Decizia nr. 655 din 13.09.2012

13.09.2012


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 20.000 lei a
S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
pentru postul de televiziune KANAL D

S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. C.U.I. 18684823
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza,
birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 13 septembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmite de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 10684/04.07.2012 cu privire la emisiunea informativă « Ştirea zilei » difuzată de postul KANAL D în darta de 21.06.2012.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150/30.05.2006 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat prevederile art. 30, 32 alin. (2), 33 alin. (1), 34 alin. (3) şi 46 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor din Codul audiovizualului :
- art. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
- art. 32 alin. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.
- art. 33 alin. (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei
- art. 34 alin. (3) Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal.
- art. 46 (1) Difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate este permisă numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fără discernământ ori decedată, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor.

În fapt, în data de 21.06.2012, postul de televiziune Kanal D a difuzat în cadrul emisiunii informative „Ştirea zilei” un material intitulat „Terorizaţi de o fostă profesoară”, referitor la cazul unei persoane al cărei comportament îi deranjează pe vecini, aşa cum reiese din conţinutul materialului.

Redăm din raportul de monitorizare :
Cristian Sabbagh : Putem deveni victime colaterale ale unui sistem medical defectuos. În România, mii de oameni bolnavi de schizofrenie se plimbă liber printre noi şi ne pot ataca oricând. Un caz uluitor, petrecut la Gherla, vine să ne arate în ce pericol au fost locuitorii unui bloc întreg. Este prezentat momentul în care la faţa locului vine echipajul de Poliţie şi vecinii povestesc agitaţi despre ceea ce se întâmplă : « Ne omoară », « E plin de apă acolo ».
O vecină declară : Râdea, glumea, citea din Biblie…
Voce din off : Cea care-şi chinuieşte vecinii e o fostă profesoară. Cincisprezece ani a stat în preajma elevilor cărora le-a predat limba engleză, fără să dea nimic de bănuit. ...Apoi, ceva s-a întâmplat. Este filmată intrarea de la blocul unde locuieşte persoana respectivă, apoi uşa apartamentului său, pe care sunt înscrise o serie de mesaje. Sunt prezentate imagini din interiorul apartamentului, ai cărui pereţi sunt inscripţionaţi cu citate din Biblie. Vecinii povestesc despre această persoană :
Vecin : (neinteligibil) lumânări, …mai demult, asta era cu doi ani în urmă.
Vecină : Îşi punea din alea, cum se zice, candele..
Vecină : Se punea în genunchi şi făcea cruce : da, că Dumnezeu pe mine nu mă iubeşte, nu mă iubeşte Dumnezeu pe mine.
Voce din off : Femeia îşi pierduse minţile. După ani de teroare, vecinii au chemat Poliţia după ce pe sub uşa apartamentului ei au început să curgă şuvoaie. Oamenii legii au înlemnit însă când au intrat în casă.
Sunt prezentaţi pereţii apartamentului pe care sunt scrise de sus până jos citate din Biblie. O vecină arată că şi pe casa scării au fost scrise mesaje.
Vecină : Până aicea ni, ea desena. Am făcut cu vopsea eu.

În continuare au fost prezentate imagini din apartamentul cu pereţii inscripţionaţi cu mesaje religioase.
Voce din off : Sunt imagini pe care niciodată în viaţă nu ţi-ai dori să le vezi. Pe toţi pereţii şi pe uşi sunt scrise cu litere mari şi mici citate din Biblie şi gânduri de ale femeii. Pe ea, cei de la Ambulanţă au găsit-o într-un colţ, pe jumătate dezbrăcată şi speriată. Comentariul este însoţit de imaginile în care este surprins momentul în care femeia este luată de Ambulanţă. Imaginea sa este în totalitate blurată.
Vecin : Tot se roagă la Iisus, la Dumnezeu, scrie pe pereţi tot felul de prostii…
Voce din off : Nu mă las învinsă. Sunt o luptătoare. Fosta profesoară a lăsat scrisă şi o poveste de dragoste, cu un aşa numit Emanuel Ovidiu. Este prezentat un desen cu o inimă în centrul căreia sunt scrise două nume : “Ovidiu şi Maria. Iubire veşnică”. Lui i-a declarat iubire sinceră şi tot cu el avea şi un dialog imaginar. Din garsoniera ei au zburat toate lucrurile : de la plăpumi, până la pantofi. În imagine sunt arătate lucrurile aruncate pe spaţiul verde din faţa blocului. În timpul crizelor, femeia şi le arunca pur şi simplu prin geam, spre disperarea vecinilor care se temeau să intervină. Nu e de mirare că în casa ei mai erau doar o canapea şi o icoană. Nimic altceva.
Vecinii continuă declaraţiile :
Vecină : În chiloţi umbla numai, atâta şi avea o cârpă de aia roşie şi la revedere.
Voce din off : Scăpată de sub control, a ajuns spaima tuturor celor care o întâlneau. Într-o lume doar a ei, numai de ea înţeleasă, femeia a fost lăsată singură de familie. Un lucru grav, de neconceput. Oamenii s-au săturat să îndure ororile unui om bolnav, lăsat în libertate de un sistem care în loc să pună preţ pe siguranţa noastră, stă cu mâinile în sân.

În ecran partajat sunt prezentate imagini cu echipajul de poliţie şi un medic, precum şi imagini din jurul blocului şi din apartament. În cealaltă jumătate de ecran este prezentat un scurt interviu cu un medic :
Reporter : De ce aceşti oameni sunt lăsaţi în libertate ?
Medic : Pentru că tratamentul rămâne încă o opţiune. Este opţiunea bolnavului, este opţiunea familiei.
Reporter : Sunt un pericol public pentru ceilalţi ?
Medic : Sunt. Atâta timp cât nu se sesizează nimeni în mod oficial, nu sunt. Noi îi găsim şi îi percepem ca un pericol. Aceşti oameni, în mod teoretic sunt un pericol, practic nu.
Voce din off : Femeia a fost deseori internată de rude la psihiatrie şi atât. După o perioadă a fost lăsată din nou să plece acasă. Legea e încă slabă şi nu permite închiderea acestor bolnavi, pentru că nu sunt nici bani, nici locuri pentru toţi. Schizofrenia este o boală gravă a sistemului nervos. În cele mai severe cazuri, cele paranoide, apar halucinaţiile şi delirul. De multe ori pe teme religioase. Deşi nu există tratament, medicamentaţia poate ţine în frâu simptomele.
Vecin : Când ia medicamente, deci e OK, e bine. Când nu ia medicamente şi–s călduri, deja delirează. Se dezbracă în pielea goală, fuge p-aici. Şi-aruncă din casă tot.

Materialul se încheie cu imagini din apartamentul persoanei. În urma vizionării materialului audiovizual, transmis de postul de televiziune Kanal D în cadrul emisiunii informative din data de 21 iunie 2012, membrii Consiliului au constatat că difuzarea acestuia s-a făcut cu încălcarea gravă a dispoziţiilor privind demnitatea, imaginea şi viaţa privată a persoanei.

Astfel, Consiliul a apreciat că materialul nu a avut un caracter general, de informare cu privire la o problemă de interes public, în speţă a sistemului medical defectuos şi a soluţiilor care ar trebui adoptate cu privire la acestă problemă, ci a fost concentrat pe situaţia particulară a unei persoane.

Consiliul a apreciat că detaliile ce au dat conţinut materialului audiovizual analizat au depăşit cadrul unei informaţii a cărei prezentare să poată fi justificată de vreun interes public, dat fiind faptul că în cadrul materialului au fost difuzate în mod insistent detalii privind viaţa privată, starea de sănătate, precum şi imagini din interiorului proprietăţii persoanei, fără acordul acesteia.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a apreciat că în speţă au fost încălcate prevederile legale ce prevăd că nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.

De asemenea, Consiliul a constatat că au fost încălcate şi dispoziţiile legale care impun radiodifuzorilor obligaţia respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi cele care interzic difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal.

Potrivit dispoziţiilor legale, orice persoană, are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi a domiciliului.

Totodată, Consiliul a apreciat că au fost încălcate şi dispoziţiile legale potrivit cărora difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate este permisă numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fără discernământ ori decedată, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor.

Faţă de toate aceste încălcări ale legislaţiei audiovizuale constatate de membrii Consiliului şi ţinând cont că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, ignorând în continuare aceste dispoziţii, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 20.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului.

În temeiul dispoziţiilor art. art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, şi ale art. 144 alin. (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1. Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150.2/30.05.2006, al deciziei de autorizare audiovizuale nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-1/18.08.2009 pentru postul de televiziune KANAL D, se sancţionează cu amendă în cuantum de 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 30, 32 alin. (2), 33 alin. (1), 34 alin. (3) şi 46 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu amendă de 20.000 lei, întrucât în cadrul emisiunii « Ştirea zilei » din 21 iunie 2012 a difuzat imagini şi informaţii privind domiciliul şi viaţa privată, precum şi detalii referitoare la starea de sănătate a unei persoane, fără acordul acesteia.

Potrivit Codului audiovizualului este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal, orice persoană având dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi a domiciliului. ”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.