Decizia nr. 834 din 27.07.2010
27.07.2010

privind amendarea cu 7.500 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iulie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 9690/16.07.2010 şi 9638/15.07.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la modul în care postul de televiziune ANTENA 3 a prezentat, în perioada 14 - 16 iulie 2010, informaţiile referitoare la condiţiile în care a decedat artista Mădălina Manole, precum şi comentariile făcute cu acest prilej de invitaţii emisiunilor monitorizate.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
"(2) În intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin :
a) detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare".
În fapt, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat, în perioada 14 - 16 iulie 2010, ştiri despre decesul artistei Mădălina Manole, deces produs în 14 iulie.
Pornindu-se de la informaţiile preliminare oferite de achetatorii prezenţi în dimineaţa zilei de 14.07.2010 la domiciliul artistei în scopul efectuării primelor cercetări cu privire la cauzele decesului, postul a difuzat informaţii privind sinuciderea Mădălinei Manole.
Astfel, deşi nu fusese stabilită substanţa cu care s-a sinucis artista, existând doar o prezumţie a anchetatorilor, prezumţie determinată de primele informaţii oferite de membrii familiei cântăreţei, postul a prezentat ca certă informaţia potrivit căreia aceasta s-a sinucis ingerând pesticidul numit Furadan.
Pornind de la această informaţie neconfirmată, la acel moment, de un act oficial, postul a dezbătut, în mai multe ediţii ale emisiunilor de ştiri difuzate în perioada 14 - 16 iulie 2010, condiţiiile în care s-ar fi sinucis artista.
În acest context, postul ANTENA 3 a difuzat la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, respectiv în intervalul orar 07.00 - 18.00, informaţii cu privire la moartea artistei, oferind detalii referitoare la denumirea substanţei cu care se presupune că s-ar fi sinucis, precum şi cantitatea ingerată în acest scop de Mădălina Manole.
De asemenea, postul a oferit informaţia potrivit căreia ar fi fost necesară ingerarea unei cantităţi mult mai mici de Furadan, respectiv câţiva mililitri.
Membrii Consiliului au apreciat ca fiind foarte grav faptul că postul a ales să difuzeze astfel de detalii de sinucidere la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale având în vedere că :
- pe de o parte, copiii au tendinţa de a imita cu uşurinţă gesturile adulţilor, au discernământ redus şi nu au reprezentarea faptelor lor ;
- pe de altă parte, este recunoscut şi acceptat unanim faptul că mediatizarea cazurilor şi a metodelor de sinucidere este unul dintre factori principali în creşterea incidenţei suicidului.
Postul ANTENA 3 a difuzat, pe parcursul zilei de 15 iulie 2010, în mod repetat, în intervalul orar 07.00 - 18.00, ştiri care au conţinut detalii cu privire la actul suicidal.
Consiliul a apreciat că o astfel de abordare a depăşit cadrul unei informări corecte a publicului, ştirile fiind de natură să afecteze grav dezvoltarea morală şi mentală a minorilor care, la orele menţionate, aveau acces neîngrădit la vizionarea programelor de televiziune.
Sub acest aspect, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile alin. (2) lit. a) ale art. 15 din Codul audiovizualului, prevederi potrivit cărora în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare.
Or, aşa cum rezultă din raportul de monitorizare, pe parcursul zilei de 15 iulie 2010, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat, în ediţiile de ştiri de la orele 07.00, 08.00, 09.00, 11.00 şi 12.00 detalii cu privire la cauzele decesului Mădălinei Manole.
Astfel, la « Ştirile orei 07.00 », prezentatoarea a menţionat că Mădălina Manole s-ar fi sinucis cu o substanţă numită Furadan. Titlu pe ecran : Verdict : sinucidere
Redăm din raportul de monitorizare :
« Prezentatoare : Mădălina Manole s-a sinucis, este prima concluzie a anchetatorilor, care au anunţat că artista a înghiţit pesticid. Este vorba despre Furadan, un pesticid foarte puternic, pe care l-ar fi cumpărat o cunoştinţă a artistei, la cererea acesteia. »
În continuare, la « Ştirile orei 08.00 », reporterul ANTENEI 3, aflat la sediul INML, a vorbit despre cantitatea de pesticid pe care artista ar fi ingerat-o.
Redăm din raportul de monitorizare :
« Reporter : Aşa cum ştiţi şi după cum au spus şi anchetatorii, acel pesticid, practic, i-a fost fatal. Se pare că ar fi înghiţit o cantitate între 100 şi 200 de grame. » La următoarele ştiri, respectiv ediţia de la ora 09.00, reporterul ANTENEI 3, aflat tot la sediul INML, a vorbit din nou despre cantitatea de pesticid pe care artista ar fi ingerat-o.
Redăm din raportul de monitorizare :
« Reporter : Ştim sigur de la anchetatori că, înainte să moară, a înghiţit între 100 şi 200 de grame de pesticid, pesticid pe care îl avea în casă şi ştim că familia îl folosea la tratarea plantelor. »
În aceeaşi ediţie de ştiri, un alt reporter al postului, aflat la Parchet, a vorbit din nou despre cantitatea de pesticid pe care artista ar fi ingerat-o.
« Reporter : Din punctul de vedere al anchetatorilor, Mădălina Manole s-a sinucis. Din primele informaţii, a luat o cantitate între 100 şi 200 de grame de pesticid. Anchetatorii au găsit ieri, la faţa locului, o sticlă de un litru, din care artista ar fi înghiţit pesticid. »
Ştirea cu privire la cantitatea şi tipul substanţei care a cauzat decesul Mădălinei Manole a fost transmisă şi în ediţia de la ora 11 a ştirilor de către reporterul ANTENEI 3 aflat la Parchet : « ...a înghiţit o cantitate între 100 şi 200 de miligrame de pesticid, pe care l-ar fi primit , la cerere, de la o femeie, spunându-i că are gândaci în casă. »
În cadrul « Jurnalului orei 12 », postul a transmis ştiri despre rezultatul necropsiei : « Prezentatoare : Rezultatele necropsiei fac lumină în cazul morţii Mădălinei Manole. Artista a băut 400 ml de pesticid Furadan. Doar câţiva mililitri consumaţi din această substanţă sunt fatali »).
Aceste informaţii au fost apoi postate şi pe banda « News alert » de pe ecran, fiind întrerupte doar de publicitate şi meteo, astfel : „Rezultatele necropsiei arată că Mădălina Manole a înghiţit 400 ml de Furadan, un pesticid foarte puternic. Potrivit rezultatelor, artista nu suferea de nicio boală”).
De asemenea, postul a prezentat şi declaraţiile în direct făcute de Directorul INML, dr. Dan Dermengiu, care a oferit detalii importante despre pesticid şi despre acţiunea acestuia.
Redăm din raportul de monitorizare :
Reporter : În cât timp a intervenit moartea, de la ingestia substanţei ?
Dan Dermengiu : Foarte repede, adică un minut, de câteva minute, doza ingerată a fost mare, doza absorbită a fost mare. Probabil această substanţă toxică e o otravă foarte puternică, îşi face efectul foarte repede, e suficientă o cantitate foarte mică ca să ucidă un individ. De asta se foloseşte ca pesticid, pentru că este o otravă foarte eficientă.
Reporter : Cum a acţionat, ce organe i-a atacat ?
Dan Dermengiu : Nu atacă organe, ci produce o inhibiţie a unor enzime foarte importante pentru metabolismul tuturor celulelor din organism
Reporteri : Ce cantitate de substanţă a ingerat ? Practic, s-a sufocat sau... ?
Dan Dermengiu : O cantitate de aproximativ 350-400 de ml de această soluţie, pe care încă o dată spun, bănuim că e o soluţie de Furadan. Mecanismul este, dacă vrei un titlu medical, este insuficienţă cardio-respiratorie."
Deşi INML nu stabilise, la acel moment, care era substanţa ingerată de Mădălina Manole, făcând doar o supoziţie, postul a prezentat ca informaţie certă că substanţa care a cauzat moartea artistei este Furadan.
În cadrul aceleiaşi ediţii a « Jurnalului », postul ANTENA 3 a difuzat un interviu cu d-na Corina Chiriac, pe aceeaşi temă. De asemenea, a fost transmisă şi intervenţia telefonică a d-lui Daniel Botănoiu, specialist agronom, care a oferit amănunte despre regimul comercializării produsului « Furadan » pe piaţa românească, precum şi despre gradul ridicat de toxicitate al acestuia.
Analizând emisiunile monitorizate, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a difuzat, în mod detaliat, informaţiile cu privire la sinuciderea Mădălinei Manole, fapt care a condus la încălcarea gravă a legislaţiei audiovizuale cu privire la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.
Prevederile art. 15 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului dispun în mod expres că nu pot fi difuzate, în intervalul orar 06.00 - 22.00, emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere, prevederi de care postul ANTENA 3 nu a ţinut cont.
Consiliul a considerat că detaliile cu privire la sinuciderea Mădălinei Manole, prezentate în mod repetat, pe parcursul zilei de 15 iulie 2010, în intervalul orar 07.00 - 15.00, nu numai că nu au prezentat un interes public judstificat, dar au fost de natură să prejudicieze interesul superior al copilului, protejat de întreaga legislaţie audiovizuală.
S-a apreciat ca fiind deosebit de grav faptul că postul de televiziune ANTENA 3 a recurs la o astfel de abordare a subiectului sinuciderii Mădălinei Manole, prin prezentarea de detalii la o oră la care copiii au acces nerestricţionat la programele audiovizuale. Consiliul a avut în vedere faptul că dezvoltarea fizică, mentală şi morală a minorilor poate fi afectată, fiind cunoscut că discernământul lor este redus şi că aceştia au tendinţa de a imita cu uşurinţă comportamentul adulţilor, neavând reprezentarea deplină a unui astfel de gest.
În afară de nerespectarea prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate şi dispoziţiile din legislaţia audiovizuală care prevăd că radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată şi că orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, drept pe care radiodifuzorul nu l-a respectat.
Astfel, art. 44 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare prevede că :
"(1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.
(2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată".
Membrii Consiliului au constatat că transmisiunea din cadrul ediţiei de ştiri de la ora 15.00 de la Sala Radio, din 15 iulie 2010, precum şi ediţiile de ştiri din 14 iulie 2010 (de la ora 18.00) şi din 16 iulie 2010 (de la orele 12.00, 16.00 şi 18.00) au prezentat în mod insistent pe membrii familiei Mădălinei Manole în momentele de grea suferinţă prin care treceau, insistând pe reacţiile emoţionale ale acestora, cu deosebire pe cele ale mamei artistei.
Or, potrivit dispoziţiilor legale invocate, orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, ca cel al decesului unui membru al familiei, aşa cum a fost în acest caz.
De exemplu, conform raportului de monitorizare, în data de 16 iulie 2010, au fost prezentate câteva secvenţe cu mama artistei, lângă sicriul deschis, jelindu-şi fiica decedată, spunând : „îngerul meu ! Daţi-mi-o înapoi ! Daţi-mi copilul înapoi !”. Aceste imagini au fost difuzate în cadrul jurnalelor de la orele 12, 13, 14, 15 şi 21.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul apreciază că dreptul persoanei la respectarea vieţii intime, familiale şi private, ca drept fundamental garantat de Constituţia României, trebuie respectat în orice program audiovizual.
În concluzie, membrii Consiliului au considerat că, prin mediatizarea unui astfel de caz, la o oră la care copiii au acces la vizionarea programelor audiovizuale, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa de a asigura protecţia acestora în programele audiovizuale, având în vedere lipsa de maturitate a acestora şi de discernământul lor redus. Acest fapt a condus la posibilitatea ca dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor să fie grav afectată, în condiţiile în care televizorul constituie un factor important în informarea şi educarea telespectatorilor minori. De asemenea, au fost încălcate şi dispoziţiile din legislaţia audiovizuală care prevăd că radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată şi că orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, drept pe care radiodifuzorul nu l-a respectat.
Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 7.500 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 7.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 15 alin. (2) lit. a) şi ale art. 44 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către
S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 834/27.07.2010 privind amendarea cu 7.500 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 7.500 lei, întrucât, în mai multe ediţii de ştiri, transmise în intervalul orar 07.00 - 21.00, informaţiile referitoare la sinuciderea Mădălinei Manole au conţinut detalii cu privire la substanţa folosită.
Potrivit dispoziţiilor legale, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere.
De asemenea, modul în care au fost prezentate reportajele în care apăreau membrii familiei artistei, surprinşi în momente de grea suferinţă, a încălcat dreptul acestora la respectarea intimităţii.
Conform prevederilor art. 44 din Codul audiovizualului, orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire, iar radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.