Decizia nr. 94 din 21.02.2012

23.02.2012


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 50.000 lei a S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.,
 cu sediul în TÂRGU JIU, str. Alexandru Vlahuţă, bl. 1, sc. 1, parter, jud. Gorj CUI 14954665

 pentru postul ROMÂNIA TV cu sediul în BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 21 februarie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Monitorizare cu privire la ediţiile de ştiri difuzate în data de 14.02.2012 de postul ROMÂNIA TV.
 Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.2/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-1/01.11.2011).

În urma analizării raportului menţionat, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, dispoziţii referitoare la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la viaţă privată, imagine şi demnitate, prevăzute la art. 30, art. 32 alin. (2), art. 33 alin. (1) şi art. 34 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate : Legea audiovizualului

  • art. 3 alin. (1) : Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. Codul audiovizualului
  • art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
  • art. 32 alin. (2) : Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.
  • art. 33 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.
  • art. 34 alin. (1) : Orice persoană are dreptul la propria imagine. -(2) Este interzisă difuzarea imaginii sau vocii persoanei aflate într-un spaţiu privat, fără acordul scris al acesteia.

În fapt, postul de televiziune ROMÂNIA TV a difuzat în ziua de 14 februarie 2012, în cadrul programelor de ştiri, mai multe informaţii în legătură cu o înregistrare prezentată într-o emisiune transmisă de postul ANTENA 1, înregistrare al cărei protagonist era fostul premier Emil Boc.

Astfel, în grupajul informativ “România de la ora 14.00” a fost difuzată o ştire cu titlul : “GURA LUI CRIN BATE FUNDUL LUI BOC”, în cadrul căreia a fost prezentată o înregistrare difuzată de postul ANTENA 1 în timpul emisiunii “Dan Capatos Show”, înregistrare în care fostul premier Emil Boc a fost surprins dezbrăcat într-un vestiar al unei săli de fitness. În cadrul ştirii, a fost prezentat şi un fragment al intervenţiei copreşedintelui USL, Crin Antonescu, din timpul emisiunii “Dan Capatos show” difuzată de postul ANTENA 1.

Imaginile care au însoţit ştirea au avut menţiunea “imagini Antena 1” şi logo-ul emisiunii “Dan Capatos Show” şi au fost difuzate, în mod repetat, de 5 ori, timp de aproximativ 65 de secunde.

De asemenea, în cadrul ediţiei speciale “Breaking news”, difuzată de postul România TV de la ora 16.00, a fost prezentată o ştire cu titlul : “SCANDAL CU PLÂNGERI LA CNA PE CAZUL BOC”, în cadrul căreia prezentatoarea a anunţat că CNA a primit mai multe sesizări de la telespectatori cu privire la conţinutul unei înregistrări difuzate de postul ANTENA 1, în care fostul premier se pregătea să se îmbrace într-un vestiar, fiind filmat din spate.

Ştirea a fost ilustrată cu imaginile prezentate şi anterior de post, respectiv, cu menţiunea “imagini ANTENA 1”, logo-ul emisiunii “Dan Capatos Show” şi simbolul filmării cu camera ascunsă, imaginile în cadrul cărora apărea fostul premier în vestiarul sălii de fitness, secvenţele fiind difuzate, în mod repetat, de 15 ori, timp de aproximativ 150 de secunde. Pentru a comenta aceste imagini, în studioul ştirilor a fost invitat dl. Cătălin Striblea, realizator “Ultima oră”, care a declarat următoarele :

Cităm din raportul de monitorizare :
 Cătălin Striblea : Un gest firesc, dacă ar fi avut putere CNA-ul ar fi trebuit să oprească această emisiune chiar în timpul difuzării, nu îmi face nicio plăcere că le difuzăm şi aceste imagini nu ar trebui difuzate vreodată şi în niciun context nu pot să ne servească şi ajute cu nimic. Am şi scris chiar în timpul emisiunii de aseară că e probabil cea mai mare mizerie pe care am putut să o văd pe un post din România...”. (...)
 Cătălin Striblea :.... Oamenii se uitau la televizor absolut şocaţi şi să fim înţeleşi, nu e vorba de goliciunea premierului, ci de faptul că cineva a putut decide într-o organizaţie de presă că aceste imagini au putut fi difuzate la o oră de noapte când încă sunt audienţe mari, e un show de noapte important, chit că o fi o emisiune tabloidă, gestul de a difuza aceste imagini e absolut sinistru.
 Voce din off : Înregistrarea e probabil mai veche, de câteva luni, deşi premierul avea în jurul său agenţi de pază şi protecţie. Fostul şef al capitalei a fost filmat în vestiarul unei săli de sport din capitală. Fostul premier a mărturisit de mai multe ori că are grijă de siluetă şi îi place să meargă des la sală.” În legătură cu imaginile prezentate, postul ROMÂNIA TV a difuzat fragmente din opiniile postate pe blogurile personale de jurnaliştii Victor Ciutacu şi Mircea Badea.

În continuare, realizatorul Cătălin Striblea şi-a exprimat dezaprobarea cu privire la difuzarea în general, a imaginilor respective, afirmând că prezentarea lor nu are nicio relevanţă pentru public, moment în care, realizând că însuşi postul la care dezavua comportamentul colegilor de breaslă difuza aceleaşi imagini incriminate, a solicitat postului ROMÂNIA TV să stopeze prezentarea acestora.

Cităm din raport :
 „ Cătălin Striblea : Am putea face ceva să nu mai difuzăm imaginile astea măcar cât vorbim aici, vorbesc la modul cel mai serios. Dacă putem face ceva puţină decenţă faţă de un om care a fost în fruntea ţării, aş vrea să nu mai văd aceste imagini.”.
 Realizatorul Cătălin Striblea şi-a exprimat nemulţumirea şi pentru faptul că preşedintele Crin Antonescu a intrat în direct, în timpul emisiunii „Dan Capatos show” difuzată de postul ANTENA 1, pentru a comenta aceste imagini. Din acel moment, pe ecran nu au mai fost prezentate imaginile respective. De asemenea, pentru a comenta imaginile difuzate, în direct, a intervenit jurnalistul Liliana Ruse, care şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că postul ROMÂNIA TV a difuzat aceste imagini, criticând, totodată, atitudinea jurnaliştilor care le-au difuzat, precum şi prestaţia d-lui Crin Antonescu care a comentat astfel de imagini ce nu au nicio relevanţă pentru public.

Cităm din raportul de monitorizare :
 „Liliana Ruse : Vreau să spun că îmi pare rău că am difuzat noi imaginile acestea, e o mizerie, absolut o mizerie, una din cele mai mari care le-am văzut de când sunt jurnalist. După părerea mea, cei care au difuzat imaginile nu sunt jurnalişti. E o emisiune tabloid, pot să înţeleg acest lucru dar am schimbat canalul în momentul în care l-am văzut pe Crin Antonescu că a intervenit. L-am ascultat preţ de câteva minute sperând că va zice îmi pare rău, nu pot să comentez, este o mizerie, nu are nicio legătură calitatea mea de om politic şi de om prezent în viaţa politică cu aceste imagini odioase. Domnul Antonescu nu a făcut asta s-a complăcut dezbătând absolut stupid aceste imagini fără nicio relevanţă pentru public, iar pentru viaţa politică nici atât.”.

În continuare, prin telefon, a intervenit dl. Dan Capatos care a făcut comentarii cu privire la motivul pentru care a difuzat imaginile cu fostul premier Emil Boc, afirmând că nu regretă deloc faptul că în emisiunea sa au fost difuzate astfel de imagini şi că, prin prezentarea lor a dorit să demonstreze publicului că siguranţa unui demnitar de asemenea rang este o problemă de interes naţional, telespectatorii trebuind să vadă, în mod explicit, cum i-a fost pusă în pericol integritatea acestuia. „Prezentatoare : În momentul de faţă, aţi văzut, CNA a spus că analizează cu foarte mare atenţie ce s-a întâmplat în emisiune, a primit mai multe sesizări. Regretaţi vreo clipă că aţi dat acea înregistrare pe post ?
 Dan Capatos : Nu am niciun regret, de ce aş regreta, d-voastră de ce le-aţi dat, presupun că aveţi în studio jurnalişti cu experienţă şi orice jurnalist cu experienţă, mai ales pe presa de investigaţie sau tabloid cred că ar fi difuzat astfel de imagini.
 Cătălin Striblea : Pe ce bază, de ce ar fi difuzat ?
 Dan Capatos : Pur şi simplu, pentru ca să arate că siguranţa unui demnitar de asemenea rang este o problemă de interes naţional.
 Cătălin Striblea : Puteaţi să demonstraţi că siguranţa i-a fost în pericol fără să difuzaţi imaginile respective.
 Dan Capatos : Cum, să povestesc aşa, ca un basm ?
 Cătălin Striblea : Pur si simplu există tehnici prin care putem arăta lucrul ăsta.
 Dan Capatos : Eu am ales să difuzez aceste imagini pentru ca lumea să vadă în mod explicit în ce fel i-a fost pusă în pericol integritatea...”. De asemenea, dl. Dan Capatos a afirmat că „ipostaza în care a fost plasat primul ministru” este una de dezbatere publică sau naţională şi că decizia difuzării pe post a acestor imagini nu a fost luată de către acesta.
 Prin telefon a intervenit şi dl. Corneliu Vadim Tudor care i-a luat apărarea d-lui Dan Capatos, iar d-na Andreea Marin a criticat modul în care postul ANTENA 1 a decis difuzarea imaginilor respective.

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că ediţia de ştiri « România de la ora 14.00 » şi ediţia specială « Breaking news » de la ora 16.00 au avut un conţinut de natură să prejudicieze în mod grav dreptul la viaţă privată, imaginea, onoarea, reputaţia şi demnitatea fostului premier Emil Boc. Astfel, membrii Consiliului au apreciat că prin difuzarea imaginilor prezentate iniţial de postul Antena 1 în cadrul emisiunii „Dan Capatos Show”, radiodifuzorul a încălcat, la rândul său, prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului care protejează drepturile fundamentale ale omului, respectiv, demnitatea, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la imagine a persoanei, astfel cum sunt reglementate acestea în Codul audiovizualului.

Întrucât potrivit legii, fiecare radiodifuzor poartă responsabilitatea pentru conţinutul programului pe care îl pune la dipoziţia publicului, postul ROMÂNIA TV era obligat să respecte dispoziţiile legale, situaţia în care imaginile fuseseră făcute publice de un alt radiodifuzor nefiind de natură să o exonereze de răspundere. În aceste condiţii Consiliul a constatat că prin difuzarea imaginilor radiodifuzorul nu a ţinut cont de prevederile art. 30 din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu avut în vedere un alt aspect esenţial, şi anume că imaginile prezentate nu erau unele care să servească interesului public, ci priveau exclusiv viaţa privată a d-lui Emil Boc, aceasta mai ales în condiţiile în care ştirea în sine se dorea a aduce în atenţia publicului, delimitarea şi dezaprobarea cvasiunanimă cu privire la difuzarea acestora.

Consiliul apreciază că ilustrarea ştirilor referitoare la difuzarea de către un alt post de televiziune a imaginilor în care un om politic se afla într-o ipostază privată, în vestiarul unei săli de fitness, ca orice altă persoană particulară care frecventează un astfel de loc, nu prezenta un interes public justificat care să permită redifuzarea insistentă a acestor imagini, şi a avut drept consecinţă prejudicierea drepturilor fundamentale ale persoanei.
 Raportat la acest aspect, Consiliul a apreciat că, în momentul difuzării materialului respectiv, chiar dacă acesta fusese difuzat anterior de un alt post de televiziune, radiodifuzorul nu a ţinut cont de un aspect esenţial, anume că imaginile în cauză nu aveau valoare informativă şi nu serveau interesul public, ci priveau exclusiv viaţa privată a d-lui Emil Boc. Potrivit articolului 32 alin. (2) din Codul audiovizualului, nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private.

De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că difuzarea imaginilor în care fostul premier Emil Boc a fost surprins dezbrăcat într-un spaţiu privat (în vestiarul unei săli de fitness), a fost făcută fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 34 alin. (2) din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora este interzisă difuzarea imaginii persoanei aflate într-un spaţiu privat, fără acordul scris al acesteia. În consecinţă, membrii Consiliului au constatat că difuzarea înregistrărilor video în cadrul ediţiei de ştiri « România de la ora 14.00 » şi al ediţiei speciale « Breaking news » de la ora 16.00 din 14 februarie 2012, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, privind respectarea unor drepturi fundamentale ale omului, precum cele la demnitate, viaţă privată, onoare, reputaţie şi propria imagine, drepturi protejate de dispoziţiile legale invocate.

Normele invocate sunt în concordanţă cu cele consacrate în Constituţia României, care prevăd la art. 30 alin. (6) că “libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”. În virtutea acestor norme, armonizate şi cu cele comunitare, dreptul la libera exprimare este limitat de obligaţia corelativă de a nu prejudicia drepturile altor persoane.

Astfel, art. 10 alin. (2) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că : “Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia sănătăţii sau a moralei, protecţia reputaţiei sau a drepturilor altora, pentru a împiedica divulgarea de informaţii confidenţiale sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti”.

Prin urmare, libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, presupune respectarea normelor de drept intern şi internaţional care garantează tuturor persoanelor dreptul la demnitate, onoare şi reputaţie, iar limitele exercitării unui drept încetează acolo unde începe obligaţia respectării drepturilor celorlalţi. Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a propus amendarea S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. cu suma de 50.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. h), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 281.2/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-1/01.11.2011, este sancţionat cu amendă în cuantum de 50.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, dispoziţii referitoare la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la viaţă privată, imagine şi demnitate, prevăzute la art. 30, art. 32 alin. (2), art. 33 alin. (1), art. 34 alin. (1) şi (2) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 50.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 din Legea audiovizualului referitoare la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la viaţă privată, imagine şi demnitate. Astfel, în cadrul emisiunilor informative din 14 februarie 2012, postul ROMÂNIA TV a difuzat, fără a fi justificat de vreun interes public, imagini în care fostul premier Emil Boc apărea dezbrăcat în spaţiul privat al vestiarului unei săli de sport, fapt de natură a-i afecta dreptul la viaţă privată, onoare, reputaţie şi imagine.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.