Decizia nr. 75 din 07.02.2012
08.02.2012

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
cu sediul Bucureşti, str. B-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2, Bucureşti C.U.I. 4747298
pentru postul de televiziune PRIMA TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 07 februarie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub
nr. 16202/29.11.2011, cu privire la serialul „Iubiri secrete”, episoadele difuzate în perioada 21 - 23 noiembrie 2011, de postul PRIMA TV.
Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.3/25.06.1993, decizia de autorizare nr. 101.0/24.03.1995 şi reautorizare nr. 101.1/10.02.2011).
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 19 alin. (2) lit. b), f), g) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit prevederilor invocate din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Conform dispoziţiilor invocate din Codul audiovizualului, responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ;
k) calitatea şi tipologia limbajului.
În fapt, postul PRIMA TV difuzează de luni până joi, în intervalul orar 19.30 - 20.30, şi în reluare duminica, în intervalul orar : 22.00-23.0, iar marţea şi joia, în intervalul orar : 07.00-08.00, serialul „Iubiri secrete”, cu marcajul „AP” (acord parental). Genul programului „Reality-Telenovelă".
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că episoadele serialului „Iubiri secrete”, transmise în perioada 21 - 23 noiembrie 2011, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât a conţinut scene de violenţă fizică şi verbală, conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare a emisiunii şi de natură a prejudicia dezvoltarea psihică, mentală şi morală a minorilor.
Astfel, în episodul transmis în data de 21.11.2011, în cadrul unei scene, unul dintre personaje, Vlad, a avut un comportament violent, fizic şi verbal, la adresa unei domişoare, Diana, pe care a dus-o într-o pădure, unde a ameninţat-o cu moartea.
Redăm din raportul de monitorizare : „Diana : Vlad, nu, nu face asta ! Vlad : De ce să nu fac asta ? De ce să nu te omor. Dă-mi un motiv să nu te omor. Diana : O să se împace Andrei cu Maria dacă mă omori. Nu o să mai fie al meu. Vlad ( râzând în hohote) : Ce o să facă ? Tu n-ai înţeles, nu ? Andrei şi Mădălin vor fi acuzaţi de moartea ta, Diana. Tu, cu mâna ta ai dat o declaraţie în care spuneai că Mădălin te-a răpit, nu ? Plus alte dovezi pe care eu o să le plasez cu inteligenţă... nu ştiu, mă gândesc eu. Nu mai scapă. Îi înfund pe viaţă. Diana : Te pot ajuta, gândeşte-te că eu pot să te ajut foarte mult... Vlad ( având pistolul îndreptat către Diana) : Ha ! Să mă ajuţi ! Ce să ajuţi, mă ? Gata, aici, acum, tu o să dispari. Tu o să te duci după Delia, cu care, apropo, nu prea te înţelegeai, nu ? Vă cam certaţi voi două aşa.” În cadrul aceluiaşi episod au fost difuzate succesiv scene în care personajele aveau fie un comportament violent, fie unul cu conotaţii sexuale, episodul încheindu-se cu conflictul dintre două personaje masculine, Radu şi Iani.
Redăm din raportul de monitorizare : „Raluca : Am o fantezie cu tine de data asta. Ştii ce vreau ? Vreau să fii dur, dur, dar cel mai dur bărbat din lumea asta. Vino-ncoa ! Radu : Eu cu tine, dur ?Dar stai un pic, că nu înţeleg. Ce vrei să fac ? (...) Iani : Făi, fetiţo eşti tâmpită ? Iulia : Iani, ţi-am făcut un bine. E o neruşinată, îşi bate joc de tine. Ai înnebunit ? Iani : O să mor în balamuc, dacă nu te duci acuma să-i ceri scuze te sparg cu bătaia ! Iulia : Ce să fac ? Eu, lui aia să-i cer scuze ? Niciodată ! (...) Radu : Aşa...spune ! Raluca : Fii atent ! Imaginează-ţi că eşti un agresor şi mă violezi. Aşa, domină-mă ! Radu : Şi să fiu rău ? Raluca : Hai ! Mă violezi ! Radu : A ! Şi să te violez ? Raluca : Să mă violezi ! Radu : Acuma, vrei să te violez şi să fiu rău ? Raluca : Acuma ! (...)Iani : Fă, acuma mergi... Iulia : Nu merg să-i cer scuze. Lasă-mă ! Dar nu merg să-i cer lui aia scuze. Nu vreau ! Iani : Cere-i scuze ! (...) Iani, furios că l-a găsit pe Radu în pat cu Raluca, trece la ameninţări. Iani : Bă, jegosule. Cum ţi-ai permis ? ”
Episodul din data de 22.11.2011 prezintă conflictul amplificat dintre Iani şi Radu, în care primul personaj are un comportament cu accente violente faţă de celălalt personaj, proferând şi ameninţări.
Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Voce din off : Iani a înnebunit când l-a văzut pe Radu călare peste Raluca şi la un pas de viol, cel puţin aşa spune Raluca. Iani : Băi terminatule, cum ţi-ai permis să te atingi de ea. Băi, tu-ţi dai seama că ţi-ai semnat contractul cu moartea. Radu : A fost doar un joc... Iani : Mortule, vino-ncoa, mortule ! Stai jos ! Stai jos ! (...) Iulia : Nenorocitule, ce-ai făcut ? Cum să te culci cu ea, mă ? Te omoară Iani. Te omor eu. (...) Iani:Pe cine să scapi tu, fă ? De ce să scapi ? Iani : Uită-te la el că îl vezi pentru ultima oară ! Iulia : Iani, ea e de vină. E o zdreanţă. Iani : Taure, adu-mi pistolu’ ! Taure !”
În data de 23.11.2011, în cadrul episodului serialului „Iubiri secrete” au fost difuzate scene în care a fost prezentat sfârşitul conflictului dintre Iani şi Radu, precum şi conflictul dintre Sabie şi Andrei, conflict care a culminat cu încercarea lui Sabie de a-l omorî cu cuţitul pe Andrei, în timp ce în celulă a fost adus Mădălin, care a sărit în ajutorul lui Andrei. În timpul luptei celor doi, Andrei a reuşit să intre în posesia cuţitului şi împreună cu Mădălin l-au imobilizat pe Sabie şi l-au scos din celulă.
Redăm din raportul de monitorizare : „Sabie i-a arătat lui Andrei un cuţit, cu care l-a ameninţat pe acesta, că îl va omorî. Sabie : Îl vezi ? Mie mi se spune Sabie că sunt cuţitar. Andrei : Dar, de ce vorbiţi aşa ? Ce v-am făcut ? (...)Sabie : Din trei trebuie să tai unul mă, că nu se poate aşa ceva. Andrei : Dar cu ce am greşit eu, vă rog frumos... (...)Andrei : Vă rog frumos terminaţi cu glumele astea şi să plecaţi în partea ailaltă, că dacă nu, chem gardianul. Gardian ! Gardian ! Vino repede ! Sabie : Băi, băi nu mai urla mă, că nu eşti la mă-ta acasă. Ascultă-mă ! Aici, la ora asta nu mai e nimeni, mă. Ia uite-l, hai ! Îl înfig eu sau te înfigi tu în el ? Cum facem ? Zi mă !”
Având în vedere conţinutul celor trei episoade exemplificate, membrii Consiliului au constatat că acesta a fost, în mod evident, nepotrivit orei de difuzare a programului, fiind de natură a afecta dezvoltarea morală sau mentală a copiilor.
Astfel, în cadrul episoadelor transmise în perioada monitorizată, protagoniştii au avut un comportament agresiv, cu conotaţii sexuale şi de o moralitate discutabilă, folosind un limbaj excesiv violent, vulgar şi jignitor. De asemenea, în acest episod au fost prezentate scene de violenţă fizică şi psihică, de exemplu loviri şi ameninţări cu arme (cuţit sau pistol), precum şi persoane în ipostaze degradante. Faţă de aceste aspecte, raportat la ora de difuzare, la încadrarea făcută de radiodifuzor şi la conţinutul celor trei episoade, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului.
În scopul asigurării protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe, legiuitorul a prevăzut că transmiterea unor astfel de programe, care prin conţinutul lor pot afecta dezvoltarea mentală sau morală a minorilor, se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la vizionarea programelor respective. Potrivit acestor norme, toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat.
Difuzarea unui astfel de program, într-un interval orar în care copiii au acces neîngrădit la vizionare, poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor. Membrii Consiliului apreciază că radiodifuzorii au obligaţia ca, atunci când aleg să difuzeze un program audiovizual, să ţină cont de criteriile de clasificare prevăzute de art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului, astfel încât copiii aflaţi la vârste la care nu au încă suficient discernământ ori informaţii şi cunoştinţe, să nu considere că utilizarea violenţei şi gradul de recurgere la aceasta pot constitui o variantă de comportament pe care o pot asimila unui model normal de viaţă, în care rezolvarea problemelor se face cu ajutorul violenţei şi prin folosirea unui limbaj agresiv.
Având în vedere aceste aspecte, precum şi împrejurarea că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea prevederilor privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, Consiliul a propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 10.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2), art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1. Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 040.3/25.06.1993, al deciziei de autorizare nr. 101.0/24.03.1995 şi reautorizare nr. 101.1/10.02.2011, pentru postul de televiziune PRIMA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor 39 alin. (2) din Legea audiovizualului
nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 19 alin. (2) lit. b), f), g) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea
nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul PRIMA TV cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului, întrucât episoadele serialului „Iubiri secrete”, transmise în perioada 21 - 23 noiembrie 2011, au fost difuzate într-un interval orar necorespunzător în raport de conţinutul lor. Astfel, în cadrul acestora au fost prezentate scene repetate de violenţă fizică şi psihică, precum şi un limbaj vulgar, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică, mentală şi morală a minorilor. Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu au acces la emisiunile respective."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.