Decizia nr. 743 din 06.11.2012

06.11.2012


envoyer l'article par mail title=

privind sancţionarea radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., cu obligaţia de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A.

BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6, C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 06 noiembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei nr. 14876/22.10.2012, cu privire la emisiunea „WOWbiz”, ediţiile difuzate în zilele de 18 şi 22 octombrie 2012, de către postul KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.2/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-1/18.08.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării unor fragmente din emisiune, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Conform art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Postul de televiziune KANAL D difuzează, de luni până joi, în direct, cu începere de la ora 22:30, emisiunea „WOWbiz", prezentată/moderată de d-na Andreea Mantea şi dl. Mădălin Ionescu. Genul programului : Divertisment, cu semnul de avertizare 12.

În ediţia din 18 octombrie 2012, în intervalul orar 23.27-00.30, a participat, în studio, dl. Corneliu Vadim Tudor.

Titlurile afişate pe ecran au fost : „Vadim, încolţit de Zăvorance !” „Îmblânzeşte Tribunul „fiarele” ? ; „Vadim face scandal ! Tribunul nu suportă să fie călcat pe bătături de Zăvorance” ; „Vadim şi Zăvorancele, război total !” „Mărioara : Vadim a zis că Oana era uşuratică, de fapt el era un şarlatan !"

În fapt, subiectul dezbătut pe parcursul acestei ediţii a emisiunii a pornit de la un material difuzat de postul de televiziune ANTENA 1, material în care este prezentat conflictul dintre d-na Mariana Moculescu şi invitatul emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor, conflict în care au intervenit doamnele Mărioara şi Oana Zăvoranu.

Pe parcursul discuţiilor, invitatul emisiunii, dl. Corneliu Vadim Tudor, a făcut o serie de comentarii jignitoare şi a folosit un limbaj injurios la adresa Oanei şi a Mărioarei Zăvoranu, proferând ameninţării şi acuzaţii.

Redăm din raportul de monitorizare : „Corneliu Vadim Tudor : Eu, în viaţa mea n-am fost la prostituate, au venit ele la mine, astea două. Le-am dat afară. Mădălin Ionescu : Au ! N-aveţi voie să jigniţi, să folosiţi astfel de termeni ! Bun, da`, povestea a apărut din senin.
Corneliu Vadim Tudor : N-a apărut din senin, a apărut pe fondul faptului că ele sunt nişte inadaptabile social, ca dovadă că le-au gonit bărbaţii, le-au dat afară, cu şuturi bine plasate în the popou, .. (...) dar, Pepe nu merita o soartă ca asta, să aducă asta, toţi janghinoşii, în patul lui.
(...) Corneliu Vadim Tudor : Adică ea poate să mă facă (...) bufon şi eu nu pot să o fac scroafă. Măi, Mariana, tu eşti bucătăreasă, vindeai chiftele (...). Gheorghe Florescu, parcă aşa îl cheamă, pe cel care a scris Memoriile unui cafegiu (...), spune că-n celulă, stătea în celulă cu nefericitul ăla de Bănicioiu, că Bănicioiu spunea că nevastă-sa la turnat la Miliţie, la Securitate şi l-a arestat, deci, eu n-am avut niciun cerc de prieteni. Ei erau nişte vagabonzi pentru mine, eu debutasem editorial (...) şi ieşeam în grup cu bucătăreasa care spăla pe jos la Viorel Păunescu ? Nu ţi-e fă, ruşine ?
(...) Corneliu Vadim Tudor : Nu era urât, dar să nu se dea boieroaică, se trage dintr-o familie... Ce familie ? De handicapaţi, de puşcăriaşi.
(...) Corneliu Vadim Tudor : (...) Eu voi curăţa societatea românească de curve şi de lichele. Eu o voi curăţa. Impostoare, şmechere, cred că dacă au trăit cu vreo persoană mai cunoscută au luat ca pe o boală, prin transmisie sexuală, inteligenţa sau studiile ? Nu sunteţi nimeni, mă, nenorocitelor, mă !
Mădălin Ionescu : Vă rog foarte mult ! Nu le jigniţi ! Altfel trebuie să intrăm în publicitate.
Corneliu Vadim Tudor : Aţi trăit de pomană. Creaţi scandaluri şi pe urmă vă agăţaţi cu disperare de scandaluri. V-aţi găsit naşu`, că eu vă iau pe amândouă de ceafă şi vă bat cap în cap, ca pe dovleci.
(...) Corneliu Vadim Tudor : Te superi dacă nu le bag în seamă şi le bag în mamă ? Le bag în altceva, mă. Sunt două curve proaste.”

De asemenea, în cadrul acestei ediţii, a fost difuzat un material înregistrat în care d-na Mărioara Zăvoranu, exprimându-şi opinia cu privire la conflictul cu dl. Corneliu Vadim Tudor, a folosit injurii, ameninţări şi acuzaţii la adresa acestuia.

Exemplificăm din raportul de monitzorizare : „Mărioara Zăvoranu : El nu urmăreşte nimic, el urmăreşte că e nebun şi îi este frică de Oana, că aduce dovezi, nu cum vorbim noi acum, aduce dovezi în care el este un şarlatan.
(...) Mărioara Zăvoranu : Da, e vorba despre nişte acte primite de la un prieten de-al ei, un prieten de-al Oanei, care este într-un proces care se merge aşa pe burtă, pe blat. Un proces în care el şi-a însuşit salariu acestui consilier, printr-o iscălitură falsă, timp de 2 ani de zile.”

Material asumat de postul de televiziune nu a fost de natură a pune capăt conflictului existent, ci, dimpotrivă, a determinat o stare de surescitare în persoana invitatului emisiunii, care, în loc să-şi tempereze atitudinea şi să folosească un limbaj adecvat unui program audiovizual, a continuat să folosească acelaşi limbaj injurios, inflamând şi mai mult atmosfera. În unele situaţii, starea de iritaţie a dl. Corneliu Vadim Tudor a fost întreţinută şi amplificată de unele afirmaţii sau întrebări ale moderatorului emisiunii, dl. Mădălin Ionescu.

Redăm din raportul de monitorizare : „Corneliu Vadim Tudor : Asta e o babă zăludă...
Mădălin Ionescu : Iar începem ?
Corneliu Vadim Tudor : Păi da` nu, da`, în halul în care a vorbit despre mine, să se aştepte la ce este mai rău. O duc direct la balamuc, unde e locul ei, da ? Mi-a făcut bine ea mie în tinereţe şi la maturitate, de unde şi până unde ?
(...) Corneliu Vadim Tudor : Minte ca o scroafă, domne. Avem probleme cu salariile.
Mădălin Ionescu : Nu-i mai spuneţi aşa, vă rog foarte mult !
Corneliu Vadim Tudor : Dar, minte ca un porc. Dar, vreau să spun o treabă : de unde are ea averea ? Din ce a furat puşcăriaşu` Băniciou. Nu cumva l-ai băgat în puşcărie, ca să-l moşteneşti ? De ce te dădea în judecată fiică-ta şi-ţi dorea moartea, se ruga la Satana, să-ţi ia cimitiru`. Dacă asta e o familie sănătoasă, care trăieşte din morţi (...).
(...) Corneliu Vadim Tudor : (...) eu sunt Mitropolitul Ardealului. Nu vă e, mă, ruşine ? Voi creaţi scandaluri cu persoane publice, ca să existaţi ? Păi, o să existaţi, dar pe năsălie, o să existaţi mirosind floarea de la rădăcină.
(...) Corneliu Vadim Tudor : Vă nenorocesc pe amândouă, că sunteţi două escroace, aveţi o avere din fraudă.
(... ) Corneliu Vadim Tudor : Eram impotent. Eram în imposibilitatea să o mai potolesc, să o mai culc. Hai mă, glumeşti, mă ?
Mădălin Ionescu : Şi că Mariana Moculescu ştie…
Corneliu Vadim Tudor : A trăit Mariana…
Mădălin Ionescu : ce dimensiune are mădularul.
Corneliu Vadim Tudor : Dimensiunile mele ? Mă, mă faci să râd. Tot la o emisiune de-a ta, am spus că sunt oameni care dau bani grei la chirurgi să lungească penisul şi eu nu ştiu cum să mi-l mai scurtez .Dar, îmi trebuie un bomfaier. Îmi trebuie o drujbă ! Auzi ? E sub demnitatea mea să mă pun la mintea unor ploşniţe sociale. Din ce trăiesc astea ? Întâi să spună sursa lor de venit. Una care nu face duş şi care vine şi face duş la mine îmbrăcată şi am scos două canistre de jeg după ea.
Mădălin Ionescu : Nu…
Corneliu Vadim Tudor : Aia zice că a trăit cu mine. Nu ţi-e, fă, ruşine obrazului ?
Mădălin Ionescu : Nu mai spuneţi aşa ceva ! Dar, v-aţi uitat când a intrat la duş, de curiozitate ?”
(...) Corneliu Vadim Tudor : Oana Zăvoranu va sta puţin la Târgşor în aceeaşi celulă cu matracuca Mariana Moculeasca.
Mădălin Ionescu : Le vreţi pe-amândouă acolo, colege ?
Corneliu Vadim Tudor : Da, da, da,
Mădălin Ionescu : Da`, de ce ?
Corneliu Vadim Tudor : Pentru că nu vor avea parte de bărbaţi şi măcar să se adulmece reciproc, dar pentru asta trebuie să se spele...”

După ediţia din 18.10.2012 a emisiunii „WOWbiz”, postul de televiziune KANAL D a reluat subiectul privind conflictul dintre dl. Corneliu Vadim Tudor şi d-na Mărioara Zăvoranu în ediţia din 22.10.2012, prezentând un material filmat în stradă, după încheierea ediţiei emisiunii „WOWbiz” din data de 18.10.2012.

Pentru comentarea subiectului, în studio a fost prezent dl. Ionuţ Pascu, (cunoscut sub numele de Pepe), fostul ginere al d-nei Mărioara Zăvoranu.

Printre titlurile afişate pe ecran, amintim : „Vadim şi Mărioara, scandal monstru ! Imagini în premieră în scandalul Mărioara şi Vadim !” ; „Mărioara, la un pas de leşin ! Mărioara şi Vadim, spectacol atât de ieftin !”

Materialul difuzat în cadrul ediţiei din 22.10.2012 prezintă dialogul dintre dl. Corneliu Vadim Tudor şi d-na Mărioara Zăvoranu presărat cu un limbaj jignitor, înjurături, acuzaţii şi ameninţări reciproce (înjurăturile, chiar cenzurate, puteau fi deduse).

Redăm din raportul de monitorizare : „Corneliu Vadim Tudor : Ce-mi ţii, fă, calea (bip !). Tu nu te uiţi cum arăţi, că faci congestie cerebrală ?
Mărioara Zăvoranu : Boule ce eşti !
(...) Corneliu Vadim Tudor : Luaţi-o, mă, pe asta de-aici, c-o bag în asfalt ! Unde are mă, cimitirul mă (bip !) asta bătrână ?
(...) Corneliu Vadim Tudor : Marş în (bip !) mă-tii ! Da` o (bip !) nu vrei tu ? Du-te în (bip !) mă-tii de (bip !)
Mărioara Zăvoranu : (Bip !) ce eşti ! (Bip !) ce eşti !
(...) Corneliu Vadim Tudor : N-ai, fă, dialog cu mine (bip !) ! Pu ! ( a scuipat-o). Dă-te-n în (bip !) bătrână ! N-ai, fă, dialog cu mine (bip !), analfabeta dracului ! Ai tu, dialog cu mine, fă ? Câte clase ai, fă, analfabeto ?
Mărioara Zăvoranu : Două clase.
Corneliu Vadim Tudor : Două clase ? Şi ridici râtul de scroafă la Vadim Tudor ?
Mărioara Zăvoranu : Da` cine (bip !).
Corneliu Vadim Tudor : Pu ! ( a scuipat-o) Dă-te-n (bip !) bătrână !
(...) Corneliu Vadim Tudor : Eu am un dublu comportament, sînt crescut pe Rahova şi vă bat cap în cap, ca pe dovleci ! Şi vă ies (bip !), da vă ies (bip !) din creier, că voi vreţi scandal şi vă dau scandal, de nu puteţi să-l duceţi, da ?
(...) Corneliu Vadim Tudor : Aduceţi-mi, aduceţi-mi maşina aicea, pentru că deja mă mănâncă palma şi aşa îi dau un dos de palmă. Aşa un dos de labă-ţi dau... Hai sictir în gura ta !”

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând fragmente din cele două ediţii ale emisiunii „WOWbiz”, membrii Consiliului au constatat că, faţă de modalitatea în care au dialogat cele două persoane aflate în conflict, dl. Corneliu Vadim Tudor şi d-na Mărioara Zăvăranu, moderatorii emisiunii aveau obligaţia legală de a nu permite acestor persoane să folosească un limbaj injurios, de natură să prejudicieze demnitatea umană în general.

Or, prin atitudinea adoptata, lipsită de fermitate, neconvingătoare, moderatorii au încurajat atitudinea invitaţilor, adresând uneori întrebări care conduceau inevitabil la răspunsuri de natură a afecta conţinutul programului audiovizual şi tolerând folosirea de către invitaţi a unui limbaj licenţios.

Atitudinea moderatorilor nu a fost de natură a determina o stopare în ceea ce priveşte folosirea unui limbaj precum cel exemplificat anterior, lipsa de atitudine a acestora conducând la încălcarea prevederilor din legislaţia audiovizuală.

Intervenţiile mai mult formale şi lipsite de fermitate au făcut ca rolul lor de moderatori să fie aproape anihilat de atitudinea vehementă a invitaţilor care au reuşit să se impună, să domine conversaţiile formulate în termeni de o vulgaritate inadmisibilă într-un program audiovizual,

Intenţia legiuitorului la emiterea normei prevăzute la alin. (3) al art. 40 din Codul audiovizualului a fost aceea de a oferi radiodifuzorilor instrumentul legal prin care să aibă autoritatea de a interveni atunci când invitaţii emisiunilor folosesc un limbaj injurios.

Unul dintre obiectivele unei astfel de intervenţii din partea moderatorilor/realizatorilor de programe audiovizuale a fost şi acela de protejarea publicului telespectator, care are dreptul de a viziona emisiuni care să îşi atingă scopul pentru care sunt realizate : de a fi informaţi, de a se bucura de divertisment, de un program sportiv etc. şi nicidecum de a asista la un program al cărui conţinut a fost incalificabil şi care s-a constituit chiar într-un mini-serial de expresii vulgare, indecenţă, ameninţări, acuzaţii ce nu au fost probate.

În calitate sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului are obligaţia de a asigura respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, precum protejarea demnităţii umane în general în cadrul programelor audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (3) lit. e) din Legea audiovizualului.

Conform prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, prin difuzarea serviciilor de programe se realizează şi se asigură respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Lipsa de atitudine fermă a moderatorilor şi formalismul intervenţiilor au condus, în final, la prejudicierea unor drepturi fundamentale ale omului garantate de art. 30 alin. (6) din Constituţia României şi ocrotite de legislaţia audiovizuală, precum demnitatea ori dreptul la propria imagine a persoanei.

În raport de conţinutul acestei emisiuni, membrii Consiliului au apreciat că prin maniera în De asemenea, conform art. 1 alin. (3) din Constituţia României, demnitatea umană reprezintă una din valorile supreme ale statului de drept şi este garantată.

Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivităţii, cu condiţia ca alţi membri ai societăţii să nu fie lezaţi.

De asemenea, alin. (2) al art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că exercitarea libertăţii de exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi, putând fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care constituie măsuri necesare într-o societate democratică pentru a garanta protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora, Curtea de la Strasbourg statuând că această garanţie oferită de art. 10 din Convenţie este subordonată condiţiei ca cei interesaţi să acţioneze cu bună credinţă, cu respectarea deontologiei jurnalistice. (Radio France şi alţii c/Franţei ; Colombani şi alţii c/Franţei ; Bladet Tromsø şi Stensaas c/Norvegiei, Cumpănă şi Mazăre c/Romaniei ; Stângu şi Scutelnicu c/României) Faţă de toate aceste constatări, care demonstrează faptul că ediţiile emisiunii respective ale postului KANAL D au fost difuzate cu încălcarea repetată a prevederilor din legislaţia audiovizuală privind protecţia demnităţii umane, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., cu obligaţia de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A.

În conformitate cu dispoziţiile art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150.2/30.05.2006, al deciziei de autorizare audiovizuale nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-1/18.08.2009 pentru postul de televiziune KANAL D, se sancţionează cu obligaţia de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 95² alin. (1) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, postul de televiziune KANAL D are obligaţia de a difuza în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul KANAL D cu obligaţia de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00 - 19.10, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat o serie de ediţii ale emisiunii « WOWbiz », difuzate de postul de televiziune KANAL D, în zilele de 18 şi 22 octombrie 2012, prin prisma prevederilor articolelor 1 alin. (3) şi 30 alin. (6) din Constituţia României.

Potrivit art. 30 alin. (6) din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, iar conform art. 1 alin. (3), demnitatea umană reprezintă una din valorile supreme ale statului de drept şi este garantată.

Conform art. 10 alin. (2) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului are obligaţia de a asigura respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului, precum protejarea demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine în cadrul programelor audiovizuale, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (3) lit. e) din Legea audiovizualului.

Membrii Consiliului au constatat că ediţiile emisiunii „WOWbiz” menţionate au avut un conţinut de natură a prejudicia drepturi fundamentale ale omului, cum ar fi demnitatea şi onoarea, iar moderatorii emisiunii au permis invitaţilor să folosească un limbaj injurios, fapt ce contravine prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului şi ale art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Art. 40 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual instituie în sarcina moderatorilor/realizatorilor obligaţia ca, indiferent de ora de difuzare a emisiunii, să interzică folosirea unui limbaj injurios în timpul derulării acesteia.

Considerând că difuzarea emisiunilor a prejudiciat drepturile publicului telespectator, Consiliul a decis aplicarea sancţiunii constând în obligarea postului de a difuza timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare.”