est la vie, mă ! Bravo, mă, cum a zis, mă, c’est la vin [sic], ar fi zis Băsescu. L-a dat afară de la B1 pe Cătălin Prisecacariu [sic]. Deci, l-a dat afară pe ală. Ha ! Yes ! Da ! AÅŸa da ! Deci, l-a dat afară ! Un rahat mai puÅ£in, aceleaÅŸi labe... 1 [sic]. Superb ! Superb ! Superb ! Sunt bucuros ! Sunt bucuros ! Iată ce scrie acea... S-ar putea să nici nu-l cunoaÅŸteÅ£i, e neimportant. Adică, nu... Sigur nu-l cunoaÅŸteÅ£i, că este nimeni în drum. E o japiţă, asta trebuie să... Deci, a păţit o nasoală o japiţă. A rămas fără serviciu. Poate o fi rămas cu serviciile, dar fără serviciu. Asta e ! Deci, zice aÅŸa japiÅ£a : ”Vineri, la finalul emisiunii, am spus că ne revedem luni de la ora 19:00”. La ora 19:00 era (neinteligibil) ăla ? ÃŽn sfârÅŸit... Nu se clintea, deci... acul audienÅ£elor. ”Ieri, adică sâmbătă pe seară, conducerea postului m-a informat că nu ne revedem luni”. Minunat ! ”Nici de la 19:00, nici de la altă oră...” Te-am dat afară, ...oaie ! ”... ÅŸi nici într-o altă zi. Emisiunea mea a fost scoasă de pe post”. Foarte bine, ‘ţi-ar emisiunea a dracu’, fi-Å£i-ar postul la fel ! ”Singurul motiv invocat, situaÅ£ia financiară precară a postului.” Păi, ce să facem, mă băieÅ£i ! Păi, bine, mă băieÅ£i. Ce să facem, mă, dacă nu produceÅ£i bani din peaţă ? Dacă nu se urcă banii pe voi ? Nu vin companiile de publicitate s-arunce în voi cu bani, deoarece nu aveÅ£i audienţă (...)

Mircea Badea : Bun, în sfârÅŸit, dar l-a dat afară pe porc. Asta e superb ! Superb ! ”Deci, aÅŸadar relaÅ£ia mea cu B1 se încheie aici. După o colaborare de aproape doi ani ÅŸi jumătate ÅŸi vreo 500 de ore de emisie”. Mamă, ăsta are mai multe ore de emisie decât a avut vreodată telespectatori. Asta e foarte tare, că... Da. ”Sper că scoaterea mea de pe post să fie suficientă pentru ca B1 să se salveze de la faliment”. Eu sper că nu. Adică, sper să dea faliment, nu-i problemă. Adică, să dea faliment. Doamne ajută ! Bun. ”ÃŽn caz că vă întrebaÅ£i dacă postul mi-a propus să rămân să-mi fac emisiunea, dar pe bani mai puÅ£ini, nu că ar fi fost mulÅ£i oricum...” Deci, era... ÃŽi dădea aÅŸa, simbolic, să nu moară japiÅ£a de foame... ”ÃŽn ultimul an ÅŸi jumătate am experimentat trei tăieri de venituri”. Bun, bun. Uite, vezi, cât de minunat aflăm. Bun, deci s-a mai chinuit... N-a dus-o bine, nici în ultimul an ÅŸi... Bun, bun, bun ! AÅŸa, aÅŸa, aÅŸa, aÅŸa ! Bun, bun, bun, bun ! AÅŸa... Deci, unde rămăsesem... ”Răspunsul, aÅŸa, deci dacă postul mi-a propus să rămân să fac emisiunea, dar pe bani mai puÅ£ini sau chiar gratis, răspunsul este nu. Nu mi-a propus nimeni aÅŸa ceva”. Deci, nici gratis nu te mai lasă ăia să faci emisiune. Ä‚sta, Prisăcăcariu ăsta. El este prietenul lui Giumbix, ăla de la ANI. Cum îl cheamă mă pe ală, niciodată nu Å£in minte. Horia Georgescu, care acuma este la... PuÅŸcărie ! Exact, este la puÅŸcărie ÅŸi când l-a arestat DNA-u` pe Giumbix, Prisăcăcariu zicea : ”Domn’e, dar e o greÅŸeală, cum să-l arestezi pe Giumbix, că Giumbix e cu lupta anticorupÅ£ie. El e Anticoruptul (...)

Mircea Badea (despre Cătălin Prisăcariu) : AÅŸ vrea să transmit aÅŸa, din suflet... din suflet, o urare. Am auzit-o la peluze, nu ÅŸtiu dacă e permisă... (strigă) Mori ! Superb ! Din punct de vedere profesional, altfel, doresc să aibă o viaţă îndelungată ÅŸi să se chinuie mult. Adică, aÅŸ vrea să se chinuie, să trăiască mulÅ£i, mulÅ£i, mulÅ£i ani ÅŸi să se chinuie toÅ£i anii respectivi.”        Analizând raportul de monitorizare, ce a avut ca obiect ediÅ£ia emisiunii „În gura presei”, difuzată în data de 05-06.04.2015, în intervalul orar 23:53-00:28, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora moderatorii, prezentatorii ÅŸi realizatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunii analizate a fost folosit un limbaj injurios la adresa jurnalistului Cătălin Prisăcariu, precum : „L-a dat afară pe porc ! Porcul e dat afară ! … japiţă băsistă, sinistră, se zvârcoleÅŸte în chinuri ÅŸi se târăşte în ÅŸanÅ£uri de foame, ne bucurăm ! Yes ! L-a dat afară pe jegos ! … este un fel de formă de viaţă, una dintre cele mai insalubre, mai puturoase în sensul că pute prin ecran.. L-a dat afară de la B1 pe Cătălin Prisecacariu [sic]. …Un rahat mai puÅ£in, aceleaÅŸi labe... 1 [sic]... E o japiţă …a păţit o nasoală o japiţă. …zice aÅŸa, japiÅ£a… Te-am dat afară, ...oaie ! fi-Å£i-ar emisiunea a dracu’, fi-Å£i-ar postul la fel !

… l-a dat afară pe porc.... să nu moară japiÅ£a de foame... Ä‚sta, Prisăcăcariu ăsta.. … Prisăcăcariu zicea…     Mircea Badea (despre Cătălin Prisăcariu) : AÅŸ vrea să transmit aÅŸa, din suflet... din suflet, o urare. Am auzit-o la peluze, nu ÅŸtiu dacă e permisă... (strigă) Mori ! Superb ! Din punct de vedere profesional, altfel, doresc să aibă o viaţă îndelungată ÅŸi să se chinuie mult. Adică, aÅŸ vrea să se chinuie, să trăiască mulÅ£i, mulÅ£i, mulÅ£i ani ÅŸi să se chinuie toÅ£i anii respectivi.”

În aceste condiţii, Consiliul a constatat că limbajul utilizat de prezentatorul emisiunii a fost unul injurios, de natură să depăşească limitele libertăţii de exprimare şi să lezeze demnitatea umană şi imaginea persoanei la adresa căreia a fost folosit.

În calitate de prezentator/realizator al emisiunii „În gura presei", domnul Mircea Badea avea obligaţia legală de a adopta o conduită de respectare a dispoziţiilor legale ce reglementează comunicarea audiovizuală, astfel cum se prevede la art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, normă care nu permite folosirea unui asemenea limbaj nici de către moderatori, prezentatori, realizatori şi nici de către participanţii la emisiune.

Intenţia legiuitorului la emiterea normei invocatei a fost aceea de a oferi radiodifuzorilor instrumentul legal prin care să aibă autoritatea de a nu se folosi un limbaj injurios în cadrul unei emisiuni, în scopul de a nu fi prejudiciată demnitatea persoanei vizate de un astfel de limbaj ori dreptul publicului de a vedea programe în care drepturile şi valorile umane sunt respectate.

Membrii Consiliului apreciază că orice prezentator/moderator/realizator trebuie să îşi asume această calitate ÅŸi să Å£ină cont de faptul că exercitarea dreptului la liberă exprimare se face cu respectarea drepturilor celorlalte persoane ÅŸi este indisolubil legată de îndatoririle ÅŸi responsabilităţile ce îi revin potrivit legislaÅ£iei audiovizuale.        De asemenea, membrii Consiliului au analizat ÅŸi raportul de monitorizare având ca obiect emisiunea „Sinteza zilei”, ediÅ£ia din 14.05.2015, în care a fost invitat d-nul Julio Iglesias Jr.

Potrivit raportului de monitorizare, emisiunea „Sinteza zilei”, a avut două părÅ£i, iar în cadrul celei de a doua, începând cu ora 23.00, invitatul moderatorului Mihai Gâdea, în studio, a fost Julio Iglesias Jr., care a oferit un interviu, vorbind despre familia, cariera ÅŸi experienÅ£ele sale artistice, dar ÅŸi despre turneul actual care include concertele din Cluj ÅŸi BucureÅŸti.

Titluri : Surpriza anului : Julio Iglesias Jr., concert în România ; Premieră : Julio Iglesias ÅŸi fiul său, pe aceeaÅŸi scenă în România ; Premieră în România : Enrique ÅŸi Julio Iglesias Jr.

La finalul interviului, după momentul muzical oferit de către artist publicului din studio şi telespectator, Mihai Gâdea i-a cerut permisiunea lui Julio Iglesias Jr. de a-l învăţa câteva cuvinte în limba română. Acesta a acceptat provocarea.

Mihai Gâdea : Trebuie să-Å£i spun că am un mare noroc să te am pe tine aici ! M-am bucurat să te cunosc, să te aud cântând, îmi place personalitatea ta !     Julio Iglesias jr. : MulÅ£umesc mult !     Mihai Gâdea : Cred, de fapt sunt sigur că voi face tot ce pot să vin la concertul de la BucureÅŸti. Să spunem din nou când cântaÅ£i ?     Julio Iglesias jr. : Pe 22 mai la Cluj ÅŸi la BucureÅŸti pe 2 iulie.     Mihai Gâdea : Pot să te învăţ ceva în română ?     Julio Iglesias jr. : Da !     Mihai Gâdea : Antena 3 e aici !     Julio Iglesias jr. : Antena 3 e aici !     Mihai Gâdea : Jos Băsescu !     Julio Iglesias jr. : Jos Băsescu !     Mihai Gâdea : VeniÅ£i la mine la concert !     Julio Iglesias jr. : VeniÅ£i la mine la concert !     Mihai Gâdea : MulÅ£umesc foarte mult ! Cred că a fost o seară absolut minunată, duceÅ£i-vă la concert la acest om. ÃŽncheiem cu una dintre cele mai frumoase piese pe care le are ÅŸi, pentru cei care vor veni la concert în BucureÅŸti sper să ne vedem acolo. Noapte bună ! Urmează un alt superstar-Mircea Badea !”          Analizând emisiunea “Sinteza zilei”, din 14.05.2015 (din al cărei conÅ£inut am redat anterior ÅŸi care a făcut obiectul mai multor reclamaÅ£ii primite la C.N.A.), membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 30 ÅŸi 32 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine, iar niciun drept conferit prin lege un poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil, contrar bunei-credinÅ£e, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranÅ£a sau de buna-credinţă a persoanelor.

Astfel, pornind de la ideea de a-l învăţa pe d-nul Julio Iglesias jr. câteva cuvinte în limba română pe care să le adreseze telespectatorilor, moderatorul Mihai Gâdea l-a pus pe invitat să rostească “Jos Băsescu !”, în condiÅ£iile în care acesta nu cunoÅŸtea sensul acelor cuvinte ÅŸi creându-se astfel impresia că el ar transmite publicului un mesaj politic negativ la adresa fostului preÅŸedinte al României.

Faţă de această situaţie, membrii Consiliului au constatat că modul în care a procedat moderatorul emisiunii cu invitatul său, a fost unul excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, punându-l pe acesta într-o situaţie de natură a-i prejudicia demnitatea şi reputaţia, fapt ce contravine prevederilor legale invocate.

Codul audiovizualului instituie la art. 30 în sarcina radiodifuzorilor obligaţia de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Din această perspectivă, Legea audiovizualului prevede imperativ la art. 3 alin. (1) că prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

În acelaşi sens, la art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului se prevede că niciun drept conferit prin lege un poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul.

Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, însă radiodifuzorii trebuie să ţină cont şi de faptul că acest drept nu este unul absolut.

Curtea Europeană a stabilit, de asemenea, că articolul 10 din ConvenÅ£ie nu protejează numai substanÅ£a ideilor exprimate, dar ÅŸi modul în care acestea sunt exprimate, precum ÅŸi regula potrivit căreia “dacă libertatea de opinie nu poate fi limitată, exprimarea opiniei poate forma obiectul unei limitări, fie ÅŸi pentru respectarea drepturilor aparÅ£inând altor subiecte de drept”.

Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivităţii, cu condiţia ca alţi membri ai societăţii să nu fie lezaţi.

ÃŽn acelaÅŸi sens, ÃŽnalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie a statuat că, prin prisma reglementărilor interne ÅŸi europene, „... demnitatea umană este un drept fundamental ocrotit cu precădere, chiar ÅŸi înaintea dreptului la liberă exprimare, care poate fi supus anumitor formalităţi, condiÅ£ii, restrângeri sau sancÅ£iuni, prevăzute de lege într-o societate democratică.” (Decizia ICCJ 2047/2007).

În calitate de garant al interesului public, în baza competenţelor şi atribuţiilor stabilite prin lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a respecta drepturile fundamentale ale omului în cadrul serviciilor de programe, în virtutea legislaţiei din domeniul audiovizualului.

Pentru toate aceste considerente, având în vedere aspectele constatate, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus sancţionarea acestuia cu amendă în cuantum de 15.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 76.4/16.12.2003 eliberată la data de 10.06.2014 ÅŸi decizia de autorizare nr. 882.0-3/24.06.2005 eliberată la data de 10.06.2014 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS) se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolelor 30, 32 alin. (1) ÅŸi 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. are obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune ANTENA 3 cu amendă de 15.000 lei, întrucât în cadrul ediÅ£iei emisiunii „În gura presei”, din 05-06.04.2015, prezentatorul acesteia a folosit expresii jignitoare ÅŸi licenÅ£ioase la adresa unui jurnalist, fapt ce contravine prevederilor art. 40 din Codul audiovizualului, care interzic folosirea unui asemenea limbaj de către prezentatori, moderatori, realizatori sau invitaÅ£i.

De asemenea, emisiunea „Sinteza zilei” din 14 mai 2015, în care a fost invitat d-nul Julio Iglesias jr., a fost difuzată cu încălcarea articolelor 30 ÅŸi 32 din acelaÅŸi act normativ, potrivit cărora radiodifuzorii au obligaÅ£ia să respecte drepturile ÅŸi libertăţile fundamentale ale omului, viaÅ£a privată, onoarea ÅŸi reputaÅ£ia, precum ÅŸi dreptul la propria imagine, iar niciun drept conferit prin lege un poate fi exercitat într-un mod excesiv ÅŸi nerezonabil, contrar bunei-credinÅ£e, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranÅ£a sau de buna-credinţă a persoanelor.”        Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.