Decizia nr. 51 din 24.01.2013

24.01.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 100.000 lei a S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.
cu sediul în Bucureşti, Str. Preciziei nr. 3P, lot nr. 1, clădire C6.1, spaţiu birouri şi hală-parter, et. 1, sector 6

CUI 15994676

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 24 ianuarie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare în baza reclamaÅ£iei nr. 17701/09.12.2012 cu privire la ediÅ£ia emisiunii „Dan Diaconescu Direct” difuzată în ziua de 09 decembrie 2012 de S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 42 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, precum şi ale articolelor 15 alin. (1) lit. b) şi c) şi 16 alin. (1) lit. a) şi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

Conform prevederilor din Decizia nr. 738/2012 :
- art. 15 alin. (1) : ÃŽncepând cu 24 de ore înainte de începerea votării ÅŸi până la încheierea votării sunt interzise :
b) invitarea sau prezentarea candidaÅ£ilor ÅŸi/sau a reprezentanÅ£ilor competitorilor electorali în emisiunile ÅŸi programele posturilor de radio ÅŸi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepÅ£ia situaÅ£iilor prevăzute la art. 13 alin. (4) ;
c) comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind candidaţii şi competitorii electorali.
- art. 16 : ÃŽn ziua votării sunt interzise activităţile prevăzute la art. 15, precum ÅŸi următoarele activităţi :
a) prezentarea de sondaje realizate la ieÅŸirea de la urne, înainte de încheierea votării ;
c) îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” difuzată de S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. în ziua de 9 decembrie 2012, ziua votului, nu au fost respectate unele prevederi din domeniul audiovizualului cu privire la desfăşurarea alegerilor pentru Camera DeputaÅ£ilor ÅŸi a Senatului.

Astfel, atât prin titlurile afiÅŸate pe ecran : ASTÄ‚ZI, DUMINICÄ‚, 9 DECEMBRIE ARE LOC LA TG. JIU FINALA PENTRU POSTUL DE PRIM-MINISTRU AL ROMÂNIEI ; (...) TÂRGUJIUNENI, IEÅžIÅ¢I ACUM LA VOT, CÄ‚ ĂŞTIA VÄ‚ FURÄ‚ TOT ! ; DRAGI TÂRGUJIUNENI, IEÅžIÅ¢I ACUM LA VOT, CÄ‚ ĂŞTIA VÄ‚ FURÄ‚ TOT ! ; ÃŽN ATENÅ¢IA DNA : O FIRMÄ‚ DE SECURITATE BUCUREÅžTEANÄ‚ ADUCE ACUM ÃŽN TG. JIU SACI CU BULETINE DE VOT DEJA ÅžTAMPILATE ! sau expuse în partea inferioară a ecranului „Toată Å£ara e cu ochii pe Tg. Jiu ! Nu vă vindeÅ£i votul ! Dacă vedeÅ£i fraude electorale, sunaÅ£i urgent la 112 ! ; OTV oferă 100 milioane recompensă pentru dovada video a fraudării votului ; SunaÅ£i la 0372.765.133 sau daÅ£i SMS la 1333 ÅŸi spuneÅ£i ce fraude aÅ£i văzut în Tg. Jiu”, dar ÅŸi prin conÅ£inutul emisiunii, S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat în mod grav unele prevederi din domeniul audiovizualului care interzic, în ziua votării, desfăşurarea unor activităţi, precum oferirea de recompense, prezentarea candidaÅ£ilor cu 24 de ore înainte de începerea votării, comentarii electorale cu privire la programele politice ale acestora, prezentarea de sondaje înainte de închiderea votării sau îndemnul de a vota un candidat.

Astfel, după ce au fost anunţate temele referitoare la situaţia de la urne, problemele ivite, vremea din ţară etc., moderatorul Gabriel Fătu a informat telespectatorii că a lansat o campanie împotriva fraudării alegerilor, context în care i-a îndemnat pe aceştia să sune la numerele afişate pe ecran pentru a-i denunţa pe cei care încearcă să le cumpere voturile sau dacă au fost mituiţi, precizând că cel care va veni cu o dovadă clară, filmată, va primi recompensa de 100 de milioane.

Faţă de acest conţinut, membrii Consiliului au constatat că S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 42 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora în cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite direct, sau indirect, recompense.

În continuare, moderatorul a anunţat primele rezultate ale sondajului Exit Poll stabilite până la ora 15.00, precizând că, potrivit surselor din mediul politic care au declarat pentru Evenimentul Zilei, USL a primit 55% din totalul voturilor exprimate, ARD s-a clasat pe locul 2 cu 21% dintre opţiunile celor care au votat, PP-DD, partidul lui Dan Diaconescu avea un procent de 12%, iar UDMR 6%. Potrivit aceluiaşi sondaj, un procent substanţial dintre alegători, respectiv, 15% din eşantion, au refuzat să spună cu cine au votat, fenomen numit de sociologi spirala tăcerii.

În raport de acest conţinut, Consiliul a constatat că S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat prevederile art. 16 lit. a) din Decizia nr. 738/2012, care dispun interzicerea prezentării de sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării.

În afară de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat şi prevederile art. 16 lit. c) din aceeaşi decizie, întrucât în timpul emisiunii a fost difuzată o declaraţie a candidatului Dan Diaconescu, care a arătat, în prim plan, buletinul de vot şi căsuţa destinată partidului cu sigla PP-DD, îndemnându-i pe alegători să voteze în căsuţa unde scrie Diaconescu Dan Cristian.

Or, conform prevederilor invocate, în ziua votării sunt interzise activităţi privind îndemnurile de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

Pe parcursul aceleiaşi emisiuni au fost difuzate înregistrări, cu sonor, declaraţii ale candidaţilor PP-DD, Dan Diaconescu şi Tudor Barbu şi despre obiectivele campaniei electorale ale PP-DD-Gorj.

În acest context au fost difuzate, alternativ, declaraţii ale celor doi candidaţi cu privire la programul lor electoral.

Astfel, a fost difuzată o declaraţie a d-lui Dan Diaconescu la secţia de votare, prin care a precizat că vrea să redeschidă fabrici, în speţă, fabrica de ţigarete din oraş şi să reconstruiască fabrica de cărămidă.

Dl. Tudor Barbu a declarat că doreşte să păstreze Complexul Energetic Oltenia în patrimoniul statului şi să se anuleze contractul pe care guvernul Boc, guvernul Ungureanu şi apoi guvernul Ponta l-au semnat cu FMI pentru privatizarea majoritară, adică 50 plus unu a Compexului Energetic Oltenia, unul dintre cele mai importante surse de energie pentru România.

Aceste declaraţii ale candidaţilor PP-DD, Dan Diaconescu şi Tudor Barbu au fost difuzate, în direct, la orele 10.15, şi ulterior, în reluare, în întregime, la orele 11.41.

În continuare, au fost prezentaţi alţi trei candidaţi ai PP-DD, dl. Fenechiu Daniel, d-na Olaru Mihaela şi d-na Pârcălabu, care au făcut comentarii electorale cu privire la proiectele pe care vor să le realizeze.

De exemplu, d-na Olaru Mihaela a prezentat unele puncte din campania electorală a competitorului PP-DD, în timp ce reporterul postului OTV i-a adresat întrebări cu conţinut electoral cu privire la proiectele pe care le are în vedere.

Aceasta a precizat că ar dori să-şi atragă societatea civilă alături, să reprezinte interesele oamenilor din colegiul 18 în Parlamentul României, să dezbată toate problemele acestora, proiectele, sugestiile, ideile şi să îmbunătăţească legile ţării în acest for legislativ.

În interviul acordat de d-na Pârcălabu cu privire la proiectele pe care le susţine, aceasta a răspuns că ar vrea să schimbe toată clasa politică din punct de vedere al abordării acesteia faţă de cetăţean, că susţine dreptul cetăţeanului de a avea acces la serviciile publice, precum şi politica reprezentanţilor PP-DD de a-şi pune în aplicare întreaga capacitate profesională şi umană de care dispune.

În timpul aceleiaşi emisiuni au fost difuzate şi alte materiale cu interviuri luate pe stradă candidaţilor Dan Diaconescu şi Tudor Barbu, care se îndreptau spre urne sau se aflau în faţa urnelor cu buletinul de vot deschis cu prim plan pe chenarul PP-DD, precum şi cu candidata pentru Senat, în colegiul 2, jud. Gorj, d-na Zamfira Constantin Cătălin.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat în mod grav prevederile art. 15 lit. b) ÅŸi c) din Decizia nr. 738/2012, întrucât pe parcursul emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, difuzată în ziua de 9 decembrie 2012, ziua votării, aceasta a prezentat o serie de candidaÅ£i ai unui competitor electoral care au făcut comentarii electorale cu privire la programul lor electoral.

Or, conform prevederilor invocate, începând cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la încheierea votării sunt interzise invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind candidaţii şi competitorii electorali.

Având în vedere situaţia constatată, Consiliul a apreciat că difuzarea de către S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a unor materiale ce privesc activităţi cu conţinut electoral, în ziua votării, contravin normelor legale din domeniul audiovizual.

Faţă de aceste aspecte, având în vedere că S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a fost sancţionată în ultimul an cu 18 sancţiuni, respectiv, 5 somaţii, 9 amenzi în cuantum total de 555.000 lei, o decizie privind obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 3 ore numai textul deciziei de sancţionare şi 3 decizii privind reducerea termenului de valabilitate a licenţei audiovizuale, pentru încălcarea prevederilor din domeniul audiovizual şi ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea acesteia cu amendă în cuantum de 100.000 de lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru încălcarea dispoziţiilor art. 42 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, precum şi ale articolelor 15 alin. (1) lit. b) şi c) şi 16 alin. (1) lit. a) şi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul dispoziţiilor art. 18 din Decizia nr. 738/2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 100.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ulterioare, precum ÅŸi ale articolelor 15 alin. (1) lit. b) ÅŸi c) ÅŸi 16 alin. (1) lit. a) ÅŸi c) din Decizia nr. 738/2012 privind principii ÅŸi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei DeputaÅ£ilor ÅŸi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.