Decizia nr. 608 din 05.11.2013

12.11.2013


envoyer l'article par mail title=


 privind amendarea cu 20.000 lei a S.C. REAL TOP MEDIA TV S.R.L. BUCUREÅžTI, Åžos. DudeÅŸti-Pantelimon nr. 2-4-6, parter, camera 7, sector 3, CUI 15601491

 pentru postul TARAF TV BUCUREÅžTI, Åžos. DudeÅŸti-Pantelimon nr. 1-3, sector 3

 ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 5 noiembrie 2013, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat reclamaÅ£ia nr. 6072/24.05.2013, precum ÅŸi raportul întocmit de DirecÅ£ia Monitorizare cu privire la respectarea de către postul de televiziune TARAF TV a normelor referitoare la informarea corectă a publicului, precum ÅŸi a celor privind respectarea regimului difuzării publicităţii în audiovizual.
 Postul de televiziune TARAF TV aparÅ£ine radiodifuzorului S.C. REAL TOP MEDIA TV S.R.L. (licenÅ£a audiovizuală nr. S-TV 107.2/27.01.2005, decizia de autorizare nr. 797.0/15.02.2005 ÅŸi reautorizare nr. 797.1-2/02.02.2010).
 ÃŽn urma analizării situaÅ£iei prezentate ÅŸi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi pe cele ale art. 128 lit. d) È™i f) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Conform dispoziÅ£iilor din Legea audiovizualului :
 Art. 3 alin. (2) - ToÅ£i furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaÅ£ia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor ÅŸi evenimentelor ÅŸi să favorizeze libera formare a opiniilor."
 Potrivit prevederilor din Codul audiovizualului :
 Art. 128 - Este interzisă menÅ£ionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaÅ£ii terapeutice referitoare la boli precum :
 d) cancer ÅŸi alte boli tumorale ;
 f) diabet ÅŸi alte boli metabolice.

 ÃŽn fapt, în fiecare zi din luna august, în intervalul orar 16.30-17.00, postul Taraf TV a difuzat o emisiune de teleshopping, sub titlul Medicina naturistă:TinereÈ›e fără bătrâneÈ›e, în care dl. doctor Cătălin Luca a prezentat, timp de aproape 30 de minute, proprietățile miraculoase pe care le-ar avea piatra numită Zeolit.
 Introducerea este făcută de o voce din off care ne aduce la cunoÈ™tință că, „după dezastrul de la Cernobîl, sovieticii au folosit pe scară largă acest remediu È™i sunt milioane de oameni care au reuÈ™it să supravieÈ›uiască datorită acestui dar al pământului”, iar la noi în È›ară „zeolitul este deja folosit în tratarea unor afecÈ›iuni grave”. Apoi, dl. Cătălin Luca a explicat proprietățile È™i utilizările medicale ale zeolitului. Conform spuselor acestuia, tratamentul cu Zeolit :

 1. Elimină toxinele existente la nivelul rinichilor la pacienÈ›ii cu dializă, aceÈ™tia ajungând să renunÈ›e la aceasta, celulele renale regenerându-se. Astfel „dacă rinichiul este chiar atrofiat, în momentul în care se face dializa mai mult timp, rinichiul se atrofiază. Prin acest tratament, rinichiul începe să-È™i refacă întreaga structură È™i să funcÈ›ioneze la parametri normali”. Dă exemplul unor pacienÈ›i care „au venit cu diureză zero È™i după tratamentul cu Zeolit, cu regimul alimentar È™i ce a fost necesar, rinichiul a început să funcÈ›ioneze, s-a refăcut, s-a purificat È™i s-a refăcut întreaga structură.”
 2. Vindecă un nodul aflat pe tiroidă. Este dat exemplul unei femei care „avea un nodul destul de mare la nivelul tiroidei” iar după un timp aceasta se întoarce bucuroasă pentru că „vizibil, acea formaÈ›iune de la nivelul tiroidei se redusese foarte mult din dimensiune” deÈ™i nu se lăsase de fumat, aÈ™a cum îi recomandase dr. Luca. Mai apoi dl. dr. Luca explică modul de funcÈ›ionare al Zeolitului : „ce face Zeolitul ? Ajunge la nivelul tiroidei, începe să o decongestioneze È™i începe să topească acea formaÈ›iune, s-o înmoaie, iniÈ›ial, È™i apoi s-o topească, treptat-treptat, să scadă în dimensiune È™i s-o elimine complet”. AceleaÈ™i efecte se obÈ›in È™i în cazul unor noduli la nivelul sânilor, la nivelul colonului.
 3. Reglează glicemia. Este dat exemplul unor pacienÈ›i „cu glicemia mult modificată, cu valori de 300” care după tratamentul cu Zeolit „surpriză ! După o perioadă de timp destul de scurtă, cam la o lună de zile (…) omul scosese medicaÈ›ia pe care o avea pentru glicemie mare, pentru că nu mai era necesar, glicemia lui oscila între 100, 110, 95, rareori când trecea la 120.
 Modul de funcÈ›ionare al Zeolitului a fost ilustrat prin câteva scheme făcute de dl. Luca pe o tablă aflată în studio.

 Membrii Consiliului au constatat că, în cadrul acestei emisiuni a fost făcute referire la efectele tratamentului cu piatra numită Zeolit, acÈ›iunile acesteia având rezultate deosebite în cazul unor afecÈ›iuni ale rinichilor, a nodulilor la nivelul sânilor, colonului È™i tiroidei, precum È™i faptul că reglează glicemia.
 Or, potrivit art. 128 lit. d) ÅŸi f) din Codul audiovizualului este interzisă menÅ£ionarea unor indicaÅ£ii terapeutice referitoare la boli tumorale sau alte boli metabolice.
 Consiliul a mai apreciat că această modalitate de promovare a unui produs, căruia i s-au atribuit calităţi indubitabile de vindecare a unor boli grave, fără indicarea unor dovezi minime cu privire la pertinenÅ£a afirmaÅ£iilor făcute, nu respectă nici dispoziÅ£iile legale referitoare la o informare corectă ÅŸi obiectivă a publicului în condiÅ£iile în care în cadrul acestora nu se face nicio menÅ£iune referitoare la faptul că respectivele “tratamente” sunt sau nu sunt atestate medical, aÅŸa cum impun normele audiovizuale.

 De asemenea, modul în care se face prezentarea acestor “efecte terapeutice” nu asigură o informare clară a publicului cu privire la “calitatea” sau “calificarea” pe care o are persoana care le prezintă publicului ÅŸi care susÅ£ine că aceste tratamente se “adresează”, deci sunt recomandate, pentru anumite afecÅ£iuni, unele dintre ele foarte grave. Astfel, faptul că, în cadrul prezentării, sunt utilizate comparaÅ£ii ale unor rezultate ale unor analize presupus efectuate înainte ÅŸi după posibila utilizare a unuia dintre tratamentele utilizate, poate induce publicului ideea că tratamentele sunt recomandate de un medic, de un specialist, sporind prin aceasta credibilitatea prezentării, fără să o dovedească însă în concret.

 Consiliul a considerat că o astfel de prezentare poate induce în eroare telespectatorii, în special persoanele suferinde care pot apela la un astfel de tratament. Astfel, atât timp cât nu au fost prezentate dovezi medicale concrete, care să ateste în mod indubitabil că efectele tratamentelor promovate sunt cele prezentate în teleshopping, această publicitate este de natură să inducă în eroare publicul telespectator, îndeosebi pe cel afectat de boli, precum cele despre care se face vorbire în spot, căruia i se dă o speranţă, lipsită de legitimitate, că s-ar putea vindeca.

 ÃŽn consecinţă, Consiliul a apreciat că este afectat dreptul la informare a publicului cu privire la produsul promovat, atât timp cât nu a fost prezentată nicio dovadă medicală care să ateste efectele benefice ale produsului. ÃŽn acest fel au fost încălcate dispoziÅ£iile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.
 Având în vedere aceste aspecte, precum ÅŸi criteriile de individualizare a sancÅ£iunii reglementate de alin. (4) al art. 90 din Legea audiovizualului, Consiliul a decis sancÅ£ionarea cu amendă în cuantum de 20.000 lei a radiodifuzorului S.C. REAL TOP MEDIA TV S.R.L., cu respectarea condiÅ£iilor de legalitate prevăzute de art. 15 din aceeaÅŸi lege. ÃŽn temeiul art. 90 alin. (1) lit. h) ÅŸi ale art. 91 alin. (1) ÅŸi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare,

 Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. REAL TOP MEDIA TV S.R.L., titularul licenÅ£ei audiovizuale nr. S-TV 107.2/27.01.2005, al deciziei de autorizare nr. 797.0/15.02.2005 ÅŸi de reautorizare nr. 797.1-2/02.02.2010 pentru postul de televiziune TARAF TV, se sancÅ£ionează cu amendă de 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi pe cele ale art. 128 lit. d) È™i f) Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.

 Art. 2. ÃŽn conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secÅ£ia de contencios administrativ a curÅ£ii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziÅ£iilor art. 931 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. REAL TOP MEDIA TV S.R.L. are obligaÅ£ia de a transmite pe postul TARAF TV în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor ÅŸi vizual, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :

 â€žConsiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul Taraf TV cu amendă de 20.000 lei, întrucât în cadrul unei emisiuni de teleshopping difuzate de acest post se încalcă prevederile legale referitoare la informarea corectă a telespectatorilor, precum ÅŸi dispoziÅ£iile prin care este interzisă menÅ£ionarea în teleshopping a unor indicaÅ£ii terapeutice referitoare la boli tumorale sau diabet.”
 Vă atragem atenÅ£ia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.