Revista Presei CNA, 24 decembrie 2008

24.12.2008


envoyer l'article par mail title=

INTERVIU : Răsvan Popescu - Piaţa tv din România va creşte în 2009, dar criza se va resimţi
Interviu realizat de Mădălina Cerban
Mediafax

Posturile tv vor resimţi criza economică în 2009, însă piaţa de televiziune din România va înregistra o creştere, fiind ajutată şi de noua Lege a audiovizualului, care a relaxat normele privind publicitatea, spune Răsvan Popescu, preşedintele CNA, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

La un an şi jumătate de când a preluat conducerea CNA, Răsvan Popescu spune că activitatea Consiliului a fost « complicată » şi « agitată ».

Astfel, de-a lungul acestui an, Consiliul a aplicat posturilor de televiziune şi radio 139 amenzi, în cuantum de 750.000 lei, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale.

(...)

Prezentăm integral interviul acordat MEDIAFAX de Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Reporter : Cum a fost activitatea dumneavoastră în primul an şi jumătate în care aţi condus Consiliul Naţional al Audiovizualului ?

Răsvan Popescu : Complicată, agitată, cu mai multe rânduri de alegeri, dar care cred că se poate spune că au fost desfăşurate în condiţii de legalitate rezonabile. Acolo unde s-a încălcat legislaţia, sigur că am intervenit şi am dat o serie de amenzi şi de somaţii, care au fost de natură să readucă în parametrii legali posturile care ieşiseră din ritm, ca să zic aşa. Citeşte tot articolul.

CRĂCIUN DE BASM/Colindele erau cadourile mele
de Daniela Titire
Jurnalul Naţional

Pianistul Dan Grigore îşi aminteşte cu nostalgie de anii copilăriei când pleca să colinde, de momentele în care bradul de Crăciun era frumos împodobit, de pregătirile care se făceau în casă, de obiceiurile şi tradiţiile care se păstrau cu sfinţenie.

Ion Iliescu : Început de lume

Petre Roman : Cadou neaşteptat

Aroma de portocală ne făcea să auzim îngerii

Constantin Bălăceanu Stolnici : Bucuria de a dărui lumină

Dan Grigore a copilărit în zona Dealul Spirii, între Şcoala de Război, actuala Academie Militară şi Calea 13 Septembrie, cartierul Ghencea. « Eram într-o perioadă imediat după venirea comuniştilor, când încă rămăseseră obiceiuri şi tradiţii, viaţă comunitară şi sentimentul de apartenenţă. Aici obiceiurile de Crăciun erau cât se poate de clare, chiar dacă noi trăiam pe aceeaşi stradă cu sectoristul care făcea pe zbirul cartierului şi băga lumea în sperieţi, se mai făceau arestări şi veneau noaptea câte două-trei gealaţi cu haine de piele, mai umflau pe cineva şi cam toate familiile aveau parte de drame din astea. Totuşi, noi, copiii, circulam şi mi-aduc aminte că am fost şi eu cu colegi de-ai mei de şcoală primară, umblam din casă în casă cu Steaua, cântam colinde, oamenii ne primeau, ne dădeau ce aveau ei pe acolo un covrig, un măr, nuci, cozonaci ». Făceau asta din toată inima şi era un obicei care nici nu se discuta ; pur şi simplu aşa era. "Asta era atmosfera în anii aceia. Încă mai venea preotul şi mai sfinţea casele, mai făcea slujbe în perioada Crăciunului, de Bobotează. Apoi un alt obicei, care nu cred că se mai păstrează astăzi, era acel moment extraordinar în care copilul era dus la biserica din cartier şi primea sfânta împărtăşanie. Şi am trăit acest moment extrem de înălţător pentru mine, doar că eram foarte mic şi îmi era frică de preot că era un domn foarte bătrân. Celălalt părinte era mult mai tânăr şi de el îmi plăcea. Citeşte tot articolul.

Gazul, grivna şi gâlceava
de Christian Mititelu
Evenimentul zilei

Ucraina urcă din nou în ring cu Gazpromul, scindată politic şi slăbită economic.

O firavă tradiţie democratică şi civică afectează toate statele din Europa răsăriteană. De aici incapacitatea liderilor de a conlucra la un proiect politic comun ; de a pune interesele ţării deasupra disputelor sau ambiţiilor personale. S-a văzut în România. Se vede şi mai apăsat în Ucraina.

Ţara cu cea mai alertă creştere economică din Europa se află în pragul recesiunii. Depinde excesiv de exporturile de fier şi oţel, iar cererea la nivel mondial s-a prăbuşit. O jumătate de milion de ucraineni lucrează în siderurgie ; jumătate din furnale au fost închise. Jumătate din datoria externă, mai ales cea a firmelor şi a băncilor private, este în dolari. Moneda naţională, grivna, a pierdut aproape jumătate din valoare în raport cu dolarul. Rambursarea datoriilor a devenit o povară ; refinanţarea, aproape imposibilă. Rata anuală a inflaţiei a atins 22%. Fondul Monetar Internaţional a oferit un credit de peste 16 miliarde de dolari cu condiţia ca Ucraina să controleze mai strict cheltuielile bugetare şi sistemul bancar şi să gestioneze mai înţelept devalorizarea grivnei. În fine, guvernul de la Kiev este ameninţat de Gazprom cu sistarea livrărilor de gaz de la 1 ianuarie, dacă nu-şi achită restanţele şi nu acceptă scumpirea substanţială a preţului la metru cub de gaz.

Toate acestea nu par să aibă niciun efect asupra disputei continue dintre Victor Iuşcenko, şeful statului, şi Iulia Timoşenko, fosta sa aliată, aflată la al doilea mandat de prim-ministru. Citeşte tot articolul.

Televiziunea publică lansează TVR INFO pe 31 decembrie
Realitatea.net

Televiziunea de nişă TVR INFO, care va difuza informaţii utilitare şi transmisii live din trafic, va fi lansată pe 31 decembrie, la 52 de ani de la prima emisie a TVR, informează postul public de televiziune. Canal cu acoperire naţională, TVR INFO se adresează unui public activ, din toate categoriile de vârstă, cu ştiri de interes naţional, sportive, informaţii meteo din oră în oră, interviuri şi rubrici precum : info bursier, info bancar, info cultural, revista presei şi auto moto info. Citeşte tot articolul.

Retrageri pe bandă în cursa pentru publicitatea TVR : DBV Media House şi ARBOmedia renunţă !
de Petrisor Obae
http://www.paginademedia.ro

Retrageri pe bandă în cursa pentru publicitatea TVR : DBV Media House şi ARBOmedia renunţă !

Compania DBV Media House nu va participa la selecţia de oferte pentru alegerea unui vânzător pentru publicitatea posturilor publice de televiziune. Decizia a fost a companiei DBV, care consideră procesul de selecţie demarat de TVR drept unul superficial. De aceeaşi părere este şi ARBOmedia, care a declinat, la rândul ei, invitaţia la negocieri a TVR.

Principalul argument a fost lipsa timpului pentru pregătirea concursului. TVR a făcut invitaţiile joi seara şi vineri, pentru selecţia care ar fi urmat să aibă loc luni. Potrivit unor documente intrate în posesia paginademedia.ro, concurenţii ar fi trebuit să pună la punct un business plan detaliat.

Au rămas în cursă Splendid Media şi Media Mall. Splendid Media a fost audiată ieri, urmează, mâine, Media Mall. O altă regie, CLIR Media a contestat două clauze ale licitaţiei (venitul minim garantat şi imposibilitatea de a avea un alt post TV în portofoliu), ceea ce a atras excluderea din concurs. Citeşte tot articolul.

Filme tari la televizor
de Doinel Tronaru
Evenimentul Zilei

Difuzat diseară, la ora 20.00, de Pro TV, filmul „Troia“, o poveste cu Brad Pitt, Orlando Bloom şi Diane Kruger, deschide seria specială de Crăciun a televiziunilor. Din ofertă amintim câteva producţii precum „Ciocolată cu dragoste“, cu Johnny Depp şi Juliette Binoche (mâine, de la 20.10, pe TVR 2), sau „Eu sunt Moş Crăciun“, cu Whoopi Goldberg (vineri, de la ora 13.00, pe Acasă TV).

Posturile de televiziune se întrec, în această perioadă, să le ofere telespectatorilor programe speciale de Crăciun, de la concerte de muzică uşoară până la emisiuni de varietăţi, filme şi animaţii cu tematică de sezon.

Printre atracţiile acestor zile se numără emisiunile „Crăciun ca noi n-are nimeni“ (TVR 1) sau „Crăciun în familie“ (Antena 2). Dacă în această seară de Ajun, de la ora 23.30, şi în reluare sâmbătă, de la ora 11.30, vom putea urmări tradiţionalul concert de Crăciun al lui Ştefan Bănică la Pro TV, pe TVR 2, în prima şi a doua zi de Crăciun vom putea vedea concertul lui Mircea Baniciu şi al Giannei Nanini.

„Troia“, printre filmele de sezon Citeşte tot articolul.

Ziarele americane Washington Post si Baltimore Sun au incheiat un acord comun pentru a face fata crizei internationale _ de Sorana Mihailescu
HotNews.ro

Cotidianele americane Washington Post si Baltimore Sun au anuntat ca, incepand cu 1 ianuarie 2009, vor folosi in comun articole si fotografii pentru a face fata crizei internationale.

Intr-un comunicat comun dat publicitatii si preluat de France Presse, se precizeaza ca cele doua ziare au incheiat un acord pentru a acoperi subiectele locale si sportive. De asemenea, vor putea fi utilizate in comun unele articole nationale sau internationale, mai putin exclusivitatile.

Criza a afectat presa din Statele Unite, care inregistreaza incasari scazute din publicitate si reuseste tot mai greu sa faca fata concurentei publicatiilor distribuite gratuit prin internet. Citeşte tot articolul.

Imagini care ţâşnesc din ecran, promise telespectatorilor britanici
de Bogdan Munteanu
Gandul Online

Gloanţele vor şuiera pe lângă tâmple, rechinii se vor avânta până lângă noi pe canapea şi parcă vom simţi căderea în gol a unui avion care se prăbuşeşte. Astfel de senzaţii le sunt promise telespectatorilor britanici, dacă se abonează la serviciile de de televiziune tridimensională (3D) oferite de British Sky Broadcasting (BSB), începând cu 2009.

Tot ceea ce se poate experimenta acum numai în anumite cinematrografe 3D va putea fi simţit în propria sufragerie, relatează The Daily Mail,dezvăluind planurile de afaceri ale BSB. Deşi efectele recesiunii economice ar urma să se prelungească şi să se agraveze anul viitor, compania britanică (care are în prezent opt milioane de abonaţi la servicii de televiziune digitală) consideră că oferta sa este imbatabila.

Desigur, telespectatorilor li se cere o primă investiţie de 2.500 lire sterline (2.670 euro) pentru un televizor special care să redea filmările 3D şi o mică antenă parabolică pentru captarea semnalului digital. La această sumă se adaugă plata abonamentului lunar, însă ceea ce ţi se promite în schimb ar trebui să nu aibă egal între ofertele televiziunilor digitale. Jucătorii de fotbal preferaţi îţi vor intra în casă, încât chiar vei avea senzaţia că trebuie să-ţi fereşti capul când şutează mingea cu putere înspre tine. Citeşte tot articolul.