Decizia nr. 744 din 06.11.2012

06.11.2012


envoyer l'article par mail title=

privind obligarea radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. de a difuza, în ziua de 9 noiembrie 2012, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de C.N.A.

S.C. PRO TV S.A. CUI : 2835636
Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

pentru postul de televiziune PRO TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 6 noiembrie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Happy hour”, ediţiile din 17 şi 18 octombrie 2012, difuzate de postul PRO TV, emisiuni în legătură cu care care Consiliul a fost sesizat prin reclamaţiile înregistrate sub nr. 14740/18.10.2012 ; 14734/18.10.2012 ; 14736/18.10.2012 ; 14737/18.10.2012 şi nr. 14820/19.10.2012.

Postul de televiziune PRO TV aparţine radiodifuzorului PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018.3/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat în mod grav dispoziţiile art. 3 alin. (1) şi art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pe cele ale art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor invocate :

Legea audiovizualului
- art. 3 alin. (1) : Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
- art. 39 alin. (2) : Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Codul audiovizualului
-art. 40 alin. (3) : Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Postul de televiziune Pro TV difuzează de luni până vineri, în intervalul orar : 17.30-19.00, emisiunea Happy Hour, prezentată de dl. Cătălin Măruţă.

Potrivit raportului de monitorizare, radiodifuzorul nu semnalizează emisiunea ca având restricţii de vizionare, aceasta fiind prezentată aşadar ca una accesibilă, care se adresează oricărei categorii de public, inclusiv minorilor.

Ediţia din 17.10.2012 a emisiunii „Happy hour” a fost centrată pe scandalul dintre doamna Mariana Moculescu şi domnul Corneliu Vadim Tudor şi, în ciuda faptului că în emisiune erau programate şi alte subiecte, până la urmă, singurul subiect tratat în cadrul acesteia a fost legat de neînţelegerile dintre cei doi.

În studio, a fost prezentă d-na Mariana Moculescu, iar la telefon d-nul Corneliu Vadim Tudor. Pe parcursul dialogului, cei doi şi-au adus injurii, au formulat acuzaţii şi s-au ameninţat reciproc.

Redăm, spre exemplificare, scurte fragmente din raportul de monitorizare :
Voce din off : O săptămână a rezistat Mariana Moculescu, angajată la Corneliu Vadim Tudor. A ajuns să fie concediată cu surle şi trâmbiţe. De ce şi mai ales în ce mod a rămas Mariana iar şomeră, vedeţi imediat la Happy Hour....
Cătălin Măruţă : Acuma mergem mai departe, pentru că după ce cam o săptămână, cam aşa nu ? O săptămână a fost şi ea în câmpul muncii, angajată de Corneliu Vadim Tudor, Mariana Moculescu, pentru că despre ea este vorba, e iarăşi în impas. L-a scos din minţi pe şeful Vadim, care a dat-o afară cu megatămbălău (...).
...
Corneliu Vadim Tudor : Păi, ar trebui să onoreze, măcar cele 10 milioane de lei, pe care i-am dat de faţă cu voi. Păi, ea n-a muncit de 10 milioane. Poate a scos mai mult pe linia de centură, cine ştie ce i-au băgat ăia în chiloţi ?
....
Corneliu Vadim Tudor : Îşi face singură probleme, acuma îl înţeleg pe Horia Moculescu. Ia vezi, mă, unde-i handicapata asta (...) ?
....
Corneliu Vadim Tudor : Dacă se întoarce, ar trebui să-şi dea pantalonii jos şi să-i dăm la fund vreo 30 de vergele. Acum înţeleg de ce s-a despărţit marele compozitor, Horia Moculescu, de ea, că ea are buba la cap. De fapt, ea pare sănătoasă, dar ea are o jumătate de litru de sânge stricat şi-n virtutea circulaţiei sângelui, când acea porţiune ajunge la ceea ce ea, într-un moment de optimism numeşte creier, pentru că nu poate fi vorba de creier, o apucă pandaliile, se suie pe garduri, face ca toţi dracii, face bau, sperie bătrânii după burlan. N-are ce căuta lângă mine, hai, cărel, poteca. Să mai rămână, câţi am botezat eu.
....
Mariana Moculescu : (…) Da`, cum e posibil, măi, să apară un bărbat să vorbească în halul ăsta, despre o femeie ?
Cătălin Măruţă : E pamfletar...
Mariana Moculescu : Ce pamfletar, măi, este un tolomac, măi, nu este un pamfletar, este un cioban...
Cătălin Măruţă : Nu, Mariana, nu ...
...
Mariana Moculescu : Să-i fie ruşine, că nu este în stare să vorbească, am văzut când a aruncat cu apă într-un executor judecătoresc, o doamnă. Ăla este un comportament de cioban. Să vorbeşti, handicapat este el, nu eu sunt handicapată !
Cătălin Măruţă : Măi, Mariana, dar el a vorbit sub formă de pamflet.
Mariana Moculescu : Un bărbat să nu ştie să se… ce pamflet ? Şi la mine e tot pamflet.
.....
Corneliu Vadim Tudor : A zis că se pişă pe România, ar trebui să-i dau şi două palme.
Mariana Moculescu : niciun cuvânt urât. Eu vreau să vă aduc acei bani înapoi şi vă rog frumos să vă vedeţi de treaba dumneavoastră de-acum încolo !
Corneliu Vadim Tudor : Şi s-o pun şi în cap, ca pe ultima vagaboantă.
Cătălin Măruţă : Mariana, ascultă-mă !
Corneliu Vadim Tudor : Hai, sictir, în mă-ta de curva dracului !
Cătălin Măruţă : Domnu` Vadim !
Corneliu Vadim Tudor : Taci din gură !
Cătălin Măruţă : Domnu` Vadim !
Mariana Moculescu : Cum îţi permiţi, măi ?
Corneliu Vadim Tudor : Nu-ţi este ruşine, curvă de ţigani ?
Cătălin Măruţă : Domnu` Vadim ! Trebuie să oprim convorbirea asta telefonică.
Mariana Moculescu : Cum îţi permiţi, măi neruşinatule să vorbeşti aşa, văcarule !
...
Cătălin Măruţă : Mariana, Mariana !
Mariana Moculescu : Nu ţi-e ruşine, porcule !
Cătălin Măruţă : Mariana, Mariana…
Mariana Moculescu : Ai făcut-o pe Oana Zăvoranu muistă în direct.
Cătălin Măruţă i-a pus mâna la gură, ca să tacă, Marianei Moculescu.
Mariana Moculescu : Nenorocitule !
Cătălin Măruţă : Mariana, nu e normal să vorbeşti aşa !
....
Corneliu Vadim Tudor : împotriva mea ? Fac ceva pe probele lor. Ce probe are curva aia de ţigani ?
Cătălin Măruţă : Haideţi, domnu` Vadim !
.....
Corneliu Vadim Tudor : S-a simţit supărată, ofuscată, după care am fost invitat, împreună cu ambasadorul Italiei şi cu primarul liberal din Cernavodă, nu să dăm mâncare la câini, cum a înţeles ea, în mintea ei de oaie creaţă cu gălbează…
Cătălin Măruţă : Domnu` Vadim !
Corneliu Vadim Tudor : că e proastă de dă-n gropi.
Cătălin Măruţă : Nu aveţi voie, vă rog mult de tot să-i spuneţi şi dumneavoastră aceste cuvinte !
.....
Corneliu Vadim Tudor : Dar ce a făcut ea în viaţa ei să fie vedetă, dobitoaca asta ?
Cătălin Măruţă : Numai o secundă, vă rog eu…
Corneliu Vadim Tudor : vita asta încălţată ?
Cătălin Măruţă : Vă rog eu la vocabular, să avem, atenţie, Mariana, numai o secundă ! Eu am înţeles că au fost nişte discuţii, domnule Vadim, între dumneavoastră şi Mariana la telefon. Şi că acele discuţii, de fapt…
....
Cătălin Măruţă : Bun, domnul Vadim…
Corneliu Vadim Tudor : L-a îmbătrânit cu 10 ani. Ea trăieşte numai din scandal. E, uite că a dat peste zmeul-zmeilor, care-i dă dinţii pe gât. Da ?
Cătălin Măruţă ; Bun. Oana Zăvoranu, e posibil să vă aibă cu ceva la mână, domnule Vadim ?
......
Corneliu Vadim Tudor : Ea are buba la cap. De fapt, ea pare sănătoasă, dar ea are o jumătate de litru de sânge stricat şi în virtutea circulaţiei sângelui, când acea porţiune ajunge la ceea ce ea, într-un moment de optimism numeşte creier, pentru că nu poate fi vorba de creier, o apucă pandaliile se suie pe garduri, face ca toţi dracii, face bau, sperie bătrânii după burlan. Nu are ce căuta lângă mine. Hai, cărel, poteca. Să mai rămână, câţi am botezat eu.
....
Corneliu Vadim Tudor : Fă, curva dracului !
Cătălin Măruţă : Mariana, are telefonul, microfonul tăiat !
Mariana Moculescu : Uitaţi-vă, porcul !
Cătălin Măruţă : Mariana !
Mariana Moculescu : Nu era coleg cu unul Adrian Păunescu ?
Cătălin Măruţă : Mariana, Mariana !
Mariana Moculescu : I-au pus un cap de porc pe gard. Poate vrea să mă duc să-i pun un cap de porc pe gard.
Cătălin Măruţă : Tăiaţi-i, mă, microfonul, Plantă, taie microfonul ! Ziceţi, domnul Vadim ! Gata, s-a tăiat microfonul !
Corneliu Vadim Tudor : Taie-i, mă microfonul, mă !
Cătălin Măruţă : Gata, s-a tăiat, ziceţi-mi mie acuma, că stau în partea asta a platoului. Ziceţi !
Corneliu Vadim Tudor : Taie-i şi corzile vocale !
Cătălin Măruţă : Haideţi să trecem !
Corneliu Vadim Tudor : Taie-i şi ombilicul !
....
Corneliu Vadim Tudor : (…) eşti o nenorocită, mă !
.....
Corneliu Vadim Tudor : Pentru că tu te regulezi pe bani.
Mariana Moculescu : Nu-ţi permit !
Corneliu Vadim Tudor : Eşti o prostituată !
Mariana Moculescu : Nu-ţi permit !
Corneliu Vadim Tudor : ca şi Oana Zăvoranu şi vă dau cuvântul meu de onoare, că vă bag la puşcărie pe amândouă.
.....

Ediţia din data de 18.10.2012 a emisiunii Happy Hour a început cu difuzarea unor momente înregistrate din ediţia anterioară, în care doamna Mariana Moculescu, aflată în studio, se ceartă cu domnul Corneliu Vadim Tudor, aflat la telefon. Aceştia folosesc invective unul la adresa celuilalt şi se formulează acuzaţii. Fragmentele au mai cuprins şi intervenţia telefonică a doamnei Oanei Zăvoranu care a avut de, asemenea, o dispută verbală cu domnul Corneliu Vadim Tudor, cei doi folosind un limbaj injurios. În emisiune a mai fost difuzată o altă înregistrare, cu menţiunea Cancan TV, în care doamna Oana Zăvoranu afirma despre domnul Vadim Tudor că miroase urât.

În această ediţie invitat în studio a fost domnul Corneliu Vadim Tudor care a vorbit despre conflictul cu doamna Mariana Moculescu şi doamna Oana Zăvoranu.

Redăm, spre exemplificare, scurte fragmente din raportul de monitorizare a emisiunii :

Voce din off : Show-ul continuă la Happy Hour :
Corneliu Vadim Tudor : Eşti o prostituată !
Mariana Moculescu : Nu îţi permit !
Corneliu Vadim Tudor : Şi Oana Zăvoranu ...
Mariana Moculescu : Vezi cum vorbeşţi nesimţitule şi văcarule care eşti !
Oana Zăvoranu : E ora 7 şi trebuie să îţi iei pastiluţele !
Corneliu Vadim Tudor : Uitaţi-vă cum arătaţi !
Oana Zăvoranu : Să-ţi fie ruşine, păduche ce eşti !
....
Voce din off : După ce s-au acuzat reciproc de ilegalităţi şi imoralităţi, Corneliu Vadim Tudor, Oana Zăvoranu şi Mariana Moculescu sunt pregătiţi pentru runda a doua a meciului. Cine pe cine face knock out, vedeţi imediat ! Faţă în faţă cu duşmanul lor de moarte, Zăvoranca şi Moculeasca sunt gata de confruntarea decisivă, abia acum începe spectacolul. Imediat la Happy Hour.

Cătălin Măruţă prezintă astfel subiectul : Confruntarea dintre Corneliu Vadim Tudor, Mariana Moculescu şi Oana Zăvoranu s-a transformat într-un meci, meci de categorie grea, nu de oricare, că doar sunt toţi nişte grei ai televiziunii. În loc de platou cred că aş avea nevoie de un ring, iar în loc de lavariere, cred că de o cască de protecţie, pentru că cei trei sunt atât de supăraţi unul pe celălalt pentru că dacă se nimeresc în acelaşi timp, în acelaşi loc, sunt convins că se lasă cu păr smuls şi chiar ochelari sparţi. Culmea e că nici nu ştiu de la ce a pornit totul. Ei au fost când prieteni, când duşmani, după cum s-a nimerit şi după cum s-a potrivit. Nici coaliţia fetelor împotriva lui Vadim eu cred că nu va ţine prea mult. E ca în politică, în funcţie de sondaje, în funcţie de vreme. Nu ştii niciodată cine ţi-e prieten. Deocamdată e clar. Corneliu Vadim Tudor nu e prieten nici cu Zăvoranca, nici cu Moculeasca.

În emisiune a fost difuzat un colaj de imagini din emisiunea Happy Hour difuzată cu o zi înainte. În acest material sunt redate momente ale disputei verbale în care protagoniştii folosesc diverse invective şi acuzaţii.

Mariana Moculescu : Eu, când îl fac pe el handicapat ...
Corneliu Vadim Tudor : Hai sictir în mă-ta de ... bip ..
...Mariana Moculescu : Crezi că dacă Horia Moculescu i-a spus nevesti-ti că e o ... bip... Nu ţi-e ruşine ? Porcule !
Cătălin Măruţă : Mariana !
Mariana Moculescu : Ai făcut-o pe Oana Zăvoranu m...bip ... nenorocitule !
Cătălin Măruţă:Mariana, te rog ...
Mariana Moculescu : Dar chiar permitem tutoror dobitocilor din ţara asta şi tuturor văcarilor şi ciobanilor şi porcilor ...
....
Voce din off : Aşa cum mâncarea nu are gust fără sare, nici scandalul nu are haz fără Oana Zăvoranu !
Oana Zăvoranu : Omu’ are multe belele şi vine şi latră ca o căţea turbată, păduchioasă, că el este căţeaua păduchioasă a politicii româneşti !
Cătălin Măruţă : Oana !
Corneliu Vadim Tudor :... Domn’le asta e o handicapată în ultimul hal ...
Voce din off : Foc şi pară din cauza lui Vadim Tudor. Imediat vedeţi la Happy Hour cât de colorat a vorbit Oana Zăvoranu despre politicianul cu care nu demult era prietenă. Scandalul ia amploare. La Happy Hour.
Cătălin Măruţă : România, ajunge ! Sau poate că nu ajunge de fapt ! Mai sunt câteva lucruri de spus, după ce ieri Corneliu Vadim Tudor a intrat în gura Oanei Zăvoranu şi a Marianei Moculescu. Ei bine, politicianul consideră că trebuie să clarifice situaţia şi să explice de ce două femei din show-bizz au de spus numai lucru rele despre el. Astăzi, la Happy Hour, show-ul continuă. Corneliu Vadim Tudor.

În studioul emisiunii a apărut domnul Corneliu Vadim Tudor care a vorbit despre conflictele pe care le are cu doamna Oana Zăvoranu şi doamna Mariana Moculescu.

Pe parcursul discuţiei domnul Cătălin Măruţă l-a atenţionat formal pe domnul Corneliu Vadim Tudor cu privire la limbaj.

Cătălin Măruţă : Domnul Vadim, de la început o să vă rog să folosim un limbaj adecvat acestei ore, pentru un dialog cât se poate de normal şi de civilizat.
Corneliu Vadim Tudor : Da’ schimbăm ora, uite, e 6 fără 20, hai să facem 1 fără 20.
Cătălin Măruţă:Ar fi multe de spus, adică, nu, pentru ora aia. Vă văd mai bine dispus, mai realxat. Ieri a fost aşa o discuţie ...
Corneliu Vadim Tudor : Eu mai joc şi teatru să ştii.
.....
Corneliu Vadim Tudor : Uită-te cine sunt eu şi ce am făcut în viaţă şi uită-te cine-i rapandula asta jegoasă !
...
Corneliu Vadim Tudor : Da voi nu vă întrebaţi din ce trăieşte ea ?
Cătălin Măruţă : Ea ?
Corneliu Vadim Tudor : Da.
Cătălin Măruţă:Păi trăieşte din ...
Corneliu Vadim Tudor : Din ce ?
Cătălin Măruţă:Uitaţi, o să întrebăm.
Corneliu Vadim Tudor : Din prostituţie, că-i curvă !
Cătălin Măruţă:Nu, n-aveţi nicio dovadă în sensul ăsta şi nu puteţi să spuneţi aşa ceva !
... Corneliu Vadim Tudor : Ba da, ba da. E curvă de ţigani asta !
Cătălin Măruţă:Nu, nu. Haideţi, haideţi să ... trecem peste pentru că ştiţi cum e ... stăteam să mă gândesc aşa, ce înseamnă viaţa asta ! (...)
Corneliu Vadim Tudor : Deci, ce vrei să mă întrebi, ce ar trebui să mai zic eu de handicapata asta ?
Cătălin Măruţă:Vă rog frumos, nu aşa, pentru că nu e normal, nu e normal.
...
Corneliu Vadim Tudor : Hai, mă că sunt retardate, mă. Uită-te ...la ele.
Cătălin Măruţă : Nu, vă rog frumos, nu, aşa nu. Un mesaj de împacare, domn’ Vadim, poate ... omul deştept cedează.
....
Corneliu Vadim Tudor : Să intre în câmpul muncii, să îţi bage minţile în cap, să se spele că miros a spermă prin televizor ...
Cătălin Măruţă:Gata, mulţumim, mulţumim. Vă mulţumesc mult de tot.
....

Partea a doua a emisiunii a fost prezentată de radiodifuzor după cum urmează :
Oana Zăvoranu : El miroase şi urât, Vadim Tudor. Are obiceiul să se scarpine în buric aşa şi mizeria din buric o ia şi o aruncă cu ea în tine.
Voce din off : Foc şi pară din cauza lui Vadim Tudor. Imediat vedeţi la Happy Hour cât de colorat a vorbit Oana Zăvoranu despre politicianul cu care nu demult era prietenă. Scandalul ia amploare. La Happy Hour. (...).

În urma vizionării unor fragmente din emisiuni, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea gravă a dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe şi la respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Astfel, Consiliul a constatat că un conţinut precum cel difuzat de radiodifuzor în ediţiile emisiunii „Happy Hour” din 17 şi 18 octombrie 2012 a fost de natură să lezeze demnitatea umană în general, cu deosebire a publicului telespectator care a vizionat emisiunea „de divertisment”, fiind afectat de acest conţinut, dovadă reclamaţiile prin care Consiliul a fost sesizat cu privire la aceste emisiuni.

Legea audiovizualului prevede la art. 3 alin. (1) că prin difuzarea serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

De asemenea, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia, conform dispoziţiilor art. 10 din Legea audiovizualului, să asigure protejarea demnităţii umane, a dreptului la propria imagine şi protejarea minorilor.

Dat fiind conţinutul acestor emisiuni, Consiliul a apreciat că difuzarea acestora a depăşit limitele libertăţii de exprimare protejate de dispoziţiile art. 30 alin. (6) din Constituţia României, dispoziţii care prevăd că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

De asemenea, art. 1 alin. (3) din Constituţia României prevede că demnitatea umană reprezintă una din valorile supreme ale statului de drept şi este garantată.

Faţă de aceste prevederi legale, Consiliul a apreciat că prin difuzarea emisiunilor ce au făcut obiectul controlului, radiodifuzorul nu a asigurat şi nu a realizat educarea şi divertismentul publicului cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului ci, dimpotrivă, a prejudiciat în mod grav drepturile publicului telespectator, în special, ale celui minor.

Analizând cele două ediţii ale emisiunii „Happy Hour”, Consiliul a constatat că, deşi moderatorul a intervenit, aceste intervenţii au fost pur formale, fără consistenţă, şi nu au avut efectul cerut de dispoziţiile legale, sau că, deşi microfonul Marianei Moculescu sau al lui Vadim Tudor a fost tăiat, discuţiile au fost pline de injurii şi ameninţări.

Consiliul a considerat că atitudinea d-lui Cătălin Măruţă a fost de natură să contravină dispoziţiilor art. 40 alin. (3), din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

De asemenea, Consiliul a mai constatat că un conţinut precum cel prezentat în emisiuni nu a fost un accident, întrucât, din atitudinea prezentatorului, care a întreţinut conflictul şi uneori l-a amplificat, a rezultat în mod clar intenţia radiodifuzorului de a pune la dispoziţia publicului un material de „scandal”, un „show” care să producă „rating”.

O astfel de intenţie rezultă, de altfel, şi din lipsa unei reacţii ferme a persoanelor responsabile de difuzarea emisiunii, care nu au luat măsurile tehnice care se impuneau atunci când discuţiile au derapat în mod grav, prin stoparea prezentării discuţiilor sau a subiectului şi, mai ales, din reluarea şi redifuzarea într-o emisiune ulterioară a unor fragmente considerate „incendiare”, scene de natură să contravină în mod evident dispoziţiilor legale.

Pe de altă parte, Consiliul a constatat că emisiunile „de divertisment” supuse controlului au fost de natură să prejudicieze în mod grav dezvoltarea psihică şi morală a minorilor, date fiind ora de difuzare a emisiunii, precum şi lipsa oricărei avertizări adresate publicului cu privire la restricţiile de vizionare date de conţinut.

Astfel, membrii Consiliului au apreciat că violenţa şi calitatea limbajului utilizat în disputa întreţinută şi expusă nejustificat, detaliat şi repetat, de radiodifuzor nu constituie un model, un exemplu de relaţie interumană care să asigure educaţia sau divertismentul telespectatorilor minori.

Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, este temelia principiilor morale şi presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivităţii, cu condiţia ca alţi membri ai societăţii să nu fie lezaţi.

Articolul 10 alin. (2) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că exercitarea libertăţii de exprimare comportă îndatoriri şi responsabilităţi, putând fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care constituie măsuri necesare într-o societate democratică pentru a garanta protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora.

De asemenea, Curtea de la Strasbourg a statuat că exercitarea libertăţii de exprimare include obligaţii şi responsabilităţi, a căror întindere depinde de situaţie, iar garanţia oferită de art. 10 din Convenţie este subordonată condiţiei ca cei interesaţi să acţioneze cu bună credinţă, cu respectarea deontologiei jurnalistice.

Membrii Consiliului au apreciat că, în ceea ce priveşte ediţiile emisiunii analizate, radiodifuzorul a acţionat în mod evident pentru expunerea gratuită, nejustificată, către public a unei situaţii conflictuale pe care a întreţinut-o, conflict în care au a fost utilizat un limbaj jignitor, violent, a cărei prezentare a fost de natură să prejudicieze dezvoltarea morală şi psihică a minorilor care, datorită orei de difuzare a emisiunilor, au avut acces neîngrădit la vizionarea acestora.

În acest context, Consiliul a apreciat fapta radiodifuzorului ca fiind una gravă şi cu efecte deosebite asupra publicului minor, considerând că “libertatea de exprimare” manifestată prin opţiunea radiodifuzorului cu privire la conţinutul programului pus la dispoziţia publicului a fost de natură să lezeze alţi membrii ai societăţii, respectiv copiii.

În contextul prezentării pe parcursul celor două ediţii ale emisiunii „Happy hour” a conflictului dintre unele persoane particulare, în legătură cu aspecte referitoare la viaţa lor privată, aspecte care nu intrau în sfera unui interes public justificat, membrii Consiliului au constatat că modalitatea în care postul PRO TV a înţeles să prezinte publicului telespectator acest conflict a fost de natură să afecteze dezvoltarea armonioasă a minorilor, cărora li s-a prezentat ca fiind relevant şi important de evidenţiat un tip de comportament social deplorabil.

Având în vedere aceste aspecte, ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţiunea prevăzută de art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, constând în obligarea radiodifuzorului de a difuza, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare.

Sancţiunea a fost aplicată cu respectarea condiţiei prevăzute de art. 95 alin. (2) lit. a) din Legea audiovizualului, condiţie potrivit căreia aceasta putea fi aplicată numai gradual şi, numai după ce, în prealabil, radiodifuzorul a mai fost amendat de cel puţin două ori pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la demnitatea umană şi protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

În conformitate cu dispoziţiile alin. (2) al art. 952 din Legea audiovizualului, o eventuală contestaţie nu suspendă de drept sancţiunea.

Constatând că au fost îndeplinite condiţiile legale prevăzute de dispoziţiile art. 15 din Legea audiovizualului,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. titular al licenţei audiovizuale nr. TV 018.3/29.01.1993, şi al deciziei de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-2/13.10.1994, pentru postul PRO TV, se sancţionează cu obligaţia de a difuza, în ziua de 9 noiembrie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00 - 19.10, numai textul deciziei de sancţionare, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi a prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2 : Potrivit dispoziţiilor art. 95^2 alin. (1) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată la secţia de contencios administrativ a curţii de apel.

Art. 3 : În conformitate cu dispoziţiile art. 93^1 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a difuza, în ziua de 9 noiembrie 2012, timp de 10 minute, sonor şi vizual, în intervalul orar 19.00-19.10, următorul text :

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu obligaţia de a difuza, în ziua de 09 noiembrie 2012, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00-19.10, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat ediţiile din 17 şi 18 octombrie 2012 ale emisiunii „Happy hour”, difuzate de postul de televiziune PRO TV, prin prisma prevederilor articolelor 1 alin. (3) şi 30 alin. (6) din Constituţia României.

Potrivit art. 30 alin. (6) din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, iar conform art. 1 alin. (3), demnitatea umană reprezintă una din valorile supreme ale statului de drept şi este garantată.

Conform art. 10 alin. (2) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti.

Membrii Consiliului au considerat că emisiunile menţionate au fost transmise cu încălcarea gravă a dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, precum şi la respectarea unor drepturi fundamentale ale omului, respectiv demnitatea umană.

Astfel, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a acţionat în mod deliberat, expunând în mod repetat şi nejustificat o situaţie conflictuală dintre unele persoane particulare în legătură cu aspecte din viaţa lor privată, emisiuni în care a fost utilizat un limbaj injurios, trivial şi cu accente violente.

Membrii Consiliului au apreciat că un astfel de conţinut nu a fost unul accidental, întrucât din atitudinea moderatorului emisiunilor, care a susţinut şi a amplificat tensiunea deja existentă în relaţia dintre protagoniştii conflictului (doamnele Mariana Moculescu şi Oana Zăvoranu, precum şi domnul Corneliu Vadim Tudor) a rezultat în mod neechivoc intenţia radiodifuzorului de a prezenta un material audiovizual de natură a-i asigura un rating ridicat cu preţul încălcării grave a prevederilor legale din domeniul audiovizualului.

Mai mult, reluarea subiectului şi redifuzarea într-o emisiune ulterioară a unor fragmente considerate a fi esenţa „spectacolului”, în fapt scene de natură să contravină în mod evident dispoziţiilor legale în domeniul audiovizualului, dovedesc lipsa de respect a radiodifuzorului cu privire la obligaţiile sale şi la drepturile publicului telespectator.

În acest context, Consiliul a constatat că violenţa şi calitatea limbajului utilizat în disputa prezentată detaliat şi repetat de radiodifuzor nu consituie un model de rezolvare a problemelor, un exemplu de relaţie interumană care să asigure educaţia sau divertismentul telespectatorilor minori, ci, dimpotrivă au fost de natură să prejudicieze în mod grav dezvoltarea psihică şi morală a acestora.

Având în vedere ora de difuzare a emisiunii, precum şi lipsa oricărei avertizări adresate publicului cu privire la restricţiile de vizionare date de conţinutul acesteia, Consiliul a apreciat că postul PRO TV nu a asigurat şi nu a realizat o protecţie reală a minorilor în cadrul serviciilor de programe şi nici educarea şi divertismentul publicului cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

În ceea ce priveşte limbajul folosit în emisiuni, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual instituie în sarcina moderatorilor obligaţia de a nu permite folosirea unui limbaj injurios.

Astfel, potrivit art. 40 alin. (3) din norma invocată, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Considerând că difuzarea emisiunilor a prejudiciat în mod grav drepturile publicului telespectator, în special ale celui minor, Consiliul a decis aplicarea sancţiunii constând în obligarea postului de a difuza timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare.”